Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.06.24. 09:30 Vadrozsa

Mi a neved?

A kinaiak neve alapvetoen csaladnevbol es utonevbol all, de a csecsemokent kapott utonev mellett mas neveket is kaphatnak, illetve felvehetnek.

A csaladnevek es utonevek rendszere nagyjabol  Kr. e. 5–3. szazadban alakult ki, korabban csak az arisztokrataknak volt nemzetseg- vagy csaladnevuk.

A kinaiban, csakugy mint a magyarban elol van a csaladnev (xing ) mogotte az utonev (ming ).
A xing altalaban egyszotagos, de letezik nehany ketszotagos csaladnev is (pl. Sima
司馬, Zhuge 諸葛, Ouyang 歐陽).
Csaladnevbol nincs hasznalatban tul sok: jelenleg a szaz leggyakoribb xing valamelyiket viseli a kinaiak 85%-a, es ezen belul is van nehany rendkivul elterjedt: a szarazfoldi Kinaban lako hanok 7,9%-a Li
, 7,4%-a Wang , 7,1%-a Zhang , es nem sokkal kevesebb a Liu , a Chen es a Yang .

Az orszag hiedelmeinek  nagy resze az osok ritualis tiszteletere, taoizmusra vagy mas szellemi iranyzatokra vezetheto vissza. Az oskultusz egyik hagyateka peldaul a szemelynevekhez kapcsolodo misztikus gondolkodas.
A valasztott karakter fugg a csecsemo szemelyisegjegyeitol es a csalad terveitol, remenyeitol is. Elofordul, hogy csak egy-masfel honapos koraban adnak nevet a picinek, igy megjelenhet nehany addig tapasztalt tulajdonsag is a nevben, pl. eros, okos, kivancsi..stb.
Ha tudosnak vagy hires, gazdag embernek szanjak, akkor ennek a jegyei is megjelenhetnek a nevben.
Figyelni kell, hogy a karakterek kifejezzek a baba nemet, es hogy a jin- jang energiak egyensulyban legyenek.

A regi torteneti feljegyzesekben,a legregebbi kinai csaladnevek kozt olyanok is szerepelnek, mint peldaul a Lung (Sárkány), Ma (Ló), Niu (Bivaly), Hsziung (Medve) vagy Hua (Virág). Ezek kozul az osi csaladnevek kozul ma mar csak a Ma (Ló) van hasznalatban. E nevek kialakulasanak magyarazata az, hogy az egy-egy kozosseghez tartozo emberek a totemos nevet vettek fel.
A csaladnev aparol fiura oroklodik,  a felesegek altalaban nem veszik fel ferjuk nevet.

Az utonevek egy vagy ket szotagbol allnak, s kivalasztasuknal nincsenek megkotesek, vagyis gyakorlatilag barmely jelentessel biro szo lehet utonev. Nem letezik keresztneves kalendarium vagy utonevkonyv, amelybol a szulok valasztani tudnanak, igy a nalunk szokasos nevnap unneples is ismeretlen.
A lanygyermekek gyakran kapnak noiesseggel, szepseggel kapcsolatos nevet, a ferfiak pedig ferfiassagra, erore, sikerre utalot.
Utonevekben a legkedveltebb szo a Ven 
(Kultúra, Írás), a masodik helyen a Cse  (Akarat, Szándék) all, utana a Ji  (Jószándék), a Ja  (Elegáns), a Ming (Fényes/Okos), a Huj  (Értelmes) es a Hung  (Hatalmas) szavak kovetkeznek.

A kinai szulok igyekeznek kellemesen hangzo, pozitiv jelentesu, szerencses ertelmu nevet adni, hiszen a nevvel a gyermek jovojevel kapcsolatos jokivansagaikat is kifejezik az emberek.
A noi nevek nyugodtsaggal, higgadtsaggal, erzelmekkel, viragokkal, madarakkal, es ekszerekkel vannak kapcsolatban, mint peldaul a Mej 
(Gyönyörű), Hua (Virág), Feng (Fönix), Huan (Gyűrű), Jin  (Ezüst), Yan (Csábos). Gyakran talalkozunk megkettozott szavakkal, mint peldaul a Hsziu-hsziu 秀秀 (Szépséges), vagy Li-li 丽丽 (Gyönyörű).
A ferfinevek az osok iranti tiszteletet, harci erenyeket, es termeszetesen minden mas ferfiui erenyt hivatottak kifejezni.
Tipikus férfinevek:  Sao-cu 
绍祖 (Becsületet szerez az ősöknek), Csen-pang 镇邦 (Megfiatalitja az országot), Kang  (Acel), Cse-csien 志堅 (Rendithetetlen lelkierő), Csin-szung 劲松 (Erős fenyő).
A kulturalis forradalom idejen a Hung 
(Vörös), illetve forradalmi jelentesu nevek voltak nagyon nepszeruek, mint amilyen peldaul a Jung-hung  (Mindörökre vörös) volt, de ebbol az idoszakbol szarmazik a Csao-jang 朝阳 (A nap felé) nev is. Tobb ezren viselnek olyan utoneveket is, mint Zeren 責任 (Kötelezettség), Shebao 社保 (Szociális biztonság) vagy Minzhu 民主 (Demokrácia).
A reform es nyitas politikaja az utonevek teruleten is ereztette hatasat. Megjelentek az olyan regi-uj nevek, mint a Cse-fu 
志福 (Meggazdagszik), vagy a Hszing-hua 兴华 (Felvirágoztatja Kínát).
Az aktualis esemenyek a mai napig hatassal vannak a nevadasi gyakorlatra. A pekingi olimpia kapcsan mintegy 500 kinai csaladban valasztottak az Aoyun
奥运 (Olimpia) nevet a gyermekuk szamara.

Kinaban nem szokas, hires ember nevet, vagy a kozeli rokonsagban mar elofordulo nevet valasztani a gyermekeknek. Elvetve sem talalkozni olyannal, hogy apa es fia, vagy akar tobb nemzedekre visszamenoen ugyanazt a nevet viseljek.

A regi Kinaban az elit tagjai eletuk soran tobb nevet is viseltek. 20 eves korukban, felnotte valasukkor a ferfiak – altalaban ket szotagbol allo – adott nevet (zi ) kaptak, innentol fogva eredeti utonevukon csak szuleik, idosebb rokonaik szolithattak oket, a veluk egyenranguaknak az adott nevet volt illo hasznalni.
A csaszarok utoneve tabu volt, uralkodasuk alatt tilos volt leirni ezeket az irasjegyeket. Ugyanigy, a szulotisztelo ember sosem irhatta le szulei utonevet.

Sok irastudo idovel felvett nevet (hao ) is valasztott sajat maganak (vagy kapott masoktol), es peldaul ezen a neven jelentette meg muveit. A felvett nev altalaban az illeto szemelyisegere, lakohelyere, kedvtelesere stb. utalt. Mindezek mellett leteztek meg ragadvanynevek, diaknevek, szerzetesi nevek, iroi nevek, tiszteleti nevek stb.

A kivetelesen kiemelkedo szemelyisegek halaluk utan – erdemeikre utalo – halotti nevet (shi ) is kaptak, amelyen az utokor emlegette oket, az eletukben hasznalt nev helyett.
Az elhunyt uralkodoknak emellett meg ugynevezett templomi nevet (miaohao
廟號) is adtak, amelyen a nekik bemutatott aldozatok soran emlegettek oket.

Soknemzetisegu orszag leven gyakorta felmerulo jelenseg, hogy a kulonbozo nemzetisegekhez tartozok milyen nevet hasznalnak, hiszen az adminisztrativ teendoket ennek ellenere kinai nyelven kell vegezni. Ebben az esetben az eredeti nevuk kinai irasjegyekkel torteno atirasa szerepel az okmanyaikban.
Hasonlokeppen jarnak el a kinai mediaban szereplo kulfoldi szemelyek neveivel is, peldaul: Brad Pitt -  Pulatö Pitö 
布拉德皮特;  Barack Obama – Pejlakö Opama 贝拉克·奥巴; Orban Viktor – Oörpan Vejköto 尔班·维克托.

Masik problemat, a kulfoldiek altal igen nehezen kiejtheto es megkulonboztetheto kinai nevek jelentettek. De a lelemenyes kinaiak ezt is megoldottak: angol nevet valasztanak es vesznek fel  maguknak, es attol kezdve ezen a neven mutatkoznak be a kulfoldieknek, ezt irjak a nevjegykartyajukra is. Ez kulonosen ott gyakori, ahol sok kulfoldi dolgozik. Igy konnyebb a kommunikacio es egy szep gesztus is az itt mukodo nyugati cegek es az itt elo kulfoldiek fele, hisz nehez megjegyezni es kiejteni a kinai neveket.

A fiatalok rettentoen elvezik ezt a nem tul regi szokast. Trendinek tartjak, mint ahogy minden divatosnak szamit, ami a nyugati eleterzes majmolasarol szol.
Nehanyan cserelgetik is a nevuket, mert idorol idore raunnak.

Csakhogy neha az angol nyelvtudas hianya miatt, elkepeszto vegeredmenyek szuletnek. Velemenyem szerint ebben is atestek a lo tulso oldalra.

Ime nehany erdekes nev amikkel ittletunk soran talalkoztunk:

Amigo Sun

Kiki Kong

Pickle Guo

Likegiving Li.

Juicy

Only Yu  - (igen, ez az Only You akar lenni kinai ujitassal vagy helyesirasi hibaval.., de igy szerepel a nevjegykartyajan is)

Moonsun Wang -  (Holdnap úr :)

Mr. Cookie He  -  (Süti úr :)

Magic Cheng   -   (Varázslatos Cheng)

Fly - ( Legy :)

Monkey Chen - (Majom Chen)

Foxy - (Róka)

A majom egy okos, ravasz teremtmeny a kinaiak szemeben. Olyan mint nalunk a roka.
A roka viszont egy alnok, csabos, gyilkos szandeku dog.

Kinga baratnom egyik shanghai egyetemen oktatja az angol nyelvet es evrol-evre egyre keptelenebb, felvett utonevekkel talalkozik. Keresemre osszegyujtott egy csokorral:

Fiunevek:

Google

 Prince

 Ipad

 Peter Pan

 Timbersaw - (Fafűrész ...?)

 Westbrook - (ez biztos a meleg cowboyos filmbol jott neki....: Westbrook Mountain:)

 Saint - Szent

 Shy - Félénk, Szégyenlős

 Zero - (remeljuk az eletben nem nullanak erzi magat)

 Demon

 Lucifer

 Goat  - (Kecske) - hogy lehet ilyen nevet valasztani?

 Long -  (Hosszú)

 Handsome Boy - (Jokepű fiu)

 

Lanynevek:

Szinte az osszes gyumolcsnev megtalalhato a noi utonevek kozott: Apple, Melon, Cherry, Orange, Banana, Lemon...

...tovabba:

Cloud  -  ( Felhő :)

Summer -  (Nyár)

Sherry

Carrie

Candy -  (Cukorka)

 Happy - (Boldog)

 Lucky - (Szerencsés).

Fiona

Twinkle - (Ragyogó, Csillogó)

Shining Girl - Fényes Lány

 Better - (Jobban)

 Pantrey

Zephyrus

Seagreen - (Tengerzöld)

City -   (Város)

Opal

Burning  -  (Égő)

Pooh -    (nahhh ez a csucs...hat ez lehet a Micimacko is, de lehet urulek is. Nem tudni mire gondolt a viseloje...)
(amerikai angolban jelenti meg az : ugyan! csak ennyi? ennyi az egesz? lefitymalo hangsullyal...)

 Remelem jol szorakoztatok, ez a lista a jovoben biztosan bovulni fog :)

Frissites 2015 julius.
4 ujabb nev:

Pisa Hu - 胡元 

Sweety Tang

Elton Zhong

Smell Song

Cash Ching

 

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr506406877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása