Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.10.02. 07:19 Vadrozsa

Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)

Kirándulásunk első hetének utolsó látnivalója a Tianshan-hegység csodálatos alpesi tava. Az 1907 méteres tengerszint feletti magasságban lévő félhold alakú Mennyei-tó olyan, mint a zöldelő hegyek oldalába ékelt zafírgyöngy.

110 km-re keletre Ürümcsitól, Fukang városától nem messze, festői hegyvidéken, havas hegyekkel és tűlevelű erdőkkel körülvéve, ezt a Tündérországot tartják a Nyugat királynője lakhelyének. Innen ered korábbi neve, a "Yao Chi (瑶池)"- vagyis (Jáde tó).

Először 1783-ban a Qing-dinasztia idején használta a tó jelenlegi nevét: Tianchi (Mennyei tó), egy ürümcsiból származó politikai tisztviselő egyik cikkében.

Maga a tó 3400 méter hosszú, körülbelül 1500 méter széles, a legmélyebb pontja pedig 105 méter. Délkeleti végén tükröződik benne az 5445 méter magas Bogda-csúcs, amely mongol nyelven „Isten”-t jelent.

2006-ban négy évig tartó helyreállítási munkálatok zajlottak itt, melynek költsége 800 millió jüan (100 millió USD) volt.
A tó körüli turisztikai területet 158 km²-ről 548 km²-re növelték. Sétáló utakat és ösvényeket alakítottak ki a tó mellett, úgy hogy el lehessen érni a két kisebb tavat is, amelyek mintegy szárnyként csatlakoznak a keleti ("Black Dragon Pool") és a nyugati oldalon ("Maiden Pool"), ahol még egy szép vízesés is látható. A másik irányba el lehet sétálni egészen a Nyugat királynőjének templomáig.

Népszerű tevékenységek a hajókázás a tavon, fotózás, túrázás, kazah kultúra megismerése, jurtában tartózkodás.
A Bogda-csúcs egyike azoknak a hegycsúcsoknak, ahol kínai és külföldi hegymászók is egyaránt szívesen gyakorolnak.

A szépséges vidéknek viszont van negatívuma is, amit nagyrészt a megnövekedett turizmus okoz. A busszal felhordott kínai turisták hada, elsősorban hajókázni szeretne, a hajókból kiáramló gázolaj füstje vagy a vízbe kerülő olajok, végtermékek igencsak szennyezik a környezetet. Szerintem egyáltalán nem kellett volna ide hajókat telepíteni.
A városból fél óras buszozással lehet feljutni a hegyre, kacskaringos erdei szerpentinen. Az erre a célra kijelölt kis autóbuszok egymást érik a csúcsidőben, és a végállomásnál újabb kis jármű várja az utasokat, mert a kínaiak nagy része nem hajlandó gyalogolni egyetlen kilométert sem.
A tónál aztán óriási ricsajt csaptak, egyébként is hangosak, de amikor fényképezkednek, felemelt hangon instruálják egymást, hova álljanak és milyen legyen a kép. Egy ilyen csodálatos, békés helyen rettentően zavaró a jelenlétük. Persze, nem lehet mit tenni, itt élünk, mindenhol ott vannak, nem lehet elkerülni őket, ha kirándulni, látni szeretnénk, ezt valahogy ki kell birni.
Direkt reggel korán mentünk, az első buszokkal, hogy elkerüljük a tömeget, hát ennyire sikerült.
Készítettem róluk rövid videókat, szinte alig értékelik hol vannak. A fontos, hogy elkészüljenek a képek és posztolhassák, hogy hol vannak. Nem tudnak csendben maradni, hallgatni a természet hangjait és elmélyülni szépségében.
A Maiden Pool nevű kis tóhoz és vízeséshez szerencsére kevesen jöttek, mert oda gyalogolni kellett.

A videón látni ahogy egy kislány hisztizik mert pisilnie kell, de az anyja nem viszi el vécére, hanem simán leguggoltatja a palló mellé.
Kazah népviseletbe öltözve fényképezkedtek, érdemes megfigyelni egyesek arcán milyen maszk van, teljesen eltakarja az arcukat, csak a szemük van kint. Ez a legújabb divat a covid óta, védi az arcukat a napfénytől és valószínű szépségüket sem akarják közszemlére tenni :)

Szállásunk Fukangban volt, a Wujiang Hot Spring Hotel-ben. A két hetes kirándulás során szinte végig 4 csillagos szállodákban aludtunk, minden este máshol, két alkalom volt amikor egyszerűbb szálláshely állt rendelkezésre a környéken.
Este egy közeli étterembe vitt az idegenvezetőnk vacsorázni, isteni finom, egészbe sült birkát ettünk, helyi kenyerükkel, a nannal.

1 komment

Címkék: kirandulas Xinjiang


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr6618225563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása