Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.01.02. 04:42 Vadrozsa

Beutazas Kinaba

Az elozo posztban megirtam hazamenekulesunket. Masfel eves otthontartozkodas utan, 2021 majusaban sikerult visszajonni Kinaba. Az alabbi iras a beutazasi procedurarol es a karantenrol szol.

Tobb mint egy eve, 2020 februarjaban menekultunk haza Kinabol a jarvany miatt. Akkor ugy ereztuk otthon biztonsagban leszunk, talan nem er el oda a virus. Eleg hamar kiderult, hogy az otthoni szakemberek es donteshozok nem vettek komolyan a feladatukat es ahelyett, hogy idoben intezkedtek volna, abban remenykedtek, hogy a virus elkeruli Europat/Magyarorszagot. A keson meghozott es nem tul szigoru intezkedesek miatt keserves honapokat kellett sokunknak atelni.

Nem akarok arra kiterni, hogy kik es miert szabaditottak rank ezt a virust, valoszinu mar mindenkinek megvan az elmelete errol is, olyan amilyet a hitrendszere, nezopontja es jelenlegi erettsegi/tajekozottsagi szintje megenged neki. Hiszen mindannyian mas szemszogbol latjuk a vilagot, mas es mas valosagot vetitunk ki.
Volt idonk azon is gondolkodni, vajon miert kaptuk ezt a jarvanyt, mit kell megtanulnunk altala es hogyan rakhatjuk ossze ujra az eletunket, uj igazsagok es uj kozossegek menten, mert amilyen regen volt, olyan mar sosem lesz.

Kina, drasztikus intezkedesek aran eleg gyorsan megallitotta a virus terjedeset es az elet visszatert, nem mondom, hogy a regi, de egyelore egy elfogadhato kerekvagasba.
Mas orszagok is probalkoztak, tobb-kevesebb sikerrel, egyes szigetorszagok ugyesen alkalmaztak a teljes hatarzarat, mas europai orszagokban viszont, a toketlen WHO, az ertelmetlen szabalyozasok, virologus szakemberek velemenye helyett politikai dontesek, a felkeszuletlen es fejletlen egeszsegugyi rendszerek mukodeskeptelensege teljes fejetlenseget, kozmetikazott hireket es alhireket, megtevesztest, megfelemlitest, manipulalast, zsarolast, csalast, nyereszkedest, hazugsagot hozott, melynek halojaba teljesen belegabalyodtak. Sok szomorusagot, gyaszt es halalt irhatunk ennek szamlajara.

Annak, hogy Europa nem tudja megallitani a virust, nagyon sok oka van, ezeket mar mindannyian ismerjuk es a hozzaertok is tobbszor kielemeztek a kulonbozo media feluleteken. En laikuskent abban latom a legnagyobb hibat, hogy tulsagosan arrogansak, onzoek es az interneten kepzett mindentudok lettunk. Nekunk ne mondja meg senki, hogy mit tegyunk es mit ne tegyunk. Mindenkit hibaztatunk, mindenki mas a felelos a kialakult helyzetert. De az egyeni felelossegre csak nagyon kevesek gondolnak. A tobbseg nem kepes a sajat kis onzo eletvitelet feladni meg egy rovid idore sem. Inkabb keresi a kiskapukat es az “okosba” megoldasokat, nem torodve milyen kovetkezmenye lehet a felelotlensegenek.
A nyugati liberalis demokraciakban a maszkviseles is szabadsagjogi kerdesse valt. Harcolunk ellene, nyilvanosan elegetjuk oket, pedig par honapja meg minden kovet megmozgattunk, hogy hozzajussunk es a kormanyokat hibaztattuk, hogy nem tudjak beszerezni es ingyen osztogatni. Most meg elegetjuk, kozben ugyanazt a kormanyt szidjuk, hogy miert kotelez a viseletere. Erezzuk az ellentmondast? Es ez nemcsak a maszkkal van igy, hanem nagyon sok mindennel.
De nem errol akartam irni, ez mar unalmas szamomra is.

Honapokat vartunk felig-meddig bezarva, hogy veget erjen a jarvany, aztan arra kellett rajonnunk, hogy ennek sosem lesz vege, legalabbis a kozeljovoben nem. Mas terveik vannak velunk.
Elvettek az eletunkbol tobb mint egy evet, ennel tobbet nem adok! Barmilyen furan hangzik, most a jarvany elol Kinaba kellett visszamenekulnunk.
Itt meg mindig szigoru beutazasi feltetelek vannak ervenyben, melyek gyakran valtoznak, neha picit lazitanak, maskor szigoritanak, mint peldaul a mostani, majus 16-kai uj rendelettel. De errol kesobb.

A teljes hatarzar utan, ovatosan nyitott az orszag kulfold fele, keves legitarsasaggal es jarattal. Ennek megfeleloen a repjegy arak is az egekbe szoktek.
A repulore valo felszallasnak szigoru feltelei vannak.
Az egyik az ugynevezett Health Code (egeszsegugyi kod), amelyet az adott orszag kinai konzulatusa aktival, a kert adatok feltoltese utan (szemelyes adatok, miert tartozkodtal ott, miert mesz vissza Kinaba, kaptal-e oltast, a kinai konzulatus altal ajanlott klinikak egyiken kiallitott negativ PCR teszt, ujabban antitest-szint vizsgalat is verbol). Ezeket el kell kuldeni a kinai konzulatusra  ellenorzesre es jovahagyasra.
A kert tesztek kettonknek 340 Euroba kerultek es a grazi Dr.Tiran rendelobe vegeztuk el. Tudjak pontosan mit ker a kinai konzulatus es gyorsan dolgoznak.
Ha minden stimmel a telefonodon generalt QR kod zoldre valtozik, de csak 48 orara. Ez pont arra eleg, hogy be tudj lepni az orszagba.
Aki atszallassal jon, annak a tranzit orszagban is meg kell csinaltatni a PCR tesztet, de errol nem tudok tobbet, mert mi direkt jarattal jottunk Becsbol.

Jelenleg hetente egyszer, pentek este indit az Austrian Airlines jaratot Shanghaiba. Minden legitarsasag igyekszik betartani a Kina altal tamasztott felteteleket, minden utasatol megkoveteli a teszteket, reszletes egeszsegugyi es egyeb infokat formanyomtatvanyok es QR kodok formajaban.
A gepen nem ultetnek egymas melle, egy vagy ket ules uresen marad, az utasok szamatol fuggoen. Maszkot vegig viselni kell, de csak a kilegzo szelep nelkuli maszkot engedelyezik.
Ha ennek ellenere, leszallaskor pozitiv szemelyeket talalnak a gepen, tobb hetre felfuggesztik az adott tarsasagot.

21-en este 23:30-kor indult a gepunk, es mivel direkt jarat, 9 es fel ora alatt tettuk meg az utat. Tudtuk, a neheze csak ezutan jon.
Kis csoportokban engedtek le a geprol, terelo kordonok kozott meneteltunk es jartuk vegig a kulonbozo ellenorzo pontokat. Ha jol szamoltam legalabb 6 vagy 7 volt ezekbol, kb.masfel-ket ora alatt ertunk a vegere.

Eloszor a fent emlitett Health Code-al leptunk be, ezt tobbszor nem kertek. Masodik allomason egy masik fajta Exit-Entry Code kellett amit szinten utazas elott kell beszerezni, de figyelve arra, hogy csak 24 oran keresztul ervenyes. Kinai hatosagok altal kuldott linken lehet kitolteni a ki- es beutazasi adatokat es azonnal megjelenik a bar kod a telefonodon es kiirja meddig ervenyes.
Itt elkovettuk azt a hibat, hogy tul hamar toltottuk ki otthon es igy mire ideertunk lejart az ervenyessege. Kiallitottak a sorbol es ujbol be kellett potyogni a telefonba az osszes ehhez szukseges adatot, hogy ujra aktiv legyen.

Kovetkezo allomasokon mar csak ezt a QR kodot kellett beszkennelni es rogton azonositva lettunk.
Aztan testhomersekletet mertek, formanyomtatvanyt toltottunk ki, hogy beleegyezunk az ujabb tesztelesbe. Kerdeztek, hogy be vagyunk-e oltva, mondtuk igen, Sinopharmmal. Beirta az oltasok idopontjat, kartyat nem kerte el. Mondtuk, hogy elvegeztuk Ausztriaban is az osszes tesztet es negativ minden. Kulonosebben nem erdekelte. Csak abban hisznek amit ok csinalnak es az oltas sem jelent semmifele elonyt.

Kaptunk egy kis kemcsovet is amit vittunk magunkkal tovabb a tesztelo allomasra. Itt mar lassabban haladtunk es ahogy a kis ablakon neztem, elborzadtam mennyire megkinoznak. Orrbol es garatbol vettek mintat, de mar messzirol lattam, hogy nem olyan finoman mint Europaban. Mindenki oklendezett, krakogott, kohogott, folytak a konnyei. Amikor sorra kerultem rajottem miert, hatrahajtjak a fejedet es szinte az agyadig nyomjak a kis vekony palcikajukat. Ketszer hatrebb huzodtam, mondtam a csajnak, hogy ez nem normalis, mar teszteltek Magyarorszagon es Ausztriaban is, de sehol nem nyomtak ilyen melyre. Lehet, hogy nem ertette vagy nem erdekelte, a palcikat kozben az orromban tartotta, majd szemrebbenes nelkul folytatta a kapirgalast. Elegem lett es elkuldtem a francba, mondtam, hogy reszemrol ennyi, fejezze be.
Aztan jott a garatkenet, ami ugye nem sikerult elsore mert szaraz volt a torkom.
-Nyeljek! Nyeltem. Meg mindig szaraz. Miert csodalkozik? Lassan 30 oraja uton vagyunk, amiota leszalltunk nem ihattunk vizet, megis mire szamitott…

Mondtam neki meg egy probalkozasa van aztan ennyi mert ide fogok hanyni. Meg se rezdult az arca, kinzasra kikepzett, erzeketlen droid!
A teszt eredmenye azonnal kesz volt, rafirkantott valamit a lapom sarkara, gondolom azt, hogy negativ, mert a kovetkezo allomason elvettek es intettek, hogy haladjak tovabb. Menjetek birkak, szepen sorban, mint az allatok a vagohidon.
Kezdett betelni nalam a pohar. Nem hiszem, hogy nem lehet ezt egyszerubben, empatikusabban, kulturaltabban vegezni. Miert ez a rengeteg informacio keres es utasitas?

Az utlevel vizsgalatnal ujabb tortura, a szokasos beutazasi nyomtatvany, ujjlenyomat beszkenneles es fenykep keszites mellett, most meg keresztkerdesekkel is bombaztak. Milyen orszagokban jartam az elmult honapban, mikor mentem haza Magyarorszagra, miert jovok Kinaba, hol dolgozok…stb. Nehezitette a dolgot, hogy az otthon eltoltott masfel ev alatt a kinai kartyam inaktivva valt, de erre otthon nem jottem ra mert nem volt kinai mobil halozat, igy nem tudott kapcsolodni. Szoval a repteri wifivel probaltam alkotni, ami nem mindig sikerult.

Mire a 2 oras vizsgalodas utan kiertunk a csomagjaink mar egy ideje ott keringtek a szalagon. Begyujtottuk es irany tovabb a kijelolt kordonok menten.
Tudtuk, hogy 2 het karanten var rank, de utolso pillanatig remeltuk, hogy legalabb az otthonunkban tolthetjuk es nem szallodaban.
A hosszu folyosokon szekek voltak kihelyezve es keruletekre bontva osztottak szet az embereket. Megkerestuk a sajatunkat, ott nem ult senki. Ujabb kod szkenneles, papirok kitoltese…stb. utan kozli a fazon, hogy 8:30-kor jon a busz ami a szallodaba visz.

-Mi van? Ember most csak 5 ora mult! Meg 3 orat varjak a buszotokra? Mosolyogva bologatott, vizzel es keksszel kinalt. Elvette az utleveleinket, bezacskozta es kerte uljunk le. Itt mar eldurrant az agyam es mondtam a magamet. Kerdeztem miert veszi el az utlevelet es mikor adja vissza? Persze nem ertett egy budos kukkot angolul.

Varakozas alatt a repter ezen resze, egyre kihaltabb lett, csak a feher szkafanderbe oltozott szemelyzet szaporodott, ahogy elfogytak az ellenorizendo utasok, ok is jottek-mentek. Nem irigyeltem oket, egesz nap ebben a ruhaban, csak a szemuk latszik ki es naponta tobb szaz embert ellenoriznek, iranyitanak, figyelnek…

Fenykepezni sehol nem lehet, de azert probaltam egy-ket lesifotot loni.

Vegul fel 9-kor megkaptuk az engedelyt az indulasra. A faszi aki atvett bennunket, elkisert a kijaratig ott alairattak vele valamit, olyan volt mint amikor a foglyokat kiserik egyik bortonbol a masikba.
Kijott velunk a buszhoz, felszallt, elkisert a szallodaig es itt atadott a recepcios szemelyzetnek. Vegre visszakaptuk az utleveleket.

Eleg lepusztult szalloda, felig-meddig felujitas vagy bezaras alatt…nem tudom. Teny, hogy most karanten szallodanak van kijelolve, es akik ebben a keruletben laknak, ide hozzak oket.
Meg be sem lephettunk az eloterbe jott egy fontoskodo emberke, permetezovel a hatan, lefujta a borondjeinket, a cipoinket, cipotalpat, hatizsakot…mar ereztem, hogy a fejemre is jutott boven, mondom neki eleg lesz hekas, mert nem vagyunk sem leprasak, sem tetvesek!
Ujabb kod szkenneles, bejelentkezes a szallodaba. Kaptunk utasitast angol nyelven, mely szerint 2 het ebben a szallodaban es ujabb 1 het otthon a lakasban, szinten karanten. Ez a 3. het most majus 16-tol lepett eletbe. Nagyszeru, 3 heti szobafogsag az artatlanoknak! Mikor ulnek mar vegre azok sotet zarkaban, akik rank szabaditottak a virust?

Abban is vegig remenykedtunk, hogy talan lehetunk kozos szobaban, de nem. Szigoruan kulon. Meg jo, hogy elore gondoltam erre es nagyjabol ugy pakoltam, hogy mindkettoknek legyen a borondjeben pizsama, tiszta alsonemuk, vitaminok, ragcsalnivalok…stb.
Ugy gondolom, nemcsak elovigyazatossag, hanem a penz is nagy szerepet jatszik ebben, igy 2 szoba arat tudjak bezsebelni. Raadasul a kajat kulon kell fizetni. 2 hetre 5800 RMB-t fizettunk fejenkent, ez kb.740 Euro/fo.

Tenyleg nem ertem miert nem lehet ezt a sajat otthonunkban vegigcsinalni? Ott is tudnak ellenorizni, lakast nem hagyhatjuk el..stb. Miert kell tulzasba vinni es szivatni az embereket foloslegesen? Miert permeteznek le mint valami krumplibogarakat?
Tudom, tudom…ezekkel a drasztikus modszerekkel elejet veszik a virus tovabbi behurcolasanak. De nem lehetne ezt finomabban, esszerubben csinalni?
Elfoglaltuk a szobainkat, a permetezos bacsika vegig jott utanunk es amerre jartunk vegig fujta a foldet, a liftet.

A szoba atlagos, semmi extra, es hiaba fertotlenitenek orrba –szajba, a szoba tele van hosszu fekete hajszalakkal, ami ugye nem az enyem. Takaritasban, a kinaiaknal van egy standard, ami fole nem mennek :)

Mivel az erkezesi nap nem szamit, tegnap 2021.05.23 -ka volt hivatalosan az elso karanten nap. Junius 6-an mehetunk haza a lakasunkba.
Napi 3x hoznak kajat, bekopognak, orditanak valamit, aztan kinyitom az ajtot, ott pihen az abrak egy csodas piros muanyag szeken. Behozom, eszegetek belole, aztan a dobozt kiviszem es leteszem a szekre. Szemetet, koszos torulkozot az ajto ele kell ledobni, kilepni nem szabad.
Kaptunk lazmerot, azt naponta 2x hasznaljuk es a mert erteket elkuldjuk szoba szammal egyutt a megadott wechat elerhetosegre. Haromnaponta jonnek ujra tesztelni. Pont most jott az uzenet, hogy holnap 9 es 11 kozott erkeznek.
2.nap: a kaja nem tul valtozatos foleg reggel: fott tojas, parolt kenyer, congee vagy rizskasa, valami edesseg es szojatej.
Itt volt egyik baratunk es megkerdezte a portan van-e lehetoseg felkuldeni kajat. Azt mondtak lehet 2 alkalommal. Ez nagyon jo hir, hianyzik a gyumolcs: dinnye, ananasz, mango….es egy kis napfeny. Korai volt az oromom, kiderult, szeletelt gyumolcsot nem lehet, kest nem tudnak adni. Megis mit csinaljak egy egesz dinnyevel? Vagjam a foldhoz?

Kint 27 fok es gyonyoru napsutes, az emberek maszk nelkul jonnek-mennek az utcan, nezem oket innen a 6.emeleti ablakombol es arra gondolok, amit anyum szokott mondogatni: “ annyi mindenen at kell mennie az embernek elete soran, de minden erositi…”
A szallodank kivulrol is el van keritve egy sarga keritessel, nehogy megkozelitsek a jarokelok. Csodalkoztam miert nem setalnak emberek az ablakunk alatt, hat ezert…
A 3. hetet itthoni karantenban toltottuk, az ajtonkra erzekelot szereltek, hogy ellenorizni tudjak, ha megis kimegyunk. Az ajtot annyi idore lehetett kinyitni amig a futar altal meghozott arut behoztuk.

Szoval roviden ennyi, tudom, hogy panaszkodasnak tunik, szamomra ez nagyon negativ elmeny volt. De ha jobban belegondolok, az erzes kettos bennem, egyreszt tudom, hogy csak igy tudjak tavol tartani a virust, de az eljarasokon megis lehetne finomitani.
Amikor a jarvany elejen Europa es Amerika karantent irt elo a beutazo kinaiaknak, egybol felhordult ez a nagyhatalom, es diszkriminativnak nevezte a nyugati allamokat. Most senki nem emel szot, az ellen amit itt tettek es tesznek azota is a kulfoldrol erkezokkel. Ezen erdemes elgondolkodni…

2 komment

Címkék: utazas hirek Shanghairol Covid


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9816800584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

accountant050915 2022.01.04. 07:45:40

Durva történet, köszi hogy megosztottad. Azért érdemes elgondolkozni azon, hogy ez az igazi lezárás, nem az, hogy este 8 után nem lehet kimenni az utcára kutya nélkül, csak kamu tagságival lehet kondizgatni, több Balaton kevesebb Adria stb. Cserébe a gazdaságuk kb 2 hónap alatt helyreállt, és az esetek / halálok száma a egyik legalacsonyabb a világon. Gondolom Gődény stb féle emberek sincsenek.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2022.01.07. 12:40:49

Itt mindenki szabalykoveto es fegyelmezett. Nincsenek okoskodok es megmondo emberek. Tudjak, hogy az intezkedesek a javukat szolgaljak, az eredmeny lathato, nincs jarvany, alig van fertozott. A lezarasok kemenyek, neha hetekig tart, ilyenkor mindenki otthon ul a lakasban es egyszer egy heten 1 szemely kimehet vasarolni, de inkabb rendelnek, hazaszallittatnak mindent ami kell.
Ha gyanus eset merul fel letesztelnek mindenkit akivel erintkezhetett. A teszt ilyenkor ingyenes. Oltakozashoz annyira nincs kedvuk, alacsony a beoltottak szama. A telefonban levo Health Code a mervado, amig az zold addig nincs gondod. Ha esetleg olyan helyre mesz/utazol ami magasabb kockazati zonaba tartozik es megvaltozik a szine, automatikusan karantenba raknak.
süti beállítások módosítása