Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • gigabursch: Szép hely. (2024.08.11. 20:36) Mamallapuram
  • Brendel Mátyás: A Carla barlangokban is voltam. Én nem néztem meg rendesen előre, hogy mik ezek, mire várhatok, úg... (2024.06.30. 08:10) Lonavala
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: ez "régen" volt, egész pontosan covid előtt pár héttel. szóval 2020 februárjában. Ana... (2024.06.30. 08:10) Kolukkumalai teabirtok
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: "annal sokkal szebbek az Ellora es Ajanta barlangok." ez igaz (2024.06.30. 08:09) Mumbai
  • Brendel Mátyás: itt is voltam. Ajantánál az a trükkös, hogy ha száraz évszakban mész, akkor nem látod a vízeséseke... (2024.06.30. 08:09) Ellora barlangok

Címkék

allatvilag (6) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (31) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (26) Goa (2) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (30) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (7) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (41) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (40) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (30) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (2) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) Tamil Nadu (11) templomok (16) termeszet (17) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (27) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (30) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.08.07. 22:14 Vadrozsa

Kanchipuram

Az Ezer Templom Városaként ismert Kanchipuram templomépítészetéről és selyemszárijáról híres. Tökéletes célpont a történelem és építészet kedvelőinek, a vallási zarándokoknak és a természet szerelmeseinek.

A városra vonatkozó legkorábbi utalások az i.e 3. és 2. századból valók. Különféle dinasztiák uralták, köztük Cholák, Pallavák, Pandyák, Vijayanagara birodalom, Carnatic királyság, majd a britek.

A városban található fontosabb hindu templomok: Varadharaja Perumal, Ekambareswarar, Kamakshi Amman, Ashtabujakaram, Tiruththanka, Tiruvelukkai, Ulagalantha Perumal, Tiru pavla vannam, Pandava Thoothar Perumal és Kumarakottam templom. Visnu hindu isten 108 temploma közül, 15 itt található.

Én csak 1 napra utaztam oda, 4 templomot látogattam meg:

Az Ekambareswarar (Ekambaranathar) templomkomplexum 10 hektáron fekszik, és az egyik legnagyobb Indiában. Négy kapubejárata van, díszes átjárótornyokkal (gopuram), a legmagasabb a déli torony, 58,5 m.
Egyike annak az öt Siva-templomnak, amelyek a természet öt fő elemének megnyilvánulását képviselik: föld, víz, levegő, ég és tűz. Az Ekambareswarar templom a föld elemet.
A templomot a klasszikus tamil Sangam irodalom i.e. 300-ból említi, a későbbi Chola királyság lebontotta és újjáépítette, a 10. században átalakították, bővítették.
Egy másik nagyszerű építészeti látványosság az 1000 oszlopos csarnok, amely Siva és hitvese Parvati istennő számára készült. A templomban számos szentély található, közülük kiemelkedik Siva és Visnu szentélye.
Évente több ezer ember keresi fel a világ minden részéről az Ekambareswarar templomot. Szépsége India hét legfontosabb zarándokközpontjává tette.

A Kailasanathar templom építését a Pallava-dinasztia nevéhez kötik, akik Kanchipuram fővárosával alapították meg birodalmukat. I. Narasimhavarman császár alatt, elkezdték a város bővítését, és számos pompás templomot építettek, amelyet Sivának szenteltek.
A dravida építészetet tükröző templom i.sz. 700 körül épült, a 8. században kiegészítették, majd a későbbi századokban restaurálták. Ez az első templom, amelyet II Narasimhavarman (Rajasimha) épített Dél-Indiában. Fia, III. Mahendravarman elkészítette az elülső homlokzatot és a gopuramot.
A falfestmények olyan stílusban készültek, mint az Ajanta-barlangokban, valamint a 8. századi Vaikunthaperumal templomban. A templom falain számos korai írásbeli felirat található, amelyek fontosak a tamil templomi hagyományok epigráfiai tanulmányozása szempontjából.

Sri Kamakashi Ambal Devasthanam
A Kamakshi Amman (Kamakoti Nayaki Kovil) egy hindu templom, amelyet Kamakshi istennőnek, Adi Parashaktinak, a saktizmus legfelsőbb istennőjének szenteltek. Kamakshi a szeretet szimbóluma, és a termékenységhez és az anyai gondoskodáshoz kapcsolódik.
Az i.sz. 5-8. században alapíthatták a pallavai királyok, akiknek fővárosa Kanchipuram volt.
A Kamakshi istennőnek, Parvati istennő egyik formájának szentelt templom hatalmas spirituális jelentőséggel bír a bhakták számára. A templom építészete a Pallava, Chola és Vijayanagara dinasztiák művészi ragyogását mutatja be, akik az évek során hozzájárultak a templom építéséhez és bővítéséhez.

A Varadharaja Perumal hindu templomot Visnunak szentelték.
Mintegy 350 felirat található benne a különböző dinasztiáktól, mint például Chola, Pandya, Kandavarayas, Cheras, Kakatiya, Sambuvaraya, Hoysala és Vijayanagara, jelezve a különféle adományokat és Kanchipuram politikai helyzetét.
A Varadharaja Perumal templomot a Chola kiralyok uralkodása alatt újították fel 1053-ban és bővítették ki. A 14. században újabb falat és gopurát építettek a későbbi Chola királyok.

Szólj hozzá!

Címkék: kultura muveszet epiteszet India Tamil Nadu


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3018462447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása