Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.10.08. 15:08 Vadrozsa

Yubeng

Yubeng falu lakoi csodalatos kornyezetben elik mindennapjaikat. A Kawagarbo hegy (Meili Snow Mountain) labanal, havas csucsok, csillogo gleccserek, suru erdok es kristalytiszta hegyi patakok kozott megbujo 20-25 hazacska a foldi mennyorszag egyik szeletkeje.

A falut, Felso es Also Yubengre osztottak (Upper Yubeng & Lower Yubeng), pedig alig van 1  kilometernyi tavolsag kozottuk. Regebben nagyon elszigetelve eltek a vilagtol, mara a turistak felfedeztek maguknak es egyre tobben jonnek. A faluban rengeteg a szallas-lehetoseg, szinte minden haznal van alvasi- vagy etkezesi lehetoseg. A lakok megragadnak minden lehetoseget, hogy bevetelhez jussanak: boltokat, etteremeket nyitnak, oszvereket adnak berbe, idegenvezetonek ajanlkoznak a hosszabb turakhoz. Nemcsak turistak, hanem a zarandokok szama is jelentos ezen a kornyeken, igaz ok nem alszanak draga szallodakban, es a 230 RMB-s belepot sem kell kifizetniuk.
A Kawagarbo a tibetiek egyik legszentebb hegye es hituk szerint egy evben legalabb egyszer el kell zarandokolniuk ide. A zarandokutak valtozatosak es farasztoak, van aki megteszi a csucs koruli 240 km-es utat, van aki csak Xidangbol gyalogol fel egeszen a szent vizesesig es vissza (kb.50 km).
A hegysegnek tobb mint 20 csucsa van, melyeket orok ho borit, ezek kozul 6 csucs, 6000 meternel magasabb.
A tibetiek osi vallasakent ismert “bön vallás” van itt jelen, a maga sokretu spiritualis hagyomanyaval, a jo es gonosz szellemekkel, istensegekkel melyek foldrajzi helyekhez es termeszeti kepzodmenyekhez kapcsolodnak. Hituk szerint, ha a Kawagarbot emberi lab erinti, szentsegteleniti azt, igy elveszitik istenuk vedelmet, kegyelmet. Ez katasztrofak lancolatat inditja el.

khawa_karpo.jpg
Az istenek tavol tartottak minden hegymaszot a sikertol. Eloszor 1987- ben probalkozott egy japan expedicio a 6740 m magas csucs meghoditasaval.
A helyiek tiltakozasa ellenere, 1990-91 telen egy masik japan csapat, karoltve nehany kinai hegymaszoval keszult a csucstamadasra. 1991 januar 3-an ejszaka egy hatalmas lavina mind a 17 hegymaszot orokre maga ala temette. 1996-ban ujabb sikertelen japan probalkozas utan, 1988-1993 kozott amerikai hegymaszok, tobbszori kiserletezes utan sem jartak sikerrel.
2001-ben a helyi onkormanyzat torvenyben tiltott meg, minden jovobeni hegymaszo kiserletet.

A falvakbol tobb tura-utvonal kinalkozik:

  1. Mingyong Gleccser (Mingyong Glacier ) 1 napos tura
  2. Gleccser to es az Alaptabor  (Base Camp and Ice Lake (3850 m): 6-8 ora maszas
  3. Ninong falu (2000 m): a Yubeng majd a Lancang folyo medret kovetve
  4. Szent vizeses ( Shenpu 雨崩神瀑 (Sacred Waterfall) (3650 m): 14 km, 4-5 ora turazas, masodik szakasza meredek emelkedo
  5. Szent-to (4200 m) - Holy Lake, ritkabban latogatott.

Mivel gleccsereket es gleccsertavakat mar lattam Uj-Zelandon, most a vizeses izgatta a fantaziamat. Masik ok, hogy csak masfel napot tudtunk a faluban tolteni, aztan indulni kellett visszafele, mert Henry vart rank Xidangban. Most mar belatom, ezt rosszul szerveztem, tobb napot kellett volna turazasra hagyni.

Szallasunk a “Walker’s Home”-ban volt, 140 RMB ejszakankent. A szobak egyszeru kis fabodek voltak, vekony deszka falakkal, eltolhato fa-retesszel. Egy fokkal jobb a malac olnal:) A furdo es mellekhelyisegek kint voltak, kozos hasznalattal. Viszont a kilatas pazar. Nehany kep az agyambol es a teraszrol keszitve:

Miutan lezuhanyoztunk es atoltoztunk, lesetaltunk Also Yubengbe, majd turaztunk egyet a kozeli erdoben. A falucska kozelrol eleg elhanyagolt, szemet az utcan, malacok, oszverek setalnak otthagyva a nevjegyuket a jardan. Nehany suhanc motoron szaguldozik a szuk es meredek osvenyeken. A falubol kierve a reten hatalmas to, mellette vizi imamalmok, a Lakang kolostor a feher pagodajaval es nehany szerzetes az imazaszlok arnyekaban.

Masnap reggel elindultunk a 3650 m magasan levo Szent Vizeseshez. Gyonyoru, tiszta idonk volt, az Istenek meghallgattak az imam.
Utunk elso szakasza az elozo nap megtett erdos reszen vezetett vegig, majd lassan emelkedni kezdett. Amint kiertunk az erdobol, meredek, koves uton haladtunk a csucsig. Mogottunk eltunt a falu, egyre szaporodtak az imazaszlok es a zarandokok. A hegyek oldalaban, mint ezust szalagok, megannyi vizeses.

Voltak akik mar lefele jottek a hegyrol. Ok megis mikor indultak?
Mar tegnap felfigyeltunk arra, hogy a zarandokok a "Tashi Delek" udvozlesi format hasznaljak. A tibeti kifejezes nagyjabol azt jelenti: Jo szerencset, Isten hozott. Nagyon tetszett, attol fogva mi is ugy koszontunk.
Talalkoztunk a boltos bacsival is, mar jott lefele. Hallgassatok, hogy koszon nekunk:

Az uton tobb helyen ruhadarabokat, penzt, fenykepeket hagytak ott a zarandokok. Gondolom ez is az ima, a hala vagy a kivansaguk resze. Ugy ertem, hogy ha valakiert imadkoztak, akkor annak kiragasztottak a kepet.
Az ut utolso resze kemenyebb volt, lassabban haladtuk. Aztan vegre a sok imazaszlo kozul elobujt a vizeses. A kristalytiszta viz ket zuhatag-szalagban omlott ala, a vizpara tobb meter tavolsagra is elszallt. Csak esokabatban lehetett kozelebb menni, ha fotozni akartunk es nem szerettunk volna borig azni.

A vizesesnel zarandokok imadkoztak, majd haromszor megkerultek a ko rakasokat, kozben hullt rajuk a vizpermet. Csurom vizesen jottek ki alola. Hituk szerint ez lemossa buneiket. A felveteleken lathato harom apaca egyenesen Lhaszabol erkezett.

Legalabb egy oran keresztul ottmaradtunk, neztuk a hivoket, akik hosszu-hosszu utat megteve, most megerkeztek es atszellemulten imadkoztak, lemostak a viz alatt a buneiket, aztan a napon szaritkoztak, atoltoztek vagy vizesen visszafele indultak.
Megtoltottuk vizes palackjainkat az alahullo gleccservizzel, jobban mondva szent vizzel.
A nap pont a szikla peremehez ert, napfenyben uszott a zuhatag, vartam a szivarvanyt, de nem jelent meg.
Nehezen tudtunk bucsut venni a gyonyoru helytol, ahova olyan faradtsagos uttal jutottunk fel. Megerte, a sikerelmeny ize mellett, varazslatos latvanyban volt reszunk.

Kinai csapattal ismerkedtunk, ok is Shanghaibol erkeztek, a tura-vezetojuk a vizesesig kiserte oket.
Mindig csodalkoznak, amikor megtudjak, hogy magyarok vagyunk, a sokfele, nepes nacio kozott a keves magyar expat, kulonlegessegnek szamit. Probaltam tanitani oket magyarul, de mar az elso szonal elbuktak. Cseles voltam, mert az “erre” szot gyakoroltattam veluk, tudtam, hogy az “r” betu nem megy nekik :)

Lefele haladva, a felhok is egyre surubben gyulekeztek a hegy folott. Az ut menten van nehany etkezde-, teazo es piheno hely, beultunk egy jak vajas teara. Itt szallast is biztositanak a zarandokok szamara, agynemuvel felszerelt egyszeru satrakban.
Sokkal gyorsabban leertunk, mint szamitottuk, a faluban vacsorazo-helyet kerestunk, mert farkasehesek voltunk. Mellettunk tibeti zarandok-csapat ult. Egyik neni nagyon szep fejdiszt viselt, a vonasai arrol arulkodtak, szep lany lehetett.

Masnap reggel 9-kor indultunk vissza Xidangba. Ideuthoz hasonloan oszver haton a hegytetoig, onnan gyalog lefele. Elkezdett esni, nem volt egyszeru a vizes uton lefele haladni 7 km-t. En annyira begyorsultam, hogy szinte futolepesben kacskaringoztam lefele az erdei uton.
Kb. masfel-ket ora alatt leertunk. Szerencsere Henry mar ott vart, kocsiba pattantunk es irany vissza Lijiang fele. 
Nem haladtunk sokat, amikor utkozben meglepo dolgot lattunk: Sichuan tartomanybol egy csalad a hagyomanyos imadkozos-zarandoklat modon kozelitett Yubeng fele. Annyira magaval ragadott a latvany, hogy elfelejtettem megkerdezni hany km-t tettek meg igy. Veluk volt ket gyerekuk is. Utuk soran akikkel talalkoznak, azoktol kernek, legtobbszor keres nelkul is kapnak etelt, vizet, penzt. En is odaadtam az osszes ragcsalnivalot amink maradt, cukorkat, gyumolcsot, kekszet a gyerekeknek. Henry penzt adott.
Ezzel a videoval szeretnem zarni yunnani kirandulasunkat, amely gyonyoru, felemelo es felejthetetlen emlek marad.

Ha valaki hasonlo kirandulast tervez, alabb Henry elerhetosege:

http://www.synotrip.com/henry-ao#comment-135436.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Yubeng


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr827948932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása