Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.03.10. 07:25 Vadrozsa

Old Jazz Band

Ha megkérdezném, hol játszik a világ legrégebbi jazz zenekara, mit válaszolnátok?
Valószínű azt, hogy New Orleansban vagy Chicagóban esetleg New Yorkban. Senkinek nem jutna eszébe, hogy Ázsiában, történetesen pont Shanghaiban.

A külföldiek és a nyugati kultúra beáramlásával a jazz is megjelent az 1920-as években „Kelet Párizsában”, ahogy akkoriban a várost nevezték. A férfiak öltönyt és nyakkendőt viseltek, zselézték a hajukat, a nők szoros chőngszámot (cheongsam) öltöttek, magassarkúba bújtak és zenés-táncos mulatokba, bárokba jártak.

A kulturális forradalom évei alatt a jazz és mindenféle nyugati zene tilos volt, az Old Jazz Band zenészeinek azonban mindezen nehézségek ellenére sikerült fenntartani magukban a zene és az élet szeretetét, és sem múltjuk, sem magas koruk nem tartotta vissza őket attól, hogy jól érezzék magukat együtt a színpadon és minden este elkapráztassák a vendégeket.

A Peace Hotel két különböző épületből áll. A Sassoon House eredetileg a Cathay Hotelnek adott otthont, mai neve Fairmont Peace Hotel, amelyet a Fairmont Hotels and Resorts of Canada üzemeltet. A déli épület Palace Hotel néven épült, ma művészek rezidenciája/stúdiója, és a The Swatch Art Peace Hotel néven ismert. Mindkét épület a Bundra néz, de a Nanjing út választja el őket egymástól.

A nagyobb, jobb oldali épületet azért nevezték Sassoon House-nak, mert Sir Victor Sassoon építtette 1926 és 1929 között. A Palmer és Turner építész iroda tervezte, vasbeton szerkezettel, art deco stílusban. Tíz emeletével, a legmagasabb épület volt abban az időben a Bundon, a legfelső penthouse lakásban maga Victor Sassoon élt.

Az 1949-es kommunista hatalomátvétel után az irodák egy részét a Városi Pénzügyi Bizottság használta. 1952-ben az épület a városi önkormányzat tulajdonába került. 1956-ban ismét szállodává vált "Peace Hotel" néven. A kulturális forradalom idején a szállodát a Négyek Bandája használta.

2007-ben felújítási munkálatok miatt a szálloda bezárt, 2010-ben nyílt meg újra Fairmont Peace Hotel Shanghai néven. Jelenleg 270 szobával és 39 lakosztállyal rendelkezik, köztük a Sir Victor Sassoonról elnevezett Victor's Café-val. A nyolcadik emeleten található a Béketerem, valamint több tárgyalóterem és egy szabadtéri terasz. Erről lesz majd egy külön bejegyzés mert gyönyörű a szálloda és gazdag a története.

A Bund és környéke a 19. század és a 20. század elején épült nagy gyarmati korszak építészetének változatlan lenyomata. Szinte minden úgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt. A régi Shanghai iránti nosztalgia régóta lenyűgözi a kínai és hollywoodi filmeseket, a Peace Hotel számos nemzetközi és helyi játékfilmben megjelent: 1987-ben Steven Spielberg "A nap birodalmában", 1991-ben ez volt a "Center Stage" című díjnyertes hongkongi életrajzi film egyik hátterében, később pedig “A fehér grófnő"-ben is feltűnik.

A szálloda bárja Sassoon idejében a Horse and Hound (Ló és agár) nevet viselte. Mivel az agár Sasson kedvenc állata volt, összesen 126-szor jelenik meg a vadászkutya alakja az épület díszítésében. Az eredeti sötét bútorok és stílusos bárszékek kifinomult hangulatot teremtenek. A félhomályban a vendégek koktélokat szürcsölgetnek és a világ legrégebbi jazz-zenekarát hallgatják.

A zenekar '20-as és '30-as évek nosztalgikus dallamaiból álló repertoárja tisztelgés egy letűnt kor előtt, amelyben megszületett az úgynevezett „sanghaji stílus”, a Kelet és a Nyugat, a régi és az új egyedülálló keveréke.
A nyugati jazz technikákat használva a jazz-adaptációk széles skáláját tudják játszani, valamint a jól ismert kínai klasszikus népdalokat is. Az előadásokon nincs előre rögzített zenei lista, elsősorban a közönségtől függ mit adnak elő. A közönségük pedig nagyon vegyes, a világ minden tájáról érkeznek jazz imádok. Olyan híres személyeknek is játszottak mint a thaiföldi Sirindhorn hercegnő, George Chapman és felesége, Jimmy Carter, Bill Clinton, Barack Obama. Bill Clinton még a zenekarhoz is csatlakozott egy szaxofon szóló erejéig.

A 80-as évek elejétől minden este 18:30-tól zenélnek a szálloda bárjában. 2005-ben bekerültek a Guiness Rekordok könyvébe, mint a legidősebb zenekar, akik több mint 20 éve játszanak. Átlagéletkoruk 76 év volt.
A zenekar legidősebb tagja Zhou Wanrong, 94 évesen is még aktívan játszott. Egykor trombitás volt, aztán a mókás ütős hangszeren, a maracáson játszott, de csak havonta kétszer lépett fel.
Zhou 1920-ban született Vuhanban, 1930-as években játszott először jazzt Sanghajban, aztán átvészelte a japán megszállást, a polgárháborút és a kulturális forradalmat is. 1952-ben csatlakozott a Sanghaji Szimfonikus Zenekarhoz, 1980. december 24-én alapította meg a hat veterán zenészből álló zenekart.
Lendülete, életkedve töretlen maradt. Szerinte jazzzenésznek lenni, több mint egy foglalkozás, ez egy életre szóló szenvedély.

A német Uli Gaulke 2013-ban dokumentumfilmet készített a zenekarról, “As Time Goes By in Shanghai” címmel, a 2011-től 2012-ig tartó fellépéseik, köztük a rotterdami North Sea Jazz Fesztivál nyomán. A filmet a Shanghai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.
Ez fordulópontot jelentett a zenekar számára, sokkal több média figyelmet kaptak.

Mára a tagok jórészt kicserélődtek. Kérdeztem a pincért, hogy mi van velük, bejönnek még néha, de csak annyit mondott, hogy néhányan nyugdíjba mentek, mások meghaltak. Később a manager elárulta, hogy Zhou Wanrong még él, 103 éves.
A szaxofonos Xiao Xueqiang, a maga 69 évével a zenekar legfiatalabb tagja,  Már több mint 20 éve csatlakozott, jelenleg menedzserként a zenekar irányításáért is felel.

Mostani program szerint 19:30-kor kezdenek játszani. A helyiség pillanatok alatt zsuffolásig megtelt, érdemes előre helyet foglalni. A belépő 300 yuan/fő (40 Euro), viszont ezt le lehet fogyasztani. A '20-as évek ihlette koktéllistát harapnivalókból álló menü kíséri.

Csak ketten voltunk külföldiek, a kínai vendégek közül néhányan táncoltak. A szünet után, andalitó dalokkal egy kínai énekesnő is csatlakozott a zenekarhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultura szorakozas Shanghairol


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7318068420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása