Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.03.15. 15:15 Vadrozsa

Shenzhen

Hogy egy kicsit kiszabaduljunk Shanghaiból, lerepültünk pár napra Shenzhenbe. Négy napot foglaltam a szállodában, de 2 nap múlva visszajöttünk.

Féltünk, hogy nehogy lezárják a várost a járvány miatt és ottragadjunk, vagy ha visszajövünk Shanghaiba karanténba zárjanak. Jól döntöttünk, pár nap múlva a hatóságok vesztegzárat rendeltek el. A vállalatokat arra utasitották, függesszék fel tevékenységüket, vagy oldják meg munkavállalóik számára az otthoni munkavégzést. Átmenetileg szüneteltetik a buszok és a metró közlekedését, a város lakóit pedig felszólították, hogy csak a napi szükségletek beszerzésére hagyják el otthonukat.  

Shenzhen, Kína déli részén fekszik, Guangdong (a portugál átírásnak köszönhetően Kanton) tartományban, melynek déli része határos a Hong-Konggal. A körülbelül 30 ezres település, a Kowloon–Kanton vasútvonalnak köszönhette fejlődését. 1979-ben elnyerte a városi rangot és 1980-ban kijelölték az első különleges gazdasági zónaként. Azóta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője. Shenzhen a fő pénzügyi centrum és külföldi befektetések központja Dél-Kínában. A városban található a shenzheni tőzsde, és számos high-tech cég, például a Huawei székhelye.

Meleg, párás szubtrópusi éghajlata van, múlt héten, kellemes 25 fok volt napközben.
Szokás szerint összeírtam a látnivalókat, de még a felét sem sikerült kipipálni, mert beütött a crack, pontosabban a covid.
Nagyon gyorsan emelkedtek a fertőzött számok, talán már akkor közepes kockázatú terület volt, amikor megérkeztünk, de ezzel csak akkor szembesültünk amikor nem akartak beengedni a szállodába friss PCR teszt nélkül. Mutattuk az utazás előtt, vagyis előző nap készült teszteket, de azt először nem fogadta el. Mondtuk, hogy a reptéren is teszteltek leszálláskor, de annak az eredményét még nem küldték el.
Nehezen sikerült megértetni vele, hogy nem telt el 48 óra amióta a teszt készült és negativ. Azzal a feltétellel engedtek fel, hogy másnap reggel tesztelni megyünk.

Teljesen másfajta zöld kódot generál az ottani QR kód, mutatja rajta a következő tesztelésig hátramaradt órák számát is, ott ugyanis 2 naponta tesztelnek mindenkit. A teszt ingyenes, gyorsan megy, de megiscsak oda kell menni, sorba állni…stb. Nem a legvidámabb ezzel tölteni a vakáció drága óráit.

Két kerület volt igazán veszélyesnek nyilvánítva, egyik az ahol mi laktunk, azért mert közel van a Hong Kongi határhoz és allitólag onnan hozzák át a vírust, sokan átszöknek. Ezt nem igazán értettük, miért kéne egy szabad, különleges igazgatású területről átszökni ide??

Az első nap megmaradt részében felfedeztük a környéket, sétáltunk egy szép parkban, és elmentünk egy DongMenTing MeiShiCheng nevű helyre ahol  állítólag vásárolni és kajálni lehet, de a mérleg inkább az előbbi felé billent, így egy utcai falatozóban vettünk valami kis esti nasit.

Másnap a The Window of the World (A Világ ablaka) vidámpark volt betervezve. Tesztelés után, rögtön odametroztunk.
A 48 hektárnyi területen, körülbelül 130 reprodukciót lehet látni a világ leghíresebb turisztikai látványosságairól. Néhány épületet elég szépen sikerült lemásolni, míg mások áldozatául estek a kínai igénytelenségnek.
A 108 méter magas Eiffel-torony a park minden részéből látszik, tőle nem messze a Diadalív, a római Colosseum, a pisai ferde torony, a londoni Tower, az Akropolisz…stb. próbálják megidézni a klasszikus európai kultúra látványat.
Távolabb a piramisok, a Szfinx, a Tádzs Mahal csendben várja a látogatókat. A tipikus afrikai falvak után Óceániába érkezik a látogató, ahol az egyedi stílussal büszkélkedő Sydney Operaház az egyik nevezetesség.
A Niagara-vízesés zúgása és a Grand Canyon Amerikába kalauzol, ahol később Manhattan felhőkarcolói is feltűnnek.

3 komment

Címkék: kirandulas varosnezes Shenzhen Covid


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr10017780738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adi21 2022.03.16. 02:53:17

Szia, azt hittem a Kowloon-Kanton vasut az friss, csak par eves lehet.
1997 elott HK eleg hermetikusan elvolt zarva, nem hiszem hogy volt kozvetlen vonat a ket terseg kozott.
2. Bizony, vannak hirek hogy HK-bol szoknek at emberek, egyreszt HK sem "szabad" mar, ott sokkal sulyosabb most a covid, onnan nagyon szigoru karanten varna oket Shenzhen-ben + nagyon limitalt a hatarforgalom, es rendkivuli indok kell az engedelyhez, azert is, mert Shenzhen-ben nincs eleg hotel lekotve a kotelezo karantenra.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2022.03.16. 03:02:02

@Adi21: A Kowloon-Canton vasútvonalat (brit szakasz) 1910. október 1-jén avatták fel, de a Kowloon végállomás építése Tsim Sha Tsuiban csak 1913-ban kezdődött el, 1916-ban nyitották meg és kb.1978-ig működött. Helyét most az a szép óratorony jelzi, a part menti sétálóutcán.

industrialhistoryhk.org/kowloon-canton-railway-british-section-1-beginning/

zolimacitymag.com/hong-kongs-train-to-china-a-brief-history-of-the-kowloon-canton-railway/
süti beállítások módosítása