Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.06.09. 10:27 Vadrozsa

Gyantse

Másnap az 1323 km hosszú Yalong folyó mentén buszoztunk vissza Lhásza felé, de a várost csak 2 nap múlva értük el, mert megálltunk azoknál a látnivalóknál, amelyek kimaradtak idefele.

A busz ablaka mellett a szokásos táj suhant el, kopár hegyek, kisebb települések, birkanyájak, házi jakok. Láttunk egy csapat tibeti gazellát (goa), békésen legelésztek, a busz zajától sem ijedtek meg.
Tenzin mondta, hogy figyeljünk mert apró emlősök futkosnak a sziklák között, láttuk őket, de lehetetlen volt lencsevégre kapni. A feketeajkú pika a pocoknyúlfélék családjába tartózik, és szintén a tibeti fennsíkon él.

Utunk első állomása a 3977 méter tengerszint feletti magasságban található Gyantse, amely történelmileg a tibeti régió harmadik legnagyobb és legjelentősebb városának számított (Lhásza és Shigatse után). Az elmúlt években sok kínai költözött Tibetbe, és az új városok gyorsabban növekedtek, mint Gyantse.
A város stratégiai helyen fekszik a Nyang Chu völgyben, ahol a Chumbi-völgy, Yatung és Sikkim ősi kereskedelmi útvonalai találkoztak.

Gyantse először a tizenötödik században vált ismertté, amikor egy kis királyság fővárosaként szolgált. A várost már korábban egy 3 km hosszú fallal vették körül, a bejárat a keleti oldalon volt.
A helyiek gyakran „hős városnak” nevezik, mivel határozott ellenállást tanúsítottak a fölényes erőkkel szemben az 1903-as és 1904-es brit invázió során.
A várost 1954-ben az árvíz majdnem elpusztította. Az 1959-es zavargások után a helyi ipart felszámolták, a kézművesek elmenekültek, míg másokat munkatáborokba helyeztek. Körülbelül 400 szerzetes volt bebörtönözve a kolostorban. A kulturális forradalom idején az erődöt, a kolostort és Kumbumot feldúlták. Az értékes tárgyakat megsemmisítették, de a chörten (sztúpa) megmenekült.

Gyantse nevezetességei a felújított Gyantse Dzong vagy erőd, valamint a Palcho kolostor, ami egyben a legnagyobb chörten Tibetben.

A Gyantse erőd magasan a város felett áll egy hatalmas szürkés-barna sziklán.
A Gyel-khar-tse néven ismert eredeti erődöt Pelkhor-tsennek, Langdharma király fiának tulajdonították, aki valószínűleg 838 és 841 között uralkodott. A jelenlegi falakat állítólag 1268-ban építették, a Szakjapa szekta hatalmának növekedése után.
1365-ben Phakpa Pelzangpo (1318–1370) helyi fejedelem egy nagy palotát építtetett. Később, Phakpa Pelzangpo fia, Kungpa Phakpa (1357–1412) kibővítette a Gyantse komplexumot, és ide költöztette át a királyi rezidenciát.
1967-ben, a kulturális forradalom idején a kínaiak dinamittal robbantották a falait, de erről a viharos időszakról nem sokat írtak. A dzongot azóta fokozatosan helyreállították.

A Palcho kolostor története a 9. századra vezethető vissza, amikor a korábban is említett Pelkhor-tsen, itt élt, ezért a kolostort Pelkor Chode-nak nevezték el.
A Tsuklakhangot, a kolostor fő templomát 1418–1428-ban építtette Rabten Kunzang Phak, Gyantse második hercege. A Kumbum vagy Tashigomang építése 1427-ben kezdődött és 1437-re fejeződött be, szintén az ő nevéhez fűződik.
1959-ben, a kínai uralom elleni lázadás során részben megsemmisült. A kulturális forradalom idején újra feldúlták, de azóta nagyrészt helyreállították. A felkelés előtt 1520 szerzetes élt, de mára kevesebb mint 80.

Tibetben a vallási festmények többféle formában jelennek meg, beleértve a falfestményeket, a thangkát (szent képek, amelyek feltekerhetők) és a rituális célokra vagy a háztartási szentélyekben való elhelyezésre szolgáló miniatűröket.
A thangka (tangka, thanka vagy tanka) lehet festmény (pamutra vagy selyemre) lehet hímzett vagy applikált motívum.
Ezek általában egy buddhista istenséget, jelenetet vagy mandalát ábrázolnak. A thangkákat hagyományosan keret nélkül, száraz helyen feltekerve tartják, kényes természetük miatt.
A legtöbb thangka viszonylag kicsi, a nagyobbak több négyzetméteresek és a vallási ünnepek keretében a kolostor falán láthatóak. Itt hatalmas thangkákat láttuk, jakbőrbe tekerve. Lehetett bent fényképezni, de fizetni kellett érte.
A kolostor fő látnivalója Shakyamuni Buddha gigantikus szobra, amely körülbelül 8 méter magas és 14 000 kilogramm rézből készült.

A kolostor a han, a tibeti és a nepáli építészet fúziója. A komplexum legszembetűnőbb épülete a sztúpa, Gyantse szimbóluma, a Bodhi Dagoba, amelyet népi nevén „Kumbum”-nak neveznek, ami “százezer szentkép”-et jelent. A legtöbb festmény a sztúpa építésének idejéből származik.
Valószínűleg a legszebb és legegyedibb sztúpa Tibetben.
35 méter magas, kilenc emelete van, az első öt négyzet alakú, míg a többi kör alakú, piramis alakot kölcsönözve az építménynek.

Minden szinten egyedi kápolnák sorakoznak, összesen 76, amelyeket a tibeti művészet legkiválóbb falfestményei diszítenek, élénk színekkel és naturalista stílusban. A képek szimmetrikus történetek amelyek magukba foglalják a tantrák teljes spirituális útját és fokozatait.
A Kumbum tulajdonképpen egy háromdimenziós mandala, amely a buddhista kozmoszt ábrázolja. Célja, hogy segítse az egyént a megvilágosodás útján.

Három buddhista irányzat, nevezetesen Sakyapa, Kadampa és Gelugpa képviselteti magát itt.

Élet a Palcho kolostor udvarán: van aki hajat fon, mások illatos füveket égetnek, sztúpát kerülnek, imádkoznak.

2 komment

Címkék: utazas epiteszet kolostorok Tibet


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr3018142496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.06.10. 12:36:44

Újabb szép lerás.
Köszönöm.

Minden ennyire kopár, vagy csak épp még tavasz kezdete van?

Nem tudm miért, de ahány tibei képet látok, mindig mindenhol minden kopár.
Kövön élnek és követ esznek?

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2023.06.10. 12:49:19

@gigabursch: En koszonom, hogy olvasod :)
Nagyon szaraz az eghajlat, alig van csapadek. De az is igaz, hogy tavasz volt meg, ezutan zoldul majd kicsit a taj, keveske fu no, allatoknak pont eleg, de buja novenyzet nincs. A csapadekfelhok nagy resze a Himalya masik oldalan, Nepalban csapodik le.
süti beállítások módosítása