Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • gigabursch: Szép hely. (2024.08.11. 20:36) Mamallapuram
  • Brendel Mátyás: A Carla barlangokban is voltam. Én nem néztem meg rendesen előre, hogy mik ezek, mire várhatok, úg... (2024.06.30. 08:10) Lonavala
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: ez "régen" volt, egész pontosan covid előtt pár héttel. szóval 2020 februárjában. Ana... (2024.06.30. 08:10) Kolukkumalai teabirtok
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: "annal sokkal szebbek az Ellora es Ajanta barlangok." ez igaz (2024.06.30. 08:09) Mumbai
  • Brendel Mátyás: itt is voltam. Ajantánál az a trükkös, hogy ha száraz évszakban mész, akkor nem látod a vízeséseke... (2024.06.30. 08:09) Ellora barlangok

Címkék

allatvilag (6) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (31) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (26) Goa (2) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (30) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (7) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (41) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (40) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (30) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (2) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) Tamil Nadu (11) templomok (16) termeszet (17) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (27) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (30) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.09.05. 21:34 Vadrozsa

Madurai

Madurai a harmadik legnépesebb, és valószínűleg a legrégebbi város Tamil Naduban, ókori görögök, rómaiak és arabok i.e. 3. századi szövegei említik.

A régió ókori történelme a pandyai királyokhoz kötődik, Madurai Pandya fővárosa volt (i.sz. 4-11. század). Később Chola, Vijayanagar, muszlim, Maratha és brit uralkodók hódították meg. Az 1940-es években a brit raj elleni polgári engedetlenségi mozgalom központjaként vált ismertté,

Madurai főleg templomairól híres, amelyeket pandyan és madurai nayak királyok építettek dravida építészeti stílusban. A város tulajdonképpen, koncentrikus négyszögletű utcák formájában, a Koodal Azhagar és a Meenakshi templomok köré épült, amelyek földrajzi és rituális központként működnek mai napig. Ez egyben India egyik legkiemelkedőbb hindu zarándokhelye.

A britek 1837-ben eltávolították város falait, hogy lehetővé tegyék Madurai terjeszkedését, a folyótól északra pedig közigazgatási és lakónegyedeket hoztak létre.
Földjein rizs, köles, gyapot, cukornád, földimogyoró, kávé, kardamom, burgonya és körte terem. A terület jázminvirág-ültetvényeiről is híres.

A Meenakshi Amman templomegyüttes története eredetileg az i.sz. 4. századra nyúlik vissza, de jelenlegi formájába a 16-17. században épült.
A hindu Shiva isten és Meenakshi, a pandya uralkodó lánya egyesülésének szentelték.

A templomot magas falak veszik körül, belsejébe 14 gopura (átjárótorony) vezet, közülük a déli a legmagasabb, több mint 52 méter. A gopurákat  bonyolult és színes szobrok díszítik: istenségek, égi lények, szörnymaszkok, őrzők és egyéb alakok.
Belül található a csodálatos Aiyaram Kal Mandapa (ezeroszlopos terem, amely valójában csak 985 oszlop) faragott istenségekkel, női zenészekkel és különböző figurákkal. A Pottamarai Kulam (Aranylótusz-tó), egy nagy medence, ahol a bhakták szenteltvízben fürödhetnek, a körülötte futó oszlopsor festményei, Siva Maduraiban végzett csodáit ábrázolják.

A templomban nem lehet fotózni, a telefonokat a bejáratnál le lehet adni. Egyes szentélyekbe csak hinduk mehetnek be.
A templom előtt rengetegen voltak, őket bátran lehet fotózni, örülnek neki.

A Thirumalai Nayak Palace a Meenakshi Amman templomtól két kilométerre délkeletre található.
A ma látható épület volt a főpalota, amelyben a király lakott, az eredeti palotakomplexum négyszer nagyobb volt. Fénykorában Dél India egyik csodájának számított.

1636-ban építtette Tirumala Nayaka király, aki 1623 és 1659 között uralkodott Maduraiban. Ebben az időszakban portugálok, hollandok és más európai kereskedők, misszionáriusok és látogató utazók jártak erre. Ez befolyásolhatta a palota tervezési inspirációit. A helyi kormányzati ügynökség a palota stílusát indo-szaracén vagy dravida építészetnek minősíti, a művészettörténészek azonban úgy vélik, hogy ez a palota a Vijayanagara építészet kiemelkedő példája a késői tamil vidéki nayaka stílusban.

A 18. század során számos épületet, amelyek a palota részét képezték, lebontották, vagy beépítették a szomszédos utcákban lévő épületekbe. Maradt a Svarga Vilasam néven ismert zárt udvar és néhány szomszédos épület.

A palota kapuján belépve egy 3700 m2-es központi udvar található. Az udvart masszív, kör alakú oszlopok veszik körül, és egy kör alakú kert is van.

A palotát két nagyobb részre osztották, nevezetesen a Swarga Vilasam (Égi pavilon) és a Ranga Vilasam. Ebben a két részben kapott helyet a királyi rezidencia, a színház, a szentély, a fegyvertár, a gyaloghintó, a királyi zenekar, a tavacska és a kert. Az udvar és a táncterem a palota fő látnivaló. Az Égi pavilont (Swarga Vilasam) trónteremként használták, és egy árkádos nyolcszögletű kupola fedi le.

Sajnos felújítás alatt van, bemenni nem lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: kultura templomok epiteszet India Tamil Nadu


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr218485555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása