Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.09.26. 11:55 Vadrozsa

Lijiang

Lijiang akkor valt vilaghiruve amikor Ovarosat 1997 december 4-en az UNESCO felvette a Vilagoroksegek listajara. Mintegy 2400 meter magas fennsikon fekszik, kulturalis sokszinuseget mai napig megorizte.

Lijiang Naxi Autonom Prefektura, a Mu csalad uralma alatt allt a Ming es Qing-dinasztiak idejen. Akkor Baisha volt az ovarosa es egyben politikai, gazdasagi es kulturalis kozpontja a helyi Naxi emberek es mas etnikai csoportok szamara, kozel 450 evig ( 658 AD -1107 AD).
Baisha volt ugyanakkor a selyemhimzes fellegvara es a Deli Selyemut, valamint a Tea es Lo-karavanok fontos allomasa. A Deli Selyemut akkor Burmabol indult, Lijiangon es Shangri-La megyen keresztul Tibet fele, majd Iran erintesevel a Foldkozi tenger szallitohajoi.

Tulajdonkeppen most 3 ovarosa is van Lijiangnak, Dayan, a regi Baisha 白沙  es Shuhe 束 河. Mindharom egyutt szerepel a Vilagorokseg listan.
Az UNESCO 2012 juniusaban tett egy bejelentest, miszerint Lijiang Ovarosa kibovult 3.8 negyzetkilometerrol 7.279 negyzetkilometerre. A hatarai, Jin'an utca keleten, Xianghe ut delen, Minzhu ut nyugaton valamint az Elefant-hegy az eszaki reszen.
A hirtelen megnovekedett idegenforgalom es a bearamlo turistaknak koszonhetoen az Ovarosban annyira felemelkedtek a lakas- es elelmiszer arak, hogy sok lakos atkoltozott az uj varosba. A helyukon nyilt idegenforgalmi- vagy gasztronomiai letesitmeny magas berleti dijat fizet a Naxi tulajdonosoknak. A nemileg atalakitott, regi stilusu hazakbol szallodak lettek.
Az ottmaradt lakosok egyharmada bronz- es ezustedenyek keszitesevel, boraruk, szonyegek keszitesevel, textilfeldolgozassal es italkeszitessel foglalkozik es persze kereskedelemmel.

Dayan elrendezese igazodik a 3 folyam aramlasahoz betartva a feng shui szabalyait.  A varost atszelo Yuhe folyon, tobb mint 300 hid epult, tobbseguk 400-500 eves.
A kanyargos macskakoves utcakon konnyu eltevedni, de sebaj, minden sarkon van valami erdekes latnivalo, fotoznivalo, kostolnivalo. Csatangoljunk batran keresztul-kasul, a varos tokeletesen megorzott arculata, a nemzetisegi- kulturalis jellegzetessegek keveredese, a hangulatos ettermek, barok, kavezok, kezmuves-muhelyek minden latogatot rabul ejtenek.

Lijiang kulturaja otvozi a hagyomanyos Nakhi (Naxi) kultura es a Ming-dinasztia idejen erkezett es letelepedett Han kinai kereskedok stilusat. A Naxi nemzetseg eletben tartotta a fabol es valyogteglabol-epites hagyomanyat, amit a Nanjingi kereskedoktol tanultak. A helyi acsok ma is emlekezetbol felepitenek egy fahazat, tervrajzok nelkul. Az ablakokat, ajtokat reszletes virag es madar faragvanyokkal diszitik.
Ezenkivul keveredett a delebbre elo Bai es az eszakra levo tibeti etnikumok kulturajaval. Egyik kozos tancuk, a kortanc, amelyet az Ovaros terein, fesztivalok vagy vallasi unnepek alkalmaval szoktak jarni.

Amikor megerkeztunk tenyleg lattunk nepviseletbe oltozott Naxi es mas etnikumokat tancolni az Ovaros bejaratanal. 80 Yuant kellett fizetni fejenkent, amolyan turisztikai ado neven, ami nemcsak az ovarosra ervenyes, hanem Lijiang mas latnivaloira is.

Delutan Henry elvitt bennunket Daogucun faluba, ahol az anyosa lakott. Felesege es kisfia is ott voltak a hetvegere. Daogucun teljes egeszeben Naxi nep lakta falu, kulfoldiek meg sose jartak ott. Neztek is nagyon az emberek az utcan. Nagyreszuk mezogazdalkodassal foglalkozik, kiterjedt dohany-ultetvenyek vannak a kornyeken. Leszedik, megszaritjak aztan az allam egysegaron felvasarolja mindenkitol. Henryeknek van egy barackosuk is, ami evi 15.000 Yuant ( kb. 2000 Euro) hoz a konyhara. Henry felesege angolt tanit Lijiang egyik kozepiskolajaban. Itt szuletett es nott fel ebben a faluban, ket masik testverevel. Apjuk nagyon fiatalon meghalt, az anyjuk es a nagybatyjuk nevelte fel oket, most mindharmuknak szakma van a kezeben es csaladosok. Az anyjuk szikar, sotet boru asszony, eleinte tiltakozott a kulfoldi vendegek miatt, mert szegyellte szegenyes portajat. Nem tudta felujitani a hazat, mert a penzt inkabb a gyerekek iskolaztatasara koltotte. Bizony jol tette.
Tetszett neki, hogy magas vagyok, sajnos nem tudtunk beszelni, meg a mandarint sem beszeli csak a Naxi nyelvjarast. Henry sem erti amit anya es lanya beszel :)
Mint altalaban lenni szokott, a legszegenyebb emberek a legjoszivubbek, mar kesz volt az aranysarga husleves amikor megerkeztunk. Abbol keszult a hot pot. Nem irom le most ujra mi a hot pot, a Chonqingi bejegyzesben irtam rola, keressetek meg!
A husleves fekete csirkebol keszult, meg a fejet is feltalaltak. Nagyon izletes volt, a zoldsegek es zoldfuszerek a kertben teremtek. Meg mentalevelet is aztattunk az alaplebe. Henry, jo kinai vendeglato modjara, a legjobb falatokat rakta a tanyerunkra.

Vacsora utan meg jatszodtunk a gyerekekkel, aztan indultunk vissza Lijiangba, jott Henry csaladja is.
Szallasunk a Shuhe ovarosban volt, az “E-Outfitting Moon Hostel”-ben.

Masnap a Yulong hegysegbe mentunk, mas neven Jade Dragon Snow Mountain. Sajnos elegge borus, esos idore ebredtunk. Le is szurtam Henryt, hogy inkabb tegnap kellett volna a hegyekbe mennunk, hogy lassunk is valamit. Az ovarost barmilyen idoben megnezhettuk volna, de a hegyekben fontos a jo ido. Persze azt nem tudhatta, hogy masnap eso lesz, de azt igen, hogy ebben az evszakban gyakrabban lehet esore szamitani, es ha adodik egy napsuteses delutan, akkor azt megprobalom kihasznalni, hogy a vendegeimnek a legjobb legyen.

A hegynek 13 csucsa van, a legmagasabb a Shanzidou (扇子陡) , 5.596 m. Csak egyszer masztak meg, 1987-ben egy amerikai expedicionak sikerult.

Harom felvono uzemel a hegyen :
-Nagy kotelpalya (Glacier cableway)- 2914 m hosszu es 4500 meterre visz fel
-Kozepes kotelpalya (Maoniuping cableway) – 1200 m hosszu es 3600 meterre visz fel
-Kis kotelpalya (Yunshanping cableway) – 1000 m hosszu es 3240 meterre visz fel

Mi a kisebbikkel mentunk, megnezni a Spruce Meadow nevu viragos retet a lucfenyvesek kozott. Henry azt mondta, ez a legszebb. 130 Yuan (kb. 18 Euro) volt a belepo, a sikloval egyutt.
Virag nem nagyon volt igy osszel, a mohas erdo viszont szep volt, amin atsetaltunk. Igy utolag, azt mondom nem ert meg 130 yuant. Nem tudom ha feljebb megyunk latunk-e valamit ebben a felhos idoben.

A kinaiak itt is ettek-ittak folyamatosan, beoltoztek nepviseleti ruhakba, fenykepezkedtek, hangoskodtak. Pont a termeszetre nem figyeltek, amiert idejottunk. Nehanyan meg oxigenpalackot is vasaroltak es neha a szajuk ele teve lelegeztek. Ha baj van a tudejukkel, asztmasak, azt mondom oke, de ha egeszsegesek, akkor a fejukkel van baj. Hogy lehetne az embernek 3000 meteren legszomja? Itt meg boven van oxigen. Henry meselte, hogy az idegenvezetok ajanljak, hogy vegyenek, ebbol ugyanis nekik is esik le jutalek. A hulyeseg netovabbja. Kesobb aztan eldobva lattuk a kiurult flakonokat a folyoparton. Kerdeztem Henrytol, hogy lehetnek ennyire gondolatlanok es nemtorodomok?
- Hat sokan vagyunk es a tomegek nagy resze iskolazatlan, kulturalatlan….ezen nehez valtoztatni…
Igazad van Henry. Talan meg 1000 ev is keves lesz.

A Blue Moon Valley tulajdonkeppen a hegyekrol lefolyo Baishuihe folyo medre. A gleccserviz tisztasaga miatt, regen White River Valley-nak neveztek, vagyis Feher Folyo Volgyenek.
Aztan rajottek, ha gatakat epitenek es tavakba gyujtik ezt a vizet, gyonyoru szep kek szinu tavakat nyernek. Igy hat letrehoztak negy tavat amelyek mellett vegig lehet setalni mindket oldalon. Sajnos, a folyopart menti fak ennek aldozataul estek, most csak a kopar agaik kialtoznak segitsegert a vizbol.
A latvanyossag kedveert meg teraszokat is epitettek a lefolyo viznek. Gyanitom, hogy Uj Zelandrol loptak az otletet, ott voltak termeszetes feher teraszok a melegvizes-forrasok mellett, es a gleccser-tavak ugyanilyen attetszo kek szinben pompaznak.

A Fekete Sarkany to (Black Dragon Pool, pinyin: Hēilóngtán), a festoi Jade Spring Parkban (Yu Quan Gong Yuan) talalhato, az Elefant-hegy labanal.
1737-ben epult a Qing dinasztia idejen es a 40 hektaros teruleten olyan muemlekek vannak, mint peldaul a Longshen templom, a Deyue Pavilion, a feher marvanybol keszult Suocui hid es a Hanyue Szinpad.
Tiszta idoben csodalatos kilatas nyilik a Jade Sarkany hegyre. Nekunk aznap nem volt szerencsenk.

A Dongba Kulturalis Muzeum a park kozeleben van es ajanlom azoknak, akik melyebben meg szeretnek ismerni a Naxi (Nakhi) embereket es Dongba kulturajukat.
A Naxi kisebbseg lelekszama alig tobb mint 300.000 fo, viszont nagy multtal es ragyogo kulturaval rendelkeznek, melyet mai napig szorgalmasan apolnak.
Regen a tibeti hegyvidekrol vandoroltak be, folyomenti, gazdagon termo foldeket keresve. Nagy reszuk Yunnan tartomanyban el, kevesebben Sichuanban. Beszelt nyelvuk a Sino-Tibeti nyelvcsoporthoz tartozik.

Dongba Jiao, hituk szerint mind szellemek vagyunk es a szellemek soha nem halnak meg. Jelentos esemenyek, mint a hazassag, halal, fesztivalok, vagy katasztrofak idejen a helyi samant kerik fel szertartast vegezni.
Altalaban mezogazdasaggal, allattenyesztessel es kezmuvesseggel foglalkoznak.
Az amerikai botanikus Joseph Rock es az orosz utazo es iro Peter Goullart Lijiangban eltek es beutaztak az egesz teruletet a 20. szazad elejen. Peter Goullart konyve, az “Elfelejtett Kiralysag” leirja a Naxi es a szomszedos nepek eletet es hiedelmeit, mig Joseph Rock oroksege naplok, terkepek es fenykepek tara, amelyek kozul sok megjelent a National Geographicban.

Regen jelirast, az ugynevezett "Dongba irast" hasznaltak. Mai szemmel nezve, ovodas rajzoknak tunik az iras, viszont ezzel jegyeztek le mindent fontos esemenyt a Naxi nep eletebol. Igy maradtak fenn a legendaik, mitoszaik, orvosi tanacsaik, naplo-jegyzetek, tanckoreografiak.
Az iras kialakulasanak nem ismerik pontos idejet, a nyugati vilag a 20. szazad elejen ismerhette meg, amikor Joseph Francis Charles Rock (1884 – 1962), osztrak-amerikai felfedezo, nyelvesz, botanikus foglalkozott vele.

Ma mar csak egy igen szuk reteg, es a Dongba papok hasznaljak ezt az irast. Ok probaljak atmenteni tudasukat es a Dongba kulturalis orokseget a kovetkezo generacionak. 
A Dongba kultura egy atfogo kifejezes, mely a beszelt- es irott naxi nyelvre, a szentirasokra, kulturalis szokasaikra vonatkozik. A "Dongba" szo egyebkent "okos embert" jelent.
A Dongba iras, valojában kb. 1400 kepszeru karakterbol es szimbolumbol all. Szovegek leirasakor, csak kulcsszavakat (jeleket) jegyeznek le. Vizszintesen, balrol-jobbra irnak, neha elofordul a fuggoleges irany is.
Mostanra az egyetlen elo hieroglifanak tekintik a vilagon es ertekes, kulturalis relikviakent az UNESCO 2003 augusztus 30-an felvette a Vilagoroksegek koze.

