Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.09.29. 15:50 Vadrozsa

Shangri-La

Shangri-La “ az alombeli eden”, olyan misztikus hely, ami nem letezhet a Foldon. Tibeti nyelven "Nap es a Hold szive" -nek nevezik.
A fennkolt, havas hegyek, vegtelen fuves fennsikok, meredek szorosok, egszinkek tavak es az idilli hegyi falvak mely benyomast tesznek a latogatokra.

Shangri-La egy megyei szintu varos Yunnan tartomany eszaknyugati reszen, nem messze a tibeti hatartol. A 20. szazad masodik feleig Zhongdian volt a neve, 2001 december 17-en kapta a Shangri-La nevet.
1933-ban, James Hilton, angol iro, a” The Lost Horizon” cimu novellajaban egy kepzeletbeli, idilli helykent irja le Shangri-lat, ahol a kulvilagtol elzart, gyonyoru, havas hegyek olelte volgyben az emberek nagyon boldogan es kortalanul elnek. Innen jott az otlet, es Zhongdiant atneveztek Shangri-La nak.
Azota ez a nev a foldi paradicsom szinonimaja lett, sok 5 csillagos szalloda viseli a nevet Kinaban es Azsiaban egyarant.

Lijiangtol mintegy 175 km-nyi autoutra van, csodalatos tajakon, kanyargos hegyi utakon, meredek-sziklas kanyonokon keresztul.
A Jangce (Yangtze) a leghosszabb folyo Azsiaban es a harmadik leghosszabb a vilagon. 6300 km hosszan folyik a Qinghai-Tibet fennsik gleccserjeitol keresztul Kinan, egeszen Shanghai-ig ahol a Kelet-Kinai tengerbe torkollik.
Yunnan tartomanyba erve egyszercsak vesz egy eles 160 fokos kanyarulatot (First Bend) es 130 km-en keresztul eszak-nyugat fele folyik, majd ujra del fele (Second Bend) 300 km-en keresztul, vegul mielott atszelne a Sichuani medencet, ujra kelet fele fordul.Ezen a kanyargos szakaszon  a folyot Jinsha Jiang-nak hivjak, amit Arany Homok Folyonak lehetne leforditani.

gb_dams.jpg
Megalltunk a Lijiangtol 50 km-re levo Jangce kanyarnal (First Bend of Yangtze). Ez a folyo ugynevezett "elso kanyarja", ahol deli iranybol, eszak-keletre fordul, 1 km tavolsagon belul.

A masodik kanyar meg gyonyorubb helyen volt, kopar sziklak, kek hegyek kozott. Az utvonalunkat tekintve, kicsit kesobb ertuk el, mert eszakabbra helyezkedik el, Shangri-La es Feiliasi kozott, de a kepeket most mutatom.

Amint atvagtunk a hegyeken megvaltozott a taj, szepen parcelazott es megmuvelt foldek tarkitottak a domboldalakat es megjelentek a feherre meszelt tibeti stilusu hazikok. Az ut menten imazaszlokat lengetett a szel.
Erezhetoen kozelebb kerultunk Tibethez, az emberek vonasai megvaltoztak, a borszinuk sotetebb lett, a nappalok huvosebbre, a hajnalok csiposebbre fordultak. A levego kitisztult, az eg kekre valtott es a hegyekbol krisztalytiszta patakok csorgedeztek ala.

Shinpu faluban megneztuk a helyi piacot, bevasaroltuk a szukseges gyumolcsot, ragcsalnivalot. Itt is voltak fogorvosok, fenykepezni nem engedtek, de amikor paciens jott egyikukhoz, gyorsan felvettem:

60 km-nyire Lijiangtol eszakra vegre elertuk kirandulasunk masik csucspontjat, a Tigrisugrato-szorost (Tiger Leaping Gorge).
A 3790 meter mely szoros az egyik legmelyebb es leglatvanyosabb folyami kanyon a vilagon. A 15 km hosszu szurdok ott alakult ki ahol a folyo athalad a 5596 m magas Jade Dragon Snow Mountain es az 5396 m magas Haba Snow Mountain bercei kozott.
A legenda szerint egy tigris, a vadasz elol menekulve, atugrotta itt a folyot, a legkeskenyebb pontjan (25 m). Innen kapta a szoros a nevet.
Mindket oldalan, a Lijiang- es a Shangri La feloli oldalan is vegig lehet setalni egy bizonyos szakaszon. Henry nekunk a Shangrilai-i oldalt ajanlotta, mivel ez latvanyosabb.
Nem csalodtunk. Le lehet ereszkedni egesz kozel a zubogo vizhez. Lelegzetelallito a hely, magikus a viz ereje. Ugy ereztem, napokig el tudnam nezni.

A belepo 65 Yuan (kb.9 Euro). A tobb napos turautvonalak a szurdok eszaki oldalan huzodnak, arnyas erdokon, kis falvakon keresztul. A falvakban vannak szallasok, ahol aludni lehet. Csunya dolog de sok leirasban azt olvastam, hogy a helyiek vamot szednek a turistaktol, ha at akarnak menni a telkukon. Sot egesz szemtelen modon egyre tobben teszik ezt, a tapasztalatlan, gyanutlan turazo meg fizet, hogy tovabbmehessen, vagy fenykepezhessen az ott levo kilatorol. Kiabrandito kapzsisag.

Shangri-La ovarosaban (Dukezong Ancient Town), megneztuk a vilag legnagyobb imakereket.
A Guishan Hill Parkban levo 21 meter magas es 60 tonnas imamalom megmozditasahoz minimum 10 ember szukseges.

Az imakerek jellegzetesen tibeti buddhista imadkozó eszkoz (tibeti nyelven: chos-khor). Henger alaku palastja altalaban domboritott fembol keszul, de lehet fabol, borbol, kobol vagy durvabb vaszonbol is, es a tartoja/fogoja menten korbe forgathato. A henger alaku test kulsejere tobbnyire az Om Mani Padme Hum mantra 6 szotagjat vesik (Avalókitésvara bódhiszattva mantrája). Ezenkivul a tibeti nyolc szerencsejelet (Ashtamangala), vagy Dakiniket es Vedelmezoket festenek ra.

Az astamangala (aṣṭa-maṅgala) szanszkrit szo, az "asta" jelentese "nyolc", a "mangala" pedig "kedvezo/igeretes/szerencses" vagy "aldas, talizman". A nyolcas a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a buddhizmusban is szerencses szamnak szamit. A nyolc szerencseszimbolumbol osszeallitott sorozat Indiaban eredetileg a kulonfele szertartasokon, felavatason vagy kiralyi koronazason jelent meg. Egy korai szimbolum-sorozat a kovetkezokbol allt: tronus, szvasztika, keznyomat, kampos csomo, ekszert tarto vaza, aldozati vizeskancso, halpar, lefedett tal. A buddhizmusban ez a nyolc szerencseszimbolum jelkepezi azt a felajanlast, amit az istenek a tortenelmi Buddhanak tettek, miutan az elerte a megvilagosodast.
A Dakiniket neha istennoknek, neha demonoknak nevezik. Mindig félelmetes formaban jelenitik meg oket es jobbara gyonyoruek. Feladatuk az, hogy egyesitsek azokat az eroket, amiket a tantra vizualizacios gyakorlata szabadit fel, es amelyek atalakitjak a mergezo erzelmeket es gondolatokat tiszta ebersegge. Meztelenseguk a szennyezodesmentes elmet szimbolizalja.

A henger belsejebe kulonfele szovegeket es mantrakat tartalmazo papir- es bordarabkat helyeznek, ezek tobbsege  Avalokitesvarat megszolito mantra, jokivansag. Az imamalom forgatasaval a mantra aldasa minden iranyban szetterjed. Forgatasa vallasos erdemeket szerzo cselekedetnek szamit, melynek reven azok a hivo laikusok is szerezhetnek erdemeket, akik nem tudjak olvasni a szent szovegeket. A henger minden fordulata a papitekercsen levo osszes imaformula, mantra elmondasaval egyenerteku. Az imamalmot mindig az oramutato, azaz a nap jarasaval megegyezo iranyban kell forgatni, ugy ahogy a buddhistak a szent helyeket koruljarjak.

Az imamalom keszitesenek otlete a forgasd a “Dharma (a Tan) kereket” mondasra vezetheto vissza, amely Buddha tanitasanak klasszikus metaforaja.
A Tan (dharma) kereke - szanszkrit nyelven dharmacsakra - egyike a buddhizmus legregebbi szimbolumainak. A kerek eppen ugy a buddhizmus jelkepe, mint ahogyan a kereszt a keresztenysegnek, a David-csillag a zsido vallasnak vagy a felhold az iszlamnak.

Imakerekrol legkorabban i.u. 400 korul szuletett feljegyzes, egy kinai zarandok irta le azt, amit Ladakh-ban latott.

A  tibeti szent iratok azt mondjak, hogy az imakerek megforgatasa ugyanolyan erdemszerzo hatassal bir, mint imak vagy mantrak szobeli mormolasa, es segit a bolcsesseg es az erdemek (jo karma) felhalmozasaban, valamint a negativ/visszahuzo eroktol valo megtisztulasban.
Az imamalmot forgathatja emberi kez, szel, viz, a felszallo meleg levego, szinte bármi, ami a forgomozgast biztositani kepes. Ezek kiterjesztik az ima hatasat, a megvilágosodasra iranyulo onzetlen szandekot minden lenyre. De a forgatas „eredmenye”, a mantrat leiro, a mantrat mondo szandekatol fugg.

A kerek forgatasa kozben a gyakorlo a tudatara osszpontosit es az Om Mani Padme Hum mantrat ismetli, ezzel felhivja magara a szeretet es hatartalan egyutterzes megtestesitojenek tekintett Avalokitesvara figyelmet, es megkapja aldasat.

A hat szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.
1. Om megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való neurotikus ragaszkodástól, amely az istenek világában létezőket sújtja;
2. Ma szótag áldása a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet, a tiszta etika gyakrolásának megvalósítását segíti elő;
3. Ni a türelem (a várakozás) és a türelem (mások elviselése) gyakorlását mozdítja elő;
4. Päd a negyedik szótag a kitartásban segít tökéletesedni;
5. Me a koncentrálásban segít;
6. Hum a bölcsesség gyakorlásában segít.

Tehát az Om Mani Padme Hum azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.

Az idok soran nagyon sokfele imakerek jelent meg:

  • Kézi imakerék: Kis méretű és hordozható, a hengeres teste fa vagy fém nyélhez rögzített. A henger könnyed csuklómozdulattal forgatható a nyele körül, egy zsinór vagy nehezékkel ellátott láncnak köszönhetően, ami mozgásban tartja a hengert.
  • Vízi imakerék:  Ezt a fajta imakereket a víz folyása forgatja. A kereket érintő vízről azt mondják, hogy megszenteltté válik, és tiszító erőt hordoz minden élőlény számára, amelyek azokban az óceánokban és tavakban élnek, ahová ez a vízfolyás beletorkollik.
  • Tűz imakerék: Egy gyertya vagy elektromos világítás hője forgatja a kereket. Úgy tartják, hogy a fény, amelyik az imakerékből rávetül valamilyen élőlényre, megtisztítja azt negatív karmájától.
  • Szél imakerék: Ahogy a neve is mutatja, ezt a fajta kereket a szél forgatja. Erről is úgy tartják, hogy az a szél, ami érinti az imakereket, enyhíteni képes azok negatív karmáját, akiket utána ér.
  • Rögzített imakerék: Tibetszerte sok kolostorban vannak olyan hatalmas, rögzített fém imakerekek, amik sorban egymás mellett állnak. A mellettük elhaladók úgy tudják megforgatni az egész sor kereket, hogy mindegyiken végigcsúsztatják a kezüket.
  • Elektromos imakerék: Vannak olyan kerekek, amiket elektromos motor hajt. Sőt, fényekkel és zenével  együtt is használható, ha valaki úgy szeretné.
  • Internetes kerék: Ez egy olyan állandó elektromos kerék, amit az interneten keresztül lehet működtetni. A kerék megforgatása előtt a használó egy kívánsággal vagy mantrával beléphet az internetes oldal felületére, és webkamerán keresztül nézheti  a kereket.

A Ganden Sumtsenling kolostor, a legnagyobb tibeti buddhista kolostor Yunnan tartomanyban, neha a Kis Potala Palota-nak is nevezik. Az otodik dalai lama alapitotta 1679-ben a Gelugpa rendhez tartozo kolostort. A Qing-dinasztia idejen Kangxi csaszar (1662-1722) idejeben kezdtek epiteni, aki teljesen mertekben tamogatta azt.
A tibeti-kinai stilusban letrehozott epuletegyuttes a Kulturalis Forradalom idejen megrongalodott, 1983-ban ujjaepitettek. 200 hozzatartozo lakreszben, 700 szerzetesnek biztosit otthont.
A belepo 115 Yuan, fenykepezni csak a teton lehet.

A kolostor melletti kis falunak, Xiaojiezi-nek jelenleg 138 lakosa (57 csalad) van. Kereskedok alapitottak a Qing dinasztia idejen es sokaig fontos szerepe volt a Tea-karavanok kiszolgalasaban. Manapsag a lakok javareszt mezogazdalkodassal foglalkoznak es a kolostor kiszolgalo-szemelyzetet gyarapitjak. Az epiteszeti stilus tibeti-han-naxi es bai keveredest mutat.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Shangri-La Yunnan


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr757837230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása