Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: Nem igazan ertettem mit er el a tablaval, amugy is fotoztak a hazat, o meg kint kiabalt a turistak... (2024.06.01. 15:30) Goa
  • Vadrozsa: Kicsit gyorsan elolvastad, most tettem hozza a kajas reszt :) Ne irigyelj, nagyon farasztoak ezek ... (2024.06.01. 15:19) Kerala
  • gigabursch: Igazi programajánló. Hardcore turistáknak... (2024.05.27. 04:25) Dharavi nyomornegyed
  • gigabursch: Tyű! Ez szép kis csomag volt! (2024.05.22. 08:23) Mumbai
  • Online Távmunkás: Érdekes másolat. (2024.05.19. 08:24) Bibi Ka Maqbara

Címkék

allatvilag (3) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (26) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (24) Goa (1) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (13) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (3) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (34) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (26) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (12) termeszet (6) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (24) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (29) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.05.25. 05:20 Vadrozsa

Goa

A szmogos, koszos és széditő Mumbai után lerepültem Goába, kicsit pihenni és strandolni.

Területét tekintve India legkisebb állama, strandjai, templomai és a világörökség részét képező építészete miatt híres.
A 16. században a portugálok meghódították, így Goa a Portugál Birodalom tengerentúli területe lett 1961-ig.
Az 1980-as években, fővárosát, az angol Panjim-ről Panajira nevezték át, portugál neve Pangim volt.

Fontainhas a legjobb hely, ahol felfedezhetjük a jellegzetes gyarmati építészet színes házait. Vigyázni kell, mert néhány házra kikerült a fotózni tilos tábla. Az utóbbi időben olyan méreteket öltött a turizmus, hogy az már zavart egyes lakókat.
A történelmi negyed színes házai mellett, akadnak egyéb látnivalók is, amelyek megérnek egy látogatást.
Leírás a képek jobb oldalán.

Másnap átbuszoztam az óvárosba (Old Goa), meglátogatni legnépszerűbb templomait, amelyek UNESCO világörökségi helyszínek (Sé-katedrális, a Bom Jesus-bazilika és az Assisi Szent Ferenc-templom.)

Goaban a strandokat két részre lehet osztani, Panajitól északra eső, illetve délre fekvő beachekre. A helyi turisták az északi fürdőhelyeket kedvelik, mert ezek közelebb esnek a fővároshoz, ahol nagy élet zajlik, a külföldiek viszont a déli partszakaszokra kívánkoznak leginkább, ők általában egy kis nyugalomra, természetre vágynak.

Az északi részen sorakoznak a Miramar, Candolim, Querim, Anjuna, Arambol…stb.strandok, én az első kettőt látogattam meg. A sétány akár szép is lehetne, ha nem lepnék el a hajléktalanok, a homokos partrész elég szemetes volt. Az indiaiak nem nagyon fürdenek, ha bemennek, akkor a nők szigorúan ruhába, tehát itt én sem vetkőztem le. Tehenek is pihentek a meleg homokban, ez senkit nem botránkoztatott meg, mivel szent állat.

A tehenek tisztelete érdekes kulturális sajátosság. Aki járt Indiában láthatta, hogy itt a tehenek nemcsak vidéken, hanem nagyvárosokban is a legváratlanabb helyeken bukkannak föl: az utcákon, a boltok előtt, a járdán feküdve békésen kérőznek, vagy épp az út közepén álldogálnak, jókora forgalmi dugót okozva, a sofőrök pedig türelmesen kikerülik őket. Bárhová mehetnek, bármit megtehetnek, amihez csak kedvük szottyan. Kószáló teheneket etetni és itatni pedig nemes cselekedetnek számít.

A hindu gondolkodásban az emberiség egyik anyjának tekintik. A tehén a tejet adó anya, adakozó lényként, az emberiség egyik szülőanyjaként, a női termékenység, a bőség szimbólumaként tekintenek rá.
Az sem elhanyagolandó tény, hogy a tehén Krisna kedvenc állata. Bár királyi család sarja, gyermekkorában Ő maga is tehénpásztorként játszadozott. Másik neve épp ezért Govinda volt, azaz tehénpásztor.

A déli részen legalább 30 strandot találunk, én a Palolem Beachet választottam, Canacona városkában. A homokos part mellett boltok, kávézok, éttermek találhatók, a strand környéke nyugodt, ideális a pihenésre és a kikapcsolódásra. A strand északi végén egy kis öböl található, ahol lehetőség van kajakozásra vagy akár búvárkodásra is.
A parton pofás kis bungallok sorakoznak és újabbak épülnek. A tengerparti települések fő bevételi forrása a turizmus, elmondásuk szerint a Covid alatti lezárást nagyon nehezen vészelték át.

Egyik nap a szent tehenek megtiszteltek és ellepték a strandunkat. Amikor kimentem, békésen feküdtek a homokban és kérőztek. Összesen 36-ot számoltam össze. A személyzet szerint a faluból jöttek.
Senki nem hajtotta el őket, délután maguktól elballagtak.
Természetesen a pogácsáikat otthagyták a homokban, egész nap ott bűzölögtek, nem takarították fel. Ez is India.

2 komment

Címkék: kultura tortenelem epiteszet India Goa


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3018412013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.05.27. 04:25:10

Ilyenkor kell lefotózni a fotózni tilos táblát.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2024.06.01. 15:30:00

Nem igazan ertettem mit er el a tablaval, amugy is fotoztak a hazat, o meg kint kiabalt a turistakkal. Mit tud tenni ha latja hogy lefotozzak. Kiszalad es elrancigalja a rendorsegre az illetot?
Egyaltalan mennyire kell komolyan venni egy ilyen tablat?
süti beállítások módosítása