Baisha ovarost akkor neztuk meg amikor mar turanknak vege volt es visszaertunk Lijiangba. Itt bucsuztunk el Henrytol egy utolso kozos vacsora alkalmaval.

Baishaban el es tevekenykedik Dr. Ho Shi-Xiu. A messze foldon hires Naxi doctor 1923 szeptembereben szuletett, es a Nanjingi Egyetemen vegzett. Eltanulo volt, de a zarovizsgak utan nagyon megbetegedett es visszatert a falujaba, ahol szuletett. Betegsege alatt a gyogynovenyeket es hatasukat tanulmanyozta es nemcsak magat gyogyitotta meg, hanem mindenkit ingyen kezelt aki hozza fordult. Igy indul el a karrierje, 1985-ben megnyitotta klinikajat ( Jade Dragon Snow Mountain Chinese Herbal Medicine Clinic) es azota is itt dolgozik. Nem kell idopontot foglalni, csak besetalunk az utcarol, o leultet a kis samlira es maris kezdodik a vizsgalat. Nem vervetelre meg ultrahangra kell gondolni, csupan a nyelvet nezi meg, a pulzust, kerdeseket tesz fel…stb. mint egy termeszet-gyogyasz. A gyogyszerek pedig mind termeszetesek, melyeket maga kever: italok, teak, porok, gyokerek…..semmi szintetikus mereg. Tobb mint 2000 fajta gyogynovenyt hasznal, amelyek a hegyekben nonek.

Szerepelt a National Geographic, a New York Times oldalain valamint a BBC-n. Meghivtak az Egyesult Allamokba konferenciara, majd az itteni Mayo Klinika orvosaival egyutt dolgozott es  dokumentacioja van arrol, hogy sikeresen gyogyitottak a leukemiat gyogyfuvekkel.

Dr. Ho jol beszel angolul. Kedvesen beinvitalt, leultetett. Kerdezte honnan jottunk, magyar betege meg nem volt. Legalabbis nem emlekszik ra. Buszken mutatta, hogy eddig tobb mint 300.000 ember kereste meg ot 40 orszagbol.
Akkor veletlenul tevedtunk be a klinikajara, itthon utanaolvastam, nagyon sokan irjak azt, hogy a gyogynoveny, vagy teakeverek, amit kaptak tole hatasos volt es ujabb adagot rendeltek tole emailen.
Kaptunk tole egy szorolapot, mely a klinika mukodesenek iranyelvet es a cimet tartalmazza:

dsc_0003_7.JPG

Dr. Ho filozofiaja egyszeru: "Az optimizmus a legjobb orvossag!"
A csaladja folytatja az orvoslas hagyomanyat, fia, lanya, sot a menye is orvoskent praktizal.

Meglatogattunk egy selyemhimzo-muhelyt, ahol a naxi lanyok tanultak a szakma csinjat-binjat. Nagyon vekony selyemfonallal dolgoznak, nem is tudom hogy kepesek minden nap, hosszu heteken keresztul ezekre az apro es pontos oltesekre. A vegeredmeny lenyugozo, a diakok megprobaljak eladni a munkaikat, 250-300 Yuanert (kb. 35-42 Euro) lehet venni egy kisebb himzett kepet. A nagyobbak es mesterek altal keszitett darabok 1000-6000 Yuan (kb. 140-840 Euro) kozott mozogtak. Es voltak meg ezeknel is dragabbak, le sem irom az arat. Horribilis osszeg.
A kulturalis forradalom alatt, a himzest, mint felesleges luxust betiltottak. Most a kormany ad penzt es segiti az iskolat, hogy feltamasszak es tovabbvigyek e hagyomanyos muveszetet.

Meg egy gyumolcs-vadaszat is belefert a keso delutani orakba, Lijiang kornyeki kertekben almat es barackot vasaroltunk. Az alma nem volt rossz, de a hires Snow Peach egyaltalan nem volt olyan, mint egy jo magyar oszibarack. Se leve, se ize, raadasul megromlott egy resze mire hazaertunk. Pedig kokemeny volt amikor leszedtek es egyenesen a dobozba tettek. Na mindegy, ez is kinai minoseg :(

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Yunnan Lijiang


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr297818214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása