Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.09.20. 16:04 Vadrozsa

Kunming

A nyar utolso meleg sugarait kihasznalva, utra keltunk, hogy felfedezzuk Del Kina szepsegeit. Ferjeink nelkul, Erikaval ketten vagtunk neki az ismeretlennek.

Elotte alaposan korbejartam a neten utunk allomasait es a tervezett latnivalokat, hogy semmi ne maradjon ki es kellemetlen meglepetesben se legyen reszunk.
A Synotrip oldalan talaltam egy rokonszenves, autoval rendelkezo kinai idegenvezetot, akivel hosszu egyeztetes es alkudozas utan megszuletett a vegleges utiterv: Kunming, Yuanyeng, Dali, Shaxi, Lijiang, Shangrila, Feilaisi, Yubeng, Meili Snow Mountain.

A terv szerint, soforunk, angol neven Henry, vart bennunket a kunmingi repteren es onnan egyutt utaztunk tovabb. Mivel tobb eves idegenvezetoi tapasztalattal rendelkezik es kinai anyanyelvu, batran rabizhattuk magunkat. 2700 km-t tettunk meg a 2 hetes kirandulas alatt es mindent megneztunk amit beterveztem. Ha magunk vallaltuk volna az utazgatast az adott celpontok kozott, tomegkozlekedessel, egy egesz honap sem lett volna eleg. Tehat mindenkepp megerte Henryt es gyors kocsijat valasztani.

A del-kinai orszagresz ahova vagytunk: Yunnan tartomany, amely Kina tartomanyai kozul, az egyik legvaltozatosabb, legszinesebb mind termeszeti viszonyait, mind nepesseget tekintve.

yunnan.png
A Mianmar (Burma), Laosz es Vietnam altal hatarolt 394.000 km2-nyi teruleten kb. 46 millio ember el, akiknek tobb mint egyharmada nemzeti kissebseghez tartozik. Kina 56 nemzetisegbol 25 fellelheto itt: a lakossag 67 %-ka Han nemzetisegu, utana kovetkezik a Yi (11%), Bai (3.6%), Hani, (3.4%), Zhuang (2.7%), Dai (2.7%), Miao (2.5%), Hui (1.5%), Tibeti (0.3%)...majd a Naxi, Lisu, Lahu, Wa, Jingpo, Bulang, Pumi, Achang, Nu, Jinuo, De’ang akik nehany szazezres lelekszamban kepviseltetik magukat.
Yunnanban jarva szinte mindenhol talalkozhatunk ezen nepekkel, amelyeknek tagjai altalaban  jellegzetes, tarka nepviseletet hordanak.

A tartomany teruletenek csupan 6%-a alkalmas mezogazdalkodasra, nagy resze erdoseg, a maradek pedig hegyvidek. Nyugati-delnyugati reszen a Kelet-tibeti-hegyvidek lanc folytatasa huzodik, melynek keskeny gerincei 4000–6000 m magasra emelkednek. A kozottuk levo volgyekben, a Jangce, a Salween, a Mekong es a Voros-folyo tort utat maganak. Mig a hegycsucsokon ma is orok ho feherlik, addig a volgyekben a del felol behatolo monszun legtomegek hatasara gazdag szubtropusi erdosegek zoldellnek.

A vilagon egyedulallo modon, Kina teruletenek egyhetedet karsztok foglaljak el. A legszebb, legvaltozatosabb arculatu Del-Kinaban helyezkedik el. E karsztvidek kozetanyaga sok szazmillio evvel ezelott, az akkor itt hullamzott tengerek melyen ulepedett le. 
Yunnan karszt fennsikjait helyenkent toreses arkok tagoljak, ezekben fekszenek legnagyobb tavai: az 1980 m magasan levo Erhai-to (250 km2), az 1886 m magasan levo Dianchi-to (297 km2) es a kisse alacsonyabb fekvesu Fuxian-to (217 km2), amely viszont 151,5 m-es melysegevel, az orszag legmelyebb tava.

A Yunnani-fennsik eghajlatat „orok tavaszkent” is szoktak jellemezni, hiszen az evi homersekleti ingadozas csekely: a januari atlaghomerseklet 11°–12°C, a juliusi 19°–21°C.

Gazdasagi eletet foleg a mezogazdasagi tevekenysegek es allattenyesztes jellemzik. A volgyeket, hegyoldalakat, karsztos melyedeseket ontozott teraszos rizsfoldek foglaljak el, ezenkivul  kukoricat, szojat, dohanyt termesztenek.
A tartomany tovabbi ertekei az asvanykincsek, kiemelkedik az on es a rez erceinek banyaszata, valamint a Dali kornyeken levo marvany kitermeles.

A tartomany szekhelye Kunming, ide erkezett a gepunk, itt vart rank Henry es indultunk a csodalatos tajakra.

Elsokent a varost fedeztuk fel, ami egy kicsit csalodas volt szamomra. Sokkal szebbre, zoldebbre, tisztabbra szamitottam. Magas fekvese (1892 m tengerszint felett) es kellemes klimaja miatt, mindenhol az orok tavasz varosakent emlegetik, ehhez en automatikusan viragbaborult fakat es parkokat, baranyfelhos kek eget tarsitottam, igy aztan kicsit legorbult a szam szele, amikor a valosagban szurke, borongos taj fogadott, szemerkelo esovel, nagyvarosi forgalommal es dudalo autokkal.
Nem ertettem mi ez a kod, kerdeztem Henrytol csak nem legszennyezettseg? Kinai leven, hatarozott valasza nem volt, ez is lehet, meg az is….jaaa meg az eso, hat persze, erre mindent ra lehet fogni.
Mint kesobb kiderult, az esos evszak koszontott be errefele. Na ez volt a masodik mellbevagos meglepetes. Hogy lehet itt esos evszak, amikor Shanghaiban meg veszettul sut a nap? Es hogy nem talaltam errol infokat, annyi interneten bogaraszas utan?

Na mindegy, hat ez van. Nincs mit tenni, esoben fedezzuk fel Yunnant. Henry aranyos volt, megnyugtatott, hogy bizonyos latnivalok ebben az evszakban a legszebbek. Igaza volt, a Tiger Leaping Gorge viz zuhataga ilyenkor a legszebb. De mi van a tobbivel?

Kicsit setaltunk a belvarosban, az eso neha eleredt, aztan megint elallt. Tettuk-vettuk az esokabatokat, esernyoket. Jo kis moka lesz 2 heten keresztul :)

A varos hires fotere, a Jinma Biji Fang, ahol a varos jelkepei, a Jinma es Biji kapuk allnak egymassal szemben. A Jinma jelentese Golden Horse vagy Arany Lo, a Biji, Green Rooster vagyis Zold Kakas. A hagyomanyos epiteszeti alkotasok a varos keletei es nyugati hegyeit jelkepezik, valamint a Nap es Hold Istensegeket.
A setaloutca mozgalmas, ket oldalan rengeteg etterem, falatozo, utcai etel-arus, az emberek setalva eszegetik a kivalasztott finomsagot, a gyerekek szappanbuborekok utan ugrandoznak vagy aranyhalakat etetnek. A fasor alatt vakok masszirozzak a jelentkezoket.

Henry probalt rabeszelni a varos hires tesztalevesere, a “Bridge Crossing Noodle Soup”-ra. Ez nyers forditasban nagyjabol “Hidon atkelo teszta levest” jelent. Hogy honnan ered a neve? Van ennek egy legendaja, kerem szepen, amit Henry el is meselt:
“Regen nagyon fontos volt a tanulas, mivel csak a csaszari vizsgan atment diakok kaphattak allami/hivatali munkat. Egyik tanulo zajosnak talalta falujat ezert atkoltozott egy kis szigetre, ahol csendben keszulhetett a vizsgakra. Felesege minden nap vitt neki ebedet, de mire atkelt a szigetre vezeto hidon, a leves kihult es a teszta ragacsos lett. Egyik nap ugy dontott egy agyagedenybe teszi a forro levest, tetejere egy reteg olajat ontott, hogy az benntartsa a meleget. A hozzavalo zoldseget es tesztat kulon edenybe csomagolta. Amikor megerkezett osszekeverte az edenyek tartalmat, a meg forro levesbe beletette a zoldseget es tesztat es lass csodat, meleg volt mindketto es a teszta nem ragadt.”
A kinaiak megint feltalaltak a spanyol viaszt. Probaltuk visszafogni a nevetesunket a gyerekmese hallatan. Bementunk az etterembe es megneztuk kozelebbrol a levest. Nagy talakba porcioztak az alaplet es hozza kis tanyerokon a NYERS !!! hozzavalokat: vekony szeletekre vagott szalonna, gomba, zoldfuszerek…Az ehes vendeg, ezeket ugyesen belekotorja a forro levesbe es kesz a hires noodle soup. Heeejjjjjj ha ti megkostolnatok a finom magyar huslevest, soha tobbe nem ennetek ilyen zagyvalekot! Sarkon fordultunk es kijottunk az etterembol. Hires kinai etelekbol mara ennyi eleg volt!

A virag- es madarpiac az esonel is jobban elkeseritett, az ember szive megszakad az apro ketrecekbe zart rengeteg kisallat lattan. Egymas hegyen-hatan a horcsogok, mokusok, kiskutyak, kiscicak, madarak....azt hiszem nem kell reszleteznem milyen allapotban. Mondtam is Henrynek, hogy ha valaszthatnek, hogy a kovetkezo eletemben mi legyek, egy biztos nem szeretnek lenni: allat Kinaban. Itt vagy agyon szeretgetik, kenyeztetik oket, vagy sanyaru sorsban elnek, esetleg a fazekban vegzik. A kinaiaknak nincs allattartasi kulturajuk, nem tudjak hogyan kell banni veluk, a ket veglet kozott csak nagyon ritkan talaljak meg a helyes utat es modszert.
Errol majd irok kulon bejegyzesben is.

Ezeken kivul nincs semmi mas latnivalo a varosban. Amikor hazafele a repulo indulasara vartunk, elmentunk a Yunnan Provincial Muzeumba, hogy elussuk az idot. Egyebkent nyugodtan kihagyhato, felejtheto. A yunnani etnikai kisebbsegeknek es a jinningi sirfeltarasok alkalmaval elokerult ertektargyaknak allit emleket.

A legjobb program Kunmingban a “Dinamic Yunnan Ethnic Show” volt egyik este. A masfel oras eloadas alatt kisebbsegiek neptanca, dalai, hiedelem vilaga, vallasos ahitata jelenitodik meg hihetetlen mozgalmas, szines, dinamikus kepekben.
Az eloadas a hagyomanyos etnikai neptanc es a modern koreografia tokeletes egyvelege amely temajat a nepi legendak gazdag vilagabol, a termeszet szepsegebol az emberi elet kuzdelmeibol es a szerelem varazsabol meriti.
Negy reszbol, eloszobol es utojatekbol allt. ( Elojatek: Az elet hajnala, 1.resz: A Nap, 2 resz: A Fold, 3. resz: szulofold, 4.resz: Zarandoklat, Utojatek: A pava szelleme)
Sajnos fenykepezni, videozni nem engedtek, amit titokban keszitettem, gyenge minosegu lett. Viszont akit erdekel a neten boven talal videot.

A pava tanc 孔雀舞 az egyik legelterjedtebb osi tanca a Dai etnikai csoportnak. Ugy gondoljak, hogy a szepseges es szelid pava beket es boldogsagot hozhat az eletukbe. A Dai emberek hisznek a Hinajana szentirasban, amelyben bodhiszattva pavan repul. A Pava-tanc szamukra, a tisztelet, a beke, az oszinteseg, a viz es a szepseg kifejezese, dicsoitese.
Valoban csodalatos tanc volt.
Alabb egy sutyiban keszitett video reszlet, meg a youtuberol osszefoglalo video es a fantasztikus pava tanc:

 

  

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Kunming Yunnan


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr317803082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása