Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.09.22. 15:06 Vadrozsa

Dali

Kunmingtol eszak-keleti iranyban, negy oranyi autoutra talalhato Dali. Leghiresebb latnivaloja a Chongsheng templom harom pagodaja es termeszetesen az Ovaros.

A Dali elnevezes tulajdonkeppen nemcsak a varosra vonatkozik, hanem egy egesz megyenyi teruletre mely magaba foglalja az uj varosreszt, ami egy szokvanyos kinai ipari varos : Dali New City (下 关, Xiaguan) es Dali Ovarosat (古城, Gǔchéng), mely alig 40.000 lakosaval, hagyomanyos epiteszetevel, valtozatos kezmuves muhelyeivel, kisebbsegi kulturak egyvelegevel es pezsgo ejszakai eletevel a turistak fo celpontja.
Foleg Bai nemzetiseguek elnek itt, kisebb szamban pedig Yi es Hui torzsek.
Henry azt mondja, rendkivul kedvezo klimja van, nyaron nincs tul meleg, telen pedig, a mas helyeken tapasztalhato nagyon szaraz levego itt nem jellemzo.
Az Erhai to kozelsege miatt kedvelt nyaralo- es kirandulo hellye notte ki magat.

Dalinak hosszu es meglehetosen dicsoseges tortenelme van, 738-ban itt alapitottak meg a Nanzhao Kiralysagot mely kiterjedt Yunnan nagy reszere, Eszak Burmara, Sichuanra, valamint Guizhoura es 200 even keresztul 13 kiraly uralkodott. Ezutan nehany evtizednyi kaosz utan, 937-ben Duan Siping megalapitotta a Dali Kiralysagot, amely szoros kapcsolatot apolt a Tang dinasztiaval. Ez volt egyik legfobb kiindulo pontja a Buddhista vallasnak, innen terjedt szet egesz Kinara. A Duan klan altal vezetett kiralysag idejen, 1000 korul Dali egyike volt a vilag 13 legnagyobb varosanak. A 12. szazadig maradt fent, a mongolok tamadasaig. A hodito kinai-mongol Yuan-dinasztia lerombolta es porig egette a varost, sok ertekes dokumentumot es erklyet megsemmisitve.
A mostani ovarost a 14. szazad vegen, a Ming-dinasztiabeli Hongwu csaszar epittette ujja.

A Congshen Templom kozepso pagodaja 1200 eves, a Tang Dinasztia alatt epult. A masik ketto, a templom es a korulotte levo hazak megserultek az 1920-as foldrengeskor, ezeket a Kulturalis Forradalom ideje alatt (1986-tol) elkezdtek ujjaepiteni.
A templom teruletere a belepo 121 Yuan, aki nem akarja megnezni, az korbejarhatja. Mi is igy tettunk. Kozben a festmenyekkel es marvannyal diszitett hazakat fotoztuk.

A varos fontos marvany lelo hely, korabban nagy szerepe volt a Kina es India kozotti kereskedelemben. Xizhou (喜 州, Xǐzhōu) varoska fafeldolgozoi es a Daliban banyaszott jo minosegu marvany fontos epiteszeti nyersanyagnak bizonyultak.
A marvany ma is jelen van a varos eleteben, szepen csiszolt disztargyak garmadajat aruljak az utcakon, boltokban. Sot, a kinai nyelvben a “marvany” szo, “Dali ko”-vet jelent.

Az Ovaros nyuzsgo, szines forgataga gyorsan magaval ragadott bennunket. Foleg egyik utcaja volt erdekes, amelyet Hippie Street-nek, vagyis Hippi utcanak kereszteltek. Megannyi kezmuves bolt kinalja portekajat: vazakat, ekszereket, ruhakat, ragcsalnivalokat. Tobbfele helyi specialitasnak adnak otthon az utcai kajaldak. Henry segitsegevel megismertuk ezek osszetevoit es sorra kostoltuk oket.

Nagyon finomat es kulonlegeset ebedeltunk egy helyi kis etteremben: virag-rantotta, bambuszrugy, valami zold gaz a kozeli tobol, es gomba….Lehet, hogy elsore nem tunik bizalom gerjesztonek, de higgyetek el, egy morzsa sem maradt belole:

Ejszakara Dali mellett foglaltam szallast Jiapeng faluban, az Erhai to partjan.
Hostelunk az igen hosszu: "Dali Erhai Ai Yuan Xuan Inn Sea View Hostel " nevre hallgat es egymagaban all a hatalmas kiterjedesu szantofoldek kozott. Hogy miert Sea View es nem Lake View ugye, azt ne kerdezzetek. Lenyeg, hogy nem lehetett ralatni a tora, 5 perc setaval ertunk a partjara. Mar esteledett, a lemeno nap utolso sugarait kaptuk el.

Reggel a szalloda-tulajdonos nem volt a helyzet magaslatan. Elaludt, aztan amikor latta, hogy az ebedloben toporgunk, kapkodni kezdett, hogy reggelit keszitsen. Pedig mondtuk neki este, hogy fel 8-ra kerjuk a reggelit. De hat elozo este baratok voltak nala es kesoig folyt a dumalas, cigizes, miegyeb…
Gyorsan sutott nekunk 2-2 tukortojast es femtanyerban, palcikaval feltalalta. Kerdem nincs egy kis kenyer vagy valami. En nem birom megenni magaban a bo olajban sult tojast. Hat nem volt. Hozott egy kis fott kukoricat. Inkabb azt ettem. Aztan elenk rakott egy tanyerka szaritott marihuana levelet. Neztunk Erikaval, mit jelentsen ez? Azt mondja voltak nala amerikai turistak, ok szedtek a patak partjarol. Bele kell sodorni a dohanyba….magyarazta.
Aham, tudjuk, de azok nem mi vagyunk!
Lefenykepeztem a fuvet, hatha nem hiszik el, amikor meselem, de ertheto okok miatt nem teszem ki a blogra.

8-ra jott ertunk Henry es indultunk megnezni a tavat nappali fenyben is. Szokas szerint soforunk most is a roviditeseket kereste, aminek az lett a vege, hogy tobbet autoztunk. Vissza kellett fordulnunk egy alkalommal, utana meg olyan szuk utcakon hajtott vegig, hogy meg a gyalogosok is jobbra-balra ugraltak. Mi van, ha szembe jon velunk egy auto? Nem jott szerencsere, szerintem oda nem is lehetett volna autoval behajtani. Dohany es rizs ultetvenyek mellett haladtunk el, hatalmas tocsakon gazoltunk at, mig verge megerkeztunk a to partjara.

Az Erhai to szendvicskent ekelodik a Cangshan hegy es a varos koze. 1972 meter tengerszint feletti magassagban, 250 km2-es teruletevel a masodik legnagyobb magasfekvesu to Kinaban.
Kerulete 116 km, atlagos melysege 11 m. Neve  “ful alaku tenger”-t jelent, allitolag a magasbol egy fulre hasonlit.

Meg hatra volt egy latnivalo a kornyeken, Xizhou varoska, Dalitol 18 km-re. Henry szerint, ott nagyon finom husos lepenyt sutnek.
Xizhou "boldog varos"-t jelent. Most egy csendes kis varoska mintegy 32.000 fonyi lakossaggal, viszont a regmultban fontos menedekhelye volt a kinai elitnek. A japan haboru elol menekultek es egyetemet nyitottak itt.
1949 elott, Xizhou fontos Bai kereskedelmi kozpont volt, sok rendkivul gazdag csaladdal.
Qing-dinasztiabeli Bai epiteszeti stilust figyelhetunk meg itt, mintegy 200 muemlek maganhaz talalhato a varosban. A foteren levo diadaliv egyik oldala a varos 4 hires es gazdag, valamint 12 kevesbe gazdag csaladjat emliti, akik penzzel segitettek a kormanyt annak idejen a japan-ellenes haboruban. Ezen csaladok leszarmazottai ma is hirnevnek es nagy tiszteletnek orvendenek. Egyik ilyen a Yen csalad.
A boltiv masik oldala a sikeres csaszari vizsgat tett diakok nevsorat kozli, ezzel osztonozve a fiatalokat tovabbtanulasra.
A szenen sult hagymas-husos lepeny tenyleg nagyon finom volt, de annyira zsiros, hogy egy fellel is jollaktunk.

A kocsiban ulve, kifaggattam Henryt a kinai nyugdijrendszerrol. A ferfiak 65, a nok 60 eves korukban mehetnek nyugdijba. Akik allami szferaban dolgoztak, nyugdijkent a fizetesuk 70%-at kapjak. Akik mashol dolgoztak, a gyerekeik tartjak el. Akiknek nincs gyereke az allam segiti minimalis osszeggel.

Kovetkezo uticelunk, Shaxi fele haladva, megalltunk egy faluban, hogy szuksegunket elvegezzuk. Nem talaltunk sehol mellekhelyiseget, az emberek a korhazhoz iranyitottak. Itt volt wc., kinti es nem tul tiszta. Mellette szemetdomb es hegyekben allo hasznalt injekcios tuk es fecskendok. A kortermek ajtai nyitva a betegek bent fekudtek az agyakon, karjukon logott az infuzio......borzaszto lepukkant es lehangolo hely.

A faluban ugy neztek mintha sose lattak volna feher embert. Vettunk gyorsan egy kis banant a piacon es indultunk tovabb.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Dali Yunnan


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr337807840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása