Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.09.28. 13:59 Vadrozsa

Turpan

Kirándulásunk negyedik estéjén Kashgarból Ürümcsiba (Urumqi) repültünk, és a következő nap innen indultunk Turpan felé.

Útközben hatalmas szélturbina-mezőn haladtunk keresztül, az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy 1989-ben nyitották meg a Dabancheng szélerőmű parkot, a dán kormány 3,2 millió dolláros támogatásával. Azóta a “Xinjiang Goldwind” nevű cég technológiákat vásárolt és összeszerelő üzemet nyitott Ürümcsiben, 2015-ben ő lett a világ legnagyobb turbinagyártója.

Ezen a területen nem a hegyek domináltak, hanem a sivatagos, meleg, száraz síkság, sőt Turpan valójában egy mélyedés, hiszen körülbelül 500 lábbal a tengerszint alatt található.
Több mint 2000 éve lakják, abban az időben fontos kereskedelmi központ volt a Selyemút mentén, a régió más királyságaival (Korla és Yanqi) együtt.
A termékeny talaj és a talajvíz felfedezése oázissá tette a várost, és ma már Kína „szőlő fővárosának” nevezik. Az ősi kyariz (qanat) öntözőrendszernek köszönheti virágzását, amelyet az ujgurok az ókori perzsáktól vettek át.
A város Gushi néven volt ismert a Nyugati Han-dinasztia idején (Kr. e. 206-Kr.u.24), a Ming-dinasztia idején (1368-1644) pedig Turpan nevet kapta, ami az ujgur nyelvben „a legalacsonyabb helyet”, törökül pedig „termékeny földet” jelent.
1931-ben ujgur lázadás tört ki a régióban, miután egy kínai parancsnok erőszakkal megpróbált feleségül venni egy helyi lányt. A kínaiak válaszul válogatás nélkül támadták a muszlimokat; ez az egész vidéket a kínai kormányzat ellen fordította, és az ujgurok, kazahok, kirgizek és tungánok is csatlakoztak a lázadókhoz.
A Radio Free Asia jelentése szerint 2020-ban nyolc internálótábor volt a prefektúrában.

A Tuyu-völgy egy turisták által ritkán látogatott sivatagi oázis a Takla-Makán sivatagban, amely fantasztikus sziklacsúcsairól, mag nélküli szőlőiről és a Kr.u. 3. századból származó buddhista meditációs barlangjairól ismert.
A környéken több látnivaló is van: Jiaohe és Gaochang ősi városa, Tuyugou falu 1700 éves múlttal, Ezer Buddha-barlang, az Astana ősi sírok, az Emin Minaret, a Karez öntözőrendszer földalatti rendszere, a Bezklik barlangok, Mazar, vagyis az első ujgur muszlim sírja.

Első állomásunk egy több mint 1700 éves ujgur falu, amely máig őrzi a legrégebbi hagyományokat és népszokásokat. Itt ebédeltünk, aztán tettünk egy sétát a faluban, megcsodálva a helyi építészetet, a gazdagon termő szőlőtőkéket és a mazsola készítésének fortélyait.
A 220 hektárnyi szőlőültetvényen termesztett számos fajta közül a mag nélküli fehér szőlő és a rozé a legkedveltebb. A magas cukortartalmú, zamatos, különleges ízű szőlőből kitűnő mazsolát készítenek.
Miután a szőlőültetvények a sivatag által körülvett oázisokban teremnek, nincs szükség a vegyszerezésre, permetezésre, ezért kitűnő biotermékek, melyek nagy keresletnek örvendenek a világpiacon.A völgyben fekvő falu, sok muszlim zarándokhelye, fő célpontjuk a Mazar, vagyis az első ujgur muszlim sírja. Azt mondják, hét utazás Tuyoqba egyenlő egy mekkai utazással. Sajnos nem lehet közel menni a dombon fekvő sírhoz, csak távolrol lefényképezni.

A Tuyugou völgyben nemcsak szőlő terem, hanem föld alatti igazi kincsek: olaj és gáz is. Az első olajszivárgást már a Qing-dinasztia idején (1644-1911) azonosították.
2021-ben a PetroChina közel 5,72 milliárd hordó olajat fedezett fel a Taklamakan-sivatagban. Ma a legnagyobb olajmezők a Tarim, Junggar és Turpan-Hami medencékben vannak.
A Sinopec, a CNPC, a PetroChina, a CNOOC és a Brightoil mind a xinjiangi internálótáborok közelében termelnek vagy keresnek olajat és gázt.
A vállalatok szinte semmilyen átláthatóságot nem biztosítanak arról, hogy kik dolgoznak olaj- és gáztelepeiken.
A kínai kormány megakadályoz minden független kutatást arról, hogy az olaj- és gáztársaságok profitálnak-e az ujgurok elnyomásából, és ha igen, milyen mértékben. Emiatt nem lehet tudni, hány ujgur dolgozhat az olaj- és gázszektorban.

Turpan Karez Paradise
A Xinjiang területén, több mint 2000 évvel ezelőtt létrehozott karezt, azaz földalatti kutak rendszerét a Nagy Fal és a Nagy Csatorna után Kína harmadik építészeti csodájaként emlegetik. A kútrendszer egy fontos öntözőrendszer, amelyet mai napig használnak Turpanban.
A “karez” ujgur szó jelentése „kút”, a perzsa nyelvben  „csatorna”.
Az alagútrendszer vízet biztosít a helyi embereknek, valamint a termények öntözéséhez így hozzájárult ahhoz, hogy Turpan fontos gyümölcs- és zöldségtermesztő oázissá váljon a Selyemúton.
Turpan messze van a tengertől, hegyekkel körülvéve. A nedves levegő nem jut be a medencébe, és ennek következtében nagyon kevés csapadék esik.
Ahogy azonban a hó elolvad a Bogda-hegységben, nagyon sok víz szabadul fel, és a helyieknek meg kellett találniuk a módját, hogy ezt a völgybe juttassák.
Kihasználva a nagy magasságkülönbséget, enyhén lejtős földalatti alagutakat ástak, amelyek elszállították a vízet a mérföldekre lévő mezőgazdasági területeikre. A karez kút négy részből áll: függőleges aknákból (kutakból), földalatti alagutakból, földi csatornából és vízzáró gátból.

A vízelvezető csatorna 1.5-1.7 méter mélyre van ásva, 0.6-0.7 méter széles és általában 5-20 méter hosszú. Összesen 5272 km hosszú a teljes rendszer.
Más településeken is ástak hasonló csatornákat (Kumul, Hotan, Atush, Sanji, Urumqi…stb.), összesen Xinjiang tartományban 1784 darab volt, 172.367 kúttal, amelyek 858 millió köbméter vízet mozgattak évente.

A modern időkben betoncsatornákat, árkokat építettek, csöveket szereltek, és több száz kutat ástak.
Turpan leghosszabb karez-kút-alagútja a Hongtu ("vörös föld") nevet kapta. 1956-ban épült, hossza 25 kilométer és körülbelül 4 hektár terület öntözésére alkalmas.
Ma már csak 614 karez van használatban, 301 millió köbméter vízet szállítva Turpan térségében az öntözéshez.

A Turpan Karez Múzeum körülbelül 3 kilométerre van Turpan központjától. Az ottani Miyim Haji's Karez körülbelül 800 éve épült, 11.000 méter hosszú.
A Karez kutak az UNESCO világörökségi helyszíneinek előzetes listáján szerepelnek.

Délután megálltunk a várostól 32 km-re keletre fekvő Huoyan-hegységnél, amit Lángoló Hegyeknek is neveznek (Flaming Mountains).
A Taklamakan-sivatag északi pereménél húzódó hegység 98 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles, és keletről nyugatra keresztezi a Turpan-mélyedést. Átlagos magassága 500 m, egyes csúcsai pedig meghaladják a 800 métert.
A 75 millió évvel ezelőtt, kavicsrétegekből és vörös iszapkőből kialakult hegy kopár, oldalán függöleges csíkokban erodált. Ezek a feltűnő vízmosások és árkok a nap bizonyos szakaszaiban lángoló megjelenést kölcsönöznek a hegynek a vörös homokkő miatt. Magába szívja  a perzselő nyári nap hevét, amitől 80 °C-ra is felmelegszik, napnyugta idején azután visszasugározza az elnyelt meleget.
Amikor mi ott voltunk, nem láttam semmilyen vörös lángolást.
A rendkívül magas nyári hőmérséklet miatt ez Kína legmelegebb pontja, amely gyakran eléri az 50°C-ot vagy magasabbat.
Itt van kiállítva Kína egyik legnagyobb hőmérője, amely követi a környező talajhőmérsékletet. Amikor ott jártunk a levegő 38°C, a talaj 68°C volt. A legmagasabb talajhőmérséklet amit itt mértek 82.3 °C volt.

A Kumtag-sivatag a Taklamakan-sivatag keleti része, amely a Lop-sivatagtól kelet-délkeletre fekszik. Keleten Dunhuang, északon Tien Shan határolja, területe több mint 22 800 négyzetkilométer. 2002-ben nemzeti parknak nyilvánították.
A "kum-tag" jelentése "homokhegy" török nyelven. Jellemzője a nagy mennyiségű sodródó homok jelenléte, különösen a hegyláncok lábánál, ahol néha akár 76 méter magas dűnékké emelkedik.
Mivel mindössze 2 kilométerre van Shanshantól, ez az egyetlen sivatag a világon, amely kapcsolódik a városhoz. Folyamatosan terjeszkedik, és azzal fenyeget, hogy elnyeli a termőföldeket. Homokja puha, mint a selyem, a fények változásával különböző színeket ölt.
Itt másfél óra szabadprogramot biztosítottak, számos izgalmas tevékenység közül lehetett választani: sivatagi szafari terepjárón, homokszörfözés, tevegeles a naplementében, homokfürdő (Desert Spa), vagy csak egyszerűen felkapaszkodni a legközelebbi dűnére, ami nem is volt annyira könnyű, tekintve az irtózatos meleget és a forró homokot, ami egy idő után égette a lábunkat.

Szállásunk Turpanban volt, a szálloda előtt több teszt jármű parkolt, az autógyártó cégek odaviszik az autóikat nyári tesztekre, a környezeti adottságok és extrém kondiciók miatt: erős nap, meleg, por, homok stb.

Este kimentünk vacsorázni és megismerkedtünk egy helyi családdal, akik búcsúzáskor közös képet kértek.

 

2 komment

Címkék: templomok tortenelem kirandulas epiteszet Xinjiang


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1818223609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.03. 02:00:36

Újabb klassz cikk!
Köszönöm!

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2023.10.03. 10:13:17

En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :)
süti beállítások módosítása