Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.06.17. 13:43 Vadrozsa

Tsurphu kolostor

Másnap a visszauton is sokat videóztam a busz ablákból. Szemünk előtt zajlott a nomádok pásztoréletének festői szépsége, a hatalmas legelőkön. A békésen legelésző jakok, mint megannyi fekete pötty, az út melletti táj részévé váltak.

Kirándulásunk utolsó programjaként, 70 km-re Lhászától, kitérőt tettünk a Tsurphu kolostor és a Chimelong apácakolostor felé.

A Tsurphu kolostor egy gompa, amely a tibeti buddhizmus karma kagyü vonal vezetőjének, a karmapának a székhelye.
Mintegy 4300 méterrel fekszik a tengerszint fölött, a Jichenpo-hegy ölelésében, ahol számos kegyhely, temetkezési hely, elvonuló barlang is található. Szent kövek őrzik azokat a mantrákat, amelyeket a 17. Karmapa hagyott, amikor megkerülte a hegyet.

Düsum Khyenpa, az 1. Karmapa láma (1110-1193) alapította 1159-ben, és mintegy ezer szerzetes befogadására volt alkalmas. A főépület eredeti falai 4 méter vastagok voltak és mindkét oldalán 300 méter hosszan futottak. A szerzetesek lakhelye a keleti oldalon volt. Ez volt a harmadik Karmapa-kolostor, amelyet építettek, és az 1. Karmapa halála után a rend főkolostorává vált. A karmapákat fekete kalaposoknak is nevezik.

A komplexumot az 1966-os kulturális forradalom idején teljesen lerombolták. Rangjung Rigpe Dorje, a 16. Karmapa, 1980-ban kezdte el az újjáépítését. Itt megengedték, hogy fényképezzünk bent is.

A Chimelong apácakolostorban első alkalommal találkozhattunk tibeti apácákkal. Amikor odaértünk, nagy részük a kolostor imatermében buddhista mantrákat kántált, néhányan pakoltak dolgokat egy autóba, mások a konyhán szorgoskodtak, jakteát készítettek amit bevittek imádkozó nővéreiknek, valamint a vendégeket/felajánlókat kínálták meg.

Bent nem akartam fényképezni, sem őket videózni, séta közben bekapcsoltam a gépet, hogy legalább a kántálást lehessen hallani.

Tenzin távolról mutatott egy égi temetkezésre kialakított helyet, a kolostortól nem messze, a hegy lábánál. Egy kisebb épület mögött, több nagytestű madár volt a földön. Sajnos nem mehettünk közelebb, turisták számára tilos.

A tibeti hagyományok egy része európai szemmel meghökkentőnek tűnik. Eltérő kultúránk és szocializálódásunk miatt nem egyszerű feladat megérteni és elfogadni más kulturák furcsa rítusait.
Ilyen például az égi temetkezés, amikor a holttesteket felviszik egy hegyre, ahol a keselyűk tápláléka lesz. Ezt a rituálét jhatornak nevezik.

A jhatort, az elhunyt és hozzátartozói nagylelkű cselekedetének tekintik, mivel élelmet biztosítanak más élőlényeknek. Az ilyen nagylelkűség és minden lény iránti együttérzés fontos erények a buddhizmusban.
Úgy gondolják, hogy ezen a ponton az élet és a lélek teljesen eltávozott, a test már nem több, mint egyszerű hús. Nincs szükség a test konzerválására, mivel az most egy üres edény. A madarak megehetik, vagy a természetben lebomlik. Az égi temetés funkciója egyszerűen a maradványok lehető legbőkezűbb ártalmatlanítása.

Kína tartományaiban és autonóm régióiban: Tibet, Qinghai, Sichuan és Belső-Mongólia, valamint Mongóliában, Bhutánban és India egyes részein gyakorolják.

Tibet és Qinghai nagy részén a föld túl kemény és sziklás ahhoz, hogy sírt ássanak, és az üzemanyag és a fa szűkössége miatt az égi temetkezések praktikusabbak voltak, mint a hagyományos buddhista hamvasztási gyakorlat. A múltban a hamvasztás csak a magas rangú lámákra és néhány más méltóságra korlátozódott.

A jhatornak alapvetően két formája létezik Tibetben. Az első az elszigetelt  falusiak és nomádok által gyakorolt temetés módja, amelyben a testet egyszerűen otthagyják a hegyen, vagy kint a természetben, ahol bármilyen dögevő megtalálja.

A másik formája bonyolultabb, ritualizált eljárás, amelyet itt leírok az idegenvezető elmondása és a témáról szóló cikkek alapján. Az érzékenyebb lelkületűek kihagyhatják.

Halálát követően a holttestet megfürdetik, majd magzati helyzetbe kötik vagy 24 órán át ülő helyzetben tartják letakarva, miközben egy láma vagy spirituális vezető elmondja a szükséges imákat a "Bardo Thodol"-ból. Két további nap telik el, mire a test készen áll a következő lépésre. A családtagok felajánlásokat tesznek a kolostorban, és imádkoznak. A testet megáldják, megtisztítják és fehér ruhába csomagolják. Végül a holttest gerince eltörik. Ez lehetővé teszi, hogy a testet összehajtsák, mivel egy közeli barát vagy családtag a hátán viszi fel a szent temetkezési helyre, vagy a dürtróba.

Hajnalban indulnak, a családtagok kísérhetik, közben kántálnak és dobolnak. A szertartás helyszíne lehet egyszerű vagy díszesebb, kis templommal vagy sztúpával, imazászlókkal.
Az eljárás előtt a szerzetesek általában mantrát kántálnak és a test körül boróka tömjént égetnek.

Az égi temetkezési rituálékat végző személy lehet szerzetes, vagy gyakrabban az erre hívatott rogyapa (testtörő). Egyes beszámolók ezeket a személyeket “tokden”-ként említik, ami tibetiül „égi temetkezési mester”. A tokden gyakran alacsony társadalmi státuszú ember és néha fizetést kapnak az elhunyt családjától.

Az eljárás egy nagy lapos sziklán történik, a rogyapa vagy temetkezési mester arccal lefelé helyezi el a testet, majd fejszével vagy rituális késsel munkához lát. Először a hajat vágja le, majd elkezdi felvágni a testet, kizsigereli és levágja a végtagokat.
A rituálé elkezdésekor megjelennek a keselyűk, akik már megszokták, hogy hajnalban az adott helyen érkezik az ennivaló. A részt vevő fajok jellemzően a himalájai és a griffon keselyűk.
A keselyűk nagy számú jelenléte döntő fontosságú, mert ha a keselyűk elrepülése után testrészek maradnak, vagy ha a testet teljesen érintetlenül hagyják, azt rossz előjelnek tartják a buddhista hiedelmekben. A bűnözőknek, gyilkosoknak nem lehet égi temetése, csak hamvasztás, majd a hamvait elszórják a hegyekben.

Régen a turistáknak, bizonyos összegért megengedték hogy fényképezzék ezeket a rituálékat, de a tömeg, a kamerák villanásai megijesztették a keselyűket és károsították a szemüket. Egy idő után egyre kevesebb keselyű jött és az égi temetkezési helyet megszüntették. Ez Lhászában volt a Sera kolostor fölötti hegyen.

A rogyapa vagy temetkezési mester ezután kalapáccsal porrá töri a megmaradt csontokat, az aggyal együtt összekeveri tsampával vagyis árpaliszttel, hogy a madarak könnyebben tudják elfogyasztani őket és ne hagyjanak hátra semmit.
A tibetiek úgy vélik, hogy a keselyűk teljesen felemésztik a testet, megszüntetve a húshoz kapcsolódó bűnöket. Ennélfogva az el nem fogyasztott testrészek az elhunyt személy szennyeződését jelzik, amelyek megzavarnák felemelkedését és egy következő, jobb inkarnációba való előrehaladását.  
A tibeti buddhizmusban a halált a spirituális fejlődés lehetőségének tekintik, nem pedig az élet befejezésének. Az égi temetést tartják a legnemesebb temetkezésnek, mert így folytatódik az élet körforgása és egyben kifejezi mennybe jutásuk vágyát.

Csatolok néhány képet, csak erős idegzetűeknek! Tibetben már tilos fényképezni, de pl. Sichuanban megengedik.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_burial

https://people.howstuffworks.com/culture-traditions/funerals/sky-burial.htm

https://emilygongart.wordpress.com/2014/07/02/respect-to-tibetan-tradition-behind-sera-monasterys-abandoned-sky-burial-platform/

https://www.worldnomads.com/stories/transformation/understanding-the-sky-burial

https://xgore.net/the-image-records-the-sky-burial-custom-of-the-tibetan-people/

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultura kirandulas kolostorok Tibet


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9118147584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása