Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • gigabursch: Szép hely. (2024.08.11. 20:36) Mamallapuram
  • Brendel Mátyás: A Carla barlangokban is voltam. Én nem néztem meg rendesen előre, hogy mik ezek, mire várhatok, úg... (2024.06.30. 08:10) Lonavala
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: ez "régen" volt, egész pontosan covid előtt pár héttel. szóval 2020 februárjában. Ana... (2024.06.30. 08:10) Kolukkumalai teabirtok
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: "annal sokkal szebbek az Ellora es Ajanta barlangok." ez igaz (2024.06.30. 08:09) Mumbai
  • Brendel Mátyás: itt is voltam. Ajantánál az a trükkös, hogy ha száraz évszakban mész, akkor nem látod a vízeséseke... (2024.06.30. 08:09) Ellora barlangok

Címkék

allatvilag (5) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (31) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (26) Goa (2) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (25) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (7) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (41) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (38) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (29) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) Tamil Nadu (7) templomok (14) termeszet (15) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (25) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (30) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.07.16. 19:14 Vadrozsa

Tamil Nadu

Változatos kultúrájával és építészetével, hosszú tengerpartjával, erdőivel és hegyeivel Tamil Nadu számos ősi emlék, történelmi épület, vallási helyszín, strand, hegyvidéki üdülő, erőd és vízesés otthona.

Ebben a bejegyzésben megpróbálok egy összesített képet adni az államról, a saját benyomásaim, emlékeim, tapasztalataim alapján, hasonlóan mint Keraláról. A következő bejegyzésekben majd részletesebben írok néhány kiemelt fontosságú helyszínről vagy ami nekem leginkább tetszett.

Tamil Nadu a tamil nép hazája, akik a tamil nyelvet beszélik, amely a telugu, a kannada és a malajálam nyelvekkel együtt a több évezredes múlttal rendelkező dravida nyelvcsaládba tartozik.
India legdélibb állama, területileg majdnem négyszer akkora mint Kerala. Fővárosa és legnagyobb városa Chennai.
Mivel az államot a Nyugati és Keleti-Ghátok határolják, számos hegyvidéki pihenőhelynek ad otthont, köztük népszerű a Nilgiri-hegységben lévő Ooty és a Palani-dombokon található Kodaikanal.
A Nyugati-Ghátok ökorégiója az UNESCO Világörökség része.
Tamil Nadu ad otthont a veszélyeztetett bengáli tigrisek és indiai elefántok egyik legnagyobb populációjának Indiában.
Az államnak 5 nemzeti parkja (Anamalai, Mudumalai, Mukurthi, Mannar-öböl és Guindy), 18 vadrezervátuma és 17 madárrezervátuma van.

A világ egyik legrégebbi civilizációjaként ismert Tamil Nadu népe a tekintélyes Dravida családhoz tartozik. Az államot a csolák, a pandyák és a pallavák uralták, művészeti és építészeti alkotásaik, ma az UNESCO Világörökség részei.
A dravida építészet a sziklaépítészet jellegzetes stílusa Tamil Naduban.
A számos sziklába vájt barlangtemplom mellett, több mint 34 000 templom található itt, amelyek különböző időszakokban épültek, néhányan közülük több évszázadosak.

Az állam lakosságának négyötöde hindu, a többiek az iszlám, a kereszténység és a dzsainizmus hívei.
Nagyon ragaszkodnak rituáléikhoz és hagyományaikhoz, mint például a kasztrendszer követése, a vallás és a közösségi szokások. Sofőröm szerint, sokkal összetartóbbak, mint pl.a keralaiak.

Ételeik nagyrészt hasonlóak azokhoz amit eddig kóstoltam, a kedvencem a porotta, pont úgy készül mint Keralában (volt olyan állam ahol teljesen mást kaptam porotta néven). Másik kedvencem a dosa, itt is ropogós és papírvékony.
Kerala többnyire barna/vörös rizst használ, a többi déli államban inkább fehér rizst szolgálnak fel.
A muszlimok általában nem esznek sertéshúst, de a déli államok vidéki területein fogyasztják, mivel olcsó és könnyen nevelhető.
Az út mentén nemcsak gyorskajáldák, hanem gyümölcsárusok is vannak.

A tehenek, kutyák, kecskék jelenléte a városokon belül itt sokkal gyakoribb mint Keralában, és az utcákon a szemét mennyisége is nagyobb.

Talán azt is kijelenthetem, hogy a transzszexuálisok (transzneműek) jelenléte is magasabb itt. Elnevezésük Dél Ázsiában hijra (ejtsd: hidzsra).
A hidzsrák gyakran férfinak születnek, de nőiesen néznek ki és öltözködnek. Sokan alávetik magukat a kasztrálási szertartásnak, és eltávolítják férfi nemi szervüket, felajánlva Bahuchara Mata hindu istennőnek. A hidzsrák lehetnek nők, férfiak és „harmadik neműek” is.
Sokan közülük a templomok és szent helyek körül vagy különböző vallási szertartásoknál pénzért áldást osztanak (egyesek hite szerint az általuk mondott imának erősebb a hatása). Mások a forgalmasabb utakon koldulnak, illetve prostitúció révén szereznek jövedelmet.
2014 áprilisában az indiai Legfelsőbb Bíróság törvényben ismerte el a hidzsrákat mint a „harmadik nem” képviselőit.

Terveim között szerepelt megtapasztalni egy, - mai divatos kifejezéssel élve, -elvonulást, így 3 napra beköltöztem a Sri Ramana Ashram-ba. Képeket nem készíthettem bent, tapasztalatokról nyilvánosan nem írok. Akit érdekel, jelezze kommentben és szívesen válaszolok.

Az alábbi album és videók egy kis izelítőt adnak Tamil Nadu állam látnivalóiról.
Nagyrészt sofőrrel utaztam, két nagyobb várost (Chennai, Puducherry) magam fedeztem fel. Érdemes sofőrt bérelni, biztonságos és kényelmes az utazás, sok mindenben segít, ha intézni vagy fordítani kell valamit.
Aki én jó szívvel ajánlani tudok: Yunus: +91 78290 22067.
Whatsuppon lehet írni neki.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultura gasztronomia muveszet termeszet epiteszet India Tamil Nadu allatvilag


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9718447149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása