Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.07.16. 15:03 Vadrozsa

Fülledt Shanghai

Amikor telen suvitett a jeges szel a hazak kozott, nem hittem el, hogy valaha lesz meg meleg Shanghaiban. Nekem ugy tunt kesore tavaszodik, turelmetlenul vartam a nyari napsugarakat. Jelentem: megjott a nyar, talan egyik forro es paras idoszakan tul is vagyunk.

Kina a Fold harmadik legnagyobb orszaga. A nagy terulet miatt az idojaras nagy valtozatossagot mutat a dermeszto hidegtol az elviselhetetlen melegig.
Eszakon (Peking es kornyeke) a tel decembertol marciusig tart. Ekkor a homero ritkan emelkedik 0 fok fole, viszont szaraz es napos az idojaras. A nyar majustol augusztusig tart, ekkor gyakran van 38 fok es az eso sem ritka.
A kozepso teruleteken (Shanghai es kornyeke) a nyar  aprilistol oktoberig tart, ekkor fulledt, meleg napokra kell szamitani,  juliusban es augusztusban gyakori esozesre es viharokra. A tel rovid es hideg, de nem csokken 0 fok ala a homerseklet.
Delen (Kanton, Hong-Kong) a meleg es esos idoszak aprilistol szeptemberig tart. Az ezt koveto tel is joval enyhebb, mint a tobbi teruleten.

Na szoval, itt a nyar, de a napot latni, szinte lehetetlen, egyik kezemen meg tudnam szamolni azokat a napokat, amikor szikrazo napsutesben volt reszunk. Meleg az van, a homero 29-36 fok kozott ingadozik, es este sem sulyed 29 fok ala. Ehhez tarsul a 70-90% kozotti paratartalom, ami jocskan megnoveli a hoerzetunket.

Szakad rolunk a viz, a lakasban is, hiaba zuhanyozunk gyakrabban, 2 perc mulva ujra borunkre tapad a ruha, ragad mindenunk. Ha mosok, legalabb 2 napig szaradnak a ruhak.
Mult heten nagy forrosag volt, egyikunk sem szereti, de muszaj volt bekapcsolni a legkondit. Kellemesen lehuti a lakast, de ejszakara nem merjuk hagyni, mert ugyanazok a befuvok adjak a hideget, mint a futest, es mivel pont az agyunk folott van, rankfujja a hideget, nem egeszseges. Egyebkent nem draga itt az aram,  a nappali 0.6 RMB /kWh (kb.0.07 euro), az ejszakai pedig feleannyi, tehat nem hiszem, hogy a fogyasztasunk jelentosen emelkedne emiatt.
Viszont a kozepuletekben, irodakban, boltokban, metron, buszokon szigoruan 15-16 fokra van allitva es egesz nap uzemel. Kabatot, kardigant vagy salat celszeru magadra teriteni, ha hosszabb ideig tartozkodsz ilyen helyisegben. Ez meg semmi, azt kepzeljetek el, hogy a boltok bejarati ajtaja nyitva van az utca fele es aramik kifele a fagyos levego, szoval hutik a varost:) Itt mar nem csodalkozom  semmin, a kinai nep nem gondolkodik hosszu tavon, nem erdekli a jovo, sem az aramfogyasztas vagy energiapocsekolas, nem is beszelve Foldunk energiatartalekainak okosabb felhasznalasarol.

A kinai no ugy irtozik a naptol, mint a pestistol, ezert kellektaranak elengedhetetlen resze a napernyo. Viragos, fodros, csillogo cernaval himzett ernyok hompolyognek az utcakon, napsutestol fuggetlenul.

DSC_0131_2.JPG

DSC_0129.JPG

DSC_0025_2.JPG

DSC_0130.JPG

DSC_0132.JPG

Tulajdonosuk ugy szoritja oket, neha feher kesztyus kezecskejevel, mintha az elete mulna rajta. Ha az elete nem is, a szepsege biztosan, mert itt a feher bor a szepseg, elokeloseg szimboluma. Ha valakinek barna a bore, azt a mezokon, kemenyen dolgozo paraszttal azonositjak, aki nyilvan nem egy kasztbol valo a feherebb, varosi neppel. Butasagukra egesz iparag epult, a kozmetikai uzletek polcai roskadoznak a feherito kremektol es kence-ficektol, nem is merek itt arckremet venni, mert tuti abba is kevernek feherito vegyi anyagot, el sem tudom kepzelni mi lehet ez.
Napernyo tovabbfejlesztese, az altalam csak hegeszto sisaknak titulalt arcvedo:

DSC_0024_1.JPG

Biciklizeskor kabatot vagy inget huznak a karjaikra forditva, gondolom ez is a nap kivedesere szolgal. Nehanyuknak kulon erre a celra keszult pelerinszeru ruhaja van, amit csak a karjaira huz fel.

A hulyeseg netovabbja ez a maszkos, kesztyus, napernyos perszona:)

DSC_0108.JPG

Egyik ejszaka nem birtunk aludni a meleg miatt, mar 3 korul felebredtunk. Igaz, ebben egy szunyog is segitett:) Miutan kinyirtuk a betolakodot, visszaaludni mar ugysem tudtunk volna,  ezert ugy dontottunk  megnezzuk az ebredo varost. Engem mindenkepp a hajnali tai-chizok erdekeltek, ezert elindultunk egy park fele, amelyben a ferjem reggelenkent szorgalmasan tornazo-tancolo emberkeket szokott latni a buszbol.

Kicsit eltevedtunk, es eleg sokat gyalogoltunk, igy mar megvirradt mire odaertunk. A parkban mar nagy volt a tomeg, uvoltott a zene, az emberek tornaztak, tancoltak, tollasoztak, tai-chiztak:

DSC_0027_2.JPG

DSC_0033_2.JPG

DSC_0032_3.JPG

DSC_0047.JPG

Keszitettem par videot, ha valakinek kedve lenne kiprobalni ezeket a gyakorlatokat:)

Ez a tancospar, nagyon orult, hogy filmezem oket, papa buszken vigyorgott, integetett, kozben meg jobban porgette az asszonyt:)

Nem tudom ez a hatcsapkodos gyakorlat mire jo, gondolom a "chi" energiat serkenti, noveli ezzel.
Kozben a fakon ezernyi kaboca dalolt, ezen a felvetelen hallani oket, olyan a hangjuk, mint a magasfeszultsegu vezetekeke.

Lattatok mar kabocat kozelrol? En nem, ezert kerestem kepet rola:

kaboca.jpg

00012524.jpg

Testuk ket oldalan levo hangado hartyaikat rezegtetve igen elenken, eles, cirrego hangon ciripelnek. Nalunk a lakopark dus lombu fai kozott is rengeteg van, kb. fel percenkent razenditenek ugyanarra a zizegos notara.

Miutan eleget csodalkoztunk az egeszseges es ugyanakkor kozossegi eletet elo kinai emberkeken, tovabbindultunk egy masik park fele.

Az utcakat meg nem takaritottak fel:

DSC_0019.JPG

Megerkezett a csirkehus szallitmany, hol lehetne jobban szetvalogatni, mint a jardan:

DSC_0022_2.JPG

DSC_0023_2.JPG

A gyerkoc meg alszik, remelem nem itt ejszakaztak:

DSC_0021_1.JPG

A masik park is tartogatott erdekesseget szamunkra, itt is sokan tancoltak, zeneltek. Egyik csoportot figyelve, azt hittem a legyezotancot jarjak, aztan a feher polos csajszi elmagyarazta, hogy ez a "chi" tanca, tornaja, amelyben ra kell hangolodni a zenere es megmozgatni minden porcikadat, hogy az energiablokkok feloldodjanak es szabadon aramoljon a chi egesz testedben. O egyebkent tanulta ezt a tancot, ez latszik a mozgasan.

DSC_0095_1.JPG

Ezt a szepfiut meglatva gondoltam, hogy legyezotancot fognak jarni:

DSC_0097_3.JPG

Padon oreg papa vidaman szajharmonikazik, mama onfeledten tancol ra:

Szep ez a kis park, a Jing'an Temple kozeleben van, a francia negyedben.

DSC_0101_1.JPG

Arrol lehet felismerni, hogy oriasi vizilo szobor all a bejaratnal, a jardan:

DSC_0086_1.JPG

Bent is van jocskan beloluk, ezeket meg telen fenykepeztem, amikor erre jartam:

SSA42940.JPG

Hazafele tartva, lekaptam egy szabalysertot: gyalogosatkelon varta a rendor, hogy zoldre valtson a lampa. Meg sem mozdult, nem zavartatta magat, hogy nekunk kell kikerulni ot. Mar akkor eldontottem felrakom a blogra, hadd lassa orszag-vilag a majmat:)

DSC_0116.JPG

Lakoparkunk elotti teren is javaban folyt a reggeli tanc, egyik oreg nenire fokuszaltam, biztos megvan 70 eves:

DSC_0013_2.JPG

DSC_0015_1.JPG

Szerintetek mit csinal ez a no? Ugy tunik, mintha kutyat setaltatna, de az eb valahogy rossz iranyba megy:)
vagy megsem? A neni kerlekszepen hatrafele megy, mint a rak, ez itt nagyon meno sport. Ha reggel kinezek az ablakon, biztos latok 2-3 helyit akik rakstilusban kozlekednek a park osvenyein. Akkor fogok nevetni igazan, ha beleesnek hatsojukkal a szuros rozsabokor agyasba:)  Huuuuuu, de rosssz vagyok:)

DSC_0017_1.JPG

A nap tovabbi reszet pihenessel toltottuk a huvos falak kozott:)

Meg megemlitenem julius 11-ket, amikor vacsorazni voltunk egy osztrak etteremben, a Gusto Bistroban.

SSA43505.JPG

SSA43504.JPG

Tudni kell, hogy Ervinunk itt dolgozik jelenleg, szakacskent es nekunk magyaroknak szervezett egy magyar estet. Mutatom a kimondottan nekunk keszult menut:

SSA43507.JPG

Szamunkra nem volt nagy elmeny, mert mint mondottam en itthon magyarosan fozok, es el tudok kesziteni mindent ezek kozul (ferjem szerint sokkal finomabban:)
Inkabb a tarsasag kedveert mentunk, talalkozni, dumcsizni ismerosokkel. Legalabb 35-en voltunk, gyerekekkel egyutt, a kinai pincerek alig birtak az iramot, jol ossze is kevertek a rendeleseket. Szegeny Ervinnek sok baja van veluk.

Ezek a palinkak itt keszulnek Kinaban, helyi gyumolcsbol, ott volt a szeszfozde egyik magyar tulajdonosa is. Azt mondja evente kb. felmillio literrel tudnak lefozni, most keresik a piacot, ahol eladhatnak.

SSA43502.JPG

Es akkor jojjenek az etkek. Hortobagyi husos palacsinta:

SSA43511.JPG

Godolloi toltott csirkecomb:

SSA43512.JPG

Brassoi apropecsenye:

SSA43513.JPG

Izekkel nem volt kulonosebb baj, adagokkal/ arakkal annal inkabb. Es ez nem csak az en velemenyem. Annyi penzert amit itt fizettunk, a brazil etteremben 2 all inclusive menut kapunk es egesz este azt eszunk, amit akarunk es amennyit akarunk.
Tudom, ez nem Ervin dontese, valamibol meg kell elnie az osztrak tulajdonosnak is:)
Az biztos, hogy ilyen arak mellett nem leszunk surun vendegei az uj etteremnek. Vacsi utan Klaudiaval:

SSA43518.JPG

Tegnapelott este Guczo szulinapjat unnepeltuk, az "Abbey Road" nevu kocsmaban koccintottunk az egeszsegere. Sutottem neki egy adag sajtos pogacsat, tudom, hogy azt imadja. Sajnos neki alig jutott, felfaltak a haplas vendegek.

Osszesuritettem az elmult napok esemenyeit, ugyanis most egy ideig nem leszek. Szombaton jonnek hozzank vendegek, ferjem unokatesoja es felesege (Kiraly es Kiralyne:), veluk megyek majd ujra felfedezni Kinat.

A terv a kovetkezo: Peking, utana Zhangjiajie Nemzeti Park a Tienman hegysegben, vegul  Hong Kong es Makao.
Termeszetesen ha megjottem, jelentkezem a tobb ezer keppel es rengeteg meselnivaloval. Addig vigyazzatok magatokra, tovabbi kellemes nyarat kivanok mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronomia hetkoznapok parkok szorakozas


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr254659055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása