Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2020.06.03. 18:23 Vadrozsa

Cameron Highlands

Nemreg olvastam egy konyvet (Esti ködök kertje) amely Malajzia hegyei kozott, a Cameron felfold csodas tajain jatszodik. A gyonyoruen abrazolt termeszet: kodos hegycsucsok, szinte athatolhatatlan dzsungel, rejtett barlangok es napsutotte, dimbes-dombos teafoldek, csak fokoztak bennem a vagyat, hogy sajat szememmel is lassam.

Taman Negarabol nem a csonakos verziot valasztottuk, hanem buszosat, ami csak masfel orat tartott, meglepoen jol kiepitett utakon. Sajnos vissza kell menni a kiindulo pontig, vagyis Kuala Jetty Tembeling-ig, ott pedig masik buszra ulni. Atszallas utan 4 oras kanyargos ut kovetkezett, vadregenyes tajak, buja erdok, es sajnos eleg sok olajpalma ultetveny mellett elsuhantunk. Az olajpalma az esoerdok es egyben a fold egyik legfontosabb bioformaciojanak legnagyobb ellensege. Folyamatosan megy az erdoirtas, hogy minel tobb ultetvenynek legyen hely, mert ugye a gazdasagnak mennie kell, keveseket erdekel milyen vegzetes hatassal jar, ha a fold tudejet bantjak.
Az a nehany szervezet akik a termesztese ellen lobbiznak, igen keves sikerrel jartak ezidaig, jelenleg a legtobb palmaolajat termelo orszagok: Indonezia es Malajzia.

A Cameron-felfold Malajzia legnagyobb kiterjedesu nyari pihenohelye, mivel magas fekvesenek (kb.1500 m) koszonhetoen atlagos nappali homerseklete 25°C. Nevet William Cameron, egy brit expedicio vezetoje utan kapta, akik 1885-ben fedeztek fel a helyet. Fejleszteni kezdtek, majd a nyari hoseg elol ide vonultak vissza az europai telepesek.
A 712 km2-nyi teruleten malajok, kinaiak es indiaiak elnek. Beveteli forrasuk a mezogazdasagbol (itt terem a legtobb zoldseg amit az orszagban arulnak, valamint az eper), teatermesztesbol es turizmusbol ered.
A felfold manapsag turautvonalairol is hires, legmagasabb pontja a Gunung Irau (2110 m), majd a Mount Batu Brinchang (2032 m), ahova kilato is epult es utkozben egy gyonyoru mohas erdon setalhatunk keresztul. 

A mohas erdo (mossy forest) olyan termeszetes kornyezet, amely csak a magas hegysegekben alakul ki, ahol az alacsonyan szallo felhok es kod allando nedvesseggel latjak el az erdot, idealis kornyezetet kepezve a mohak, pafranyok, zuzmok, orchideak es szamos mas viragfaj, peldaul a husevo kancsokak szamara is.
Az osvenyek a dzsungelen keresztul, vizesesek mellett, nyugodt kornyezetben vezetnek, aki nem akar gyalogolni a mohas erdo es a Batu Brinchang autoval is elerheto.

A Cameron-felfold kozponti varosa Tanah Rata, ami elso pillantasra akar Europaban is lehetne: fenyoerdok, patakok, gondozott parkok, golfpalyak, hatalmas szallodak, regi tipusu angol hazak, tisztasag, nincs az az elkepeszto paratartalom, kellemes 20 fok…
Itt foglaltunk szallast es mivel csak masfel napra jottunk, befizettunk egy olyan turara, amely elsosorban a teaultetvenyeket es a BOH teagyarto uzemet erintette.

Jelenleg 2 nagy teatermeszto ceg van a felfoldon:

A Bharat Group, indiai tulajdonban levo ceg, 1933 ota termeszt itt teat, a Bharat csalad immar 4.generaciojanak iranyitasa alatt.

A BOH (BOH Plantations Sdn Bhd) nevu ceg, amelynek alapitoja a brit J. A. Russell volt, 1929-ben.
Jelenleg 4 ultetvenyuk van, ami osszesen 1200 hektar foldet jelent, es evente mintegy 4 millio kg teat allitanak elo.
Ugye nem kell mondanom, hogy ez a terulet is oserdo volt regen?
A ceget mar a 3.generacios Caroline Christine Russell vezeti, aki KL-ban szuletett es Skociaban tanult.

A zold teafoldek tenyleg szepek, ahogy elterulnek a kornyezo dombokon. Egesz kozel lehet menni, fenykepezkedni, de tepkedni a leveleket nem szabad.

A foldeken a britek altal Indiabol idehozott munkasok leszarmazottjai dolgoznak es az ultetvenyek mellett levo fahazakban laknak. Azt olvastam, hogy a fizetes meg mindig nagyon alacsony, igy eleg magas a fluktuacio, mostansag tobbnyire Mianmarbol es Bangladesbol erkeznek a vendegmunkasok.
Amint nezelodtunk a szemben levo ultetvenyen epp permeteztek a teat gombak elleni vedoszerrel.

A tea (Camellia sinensis) a teafelek csaladjanak nevado nemzetsege. Termeszetes kornyezetben fatermetu noveny, termesztett valtozatait cserjenek nevelik, vagyis ketevente visszametszik kb. 1–1,5 meteresre, igy konnyebb a szedese. Az igazi teacserje orokzold a tropusi es szubtropusi videken. A két leginkabb termesztett valtozat a kinai tea es az asszam tea.
A legjobb minosegu teat a hajtasok vegerol, kezzel leszedett levelekbol keszitik. Egy cserje 7-8 eves koraig adja a legjobb termest, es kb.50 evig el.
A tea tipusa az erjesztes merteketol fugg:

  • fekete tea — teljesen erjesztett
  • oolong tea — reszlegesen erjesztett
  • zold tea — nem erjesztett
  • feher tea — minimalisan feldolgozott, csak szaritott tea.

Nagyjabol haromhetente szuretelnek, kezzel, olloval vagy csorlos geppel. Ha olloval szedik gyorsabb, igy 120 kg-ot is le tudnak szedni naponta fejenkent, de ilyenkor nem lesz olyan jo a minoseg, mert az oregebb levelek is belekerulnek a puttonyba, amit a hatukon hordanak. Hasznalnak egyfajta csorlos gepet is, amit ket munkás iranyit, igy naponta 300 kg levelet is szuretelhetnek fejenkent.

A BOH ceg uzemet latogatni lehet, kb.20 perc alatt vegigvezetnek a fontosabb allomasokon, elmondjak a folyamatokat, de fenykepezni nem lehet.
Szedes: 2 evvel az ultetes utan a cserje leveleit mar lehet szuretelni. Minoseg ellenorzes es lemeres utan a gyarba szallitjak, ahol 5 feldolgozasi szakaszon megy keresztul. Minden egyes szakasz elengedhetetlen ahhoz, hogy a tea jellegzetes illata es aromaja meglegyen.

Hervasztas: Amikor a zold levelek bekerulnek a gyarba, kb. 12 - 20 orat hagyjak „hervadni” (withering), hogy csokkenjen a nedvessegtartalom es vegbemenjenek a szukseges kemiai folyamatok.

Hengereles: Az ebben a gyarban hasznalt hengerek 1935-bol szarmaznak. Ezek a gepek megtorik es csavarjak a tealeveleket, hogy annak belso reszei is erintkezzenek oxigennel, es keszen alljon a kovetkezo folyamatra.

Fermentacio, vagy pontosabban az oxidacio: termeszetes kemiai folyamat, amelynek soran a levelben levo enzimek oxigen hatasanak vannak kiteve kb. 2-3 oran keresztul, mig rezszinuve valnak es a jellegzetes iz es aroma kifejlodik.

Szaritas: 100 Celsius-fok koruli meleg levegot fujo szaritoba kerulnek a levelek, ahol rogton megall a fermentacio es kb. 20 perc alatt a megszokott ropogos fekete osszesodrodott tealevel az eredmeny.

Valogatas: egy sor rezgo szitan haladnak at a levelek, es meret szerint osztalyozzak, csomagoljak. A legalacsonyabb minoseg az apro darabokra tort, szinte por allagu tea, ez kerul a filterekbe. A kocsany es egyeb reszei is kivalogatasra kerulnek itt.

A tura vegen a teahazban kulonbozo teakat es sutemenyeket lehet kostolni, a teraszrol a csodas kilatas nyilik az ultetvenyekre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Malajzia


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr4215497734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása