Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.10.21. 13:13 Vadrozsa

Kinai divat

A kulturalis forradalom ideje alatt a lakossag nagy resze Mao-oltonyt hordott. Az egyenruha akkor kapta nevet, amikor a kinai diktator, Mao Ce-tung is hasznalni kezdte.

Az oltony Mao ideologiajanak tokeletes kifejezodese. Praktikus, egyszeru vonalvezetes, tartos gyapjubol, kek es zold szinekben. A zakora kivul negy zsebet varrtak es a Mao sapkaval kiegeszitve, - amely egy ellenzos, az elejen kis voros csillaggal diszitett fejfedo-, a legtobb alkalomra megfelelo viselette valt. Az oltozet kenyelmes, az egyenloseget es az egyszeru foldkozeli ertekeket jelkepezi, ferfiak es nok szamara egyarant hasznalhato.

1967_mao.jpg

Hatvanhat eve, 1949. oktober 1-en kialtottak ki a Kinai Nepkoztarsasagot, melynek alapkovet a pekingi Mennyei Beke kapujanal Mao Ce-tung rakta le. 
Azota sok viz lefolyt a Jangcen es az orszag a gazdasagi kapitalizmus utjara lepett, ahol mindenki konyokol a jobb eletert, a tobb penzert, jobb iskolakert. Egyesek meses vagyonokat gyujtottek, Armani oltonyben flangalnak, kulfoldre jaratjak gyerekeiket iskolaba, otthon nyugati filmeket neznek es az internet elterjedesevel egy kattintasnyira vannak a nyugat csodajatol.
Ma mar nem allnak tomegek a Part mogott, nem erdeklik oket az ideologiak es politikai iranyelvek. Ok csak jol akarnak elni es biztositani gyerekeik szamara a jovot.

A nyugat majmolasaval egyidoben tuntek el az egyenszabasu oltozekek, es valtotta fel oket a rafinalt szabasmod, szines anyagok es csillogo bizsuk. Ma mar olyan dompingje van a szines, valtozatos ruhaknak, hogy abbol az egesz Afrikai kontinens szegenyeinek boven jutna.

Nagyon szeretik a fenyes, strasszos anyagokat, a feliratokat, a csili-vili kiegeszitoket, a csipket, az attetszo fuggony anyagbol keszult ruhakat. Nem tudjak osszevalogatni a ruhadarabokat, a strasszos felsot felveszik trening nadraghoz, a fuggony-ruhat sportcipovel es hasonlok. Nagy reszuknek egyaltalan nincs izlesuk oltozkodes teren. A szinekrol mar ne is beszeljunk, azokat szinte soha nem egyeztetik ossze. Rikito neonzold, barna, kek, lila es babarozsaszin…minden johet egyszerre, papagaj stilusban.
A kulonleges es kihivo ruhak viseleteben pedig atestek a lo tuloldalara. Tenyernyi, bugyitvillanto  miniszoknyakban futkosnak, csili-vili felsokben, Luis Vuitton es Channel taskakkal a vallukon. Ruhaik, taskaik, ekszereik nagy resze csak masolat, de ez oket nem zavarja.

A feltuno es kihivo oltozkodessel nemcsak kozonsegesek, hanem a perverz, beteg emberek figyelmet is magukra iranyitjak a tomegkozlekedesi eszkozokon.
Botranyt okozott, amikor a sanghaji tomegkozlekedesi vallalat kiadta egy lengen oltozott noi utas fotojat, a kovetkezo figyelmeztetessel:
"Öltözzön úgy, hogy az ne keltsen feltűnést és elkerülje a zaklatásokat. Ha így öltözik a metróban, ne csodálkozzon, ha szexuálisan zaklatják! Sok perverz van a metrón és nehéz megszabadulni tőlük. Kérjük a hölgyeket, hogy ezt tartsák észben!”
A 300 millio felhasznaloval rendelkezo Sina Weibon futotuzkent terjedt a hir es kozel 7000, tobbek kozott szexista hozzaszolast eredmenyezett.
Tobb ezer noi utas adott hangot nemtetszesenek a 11 metrovonalat uzemelteto Shanghai Metro-val szemben, miszerint a vallalat visszaelt hatalmaval. Szerintuk barmilyen lengen vagy kihivoan oltozkodnek is, ez nem adhat okot arra, hogy perverzeknek essenek aldozatul. Kepek a galeriaban: az elso az ami a Metro tarsasag jovoltabol kerult fel internetes oldalakra, a tobbi sajat.

A kinai lanyok szeretnek gyerekesen oltozni, gyerekesen viselkedni. Gyamoltalansaguk eros vonzalmat valt ki a ferfinembol.
Imazsuk fenntartasahoz eloszeretettel hordanak rajzfilmfiguras ruhadarabokat. Nem ritka, hogy szembe jon velunk Donald kacsa, Rozsaszin parduc, Minnie, Paul Frank majma, vagy eppenseggel a Minyonok. Eretlenseguk megmosolyogtato, de amikor Mickey egeres poloban mennek be, az egyebkent komoly oltozkodesi kodexet eloiro munkahelyukre, az szomoru.

A magassarku cipot valoszinuleg alacsony termetuk ellensulyozasara hordjak, viszont ezekkel napkozben az utcalany kategoriat suroljak. Most nem a kozepmagas sarku, csinos szandalokra, felcipokre gondolok, hanem a strasszkoves tusarku tarsaikra, amit mi csak bizonyos alkalmakra veszunk fel. Ok ebben tipegnek napkozben, neha csoszognak, maskor bicegnek, a cipo kenyelmessegetol fuggoen.
Egye fene, ez sem lenne olyan nagy baj, ha ok, korai gerincbantalmak, labfej-es terdizulet gyulladasok, valamint fajo butykok es deformalt labujjak gyujtoi, akkor hadd tegyek.
Az osszkep kiabrandito, amikor sportos oltozet melle veszik fel, feher zoknira huzzak, vagy nem tudnak elegansan lepkedni benne.
A ferfiak nagy resze feher zoknit vesz fel a sotet nadraghoz es cipohoz. Eloszeretettel hordanak attetszo nylon zoknit is. Kepek a galeriaban.

Nem eleg a kihivo oltozkodes, nehany fiatal meg ennel is tovabb ment, meztelen eskuvoi kepekkel botrankoztattak meg a kozvelemenyt.
Kinaban az eskuvoi fotok honapokkal a frigy megkotese elott keszulnek el. A  termeszet lagy olen, vagy a varos hires epuletei elott, a koztereken, parkokban, mindenhol fenykepezkednek, aztan ezeket megosztjak a csaladdal, baratokkal, ismerosokkel, es termesztesen tobb fotoalbum is keszul a jol sikerult fotokbol.
Azt hiszem a meztelen eskuvoi kepeket, kevesbbe fogjak mutogatni, vagy internetes feluleteken megosztani. Annal is inkabb, mert eljaras indulhat ellenuk pornografia vadjaval.
A meztelen fotozkodas nem torvenytelen, viszont ennek propagalasa es a fotok kozzetetele komoly kovetkezmenyekkel jarhat.
Az eskuvoi fotosok kereskedelmi szervezete tiltakozott az ujabb hobort ellen, szerintuk ez tiszteletlenseg a hazassag intezmenyevel szemben, es ellentetes a kinai emberek konzervativ hagyomanyaival. "Az eskuvonek szent unnepnek kell lennie" - mondta a szervezet alelnoke. 
A divat kovetoi azzal vedekeznek, hogy ez az egyik modja annak, hogy elutasitsak a kinai materialista ertekrendet, amely nagyobb hangsulyt fektet a penzre, mint a szerelemre. Szerintuk az eskuvonek nem a hozomanyrol, a hazrol, kocsirol, gyemantgyururol kell szolnia.
A meztelen eskuvoi fotok raadasul nem sokkal dragabbak, mint a hagyomanyosak, 3000-10.000 yuan (kb. 400-1400 Euro) kozott mozognak.

A 21. szazad metropoliszaban meg mindig vannak akik hodolnak a regi szokasnak es pizsamaban flangalnak az utcan. Miutan hazamennek munkabol, atvedlenek otthoni ruhaba, ami neha egyben a pizsama is, es abban toltik el a nap hatralevo reszet. Teljesen mindegy, hogy kiulnek benne a haz ele beszelgetni, kartyazni, setalnak a parkban, vagy lemennek a vasarolni, nem oltoznek utcai ruhaba.
A kozteruleten viselt pizsama regota vita targyat kepezi Shanghaiban es Kina nagyobb varosaiban, mivel rossz kepet festenek a varosrol.
Pekingben peldaul, az olimpiai jatekok kezdete elott, tobb mint negymillio haztartasba kuldtek szet a helyes viselkedesre es oltozkodesre vonatkozo eloirasokat. A varosvezetes szot emelt az utcai pizsamaviseles, valamint a tul szines, vagy nem megfeleloen osszevalogatott ruhaviselet ellen.

A legujabb orulet a muanyag hajnovenyke, ami messzirol ugy nez ki, mint egy antenna, vagy mintha viseloje feje tetejen kicsirazott volna egy mag.
Par honapja indult utjara a babcsira, amit aztan kis viragok, gyumolcsok, zoldsegek kovettek, es most mar a bogarak is felmasztak a fejtetokre.
Tobb mint 100 fele modellt talaltak kis azota: lohere, napraforgo, krizantem, levendula, gomba, chilipaprika, cseresznye, tokfelek, fenyofak….stb.
Az arusok jol keresnek, nagy a keletje a csattoknak. 4-5 yuanert adjak darabjat, es sokan, szaznal is tobbet eladnak naponta. A Taobao-n, Kina legnepszerubb online aruhazaban, altalaban 0,3 yuanert aruljak oket, es mar tobb mint 1 milliot eladtak beloluk.
Senki nem tudja pontosan honnan indult a bohokas modi, egyelore csak talalgatasok es teoriak lattak napvilagot. Akinek tetszik, tobbet is a hajaba tuz, aztan kovetkezik a kotelezo selfie es posztolas. Legtobben azt nyilatkoztak, hogy aranyos viselet, masok gyerekesnek tartjak, de olyan is akadt aki komolytalannak jellemezte.
Szerintem a fiataloknak jol all, vidamsagot es lazasagot tukroz, de az idosebbek nevetsegesse valhatnak.
Chongqingban lattam eloszor par honapja, aztan a yunnani kirandulasunk alatt megszaporodtak az antennas emberek.

Nem tudom milyen megfontolasbol, sokan nagyobb cipot vesznek/hordanak a labuk meretenel. Ennek eredmenyekeppen lifeg a labukon es csoszogva haladnak. Fiataloknal is hasonlo a helyzet, de egy mami csoszogo lepteit sikerult megorokitenem.
Ezzel a videoval bucsuzom mara.
Aki oltozkodesi kulturat szeretne tanitani, johet Kinaba batran. Kerdes, hogy van-e ra kereslet :)

   

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr207984893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása