Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.04.30. 14:02 Vadrozsa

Kambodzsa

A Kambodzsai Kiralysag 181.035 km2-es teruletevel Indokina legkisebb orszaga. Teruletenek legnagyobb resze egyetlen, sziv alaku medence, a Mekong folyo es a Nagy to menten fekvo termekeny siksag. Ezt hegyek koszoruzzak, legmagasabbak del-keleten a Kravanh-hegysegben vannak, meghaladjak az 1700 metert. Thaifolddel, Laosszal es Vietnammal hataros, del-nyugaton kijarata van a Thai-obolhoz.

Csaknem 8 millios lakossagat sulyosan megtizedeltek a haborus evek es 1975-tol a Pol Pot vezette voros khmerek elvetemult remuralma.
Az orszag hivatalos nyelve a khmer, amely a del-kelet azsiai nyelvek kozul az egyetlen nem tonalis nyelv, tehat az intonalas, a szavak kiejteskori hanglejtese nem befolyasolja a jelentest (csakugy, mint peldaul a magyar nyelvben – ellentetben a kinaival). Ezenkivul beszelnek meg franciaul es egyre tobben angolul is.
A szomszed orszagokkal osszevetve itt a leghomogenebb a lakossag etnikai es vallasi osszetetele (90% feletti a khmer es 93%  buddhista), amiben persze nagy szerepe volt a fent emlitett Voros Khmerek tobb, mint ketmillio aldozatot kovetelo etnikai verengzes-sorozatanak.
Allamformaja Thaifoldhoz hasonloan, alkotmanyos monarchia. A jelenlegi kiralyt, Norordom Szihamonit 2004. oktober 29-en valasztotta meg egy kilenctagu koronazotanacs es inkabb reprezentacios feladatokat lat el. A kormany feje a miniszterelnok, jelenleg Hun Szen. Az orszag fovarosa Phnom Penh. Nemzeti zaszlajan Angkor Wat diszeleg:

Flag_of_Cambodia.svg.pngPenzneme: Riel (KHR), 1 riel = 100 sen
Legfontosabb latnivaloi az osi khmer templomok, a dzsungel es a Tonle Sap to.

A templomok Siem Reap kozeleben talalhatoak, ezert ebbe az iranyba oriasi a turista-invazio.
Siem Reap egy piciny falucska volt 1907-ben, amikor a franciak felfedeztek a csodalatos templomokat, azota folyamatosan novekszik. Ma mar, 140.000-es lakossagaval az orszag legkiemelkedobb turistacelpontja. Meg Charlie Chaplin es Jackie Kennedy is jart itt.
Siem Reap Angkor turisztikai es egyben kutatasi kozpontja. Itt talalhato az osi khmer tancosok nevebe bujtatott kambodzsai intezmenynek, az APSARA-nak a szekhelye (Authority for the Protection and Management of Angkor and the Region of Siem Reap), csakugy, mint sok mas nemzetkozi kutatasi szervezetnek. Az APSARA foglalkozik a teljes regeszeti orokseg feldolgozasaval, tovabbi kutatassal, restauralassal, nemzetkozi kutatocsoportok bevonasaval.

Bangkokbol, szarazfoldon busszal, taxival, berelt kocsival...stb. lehet legegyszerubben megkozeliteni a varost.
Mi a menetrend szerinti buszt valasztottuk, mely a Mo Chit buszterminalrol indul kb. orankent. Araik a busz minosegetol fuggenek, egy normal legkondicionalt busz viteldija kb. 200 THB / ut / fő, menetido kb. 4-5 ora. A buszok Aranyaprathet-ig kozlekednek, a hatar onnan 6 km-re van.Tuk-tukosok varjak az erkezoket, a hatarig nem szabad 30 Baht/fo-nel tobbet fizetni. Megprobalnak elvinni olyan irodakban, ahol -szerintuk- nagyon gyorsan tudjuk elintezni a vizumot, nem kell sorbaallni. Termeszetesen itt a vizum dija is sokkal tobb, tehat nem szabad bedolni nekik. Velunk is probalkoztak, de miutan kelloen felkeszultem itthon, nem tudtak atverni. Hatarozottan kozoltem, hogy a hatarhoz vigyen bennunket, mert ha nem, nem fogok fizetni. Tudom, hogy a vizum 20 USA dollar/fo, tehat ne probalkozzon, nem fog menni.
A hataratkelohelyen csak gyalogosan lehet kozlekedni, turista jarmuveket nem engednek at. Teherautok es szekerek siman jottek-mentek, a kambodzsai es thai allampolgarok is gyorsabban atjutottak, mi legalabb 2 orat alltunk sorban.Tipikusan azsiai hataratkelo: laza, koszos, lusta tisztviselokkel, foldon ulo emberekkel, ugrandozo gyerekekkel, malhas szekerekkel:

DSC_0745.JPG

DSC_0746.JPG

DSC_0752.JPG

DSC_0744_1.JPG

DSC_0737_1.JPGKitoltottuk a vizumkero formanyomtatvanyt, fizettunk, par perc mulva beleragasztottak a kambodzsai vizumot, aztan bealltunk a sorba. A vizum dija pontosan 20 dollar, ajanlom inkabb dollarban fizetni, mert a Bahtot ugy valtjak ahogy akarjak, bennunket at is vertek, nem figyeltunk elegge es tobb penzt kertek el.
Sok turista volt, kigyozott a sor az ablakok elott, a hatarorok meg mint a tetvek ugy dolgoztak. A varoteremben egy hatalmas fa torzse. Nem vagtak ki, inkabb korbeepitettek:

DSC_0753.JPGUtlevelellenorzes, ujjlenyomatvetel utan vegre belephettunk az orszagba. A kambodzsai oldalrol Siem Reap-ig berelt autoval vagy taxival erdemes kozlekedni, melynek a viteldija kb.60 USD / ut, menetideje 2 ora. Buszok is indulnak, biztos olcsobbak, de sokkal tobb ideig tart az ut, mi meg naplemente elott szerettunk volna megerkezni a szallodaba. Reggel nagyon koran indultunk, az elso buszok egyikevel es mar keso delutan volt. Megismerkedtunk egy amerikai parral, veluk megbeszeltuk, hogy kozosen berelunk egy kocsit igy megosztottuk a 60 dollart.

Harom orszag penzevel lehet fizetni Siem Reap-ban, viszont az arak mindenhol USD-ban vannak megadva. A fo fizetesi eszkoz az USD es a kambodzsai Riel, de elfogadjak a thai bahtot is. Amennyiben vissza kell adni, akkor az USD-bol USD-ot adnak vissza, az aprot ( centet ) pedig rielben. Thai bahtnal minden esetben rielben adnak vissza. Ebbol kovetkezik, hogy nem erdemes a dollart es a thai bahtot rielre valtani. Euroval nem lehet fizetni. A varosban van penzkiado automata, hitelkartyat csak nagyobb szallodak fogadnak el. Erdemes sok 1 dollarost vinni, igy nem kell sokat bajlodni visszaadasnal a szamolgatassal.
1 USD kb 4.300 riel, de minden uzletben, etteremben es piacon 4.000-el szamolnak.

Beesteledett mire megerkeztunk a szallodaba, igy kutba esett a tervem, hogy kimegyunk meg aznap a templomokhoz naplementet nezni.
A Firefly Guesthouse-ban foglaltam szallast, nem ajanlom senkinek. A melegviz - es legkondi bekapcsolasaert kulon kellett fizetni, az etteremben keves volt a szemelyzet, legalabb masfel orat vartunk a kajara, raadasul egy allandoan reszeg vagy masnapos alak tenfergett az etterem teraszan, aki a szallodahoz tartozott, (mintha a tulajdonos lett volna, vagy a szallodavezeto rokona, baratja..stb.), a pult moge is bement sort csapolt maganak, maskor meg a szekrol felig lefordulva gubbasztott, apolatlan fejjel, budosen, izzadtan...
Egy osztrak faszi berli a helyet a baratnojevel, eleinte kedvesek, segitokeszek voltak, aztan amikor szova tettunk ezt-azt eltunt a mosoly az arcukrol. Egyik nap csunyan at is akart verni, felszamolt olyan osszeget, ami nem volt jogos. Sot azt hazudta, hogy azt a penzt mar odaadta a tuk-tukosnak, mert az elkerte. Masnap talalkoztunk az illetovel es kerdore vontuk, kiderult: semmifele penzt nem kert-kapott a fonoktol. Neki hittunk. Nagyon kedves fiu volt, 3 napig o vitt bennunket mindenfele. Maximalisan elegedettek voltunk vele, batran lehet ot hivni, ha arra jartok: Mr. David, tel. (855)012 273 217. Email: davidtuktuk@yahoo.com

Elso nap a szallodan keresztul foglalt uthoz kaptuk Davidot, aztan a kovetkezo napokra mar kibereltuk magunknak, a szallodat kihagytuk a bizniszbol.
A templomok a terseg legdragabb turisztikai attrakcioja: harom fele jeggyel lehet belepni: 1 napos jegy 20 USD-ert, 3 napos, fenykepes jegy 40 dollarert, vagy muanyag boritasu szinten fenykepes heti jegy 60 dollarert. Csalni nem nagyon lehet es nem is erdemes, sok helyen ellenorzik a belepoket, es sulyos birsagot szabnak ki illetektelen belepes eseten.
3 napos jeggyel mar a 0. napon bemehet az ember delutan 4-tol, hogy megnezze a naplementet Phnom Bakheng hegyerol. En ezt szerettem volna kihasznalni erkezesunk napjan, de mar lement a nap mire a szallodaba ertunk.
Masnap reggel 4-kor keltunk es David kivitt bennunket az Angkor Wat-hoz megnezni a napfelkeltet. A gyonyoru kepek elott viszont szukseg van egy kis tortenelem orara:)

A Khmer Birodalmat (802–1431) 802-ben II. Dzsajavarman alapitotta, amely aztan evszazadokig a legerosebb allam volt az Indokinai-felszigeten. A korlatlan hatalmu uralkodok sorozatos hadjaratokban hatalmas teruleteket hoditottak meg. Az allam a 12. szazadban, II. Szurjavarman es VII. Dszavajarman uralkodasa idejen erte el legnagyobb kiterjedeset, ekkor hatalma kiterjedt a Malaj-felszigetre, illetve a mai Kambodzsa, Laosz, Sziam es Del-Vietnam teruletere. Magas szinvonalu mezogazdasaggal, illetve kezmuiparral rendelkezett, es elenk kereskedelmet folytatott Indiaval es Kinaval. A 13. szazadtol belso viszalyok, valamint a thai es vietnami betoresek gyengitettek a birodalmat, mig vegul 1432-ben a khmerek feladtak a fovarosukat, Angkort.
Az elkovetkezo evekben rovid ideig volt fuggetlen is, majd a Sziam es Vietnam egymast valtva uralkodtak az orszag teruletenek nagy reszen. 1863 es 1953 kozott az Indokina nevu francia gyarmat resze volt. 1941-1945 kozott japanok uraltak, aztan ujra francia gyarmat lett, 1953-ban kialltottak ki a fuggetlenseget.

A voros khmerek (1975-1979) egy agrarparaszti kommunista orszagot akartak letrehozni, es emiatt ugy gondoltak, hogy nincs szukseg ertelmisegiekre. Ezert halaltaborokat hoztak letre, ahova barkit elhurcoltak, ha ertelmisegi, tanar, vallasi vezeto, nem khmer nemzetisegu, szemuveges, nyugattal kapcsolatban allo vagy a „rendszerre veszelyes" ember volt.
Vietnam 1979-ben eluzte a Pol Pot-rezsimet, ami a hegyekbe es oserdokbe visszahuzodva folytatott gerillaharcot egeszen 1996-ig. A polgarhaboruhoz hasonlo allapot az 1980-as evek vegeig tartott, a vietnami katonak 1989-ben vonultak ki. 1993-ban megtartottak az elso szabad valasztasokat.

Misszionariusok adtak az 1600-as evekben eloszor hirt a minden kepzeletet felulmulo templomvarosrol, 1586-ban az ide latogato Antonio da Magdalena portugal misszionarius-szerzetes, majd 1850-ben a francia Charles-Emile Bouillevaux az oserdo kozepen ratalalt Angkor nehany templomara es rovid leirast keszitett roluk.
A francia Henri Mouhot, – aki termeszettudoskent lepkeket gyujtott - soha nem tartotta magat Angor Wat felfedezojenek, hiresse valt konyveben – Voyage à Siam et dans le Cambodge (1868) – maga is megemliti, hogy egy francia misszionarius, Charles-Emile Bouvillevaux leirasai alapjan talalt ra a romokra.

A XX. szazad elejen alapitott École française d'Extrême-Orient (EFEO) regeszei kezdtek meg Angkorban a tematikus regeszeti kutatasokat. A kijelolt teruleten csaknem 1000 templomot es szentelyt katalogizaltak, kozel 1200 feliratot talaltak, amelyeket leforditottak, es hozzakezdtek a templomok tropusi novenyzettől valo megtisztitasahoz is.
Magyar regeszek es epitomuveszek is reszt vettek Angkor romjainak allagmegovasaban es a terseg korabeli tortenelmenek kutatasaban, 1993-96 kozott a Roulos csoporthoz tartozo Preah Ko ( Szent Tehen) hindu templom restauralasan dolgoztak.

Az Angkor Wat a XII. szazadban, II. Szurjavarman kiraly uralkodasa (1113-1150) alatt epult, mely egyben  rezidenciakent is szolgalt. Tokeletes kompozicio, resze Angkorthomnak, a nagy fovarosnak. 270 templom kozul emelkedett ki.
A templomot harminc even keresztul, osszesen 50.000 munkas, 40.000 elefant, 5000 szobrasz es kofarago epitette fel. A ma is mukodo vallasi kozpont fontos szerepet tolt be mind a hinduk, mind a buddhistak koreben. A templom Kambodzsa jelkepeve valt, megjelenik a nemzeti zaszlon es a cimeren. 1992 ota az UNESCO a vilagorokseg reszekent tartja nyilvan.

A sotetben sok turista botorkalt a templom fele meglesni, megorokiteni a napfelkeltet. A to mellett mar alig kaptunk olyan helyet, ahol nem logott bele senki a kepbe. A felkelo nap sugarai lassan szineztek lilara, biborvorosre, majd kesobb rozsaszinure az osi templom hatteret. Felemelo es misztikus volt az az ora amit ott eltoltottunk.

DSC_0796_3.JPG

DSC_0832_2.JPG

DSC_0836.JPGHat orakor mar teljes vertezeteben ragyogott a nap, eluzve az utolso hajnali kodfoszlanyokat is. Elindultunk Angkor meghoditasara.
Angkor Wat alaprajzat meglehetosen nehez ugy elképzelni, hogy az ember vegigsetal a templomon, mert az epitmeny oriasi. Az alabbi terkep szemlelteti Angkor Wat elhelyezkedeset a fovaroshoz Angkor Thomhoz kepest.

angkor-thom.gifA Roluos-csoport - Siem Reaptol 12 kilometerre keletre fekvo, korai templomcsoport, melynek fontosabb tagjai a Preah Ko, a Bakong es a Lolei templomok.
Az Angkori templomok az eszaki felen feksznek, korulbelul 6 kilometerre Angkor Wat, majd tovabbi 3 kilometerre Angkor Thom, kozepen a Bayonnal. A tobbi vallasi epulet Angkor Thomtol keletre talalhatok; a Banteay Srei, Kbol Spean es a Kulen-hegy viszont mar joval eszakabbra.

A khmer uralkodok istenkiralynak tekintettek magukat. Mindegyikuk egy-egy oriasi templomot epittetett maganak, amelyet az ot es orszagat vedelmezo istennek szentelt, akivel halala utan egyesulni kivant. II. Szurjavarmant a hinduizmusban gyokerezo hit vezerelte, Angkor Wat minden kulso es belso epitmenye a hindu vallas szimbolumaira utal – a templom a foldi es az egi vilag kozotti kapcsolatot testesiti meg.

II. Szurjavarman kiraly nagy szekesegyhazanak meretei gigantikusak. A 82 hektaros szakralis teruletet ovezo kerites oldalai 1025, illetve 800 meteresek, 5 es fel kilometer hosszu, 190 meter szeles arok veszi korul. A vizzel teli arkok az oceant, a falak pedig a foldet es a hegyeket szimbolizaljak. A ket toltesen 14 -14 kolepcso (teljes hosszuk 158 km!) vezet a vizhez, ahol a hivok a ritualis tisztalkodast vegeztek.

aerial-view-of-angkor-wat.jpg350 meter hosszu, kovezett, magasitott ut vezet a templomhoz. Harom teraszat novekvo magassagu oszlopokkal alatamasztott fedett folyosok veszik korul. Ezekrol ot lotuszrugy formaju torony emelkedik a magasba. A legmagasabb torony, amely a Meru-hegyet jelkepezi, 65 meteres. A Meru-hegy a hindu vallasban az univerzum szive es az istenseg (Visnu) szekhelye.
A templom a „teljesseg" szimboluma, teraszai azok a szintek, amelyeken vegighaladva az ember eljuthat a tudashoz es a lelek ujjaszuletesehez, majd az istenek hazahoz es a lingahoz, a vilagnak az istenne valt kiraly fallikus szimbolumaval jelolt kozeppontjahoz.

Angkor_Wat_In_Cambodia.jpgA wat nyugati bejaratahoz vezeto 200 meter hosszu sugarut mindket oldalan gyonyoruen megmunkalt, kigyotestet utanzo kokorlat. Ezt a meditacio utjanak nevezik. Ketoldalt a mesterseges vizesarok.
Az ut felenel elhelyezkedo gopura onmagaban is grandiozus epitmeny, pedig csupan Angkor Wat kapuja.
A gopura jellegzetes indokinai epiteszeti elem: grandiozus, diadalivhez hasonlo melynek kupolajaba, a negy egtaj fele tekinto hatalmas emberi arcok vannak faragva. A gopurahoz szeles setany vezet, melynek egyik oldalan nyugodt es kiegyensulyozott mosolyu istensegek, masik oldalan felelmet kelto, kidulledt szemu demonok tarjak honuk alatt a naga, vagyis a haromfeju szent kigyo mintegy 50 meteres testet. A kigyo az indiai es az indokinai emberek szemeben szep es nemes teremtmeny, az intelligencia jelkepe.

DSC_0369_1.JPG

DSC_0371_2.JPG

DSC_0374_1.JPG

DSC_0915.JPGPavilonokon, fedett csarnokokon, kerteken, folyosokon es lepcsokon lehet a templomi reszekhez eljutni, az ut vegen magasodik a Meru szent hegyenek mintajara emelt harmas kupola. A lepcsok kialakitasakor a khmer epitomesterek nem vettek figyelembe az emberi test aranyait, gyakoriak a 40-50 cm-es lepcsofokok es az 50-60 fokos, sot ennel is meredekebb emelkedok. Ennek persze megvan a maga logikus oka: ezeket a szentelyeket nem a hetkoznapi emberek - plane nem elpuhult nyugati turistak -, hanem istenek, felistenek, apszarak es devatak (mennyei tancosnok) szamara epitettek annak idejen. Nekik pedig, edesmindegy volt, hogy mennyire meredekek azok a lepcsok ...

DSC_0967.JPG

DSC_0004_3.JPGMesterien kikepzett sarokbastyak es diszesen faragott kapuk szakitjak meg az oszlopcsarnokok egyhangusagat. A tagas udvarokon tormelekek szetszorodva. Angkor Wat nem befejezett alkotas, nemelyik udvaron elkeszultek a pompas dombormuvek, megmaradtak a gazdag faragasok, masok fala sima, nem volt ido a befejezesukre. A deli dombormuveken lathatjuk II. Szurjavarman alakjat is: tronusan ul a kormany tagjainak tarsasagaban, megszemleli testorsegenek tisztelgeset. Megismerjuk udvaranak pompas eletet, latjuk az uralkodot a brahman Nyolcadik Paradicsom gyonyorei kozepette. Ellensegei a brahman pokolban szenvednek: csontjaikat osszetorik, orok tuzon egnek, fereg ragja a testuket.

DSC_0873.JPG

DSC_0947.JPG

DSC_1008_1.JPG

DSC_0991_1.JPG

DSC_0961_1.JPG

DSC_1016.JPG

DSC_0063_1.JPGCsodalatos mintakkal diszitett ajtok, lepcsok, es ablakok, valamint a misztikummal atitatott terek teremtik meg a valamikori kolostori elet hangulatat, csendjet es azt a hatalmas titkot, amellyel az ido es az itt elo mesterek felruhaztak ezeket az epuleteket.

DSC_0974.JPG

DSC_0975_1.JPGAz apszarak sohasem kihivoak, de mindig gyonyoruek es idotlen noi szepseget arasztanak magukbol.
Apsara jelentese: termeszetfeletti, tunderi leny, szepseges es elegans fiatal no, aki jartas a tanc muveszeteben. A mitologia szerint tancaikat az istenek palotaiban tancoljak, isteneket es elesett hosoket szorakoztatnak. Tancukkal emberekert jarnak kozbe az egi birosag elott.

DSC_0864.JPG

DSC_0973.JPGMitologiai tancosnok alatt, korunk modern, megelhetes miatt "dolgozo" tancosnoi:

DSC_0002_2.JPGA templom maga kb. egy 180 x 210 meteres teruletet foglal el, kozponti szentelyenek tornya 65 meter magasan nyulik az egbe, magasabb, mint a parizsi Notre Dame szekesegyhaz. A templom, mint altalaban a hindu szentelyek, haromszintes: mindegyik szint lepcsozetesen kisebb, mint az alatta fekvo. Egyedi erdekessege, hogy a harmadik szinten elhelyezkedo ot torony - mindegyik kup alaku, lotuszvirag-rugyet imitalo - csak bizonyos latoszogekbol szemlelve lathato egyszerre.
Az a teny, hogy fobejarata a szokasos keleti oldal helyett nyugaton van, arra enged kovetkeztetni, hogy rendeltetesi celja nem templom volt, inkabb mauzoleum.

DSC_0022_4.JPGAz epulet csodalatosan megmunkalt homokkobol epult, es nehany nem lathato, belso epuletelemhez lateritet alkalmaztak. A munkalatokhoz szukseges homokkotomboket a csatornakon szallitottak Angkorba. A tombok megmunkalasanal fontos szempont volt, hogy az egymasra illesztes utan tokeletesen egysegesek legyenek, es az illesztesek egyaltalan ne latszodjanak.

A tornyokat osszekoto, 2 meter magas, 47 illetve 83 meter hosszu, arkados folyosokat csodalatos dombormuvek boritjak. Ezek a fontos szemelyisegeket es csatakat, eposzi es udvari jeleneteket abrazolo mualkotasok a khmer nep tortenetet beszelik el 1200 negyzetmeteren. A kepeket az oramutato jarasaval ellentetes iranyban, balrol jobbra vestek a falakra, ami a halotti ritusok menetenek iranya is. Ez ujfent az epulet mauzoleum jellegere utal .
A reliefek kozul a leghiresebbek a Keleti Galeriaban: a világ tej-óceánjának köpülése, Vishnu isten győzelme a démonok fölött, a Nyugati Galeriaban: a lankai és a kuruksetrai csata, a Deli Galeriaban: Jamá istenség utolsó ítélete, es a Sarokpavilonban lathato Ramajána-jelenetek.
A diszitoelemek sokasaga, tomorsege, mozgalmassaga elkapraztato. A dombormuvek eredetileg festettek, aranyozottak voltak. Keleti kepeskonyv – kore vesve.
DSC_0938_1.JPG

DSC_0388_4.JPG

DSC_0391_1.JPG

DSC_0376.JPG

DSC_0400_2.JPGA világ tej-óceánjának köpülése:

bas_relief-milk.jpgA reliefek sokat elarulnak a khmerek eleterol a XII-XIII. szazad kornyekerol. Megtudhatjuk, hogy mit ettek, hogyan laktak, milyen oltozeket hordtak milyen haziallataik voltak, mikent szorakoztak, de azt is, hogy milyen volt a korabeli flora es fauna. Megdobbento hasonlosagokat fedezhetunk fol a reliefeken lathato tevekenysegek es a kozott, amit manapsag is megfigyelhetunk a videki eletben. A falusi lakossag tobbe-kevesbe ma is ugyanugy el es dolgozik, szinte ugyanolyan szerszamokat es foldmuves-eszkozoket hasznal, mint VII. Dzsajavarman kiraly uralkodasa idejen.
A Khmer Birodalom lakoinak mindennapi eletet a monszun es a hold jarasanak ritmusa szabalyozta. A kiszamithatoan valtakozo nedves es szaraz evszak, a hold tolte es fogyasa hatarozta meg a rizs palantazasanak es aratasanak, a halaszatnak es a gyumolcsok betakaritasanak idejet. A korabeli khmerek - mikent a maiak is - ket alapveto elelemforrasra szamithattak: a rizsre es a halra. A kellemes eghajlat lehetove teszi, hogy evente legalabb haromszor, de inkabb negyszer arassanak. Baray-t, azaz viztarozot epitettek, amelyben vizet taroltak es a szaraz evszakban ontoztek beloluk kertjeiket. A Tonle Szap, Indokina legnagyobb edesvizu tava, pedig hihetetlenul gazdag halban.

Angkor Wat falaira a dekorativ pali betukkel folvesett feliratok kovetkeztetni engednek a Khmer Birodalom allam- es tarsadalomszervezetere is. Az orszagot altalaban irastudo hivatalnoki rend iranyitotta. (Magyarorszagon ebben az idoszakban az irastudas szinte kizarolag a klerusra korlatozodott). Az allam mukodtetesehez szukseges beveteleket, az adokat termeszetben, rizsben vagy mas termenyben szedtek be. Kulonbozo tipusu es hataskoru birosagok gondoskodtak az igazsagszolgaltatasrol es drakoi szigorral sujtottak le a bunosokre.
Bar a khmerek atvettek a hindu kaszt-rendszer elemeit, tarsadalmuk megis inkabb osztaly-, semmint kaszt-retegzodest mutathatott. A tarsadalmi hierarchia csucsan termeszetesen a kiraly allt. A sikeres es eredmenyes uralkodo biztositotta a birodalom viragzasat es hatalmat tovabborokitette leszarmazottaira. A khmer kiralyok hatalma teljes volt: kiterjedt a fold, a vizek, a jog, a hadsereg es az allam feletti uralomra. Feladatuk mindenek elott es felett az orszag es nepenek vedelme volt, tovabba, hogy legalabb egy templomot epitsen, melyet elodei emlekenek szentelt.
A birodalom teruletet, adminisztracios szempontbol, keruletekre osztottak fel, melyeket specialisan kepzett korabeli irastudo koztisztviselok iranyitottak. A kiralyi hatalom letetemenyesei a muvelt, legalabb szanszkrit es pali nyelven is beszelo es olvaso szerzetesek es papi szemelyek voltak, valamint az asztrologusok, a tudosok, a koltok, es a templomok epiteszeti tervezoi. A tanitok a legmegbecsultebb foglalkozasok egyiket gyakoroltak, posztjukat aparol fiura orokitettek.
A harcosok es a parasztok alkottak a legnepesebb tarsadalmi osztalyt. A parasztok lattak el elelemmel a tarsadalom tobbi retegeit, mig legalul a szolgak helyezkedtek el.
A nok a Khmer Birodalomban a ferfiakkal egyenloek voltak es megbecsules ovezte oket. A falra vesett pali szovegek tanusaga szerint sokszor noi agon orokoltek a kiralyi cimet es a vagyont. A kambodzsaiak ma is nagy tisztelettel ovezik a noket, akik a tarsadalmi elet minden teruleten egyenranguak a ferfiakkal.

A monumentalis epitmeny nemcsak lenyugozo latvany, de spiritualisan is meghatarozo elmeny.

DSC_0411_3.JPG

Angkor Thom
1181-1219 kozott epult utolso fovaros, valojaban nagyvaros, ahogy azt neve is sugallja (a thom jelentese nagy vagy fo, mig az angkor varost jelent), es a hatalmas Khmer Birodalom vallasi, kulturalis es adminisztrativ kozpontja volt. 9 negyzetkilometerevel nagyobb volt barmelyik akkori europai varosnal, es igen sok lakosa volt, talan 1 millioan is elhettek itt. A varosfalakon belul lakott a kiraly, a kiralyi csalad, a hivatalnokok, katonai vezetok es papok, mig a tobbi ember a bekeritett varosfalon kivul elt. A kiralyi epuletek fabol keszultek, es mind elpusztultak, de a kobol keszult muemlekeket nezve, a valaha hatalmas fovaros nagysagarol kepet kaphatunk.

VII. Dzsajavarman (1181-1219) a Khmer Birodalom tortenetenek legismertebb nagy uralkodoja volt. 39 eves uralkodasa alatt egymaga tobb templomot, szentelyt, utat, hidat, fogadot, iskolat, monostort es korhazat epittetett, mint az osszes tobbi uralkodo a birodalom fennallasa ota. A Nagy Epito a kincstar osszes bevetelet epitkezesekre forditotta, ez meggyengitette az addig eros es gazdag orszagot. Viszont fennmaradt szamos lenyugozo epitmeny: Angkorthom, a Bayon, Ta Prohm, az Elefant terasz, a Lepras kiraly terasza, Preah Khan, Praszat Suor Prat.

Angkorthom a Siem Reap folyo jobb partjan fekszik, arokkal szegelyezett falai 8 meter magasak es minden iranyban 3 kilometer hosszuak. 5 elefantokkal es arcokkal diszitett kapun at lehet bejutni a varosba. Az utak ket oldalan isteneket es demonokat abrazolo szobrok sorakoznak, amelyek a khmerek osekent tisztelt Naga-kigyot, a vizek szellemet tartjak a kezukben.
Az Angkorra oly jellemzo vizmedencek, csatornak, vizesarkok hatalmas rendszere Angkorthomot is behalozta, mind kelet-nyugati, mind pedig eszak-deli iranyban, fo funkcioja a vizszabalyozas es az ontozes volt.

A varos szimbolikajanak megfejtese nem egyszeru. Alaprajzanak kereszt-tengelyei negy reszre osztjak a varoscentrum teruletet, amely voltakeppen az univerzum kicsinyitett masa, a mikrokozmosz. A menny es a fold kozott helyezkedik el Bayon temploma, mintegy spiritualis hidat kepezve kozottuk. A varos kulso falai azt a kofalat jelkepezik, ami a hindu mitologia szerint a vilagmindenseget korulveszi, mig maga a templom a mondabeli Meru-hegynek, a vilagegyetem kozeppontjanak felel meg. A falakat korulvevo vizesarok a vilagoceant jelkepezi.
Angkorthom, az elso buddhista szellemben epult khmer kiralyi szekhely. A kozponti Bayon templom stilusa manifesztalodik a varos epuletein, amelyek nagy resze lateritbol epult.
Ma a varos legismertebb kapuja a teljesen helyreallitott deli gopura, a turistak ezen keresztul lephetnek be a fovarosba.

DSC_0200 (2).JPG

A Bayon
A szentelyt a dzsungel suruje oltalmazza meg manapsag is, igy nem csoda, hogy Angkor felfedezeset kovetoen hosszu evtizedek teltek el addig, amig a regeszek es mernokok rajottek: a Bayon fotemplom, Angkor Thom pontos mertani kozeppontjaban all.

DSC_0287_1.JPGA templomot diszes, fedett folyosok zarjak korbe, amelyek tetejerol 49 „arcos torony" emelkedik a magasba. Az enyhen ivelt ajkakkal es lezart szemhejak arnyekolta szemekkel megformalt sejtelmes mimikaju arcok jelenitik meg a nagyvilag szamara Angkor idotlen mosolyat.
A felso teraszra a belso folyosokrol lehet feljutni, es innen csodalhatoak meg legjobban a tornyok hatalmas mosolygo arcai. A lotuszvirag formaju tornyok eredetileg csak a belso folyosok es a kapolnak tetejerol emelkedtek a magasba. A kozponti torony arcait es a tobbi tornyot kesobb faragtak: vegul osszesen 49 torony diszitette a templomot, amelybol mara 37 maradt meg. A negy egtaj fele fordulo tornyokat osszesen 196 darab 2 es fel meter magas arc-szobor diszitette.

DSC_0269_5.JPG

DSC_0277.JPG

DSC_0080_2.JPGE lenyugozo, kove valt arcok alatt setalva jutunk el Bayon tanctermebe: valaha itt lejtettek legisen finom tancaikat a mennyei tancosnok, az apszarak, vagy - s talan ez a valoszinubb - foldi masaik.
A csupa oszlop tancterem mellett talaljuk a kulso relief-galeriat. Amit itt a falakon latunk, gyokeresen kulonbozik mindattol amit Angkor Wat reliefjein megcsodalhatunk: itt a kozonseges hetkoznapi eletet szemlelhetjuk meg.
Magaval ragado a Tonle Szap tavon siklo hadihajo harcosainak arckifejezese, a hajo teste alatt uszo kover halak, a kakasviadallal foglalatoskodo vagy a nyarson hust suto parasztok megformalasa, a mozgalmas haztartasi-, piaci- es csata jelenetek. Olyan mint egy hatalmas, 3 es fel meter magas kepeskonyv.
A reliefek ket fo tipusa talalhato meg Angkorban: az ugynevezett mely relief (bas-relief) csak nehany millimeterre, esetleg fel centimeterre emelkedik ki a hordozo kolap feluletebol, es a magas relief (haute-relief), a figurak itt altalaban negyedig, sot felig kiemelkednek az alaplapbol. A kettesevel vagy harmasaval allo, kozel eletnagysagu apszarak altalaban magas reliefeken jelennek meg, mig a nagy, sok szaz negyzetmeteres kepeskonyvek kivetel nelkul mely-reliefek.
A Bayon, Angkor legutolso es egyben egyetlen temploma, amely tisztan a mahajana buddhizmus tanai szerint epult.

A Baphuon
II. Udajaditjavarman kiraly(1050-1066) uralkodasa alatt epult, a hindu vallas szentelyeul, Siva istenseg szamara. A Baphuon legerdekesebb latnivaloi a kismeretu negyzetekbe faragott reliefjei, melyeket a templom falara a mai csempezeshez hasonlo technologiaval raktak fol.
425x125 meteres, magasitott talapzaton all, a koncentrikus negyszogekbol allo, teraszos felepitesu templom.
Az Univerzum mitologiai tengelye, es egyben a megvilagosodas fele vezeto szent ut szimboluma. A templom azzal a cellal epult, hogy a kiraly es csaladtagjai halhatatlansagi kultuszat szolgalja, Sivaval valo eggyevalasukat hangsulyozza.

baphuon-temple.jpg

Ket terasz talalhato Angkor Thom keleti oldalan: a Baphuon csodalatos, oszlopsoros fobejaratatol keletre az Elefant Terasz, mig tole eszakra, de vele epiteszetileg szerves egysegbe foglalva a Lepras kiraly Terasza dacol a szazadokkal.
Elefant Terasz
A buddhista vallasnak szentelt, Bayon-stilusu, mintegy 350 meter hosszu terasz a XII. sz. vegen epult. Ez volt VII Dzsajavarman kiraly (1181-1219) disztribunje. A nyilvanos esemenyek, unnepsegek es felvonulasok alkalmaval a kiraly, csaladja es kiserete errol a 10-12 meter magas, kolapokkal boritott lelatorol nezte vegig a disszemleket es unnepi latvanyossagokat.
A harom reszre tagolt epitmeny deli lepcsojet ormanyaikban lotuszviragokat tarto haromfeju elefantok diszitik, s ezek az elefant-ormanyok egyszersmind tartooszlopokkent is szolgalnak.
A kozepso lepcsot oroszlanok es emberfeju, sastestu teremtmenyek, az ugynevezett garudak ekesitik. Az emelveny ket oldalso homlokzatan tobb ezer, egyedileg kifaragott elefantot es apszara tancost abrazolo dombormu lathato.

DSC_0187_1.JPG

DSC_0192_5.JPG

DSC_0211_5.JPG

A "Lepras" Kiraly - avagy Jama Istenseg Terasza
Az Elefant Terasztol eszakra, a kiralyi palota keleti kapujanal balra fordulva kezdodik a Lepras Kiraly Terasza. Nevet az a legenda szolgaltatta, mely szerint a terasz eszaki vegeben levo emberi szobor magat a Nagy Epitot, VII. Dzsajavarman kiralyt abrazolja, es mivel a szobor arca es felkarja csunyan foltos, azt a kovetkeztetest vontak le, hogy a kiraly lepras lehetett. Feltetelezesuket erositette, hogy az uralkodo annak idejen nagyon sok ispotalyt epittetett.
A torteneti forrasok semmivel nem tamasztjak ala a kiraly betegseget, a mai kutatasok szerint az alak sokkal inkabb Jamat, a holtak es az Itelet Napjanak Istenet abrazolja. Raadasul a terasz, a gyonyoru reliefekkel diszitett kiralyi krematorium mellett helyezkedik el.
A megkapo, embermeretnel egy arnyalattal kisebb szobor egy ulo testhelyzetu, teljesen ruhatlan, meghatarozhatatlan nemu alakot abrazol, aki jobb terdet enyhen magahoz huzza. Ruhatlansaga tokeletes kuriozum az angkori khmer muveszetben, ami arra utalhat, hogy nem valosagos emberi lenyt, hanem inkabb mitologiai alakot abrazol. (A szobor egyebkent masolat: az eredeti a Phnom Penh-i Nemzeti Muzeum udvaran lathato.)
A leprassagra utalo makulak pedig a kore telepedett zuzmo, a ko, no meg a kifaragasa ota eltelt ido ( mintegy 800 ev) kolcsonhatasanak eredmenye lehet.

DSC_0198_2.JPG

Ta Prohm: templom a dzsungel oleleseben
Ta Prohm maga a megtestesult csoda, olyan termeszetes szepseg, amely a hetkoznapok vilagabol egy olyan szferaba repiti az embert, ahol megvaltoznak az ido es a ter, a fontos es a lenyegtelen, a szep es a rut, a biztonsagot ado es az ijeszto megszokott dimenzioi.
Ta Prohm fenseges nyugalma elementaris erovel hat az emberre, megse erezzuk azt, hogy a mesterien diszitett oszlopok es kupolak rank akarnanak szakadni – pedig nehany helyen bizony ugy fest, hogy a boltozatot csak a lelek tartja. A dzsungel evszazadok ota tarto, kitarto tamadasanak kitett templom-kolostor mara sajnos meglehetosen rossz allapotba kerult.
Ez a templom az egyetlen az angkori egyuttesben, melyet abban az allapotban kivannak konzervalni, ahogyan az 1860-as evek legelejen az oserdo melyen ratalaltak. A legtobb valtoztatas az, hogy a latogatok szamara gyalogos osvenyeket alakitottak ki, a felujitas terulete nem latogathato.

Az dzsungel kozepen maganyosan allo Ta Prohmot egeszen kulonleges levego, az orokkevalosag auraja lengi korul. Gigantikus meretu, nem ritkan 30-40 meter magasra novo, 8-10 meter keruletu banyan, azaz indiai leggyokeru fugefak es az Indokina e videkere jellemzo kapok-fak fonjak osszefuggo es athatolhatatlan haloba a templom kapuit, szentelyeit, galeriait.
Megmagyarazhatatlan volt szamunkra, hogyan kepesek ezek az orias indiai fugefak szerteagazo gyokerzetukkel ugy korbefonni az epitmenyeket, hogy a foldbol kiemelkedve sok-sok gyokeret latunk, amelyek aztan a romok folott forrnak egybe es alkotnak egy hatalmas, egbetoro torzset. Az az erzese tamad az embernek, hogy ezek a gyokerek csakis folulrol tamadhattak, alulrol epitkezve a konstrukcio jozan esszel majdnem elkepzelhetetlen. A magyarazat az, hogy az indiai fugefanak legzogyokerei is vannak, s ezek valoban felulrol, a torzs magasabb pontjairol ereszkednek ala, korbefonjak az epuletet, majd tovabb novekedve lassan talajt ernek, ujra behatolnak a foldbe, s megvastagodva tamasztekul szolgalnak a gigantikus torzs szamara. Igy mar ertheto, hogy keletkezhettek ezek a fantasztikus kotemplom-fugefa szimbiozisok.

DSC_0103_3.JPG

DSC_0130_4.JPG

DSC_0111_4.JPG

DSC_0119_7.JPG

Ta Prohm-ot is VII. Dzsajavarman kiraly epittette a XII-XIII. szazad fordulojan, es edesanyja emlekenek szentelte. A Bayon stilusban epult komplexum hihetetlenul gazdag, nemes es kiemelkedo jelentosegu kolostora, kozugyi es vallasi kozpontja volt a kora-kozepkori Khmer Birodalomnak.
Az egyik falra vesett szanszkrit felirat alapjan fogalmat alkothatunk Ta Prohm valamikori hatalmarol, magasztos fensegerol:
A mahajana buddhista templom-kolostor ellatasat 3140 kisebb-nagyobb falu szolgalta, melyekben mintegy 80 ezer ember elt, koztuk 18 magas rangu szerzetes, 2740 adminisztrativ feladatokat ellato koztisztviselo, akiknek 2202 asszisztens dolgozott a keze ala. A templom szemelyzetehez tartozott mindezeken felul 615 mennyei tancosno, azaz apszara es devata is. A berendezeshez tartoztak aranytalak es kupak, osszesen mintegy fel tonna sulyban, a kincseskamra vagyonat pedig 35 kulonlegesen nagymeretu gyemant, 40.620 darab igazgyongy, 4.540 darab dragako, 876 darab Kinabol szarmazo leheletfinom selyemfatyol, 512 selyemdivany es 523 darab, a legfinomabb selyembol keszult napernyo alkotta.

Ta Prohm templom-kolostor komplexumat passzazsokkal es koncentrikus galeriakkal osszekotott, foldszintes epuletek alkotjak, melyek keretbe foglaljak a kozponti szentelyt. Az epuletegyuttes massziv, 5-6 meter magas kokeritese egy 1000 x 700 meteres teruletet olel korul. Belsejeben galeriak es szentelyek sorat talaljuk. A falakon meseszep apszarak es devatak lejtik legies, mennyei tancukat, korulottuk buddhista mitologiai jelenetek, mindez nehol eltakarva a hatalmas indiai fugefak sokszor emberdereknal is vastagabb legzogyokerei altal. A nap csak imitt-amott bukkan elo a suru, sotetzold lombsator resei kozul....Misztikus es gyonyoru!
Igy el manapsag egyutt Ta Prohm az oserdovel, s ezt a egyuttelest, ezt a mennyei naszt nem haborgathatja mar senki: Ta Prohm – Brahma isten osatyja – mindorokke a dzsungele marad.
A Lara Croft: Tomb Raider cimu film fo forgatasi helyszine a Ta Prohm sejtelmes epuletegyuttese volt.

East Mebon
A keleti Mebon mesterseges szigetre epult szimbolikus „templomhegy". 953-ban epitettek a Khmer Birodalom fovarosanak nagy viztarozo medenceje, az 50 evvel korabban epult keleti Baraj kozepere. A lateritbol emelt mesterseges magaslaton allo, Pre Rup stilusban epult teglatemplomot csak csonakkal lehetett megkozeliteni. A mara mar kiszaradt baraj megsokszorozza az alapvetoen harom szintes, piramisszeru epulet eredeti mereteit.

DSC_0346_4.JPG

DSC_0361.JPG

DSC_0365_1.JPGA hindu templomot Radzsendravaraman kiraly epittette osei lelkenek. A disziteseken megjeleno Siva es Parvati istenek a kiraly szuleinek arcvonasait viselik. A templom finom szobrai es diszitesei a brahmanista-hindu vallas kozeppontjaban allo „szentharomsag" ( Brahma – a teremto, Siva – a pusztito es Visnu – a megtarto) kobe vesett emlekei. A templom toveben allo nyolc kis torony a ferfierot szimbolizalo nyolc linga az istenek kozos jelkepe. A templom kozponti, keleti tornyan Indra, a felistenek vezetoje jelenik meg elefanthaton; a kisebb dombormuveken repulo es meditalo alakok; a nyugati torony diszei a harc istenet Szkandat es hires pavajat abrazoljak; a deli torony vedoje Siva, aki szent bikajan, Nandin lovagol.

DSC_0354_2.JPG

Neak Pean
Neak Pean – Tekergozo Kigyok – buddhista templom, amely VII. Dzsajavarman kiraly viztarozomedenceje kozepen, egy mesterseges szigeten all. A XII. szazad vegen epult „forras templom" nevet a khmerek osekent tisztelt mitikus Naga istent abrazolo, ket egymasba fonodo nagy kigyorol kapta, amelyek korbeolelik a szigetet, es orzik a szent forrast. Hosszu, fabol keszult hidon lehetett megkozeliteni a templomot, alattunk viz mindenhol.

DSC_0304_1.JPGNeak Pean eredetileg orvosi, gyogyito celokra keszult, mint a Nagy Epito,VII. Dzsajavarman – altal epittetett 102 korhaz egyike. A templom az egyensuly osi, hinduizmusban gyokerezo tiszteleten alapul. A 350 m²-es sziget szentelye a Himalaja gyogyereju hegyi tavat, az Anavatapta tavat szimbolizalja. A kozpontihoz kapcsolodo negy kisebb medence a negy oselem: a viz, a fold, a tuz es szel kifejezodese. Ezek kozepen egy-egy szimbolikus vizforras, elefant-, ember-, oroszlan- es lofejet formazo szokokutak, vizkopok allnak es taplaljak a szentely kozponti medencejet. A hitvilag szerint a medenceben valo megmartozas soran az elemek betegseget okozo, megbomlott egyensulya helyreall, es a test bajai elmulnak. A medencekben napjainkban is vegeznek gyogyito szertartasokat.

DSC_0313_6.JPG

Preah Khan
A Preah Khan vagy „Szent kard" buddhista templom-kolostor, 1191-ben, VII. Dzsajavarman uralkodasa alatt epult, Angkorthom eszaki falanal. Eredeti neve: Nagara Jayasri – A gyozelem szent varosa, amely a kiraly, csamok felett aratott gyozelmet hivatott hirdetni.
Az 56 hektaros alapteruletu, Ta Prohmhoz hasonlo stilusu „lapos" templom, a varos oktatasi kozpontja es buddhista egyetem volt: falai kozott 1000 lelki vezeto, 1000 apszara, kozel 100 ezer tanitvany es szolgalo elt.
A vizesarokkal es fallal korulvett egyszeru szerkezetu, de igen diszes, galeriakkal udvarokra tagolt epuletben a regeszek 515 darab kulonbozo istenszobrot talaltak. A Bajon stilusu epuletnek eredetileg 102 tornya volt.
A hatalmas fugefak leggyokereinek sulya alatt roskadozo epuletegyuttes nagy resze restauralasra var.

DSC_0248_5.JPG

DSC_0238_4.JPG

DSC_0276_3.JPG

Ta Keo
A X-XI szazad fordulojan epult hindu piramistemplom epitese V. Dzsajavarman uralkodasa alatt kezdodott, am halala miatt befejezetlen maradt. Ta Keo tornyai es diszitesei hianyoznak, viszont igy is impozans latvanyt nyujt.
A templom a keleti Barajtol 500 meterre, keletre all. Teglalap alaku, 100 x 120 meteres laterit alapon allo homokko  epitmeny. Ot koncentrikus teraszbol all: az elso ket szint egyszeru fal, a templom alapja, mesterseges dombot alkot; a masodik ketton egy-egy galeriasor fut korbe, amelyet hatalmas kotombokbol osszeallitott kereszt alaku gopurak (atjarok) diszitenek; a legfelso teraszon ot, mind a negy egtaj fele nyitott piramisszeru szentely-torony emelkedik, a kozepso 14 meter magas.
A templom felujitasat Kina finanszirozza.

DSC_0168_3.JPG

Ta Som
A buddhista templomot 1190-1210 kozott VII. Dzsajavarman uralkodasa alatt epitettek, majd II. Indravarman (1220-1243) kiralysaga idejen atalakitottak. Az epulet Angkorthomtol keletre, a Neak Pean forrastemplom kozeleben, a keleti Baraj eszaki oldalan all.
Ta Som falai, tornyos atjaroi es kozponti epuletei az evszazadok soran erosen megrongalodtak, a szabadon burjanzo tropusi novenyzet sulya alatt osszeomlottak. Napjainkra a templom teljesen romos, csupan a kulso fal es a bejarati tornyok maradvanyai vannak megtekintheto allapotban.

DSC_0324_2.JPG

DSC_0337_4.JPG

DSC_0318_5.JPG

DSC_0330_5.JPGItt talalkoztunk a vilag legedesebb-legszebb kislanyaval, ajandektargyakat arult, vekony cernahangjan eloadta a kinalatot es az arakat, aztan rovid idon belul mar engedmenyt adott es betanult verskent elmondta, hogy magnesbol 2-ot ad egy dollarert, kepeslapbol 3-at...stb. Azt hittem megzabalom:) jott utanunk mezitlab a porban, kis kalapjaban vigyorgott, legszivesebben ot hoztam volna el.

DSC_0335_2.JPGAz anyja is ott volt a kozelben, figyelte hogyan ugyeskedik a lanya. Kerdeztem, elvihetem inkabb ot? Azt mondja igen, van neki masik. Ha tudta volna, hogy en komolyan gondolom, biztos nem ilyen keszseges, a kislany alig 5 evesen mar hozzajarul a csaladi kasszahoz. Sajnos kesobb is hasonlo sors var ra, iskolaba aligha fog jarni.

Phnom Bakheng
A „Kozponti Hegy”– az egykori Khmer Birodalom hindu fotemploma volt. A Sivanak ajanlott templom a XI. szazad vegen I Jaszovarman (889-910) kiraly uralkodasa alatt epult.
A Bakheng termeszetes magaslaton allo „templomhegy”, az univerzum szive, az istenseg szekhelye. A 650×440 meteres alaprajzu templom minden oldalan 12-12 szentely all. A koncentrikus negyszogeket formalo ot szint, a teljesseg ot belso ove, a tudas es a lelek ujjaszuletesenek szimbolikus utja.
A templomot eredetileg 108 torony diszitette. A tornyok szama es elhelyezkedese alapjan a kutatok ugy tartjak, hogy azok az egbolt csillagainak masolatai, a korabeli indiai csillagaszati naptar alapjan.

DSC_0356_3.JPGA Bakhengrol csodalatos panorama nyilik Angkor Watra, Angkor Thomra es termeszetesen innen a legszebb a naplemente.

DSC_0324 (2)_1.JPG

DSC_0342_2.JPG

DSC_0343_3.JPG

Videki Kambodzsa
Egyik reggel triciklis videki turara indultunk Daviddel, azt mondta mutat nekunk ket templomot es egy vizesest, a varostol kb. 30 kilometerre. Megtankoltunk, aztan indulas. Muanyag uvegekben aruljak a benzint az utszeli kis boltok, nagyon praktikus, veszel egy-ket litert beleontik, es indulhatsz:

DSC_0365_2.JPG

DSC_0366_1.JPGHamisitatlan kambodzsai tajak mellett suhantunk el, az utszelen szegenyes colophazak szazai, integeto, mosolygo gyerkocok, foldeken dolgozo parasztok, bekesen andalgo vagy legelo vizibivalyok...

DSC_0375_2.JPG

DSC_0377_1.JPG

DSC_0391_2.JPG

DSC_0395_6.JPG

DSC_0616_1.JPGA vizeseshez hatalmas kovek, lianok es erdekes alaku fatorzsek kozott vezetett az utunk:

DSC_0519_2.JPG

DSC_0430_2.JPG

DSC_0495_2.JPG

DSC_0489_1.JPG

Kbal Spean – ismertebb neven „az Ezer Linga folyoja" a Kulen hegy delnyugati lejtojen, a Siem Reap folyo mellekaganak termekenysegszimbolumokkal diszitett mederszakasza.
A Kbal Spean folyo volgyeben allo sziklatombok mesterseges hidat kepeznek, ahol a viztukor alatt rengeteg linga es joni faragas lathato negyzet formaju tombokben es sorokban. A kornyezo sziklakat a hindu mitologia isten es allat motivumai diszitik.
Kbal Spean faragvanyai I. Szurjavarman kiraly uralkodasa (1001-1050) idejen keszultek, majd II. Udajaditjavarman kiralysaga (1050-1066) alatt nyertek el vegso formajukat.

14. Kbal Spean.JPG

IMG_1228.jpg

Kbal-Spean-Angkor-Cambodia-2.jpgA tiszta vizu patak kellemesen husitette megfaradt labainkat, kozben a lombok kozt beszurodo napsugarak fenyjatekat figyeltuk a vizen:

DSC_0449_2.JPG

DSC_0469.JPG

Banteay Srei – a Nok Citadellaja vagy a Szepseg Citadellaja – az angkori vilagoroksegi terulet egyik legkisebb, ugyanakkor legdiszesebb hindu temploma, a khmer epito- es diszitomuveszet „ekszerdoboza".
A Sivanak ajanlott templom Angkor Wat-tol 30 kilometerre eszakkeletre all.
II. Radzsendravarman (944-968) es V. Dzsajavarman (968-1001) uralkodasa alatt epult az egyik brahmana-fopap reszere.
A sotetrozsaszin homokkobol emelt epuletet, kulonosen szep es reszletesen kidolgozott faragasok ekesitik. Egyedulalloan szepek a falakon korbefuto virag es level ornamentikak, amelyek az alakokkal diszitett kolapokat elvalasztjak egymastol. A falakat 70 centimeter magas devatakat (istennoket), apszarakat (mennyei tancosnoket) es a hindu mitologia menyorszaganak lakoit abrazolo teljes-alakos dombormuvek boritjak. E mualkotasok oly tokeletesen eletszeruek, mintha nem is faragtak volna oket, inkabb varazsutesre megkovultek volna. A bejaratokat mitikus orok, emberalakok es majomfejek vigyazzak, a lepcsok oldalan garudak sorakoznak. Az ajtok folotti szemoldokfalakat es timpanonokat, a tornyok bejaratait, a gopurakat es a konyvtarak falait mitologiai jeleneteket bemutato (Siva eletet idezo) alacsony reliefek diszitik – abrazolasmodjuk eroteljes es rendkivul kifejezo.

DSC_0582_2.JPG

DSC_0548_2.JPG

DSC_0551_3.JPG

DSC_0566_2.JPG

DSC_0532_1.JPG

DSC_0538_1.JPG

A Tonle Sap (Nagy To) a legnagyobb edesvizi to Delkelet-Azsiaban, szaraz idoszakban 2590 km² teruletu, de az esos evszakban a 24 605 km²-es nagysagot is elerheti.
A Mekong hat orszagon keresztul, tobb, mint 4300 kilometeren at hompolyog, mire eleri a tengert.
Kambodzsat is ketteszeli kialakitva itt a "Nagy To"-val, egy egesz kulonleges hidrologiai rendszert: monszun idejen a Mekong 5 km szelesre duzzad, deltaja nem tudja elnyelni a vizet, ezert megfordul az aramlas, es a tavat taplalja, amely fokozatosan emelkedik, vegul hatalmasra duzzad. Szaraz evszakban a tobol visszaszivarog a viz, taplalva a folyot es a termofoldeket.
E pulzalo rendszer megteremti a Nagy Tavon az egyik legtermekenyebb belvizi halaszatot a vilagon, tobb mint 3 millio embert tart el, es a Wikipedia szerint a kambodzsaiak feherje bevitelenek 60%-a valamilyen modon a tohoz kotheto.
Rengeteg lazac, angolna, marna, zacskoharcsa, zold csuka, csoros hal es tokehal el itt, de sok a kigyo es egyeb csuszo-maszo is. A halfeldolgozasnak tobb modjat gyakoroljak itt, leggyakoribb a napon szaritas, de itt keszul a hires halszosz is, mely a tavol-keleti es khmer konyha nelkulozhetetlen es izletes eleme.
A Tonle Sap tavon ket uszo falu is van, mi Chong Kneas-t neztuk meg, amit a parttol kb. 10-15 perc motorcsonakozassal ertunk el. A belepo eleg draga, 20 dollar/ fo. Kerdeztuk, kapnak ebbol a penzbol valamit az ott elo emberek? Vegulis oket illetne, mert latogatasunkkal bizonyos mertekben zavarjuk az eletuket.
Ahogy sejtettuk, sajnos csak a belepo 1%-at kapjak, a tobbit a motorcsonakokat uzemelteto ceg vagja zsebre.

A faluban magas colopokon allo hazakban es csonakokon ringatozo viskokban elnek az emberek. Halaszattal es rizstermesztessel foglalkoznak. Szaraz idoben a to 2-3 meter, ilyenkor a konnyu kis hazakat a vizen feljebb vontatjak, majd esos idoszakban, amikor a viz eleri a 10-12 m melyseget, visszahuzzak.
A to biztositja megelhetesuket, viszont eleg egyszeru korulmenyek kozott elnek. A hazak elott foznek, ott tartjak a kismalacot is ketrecben, ott alszanak, a toban furdenek. A gyerekek a tavon himbalodzo iskolaba jarnak, nem messze van a templom, meg az orvosi rendelo. Ha at akarnak menni a szomszedba, csonakba szallnak. Kicsit korlatozottabb a jatek lehetoseg vizen, hiszen focizni vagy fogocskazni nem nagyon lehet, de azt hiszem ez oket a legkevesbbe zavarja, vidaman hancuroznak a csonakokban, vizbe ugralnak es mosolyogva integetnek.

DSC_0014_3.JPG

DSC_0017_5.JPG

DSC_0015_6.JPGUszo orvosi rendelo es etterem:

DSC_0038_3.JPG

DSC_0056_3.JPGMalacka a haz elotti ketrecben, tobb meter magasan, masik haz teraszan vacsora keszul:

DSC_0034_6.JPG

DSC_0143_3.JPG

Mivel mar esteledett csonakosunk kivitt a tora megnezni a naplementet. Amint elsuhantunk a mangrove fak kozott, latni lehetett az lombok kozott beszurodo, elkoszono nap sugarait. Hatalmas a to felszine, olyan erzesem volt, mintha tengeren lennenk. Mar sok csonak utasa varta az esti csodat:

DSC_0072_2.JPG

DSC_0110_4.JPG

DSC_0115_3.JPGSajnos a kepek nem adjak vissza a gyonyoruseget, amit lattunk, egeszen misztikus volt a sotetedo tavon ringatozni, korulolelve a nap bibor fenyevel.
Visszafele haladva, a faluban az emberek nagy resze elcsendesult, behuzodtak szalmahazikoikba, nehanyan meg tisztalkodtak a to vizeben. A gyerkocok vigyorogva szappanoztak magukat a csonakokban, aztan onfeledten, nagyokat sikongatva ugraltak a vizbe:

DSC_0149_1.JPG

DSC_0153_2.JPGA szegenyseg es az egyszeru eletkorulmenyek ellenere, azt hiszem itt megis boldogok az emberek, a gyerekek mindenkepp. El sem tudjak kepzelni milyen lehet 50 emeletes lakohazban vagy kertes hazban, viragok kozott lakni, itt viszont cserebe minden este pazar latvanyban van reszuk, amikor biborba borul az eg felettuk:

DSC_0170_1.JPGCsodalatos es egyedulallo a folyo es a to rendszere, az uszo falu eletformaja megdobbenti es elbuvoli az ide latogatot.
1997-ben az UNESCO felvette a Tonle Sap tavat a bioszfera rezervatumok listajara.
A bioszfera-rezervatum az UNESCO Ember es Termeszet Programjanak (Programme on Man and the Biosphere (MAB)) keretein belul letrejott termeszetvedelmi rendeltetesu terulet. Feladatai koze tartozik a terulet termeszeti ertekeinek, taj-, faj- es genetikai diverzitasanak megorzese, a fenntarthato fejlodes biztositasa es az ezt celzo oktato- es kutatomunkak tamogatasa. Fontosnak tartja elomozditani es bemutatni az ember es a bioszfera kozott letrejovo kiegyensulyozott kapcsolatot.

Felejthetetlen napokat toltottunk Kambodzsaban, en mindenkinek ajanlom. Ezeket a fenseges templomokat az eletben legalabb egyszer latni kell!

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Kambodzsa


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr775205420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása