Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.01.05. 04:59 Vadrozsa

Hainan, Sanya

Szülinapi ajándék volt a pár napos tengerparti nyaralás, tavaly szeptember végén. Több éve élünk Kínában, de Sanyán még nem jártunk. Akit kérdeztünk, mindenki azt mondta unalmas, ezért is maradt ki mostanig. Nekünk kellemes csalódás volt. Napsütés, szép környezet, dús növényzet, karcsú pálmafák, gyönyörű virágok, tiszta medencék és tenger, friss tengeri herkentyűk….
Mi kell még a boldogsághoz?

Kína Hawaii-janak is szokták nevezni, azt hiszem teljes mértékben megérdemli a becenevét. A sziget elég nagy, 288 km hosszú és 180 km széles, bőven talál magának mindenki látnivalót, szórakozási- vagy kikapcsolódási lehetőséget. Van nemzeti park, geopark, esőerdő park, romantikus park, majom sziget, mangrove erdők, kókuszpálma ültetvények, őslakók falvai, állatkert, szarvas tenyészet, termálfürdők, templomok és óriásbuddha szobor.
Megmondom őszintén, mi most csak pihentünk, nem volt kedvünk sehova menni. Tehát a képek, csak a semmittevésről szólnak a szálloda környékén. Ha megyünk legközelebb, akkor talán több helyet is felfedezünk, de olyan hónapot kell választanunk amikor nem ennyire gyilkos a nap.

Hainan, Kína legkisebb (33 920 km²) és legdélebbi tartománya, amely a Dél -kínai -tenger különböző szigeteiből áll. Hainan a legnagyobb, a többi (kb. 200) sziget, három szigetcsoporthoz tartóznak: Zhongsha, Xisha és Nansha. Számos kis sziget, több száz kilométerre délre, Hainan tartomány részeként vannak feltüntetve, szuverenitásuk azonban vitatott: Vietnám, Taiwan, Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei is magának követeli őket.
Hainan-szigete a legnagyobb és legnépesebb, és a tartomány 97%-át teszi ki. Neve szó szerint azt jelenti: "a tengertől délre", ami tükrözi a mindössze 15-30 km széles Qiongzhou -szorostól délre fekvő helyzetét, amely elválasztja a kínai szárazföld többi részétől.

A sziget őslakói a Li néphez tartóznak. A kínai államok a három királyság időszakában (kb. 3. század) terjesztették ki hatalmukat és a 10. századtól folyik a kínaiak betelepedése a közeli tartományokból, az őslakókat a sziget középső és déli vidékeire szorítva vissza. A 18. században az őslakosok fellázadtak a kínai uralom ellen, ennek leverésére a központi kormány zsoldosokat bérelt a Miao törzsből. Utódaik ma a sziget nyugati hegyvidékén élnek.
Az őslakókat a kínai kormány az ország 56 etnikai csoportjának egyikeként ismeri el. A betelepített Han kínaiak, ma már a lakosság 82%-át teszik ki.

Az 1930-as, 1940-es években erős kommunista partizán mozgalom alakult és harcoltak a japán megszállás ellen. A megtorlások következtében a férfilakosság harmada elpusztult.

A sziget hagyományosan Guangdong tartomány része volt, 1950-ben különleges státusza lett, majd 1988-ban önálló tartománnyá szervezték.

Hainan északkeleti részét ősi vulkáni mező borítja, délnyugaton az 1867 méterig magasodó Wuzhi -hegység terül el, amely a kréta korban keletkezett.
Folyóinak többsége a sziget középső részéből indul, és sugárszerűen különböző irányokban folynak. Az északi részén található Nandu folyó 314 km, mellékfolyója, a Xinwu folyó 109 km hosszú. Keleten a 162 km hosszú  Wanquan folyó, nyugaton a Changhua, délen pedig a Sanya folyó kanyarog.

Hainan több mint 1500 km² trópusi erdővel rendelkezik, amelyben 4600 féle növény és több mint 570 állatfaj él. Az egzotikus fajok inváziója, a turizmus, az erdőirtás és a szennyező anyagok kibocsátása miatt azonban, sok faj veszélyben van. Egy 2012-es minisztériumi jelentés szerint 200 faj a kipusztulás közelében van, 6 faj már kihalt.

Létrehozták a Yalong -öböl természetvédelmi területeit: Tropical Paradise Forest Park (亚龙湾 热带 天堂 森林 公园) és a Sanya Coral Reef National Nature Reserve (三亚 珊瑚礁 国家级 自然保护区) és az elmúlt években az öböl vize egyre tisztább és egészségesebb lett, melynek eredményeként időnként több delfinfaj, köztük a veszélyeztetett kínai fehér delfinek is megjelennek.

Éghajlata trópusi monszun jellegű, hosszú, csapadékos nyárral és rövid, száraz téllel.

Hainan tartományban tíz nagyváros és tíz megye található. A tartomány fővárosa Haikou, a sziget északi partján, míg Sanya a déli parton jól ismert turisztikai célpont.

Az alig 700.000-es kisvárosban 2009-ben nyílt meg az első a luxusszálloda a Mandarin Oriental, jelenleg több mint 100 szálloda található, amelyek egymással versengve nyújtanak magasfokú kényelmet és kiszolgálást. Egyes szállodák még saját termál forrással is büszkélkedhetnek és a wellness szolgáltatások palettája évről évre egyre színesebb.
A pihenés mellett, különféle szórakozási lehetőségek közül választhatunk: búvárkodás, vízisí, jetski, víziejtőernyőzés (parasailing), üvegfenekű hajókirándulások.

Ezek az óriási üdülőkomplexumok közvetlenül a part mentén helyezkednek el, ahonnan csak pár lépés a tenger. És itt valóban lehet fürdeni a tengerben, tiszta és meleg. Sanghaj hiába tengerparti város, nincs strandolásra alkalmas hely és ha lenne se merészkednénk az itteni koszos vízbe.

A sziget infrastruktúráját is úgy alakították, hogy a Phoenix repülőtérről pár perc alatt el lehessen érni a szállodákat.

Néhány híresebb komplexum: Park Hyatt Sanya Sunny Bay Resort, JW Marriott Sanya Haitang Bay, Sheraton Sanya Resort, The Ritz-Carlton Sanya, Hilton Sanya Yalong Bay Resort & Spa, Crowne Plaza Sanya Haitang Bay Resort, Ramada Plaza by Wyndham Sanya Bay, InterContinental Sanya Resort.

Mi most a Hiltonban szálltunk meg, a Yalong öbölben, erről és a környékéről mutatok képeket.

Megosztok néhány képet a kínaiak strandolási szokásairól. Szerintem a tengerhez utazok csak 1-2 százaléka fürdik, a többiek csak fénykepezkednek és posztolnak ezerrel. Természetesen teljesen beöltözve és ernyővel védve magukat. Úgy félnek a naptól, mint a tűztől. (Végülis tűz :)
A fennmaradó időben vásárolgatnak a vámmentes üzletekben, esznek (itt ugye mindenki tengeri herkentyűket), alszanak…stb. Egyetlen kínai házaspárt láttam hogy a benti medencében úszott és napközben is kint maradtak az udvaron.

Szomszédaink a Marriott és Sheraton szállodák, íme néhány kép az udvarukról:

Úgy gondolom pár napig nem lehet unalmas ilyen gyönyörű környezetben pihenni. 2 hét valóban sok lenne a Yalong öbölben, de szerencsére sok szép hely van még ezenkívül, ami több látnivalóval és zsibbongó helyiekkel szórakoztat, például a Sanya Bay, Dadonghai Beach, Houhai Beach a szörfösöknek, vagy Haitang Bay, ahol strandolás után bolyonghatunk a világ legnagyobb (72.000 m2) vámmentes bevásárló központjában (China Duty Free).

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Hainan


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr8916803238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása