Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.09.30. 14:04 Vadrozsa

Emin Minaret és Jiaohe romváros

Másnap még Turpan környékén nézelődtünk, az Emin Minaret, más néven Sugong Pagoda és a Jiaohe romváros volt a program.

A Turpantól 2 km-re délkeletre álló Emin Minaret, a legnagyobb fennmaradt ősi iszlám torony Xinjiangban. 1777-ben épült egy hős turpán tábornok, Emin Khoja tiszteletére.

A Qing Birodalom katonái az 1750-es években hódították meg ezt a nagyrészt muszlim régiót, azzal, hogy kiváló fegyverzetükkel legyőzték a dzsungár mongolokat. Az Emin Khoja vezette ujgurok csatlakoztak a Qing Birodalomhoz, hogy védelmet kapjanak a dzsungárok ellen.

Háttér történelem
A Dzsungár Kánság a belső-ázsiai Dzsungáriában 1634 és 1755 között fennállt nomád államalakulat volt, aki uralta Dzsungáriát, Nyugat-Mongólia és Nyugat-Kína egyes részeit, Xinjiangot, illetve a mai Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán valamint Szibéria egyes területeit. Terjeszkedését a kínaiak állították meg, többször szembeszállva velük. Az idő múlásával a belső viszályok, de különösen az ujgurok lázadása meggyengítették a kánságot, amit a kínaiak kihasználtak és 1755-ban megsemmisítő csapást mértek a dzsungárokra. A katonák mintegy 20%-át lemészárolták, de az igazi csapást a háborút követően kitört himlőjárvány jelentette. A dzsungár nép 80%-a elpusztult, maradékuk szétszóródott Mongóliában és Kazahsztánban. Dzsungáriát a következő időkben hanok, hujok és ujgurok népesítették be újból.

A minaret nemcsak erről a legendás alakról ismert, hanem egyedülálló építészetéről is. Erős iszlám építészeti stílust képvisel, perzsa-afgán és ujgur elemekkel.
Helyi kézművesek építették helyi anyagok felhasználásával. Maga a szerkezet téglából készült, az ablakrácsok fából, külseje napon száradt agyagtéglával van kirakva, 15 különböző mozaikmintával díszítve, például hullámokkal, stilizált virágokkal vagy rombuszokkal.

A 37 méter magas torony alapjának átmérője 10 méter, ami fölfelé kúp alakúvá keskenyedik, a tetején 2.8 méter. Oldalán több keskeny ablak látható, amelyek különböző magasságban, különböző irányba néznek, hogy fényt és szellőzést biztosítsanak.
72 csigalépcső vezet fel a tetejére, sajnos a szerkezet megőrzése érdekében a kilátó már nem látogatható.

A téglalap alakú mecset tágas és hatalmas, a 745 m2-es imateremben több mint ezer ember fér el, ezenkívül számos kis fülke, és imádkozó helyiség áll rendelkezésre. Teteje és tartóoszlopai fából készültek, falazata vályog.
A bejáratánál található kőtábla Wei és Han karakterekkel idézi a pagoda építésének okát. A sztélé szerint: Qianlong császár, Turpan királyának nevezte ki hűséges szolgáját, Emin Khoját. Uralkodása alatt az emberek békében és boldogságban éltek. Emin Khoja 7000 taelt (akkori pénzeszköz) adományozott a minaret építésére, a császár iránti hálája és tisztelete jeléül.

 

Jiaohe (Yarkhoto)

A világ egyik építészeti csodája a Yarnaz-völgyben rejtőzik, Turpantól 10 kilométerre nyugatra.

Mint egy fűzfalevél, Jiaohe ősi városa 2300 éves múlttal, két folyóvölgy kereszteződésében fekszik egy löszfennsíkon. A több mint 30 méter magas meredek sziklák a folyó minden oldalán természetes falként működtek.
A levél alakú sziget 1650 m hosszú, 300 m széles, teljes területe 220 000 négyzetméter.
A világ legnagyobb, legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt földvárosa, 2014. június 22-én került fel a világörökségi listára.

Jiaohe három jellemzője miatt különbözik a többi ősi várostól. Először is csak két városkapuja volt, a déli és a keleti kapu. Másodszor, a várost három oldalról meredek sziklafalak veszik körül, így nincsenek városfalak, amelyek más ókori városokban általában láthatók. Harmadszor, minden épületet földből ástak, és fát ritkán használtak.

A város elrendezése keleti és nyugati lakónegyedekből állt, míg az északi kerület a buddhista templomok és sztúpák számára volt fenntartva. Emellett a keleti kerület déli részén találhatóak a temetők és egy nagy kormányhivatal romjai.
A Tang-dinasztia feljegyzései szerint 700 háztartásnak, 6500 lakosnak és 865 katonának adott otthont.

A 350 méter hosszú központi sugárút a Déli Kaputól észak felé halad, három részre választva a várost: lakóhelyek az egyszerű emberek számára, lakhelyek az arisztokraták számára és templomok.
A sugárúttól nyugatra az alacsony épületek ritka kis templomokkal a közemberek lakhelyei voltak, míg a magasak keleten az arisztokraták és katonai egységek lakhelyei voltak. A sugárút végén egy nagy, jól megőrzött buddhista templom áll, amelynek területe 5000 négyzetméter.

A Jushi (Gushi) nép királyságot alapított a Turpan-medencében Kr.e. 108-ban. A királysághoz tartozott az Ayding-tó területe, a Tien Shan tartomány keleti része, így fontos állomása volt a nyugatra vezető Selyemútnak. Fővárosa Jiaohe, (későbbi nevein Yarkhoto és Yarghul) volt Kr.u. 450-ig.
450-től 640-ig a Tang-dinasztia prefektúrája lett, 640-től 658-ig a nyugati régiók legmagasabb katonai parancsnokságának posztja.
Később az Ujgur Kaganátus Jiaohe prefektúrája lett, mígnem királyságukat 840-ben a kirgizek meghódították.
A 8. század végén a város a turpánok, a huik majd a 13. században Dzsingisz kán által vezetett mongolok uralma alá került.
A lerombolt városból folyamatosan menekültek a lakosok, mígnem a 14. század elején teljesen elhagyták. Csodával határos módon a száraz éghajlatnak és távoli fekvésének köszönhetően Jiaohe ősi városa érintetlen maradt.

A romokat meglátogatta Aurel Stein régész és felfedező is, aki ezt írta: "…a romos lakóházak és szentélyek labirintusát, amelyet nagyrészt löszös talajból véstek ki"
Szerinte a Yarkhoto név török és mongol szavak kombinációja, a yar (török: szakadék) és a khoto (mongolul: város) szavakból származik.

A helyszínt az 1950-es években részben feltárták, és 1961 óta a kínai kormány védi.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas templomok tortenelem epiteszet Xinjiang


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2118224905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása