Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2020.06.16. 11:45 Vadrozsa

Langkawi

Miutan megmartoztunk a nagyvarosi multikultiban Kuala Lumpurban, bolyongtunk Taman Negara vedett esoerdejeben, megismertuk a teagyartas csinjat-binjat a Cameron-felfoldon, elerkezett a varva vart tengerparti semmitteves ideje a paradicsomi Langkawin.

A szigetet Kuala Lumpurbol repulovel egy ora alatt, Penangbol menetrend szerint kozlekedo komppal harom ora alatt erhetjuk el.
A Langkawi szigetcsoport Malajzia eszaknyugati reszen, az Andaman-tengerben, Thaifold delnyugati hatarvonalahoz kozel talalhato. 104 kisebb-nagyobb szigetbol all, ezekbol 5 csak apalykor bukkan elo. Ketto lakott, a legnagyobb Langkawi szigete, kozel 65.000 lakossal, a masik a Tuba sziget.
Langkawi terulete 478 km2, 25 km hosszu es 40 km szeles. A sziget 60 szazaleka mangrove erdo, cserjes, esoerdo es hegyek.
Az evi csapadekmennyiség 2400 mm, a szeptember a legcsapadekosabb honap. A szaraz evszak (kevesebb csapadekkal) decembertol februarig tart.

A sziget Malajzia legjelentosebb nyaralo helye. A turistak elvezik a strandokat, hajoutakat, a szigeten tett kirandulasokat es egyeb latnivalokat. Teljesen adomentes, duty-free ovezet, sem adok, sem vamok nincsenek igy nagyon jo arban lehet alkoholos italokat, csokikat, parfumoket stb. vasarolni. A fovaros Kuah, tele van erre szakosodott boltokkal. Ide erkezik egyebkent a komp is, mar rogton be lehet vasarolni.

A strandoktol en nem voltam elajulva, a tengerviz nem mindig kelloen attetszo es pl. a Cenang Beach nagyon hangos az allando vizi programoktol: jetski, vizi ejtoernyozes (parasailing), vizibanan..stb.
Arra is figyelni kell, hogy a globalis felmelegedesnek koszonhetoen a meduzak sajnos egyre nagyobb problemat jelentenek, szamos meduzafaj megtalalhato a tengerben. Tobb helyen latni figyelmezteto tablakat, leginkabb a januartol majusig tarto idoszakot tartjak veszelyesnek, de egesz evben elofordulo jelenseg.
Bennunket szerencsere most nem csiptek meg, de lattuk az elhalt tetemeiket a viz felszinen es a parton mindenfele.

Robogot bereltunk 3 napra es azzal bejartuk a szigetet, az eszaki reszen sokkal szebbek es nyugisabbak a strandok. A Tanjung Rhu Beach-en talalkoztunk ket helyes magyar hazasparral, utana egyutt bandaztunk.
Volt meg egy kellemes elmenyunk ezen a strandon, egy aranyos bebi majom szemelyeben. Egyedul el a parton, valoszinu elarvult es nagyreszt a turistak etetik. Nagyon bator es lelemenyes, mar egyaltalan nem fel az emberektol, sorra lopkodta el a sapkakat, papucsokat, torulkozot, gyerektol a karuszot, jatekot… Felszaladt veluk a fara, aztan nezett lefele diadalmasan. Akkor adta vissza, ha cserebe kapott valami finomsagot.
Latszott rajta, hogy kolyok meg, jatszani szeretne, de nincs partnere. A magyarok mar elozo nap is jartak arra es jatszodtak vele, en eloszor feltem, hogy megharap, de amikor az olembe ugrott, es elkezdte harapdalni a kezem, ereztem, hogy csak kis tejfogai vannak, alig karcolja a borom. Puha kis teste, labai, fulei voltak es annyira boldog volt, hogy jatszhatott valakivel. Tudom, hogy nem lett volna szabad, mert igy megjobban megszokja az embereket es nem mindenki kedves vele, az sem jo ha etetik a mi kajainkkal, dehat egyedul van szegeny, annyira maganyos.

Akkor mar elszabadulni latszott a korona virus jarvany, ezert nem jelentkeztunk semmilyen csoportos kirandulasra, egyedul a Skybridge-hoz mentunk fel.
Az Oriental Village ajandekboltok, ettermek, galeriak sora, itt nem is erdemes sokaig idozni, viszont innen indul a felvono a fantasztikus fuggohidhoz.
85 ringgit/fo a felvono ara, de fent meg fizetni kell 6 ringgitet, ha ki akarsz menni a hidra. A belepoben benne van a 3D muzeum es egy 10 perces 3D film a SkyDome epuleteben.
A maga 2.2 kilometerevel, ez a vilag leghosszabb fesztavu felvonoja, 15 perc alatt repit fel a hegytetore. Van egy kozbenso megallo is, de erdemes a legtetejere menni, itt ket tanyer alaku kilato fogad, es innen lehet atsetalni a hidra.
2005-ben fejeztek be a mernoki csodanak tartott hidat a Machincang hegy tetejen. A kifli alaku fuggohid 660 meter magassagban ivel at a hegygerincen, csodas kilatast biztositva egyik oldalon a tengerre, a kornyezo szigetekre, masik oldalon pedig a vegtelen oserdore. Kozepen csupan egyetlen 87 meter magas ferde oszlop tartja a hidat, es egyszerre 250 ember befogadasara kepes.

A Telaga Tujuh vizeses (Seven wells waterfall) csodas kornyezetben van, nem messze a hidtol es jot lehet furdeni. A lepcsokon folfele majmok kunyeralnak.

A 3D Art Langkawi, tobb mint 100 interaktiv festmenyt rejt, melyeket hires helyi festok keszitettek. Jol el lehet szorakozni a kulonbozo beallasokon.

Langkawin a legolcsobb hostelektol a luxus resortokig mindenfele szallastipus megtalalhato. A szallodak ettermein kivul nagy a valasztek: rengeteg kinai, indiai, malaj es nyugati konyha etkeit kinalo hely van, a legkulonbozobb arfekvesben. Legolcsobb es legautentikusabb az ejszakai piac, ami minden este helyileg mashol van, ugy kellett felkutatni.

Szerintem Langkawi egyszeri pihenesre jo, de nem az a hely ahova tobbszor visszamenne az ember. Ettol sokkal szebb strandok vannak a kozeli Thaifoldon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Malajzia


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9115503182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása