Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.01.13. 12:03 Vadrozsa

Kinai csalad

Azt olvastam Holch Gabor konyveben: "...ha megertjuk a kinai csalad mukodeset es felepiteset, tulajdonkeppen mindent megtudunk errol az orszagrol".
Ez viszont nem egyszeru egy kulfoldi szamara, meg akkor sem, ha tobb evig el itt. Erthetetlen, hogy a csalad neha feltetel nelkul tamogatja, maskor zsarnokoskodik tagjai felett.

A hagyomanyos kinai csaladmodell, az osok tiszteleten, a csalad hirnevenek es befolyasanak novelesen es a fiatalabb generaciok engedelmessegen alapul. Az oregeket borzaszto nagy tisztelet ovezi, nekik tulajdonitjak a bolcsesseget, a tudast.
A fiatalok kotelesseguknek erzik, hogy minel jobban tanuljanak, ezzel megalapozva a lehetoseget, egy jobb egyetemre valo bekeruleshez. Kesobb igyekeznek part talalni maguknak, ha ezt elodazzak a csalad kezbe veszi a dolgokat es helyettuk intezkedik. Hogy kell ezt erteni?
- Hat embervasart tartanak kerem szepen:)
A Renmin parkban (People's Square) hetvegeken nagymamak, nagypapak, szulok lobogtatjak szep remenyu csemeteik kepeit, oneletrajzat es az oroklakasuk tulajdonlapjanak masolatat.
Eloszor nem akartam elhinni, hogy ez igaz lehet, aztan mult hetvegen sajat szememmel gyozodhettem meg a valosagrol.

Tavolrol az "embervasar":

SSA42103.JPG

a hirdetesek, oneletrajzok, kepek:

SSA42095.JPG

SSA42101.JPG

SSA42099.JPG

van aki egyszeruen az ernyojere akasztja ki:

SSA42102.JPG

nagy az erdeklodes a fiatalok koreben is:

SSA42100.JPG

Le voltam dobbenve, szerintem ez a modszer egyedulallo, sehol mashol a vilagon nem talalkozhatunk hasonloval. (vagy nem hallottam rola eddig).
Arra vagyok kivancsi mennyire hatekony ez az eroltetett tarskereses. Az rendben, hogy anyuka vagy nagyi talalt egy, -papirforma szerint -megfelelo es alkalmas hazastarsat a csemetenek, de azert ebbe neki is kell hogy legyen beleszolasa. Mert egy parkapcsolathoz meg nem eleg egy csinos pofi, jo allas vagy szuper oroklakas.
Adnak nekik idot egymas megismeresere, megkedvelesere?  (abba mar bele sem merek gondolni, hogy egyutt eljenek elotte); vagy gyorsan hazassagba hajszoljak oket?
Megannyi kerdes fogalmazodik meg bennem, a valaszokat meg nem tudom, talan majd ha mar kepes leszek kommunikalni veluk, ezt is kideritem.

Az ingatlan a kinai csalad "szent tehene": amelyik fiunak nincs sajat lakasa, az nemigen szerezhet jo partit maganak. A csalad osszefog es vesznek neki legalabb egy kis garzont, sot a lakodalom koltsegeit is az idosek alljak, ami itt tobb tizezer euroba kerul.
Az idosebb generacio leveszi a fiatalok vallarol a koltsegek nagy reszet cserebe viszont teljes a beleszolasuk a hazassagba: megszabjak milyen munkat vallaljanak, kivel baratkozzanak, hogy oltozkodjenek, mikor es hogyan eljenek szexualis eletet.
Surgetik az unokat, amikor ez megvan elvarjak, hogy a fiatalok a munkajukkal torodjenek es hagyjak rajuk a kicsi neveleset. Ez a legtobb csaladban igy is tortenik, annal is inkabb, mert itt szules utan  csak 2 honap GYES van az anyukak szamara.
Amikor az unokak felnottek az idoseken a sor,  most a fiatalok gondoskodnak roluk ok pedig elkezdik vegre elni/ elvezni az eletet, ugy ahogy mindig is szerettek volna. Van aki visszavonul szulohelyere, egyesek elmelyulnek a buddhista, konfucianus osi tanokban, masok hobbijuknak elnek: tancolni tanulnak, festegetnek, sarkanyt eregetnek, kirandulgatnak, beszelgetnek, kartyaznak a parkban; a batrabbak tozsdeznek.

legyezotanc tanulasa, gyakorlasa:

legyezotanc.jpg

tai chiznak a parkban:

Tai-Chi a parkban.jpg

Az "ut vegen" a csalad a vilag legtavolabbi pontjarol is haza szallitatja az elhunytat, hogy lelke csatlakozhasson az osokehez.

1 komment

Címkék: kinai modra


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr283541904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szőnyitünde 2012.02.06. 04:39:13

Köszi Évi!
Ez jó kis tanmese volt a srácoknak..
Bali azt mondja most örül csak igazán,hogy nem egy kínai családba pottyantotta a gólya..
süti beállítások módosítása