Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.03.25. 13:59 Vadrozsa

Új-Zéland: Egmont Nemzeti Park

A park, New Plymouth varosatol delre, a sziget nyugati oldalan fekszik. Legfobb vonzereje a szinte teljesen szimmetrikus stratovulkan, a 2518 meter magas Mt. Egmont, maori neven Taranaki. Angol nevet, Cook kapitanytol kapta, aki Egmont grofja, John Perceval utan nevezte el, ugyanis a grof tamogatta az elso hajoutjat. A maorik nyelven, Taranaki, fenyes csucsot jelent, ezzel utalva a vulkan hosapkajara, melyet szuntelenul visel.

Az angolok 1867-ben elkoboztak a hegyet a maoriktol, a telepes torvenyre hivatkozva, annak ellenere, hogy az 1863-as torveny szerint nem lett volna szabad olyan teruletet birtokba venni, amin se lakni, se gazdalkodni nem lehet. 
1978-ban aztan egy kacifantos uj torvennyel visszaadtak a Taranaki Maori Alapitvanynak, de ugy, hogy az Alapitvany a birtokba kerules pillanataban, rogton az allamnak ajandekozta az egesz  hegyet. Maig vita van arrol, hogy a maorik tudtak-e, hogy ugy kapjak vissza a hegyet, hogy megis az allame marad. Valami nagy disznosag lehetett a hatterben, ugy gondolom.

A maorik irant erzett szimpatiam jeleul en a vulkant Taranakinak fogom nevezni ezentul.

A viszonylag fiatal, 125.000 eves szepseg, legutobbi vulkanikus megmozdulasat 1860-ban produkalta, akkor beomlott az oldala es egy kis lavat lokott ki magabol.
Utolso nagy kitorese 1755-ben volt.
A tudosok azt mondjak, hogy az elmult 9000 evben nagyjabol 90 evenkent mocorog egy kicsit es kb. 500 evente van egy nagyobb kitores.

A vulkani kupot egy csodaszep, viszonylag erintetlen mohas esoerdo veszi korbe, 1881-ben a hegycsucstol szamitva egy kb. 10 km-es korben vedette nyilvanitottak a teruletet, hogy mindezt megorizzek. Magat a Nemzeti Parkot 1900-ban alapitottak.
Legi felvetelrol es muholdrol fenykepzve ilyen a Taranaki es a korulotte elterulo szabalyos kor alaku esoerdo:

egmont_national_park_satelit.jpg

 

mount-taranaki.jpg

Sajnos csak del korul ertunk oda, pedig az volt a terv, hogy elindulunk megmaszni a vulkant.
Az informacional kicsit megmosolyogtak bennunket, hogy delutan 1 kor akarunk hegyet maszni, de mi kotottuk az ebet a karohoz. Nem hoditunk csucsot, megyunk amig tudunk. Oke, oke tudjuk, hogy vissza is kell jonni.
Ezzel megvoltunk, meggyoztuk magunkat, hogy meg nincs tul keso. Valameddig csak eljutunk. En szemely szerint a Tahurangi menedekhaznal tovabb nem szandekoztam menni.
A tura hossza egyebkent a csucsig 6,3 km, kb 10 ora alatt lehet megjarni (felfele: 5-6 ora, lefele: 3-4). A menedekhazig 4 km es 1492 meter szintkulonbseg.

A kepen also piros karika, az informacios iroda, ahonnan a tura indul, felso piros karika: Tahurangi menedekhaz.

dsc_0419_2.JPG

 A parkolobol udvozoltuk a fenseges Taranakit, aztan utnak indultunk.

dsc_0465.JPG

Az ut elejen vegighaladtunk az erdos reszen, aztan lassan emelkedni kezdett, ez volt a cserjes-viragos szakasz. Ahogy egyre meredekebb lett, ugy szaporodtak a 2 perces pihenoim, hogy levegohoz jussak. Es surun kerdezgettem a szepseges Taranakitol, hogy ugyan miert kellett ekkorara nonie?

Vegul felkuzdottem magam, azt irjak a Tahurangi menedekhazig  1,5-2 ora az ut, mi lenyomtuk masfel ora alatt. Mint tudjuk, a sikerelmeny nagyszeru erzes, eros pozitiv energiaval tolti fel az embert az, hogy megcsinalta, amit eltervezett, nem adta fel az elso akadalynal. Gyonyoru kilatas nyilt innen a volgyre.

Itt kicsit pihentunk, nezelodtunk es azon tanakodtunk mi legyen. Menjunk tovabb vagy induljunk el egy masik turaosvenyen visszafele.
Egyre surubb felhok gomolyogtak, mar teljesen eltakartak a csucsot. Ki tudja milyen ido van fent.

Ferjem javasolta, hogy induljunk el visszafele, de masik utvonalon. Nem akartam onzo lenni, en egyebkent a hazig terveztem jonni, de nem akartam, hogy miattam lemondjon a tovabbjutas elmenyerol. O sokkal edzettebb, rabeszeltem, menjen csak tovabb, en meg maradok egy kicsit a haznal, aztan visszamegyek a parkoloba, ott talalkozunk.
Azt sem szerettem volna, ha egyedul vag neki a hegynek, de pont utolert bennunket egy nemet turistacsapat, (ok is keson indultak), hozzajuk csatlakozott, igy mar en is nyugodtabb voltam.
Addig kovettem a szememmel oket, (kis szines pottyoket a nagy hegy oldalaban) amig a meredek lepcsos szakaszon felmasztak a gerincre. ( a piros vonal menten haladtak felfele, aztan eltuntek a nyil iranyaba)

dsc_0452.JPG

Ferjem szerint nem volt annyira kemeny a masodik szakasz. Miutan tuljutottak a meredek lepcsokon, kezdodott a tormelekes resz. Ott mar nem volt kitaposott osveny, csak oszlopok jeleztek merre menjenek. A nemetek kozul csak egyikuk birta a tempot, a tobbiek lemaradtak.
A tormeleklejto utan egy sziklas reszhez ertek, ahol mar szinte negykezlab kell maszni olyan meredek, aztan a havas resz kovetkezett, ami a krater fele visz.
Suru sotet felhok leptek el a hegyet, neha az orrukig sem lattak. Jobbnak latta visszafordulni.
A kratert egesz evben jeg boritja, onnan meg kb. 50 meter van a csucsig, de hagovas vagy jegcsakany nelkul szinte lehetetlen felmaszni.

Masik utvonalon jott vissza, nezzetek meg a kepeit:

Lefele jovet talalkozott egy uj zelandi turistaval es beszelgetni kezdtek. Amikor szoba kerult, hogy milyen sokan jonnek megmaszni a vulkant, a csavo megjegyezte, hogy csak a kulfoldiek lelik oromuket a vulkan meghoditasaban, a helyieknek eszebe nem jutna.

Taranaki a maorik szamara eros spiritualis jelentoseggel bir, szent hegykent tisztelik, kratere es csucsa a szent feje, a hegygerinc es a sziklak a csontjai, a folyok a veret jelkepezik, a novenyzet pedig a kopenyet, amely vedelmet nyujt az idojaras ellen.
A park honlapjanak oldalan arra kerik a turistakat, hogy tartsak ezt tiszteletben, ne szemeteljenek a hegyen es ne alljanak a csucs-kore. 

A Taranaki toveben ejszakaztunk, reggel aztan elindultunk az eszaki sziget utolso allomasa,  Wellington fele. A tengerparton megalltunk reggelizni es a kagylo gyujtemenyt boviteni. A siralyok olyan szemtelenek, kinezik az etelt az ember szajabol:)

Egy skot dudas bacsi kijott a partra es kedvtelesbol jatszott a siralyoknak, a tengernek, es a bameszkodo turistaknak:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Uj-Zeland


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr57299275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása