Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.03.24. 02:44 Vadrozsa

Új-Zéland: Rotorua, Taupo

Rotorua kornyeken szamos aktiv geologiai jelenseg figyelheto meg. Tobb mint 1200 geotermikus kepzodmeny talalhato: gejzirek, meleg forrasok, iszapfortyogok, kovateraszok, solerakodasok, kvarcpadok,  gozolgo tavak, fustolgo fumarolak, forrongo kraterek, szines vizpartok…

A valamikori 200 mukodo gejzirbol, mara csak alig 40 maradt. Eltunt a Waimangu gejzir is, amit egy korabbi kepen lathattatok. Ez volt a vilag legnagyobb gejzire, 1900 es 1904 kozott mukodott, kitoresei tobb mint 400 meter magasra hatoltak, iszapot es koveket szorva az eg fele. 36 oras ciklust kovetett. 1903 augusztusaban Alf Warbrick, helybeli idegenvezeto a gejzir tavara mereszkedett egy evezoscsonakkal es 14.6 meter melynek merte a tavat.
Tobb ilyen termal-park is van, mi kettot neztunk meg.

Waimangu vulkanikus volgy az egyik legnagyobb, 32 latnivalot rejt magaba. Lehetoseg van buszra szallni, aki nem birja a hosszu gyaloglast. Mi gyalog mentunk odafele es busszal vissza a bejarathoz. A belepojegyhez adnak terkepet, itt magyar nyelvu valtozatuk is volt.
Nem huzom tovabb a szot, beszeljenek helyettem a kepek es a videok:

Kattintsatok a kep jobb also sarkaba, a galeria megnyitasahoz. Leiro szoveg jobb oldalon!

 Masik termal csodavilag: Wai-O-Tapu, a szinek kavalkadja.

A park 18 negyzetkilometeren terul el, majdnem feluton Rotorua es Taupo kozott.  Utoljara 160 ezer eve volt itt vulkani aktivitas, jelenleg csak utovulkani tevekenysegek zajlanak. Lent a melyben a korabbi kitoresek utan visszamaradt magma melegiti fel a felszin alatti vizet kozel 300 fokra, ami gozkent tor fel a felszinre. Utja soran kulonbozo asvanyokat old ki a talajbol es ettol olyan szines a videk.

Itt is terkepet kapunk a bejaratnal, amin 3 gyalogtura van feltuntetve: 1,5 km, 2 km, es 3 km –es setak. Mindharmat vegigjartuk es alig hittuk a szemunknek, ennyi szin egy festo palettajan sincs, mint amit itt lattunk. Nezettek csak! 
Kattintsatok a kep jobb also sarkaba, a galeria megnyitasahoz. Leiro szoveg jobb oldalon!

Mud Pool egy fortyogo iszapto, es annak ellenere, hogy szurke bugyborgo sar, hosszu percekig lehet nezni. Micsoda energiak rejtoznek a fold alatt, hogy ezt a sarat is folyamatos forrasban tartja.

Tamaki Maori Village

Estere beiktattunk meg egy maori falus programot, amire a i-site irodaba hivtak fel a figyelmunket. 110 $/ fo volt a beugro, autobusszal vittek-hoztak es sokkal komplexebb kepet kaptunk a maorik egykori eleterol.
Indulas elott instrukciokat kaptunk: hogy zajlik le az est, hogyan viselkedjunk, mit lehet es mit nem lehet tenni a faluban,…stb.
Megerkezesunkkor egy fogadasi ceremonia zajlik majd, maori szokas szerint. Egyik legfontosabb szabaly, hogy ezalatt a ceremonia alatt nem szabad hangoskodni, nevetni, nyelvet oltogetni, megijedni, meg csak megmosolyogni sem azt amit latunk. Vegig komolynak es batornak kell maradni, mert ezzel ebresztunk tiszteletet vendegfogadonk irant.
Ezt kinyomtatva is megkaptuk, mellekelve nehany fontosabb maori szot, amit jo, ha tudunk. Peldaul:

Kia Ora – Maori udvozles: Hello, Isten hozott, viszontlatasra, jo utat
Hangi   -  tradicionalis foldben elkeszitett etel
Hongi – tradicionalis maori udvozles, az orrok osszeerintese
Waka – menni, utazni …(akar kocsival, busszal, vonattal)
Ezeket begyakoroltuk a buszon, az idegenvezeto meg tovabbi szavakat is tanitott, ugy mint szem, szaj, fej, kez, lab…stb.
Mivel a maori torzsfonok nem beszel rangjan aluli kepviselovel, csoportunkbol is valasztani kellett egy torzsfonokot. Szerencsere akadtak onkent jelentkezok, es mivel harom busznyi latogato erkezett, mindharom buszrol kerult egy onkentes feher torzsfonok. Ok kulon eligazitast kaptak az idegenvezetotol.
Amikor megerkeztunk, felsorakoztattak bennunket a falu bejarata elotti teren es elismeteltek megegyszer a szabalyokat.
Aztan egyszercsak hangokat hallottunk a fak mogul. Felvettem vegig a fogadasi ceremoniat, nezzetek meg:

Elethu es felelmetes volt az eloadas, nem lettem volna azok helyeben akik regen bebocsatast kertek maori falukba. Amikor ott hadonaszik az orrod elott a landzsajaval, azt sem tudod mire szamithatsz, barmikor lecsaphat vele. Raadasul cseles a landzsajuk kialakitasa, nem az a fele eles, amelyikkel hadonaszik, hanem a masik, ezert meglepetesszeruen tudtak lecsapni vele.,
A pafrany amit a torzsfonokunk a foldre helyezett, a beke, a bekes kozeledes jele. Maori fonok felvette,
meggyozodott, hogy jo szandekkal jottunk, udvozolte a feher torzsfonokot (orrukkal kardoztak egyet :) es befogadtak. 

Beinvitaltak az erdobe epitett faluba. Itt gondolom nem lakik senki, csak a turistaknak van kiepitve, fenntartva. Egyik haztol a masikig tereltek bennunket, mindenhol valami erdekeset mutattak, tanitottak: ugyessegi jatekokat jatszottunk egyutt, bemutattak a szalmafonas muveszetet, a fiukat harci tancra tanitottak, a lanyokat enekelni…stb.
Vegul megmutattak az elkeszult tradicionalis maori vacsorankat, a Hangit. Mivel itt nincs geotermikus ho a fold alatt, a kodarabokat tuzzel melegitettek forrora, majd leraktak oket a godor aljara, rajuk helyeztek a husokat, zoldsegeket, letakartak egy nedves vaszon darabbal, arra foldet lapatoltak, hogy benn tartsa a meleget es 3-4 ora alatt puhara parolodtak.
A maoriknak nem tradicionalis etele a barany vagy csirke, amikor ok itt fenykorukat eltek, meg nem volt barany vagy csirke a szigeten. Az elkeszitesi mod tradicionalis, az hogy mit tettek a fold alatti kemencekbe, az lenyegtelen.

Amig vacsorank talalasra kerult, tancos-zenes musorral szorakoztattak. Nagyjabol az volt a repertoar, mint amit mar hallottunk, mas eloadoktol, de itt vadabbul jartak a "haka"-t.

Fejedelmi vacsorat szolgaltak fel: izletes, omlos  barany es csirke, zamatos edesburgonya, rizs, sargarepa, finom kagylok, martasok, ontetek. Mivel nem sutottek, csak paroltak, izvilaguk megmaradt, aromas es puha husszeletek sorakoztak a talcakon. Hmmm…, utana napokig emelegettuk a sok finomsagot es osszegyult a nyal a szankba, ha csak ragondoltunk.
Na es a sutik meg a tortak, hat azokat mar nem is emlitem, mert nem hiszitek el...

Vacsora vegeztevel kezdodott a zarounnepseg, meghallgattunk egy enekszamot, megkoszontek a latogatast, es tovabbi szep nyaralast kivanva elbucsuztak tolunk.

A maorik nagyon komolyan veszik a szervezest, az egesz program egy jol felepitett turista attrakcio, ahol a penzedert cserbe azt kapod, amit igertek, sot meg annal is tobbet: egy eletre szolo elmenyt. Sokan mondjak, hogy nagyon megjatszott es mu az egesz. De hat ma mar nem ugy elnek, mint regen, el kell jatszaniuk, meselniuk a hagyomanyaikat, egykori eletuket.

Szerintem nagyszeru dolog, hogy ebben a formaban eletben tartjak a maorik eletmodjat, emleket, kulturajat.
A maorikkal kapcsolatban meg kell meg emliteni, hogy egy nagyon tehetseges nep. Mar az europaiak megerkezese elott fejlett tarsadalmi es gazdasagi szinten eltek. Jellemzo nemzeti vonasuk a buszkeseg es az eros kozossegi szellem. Rendkivuli fogekonyak a modern civilizacio irant, hiszen alig 100 eve, hogy oseik meg kannibalok voltak es kokorszakbeli szerszamokat hasznaltak, ma pedig kivalo ugyvedek, orvosok es mas szakemberek is vannak kozottuk.

 

Reggel tovabb indultunk del fele es nemsokara elertuk Taupo varosat, ami az orszag legnagyobb tavanak, a hasonlo nevu Taupo-tonak a partjan fekszik.
Nem akartunk itt sokat idozni csupan a keksegerol hires tavat es a hozza tartozo vizesest megnezni.
A to felulete 616 km2, kerulete 193 km, es a legmelyebb pontja 186 meter. Mondanom sem kell, ez is vulkanikus to, egy  kb. 26.500 evvel ezelotti kitores kraterjeben jott letre.
Talaltunk egy parkolot a to partjan, leultunk az ott elhelyezett padokra es megreggeliztunk. Utunk soran igyekeztunk mindig egy festoi taj mellett falatozni.

A to vizkeszletet a Waikato folyo csapolja  le, amely a maga  425 kilometerevel Uj-Zeland leghosszabb folyoja. Az alabbi legi felvetelen latszik, ahogy a kanyarog kifele a tobol.

lake_taupo_and_waikato_river_1.jpg

Tulajdonkeppen atfolyik a tavon, mert a Ruapehu hegy keleti oldalabol ered, es a Tongariro folyoval osszeolelkezve belefolynak a Taupo toba, aztan az eszak-keleti reszen kifolyik belole es megteremtve egy sor vizesest tovabb folytatja utjat  a Tasman tenger fele.

A legszebbet, a Huka vizesest egy 15 meternyire szukulo kanyon utan alkotja, ahol a viz 6 meter melyrol zudul ala. Nem is a magassaga a meglepo, hanem a vizmennyiseg, 220.000 liternyi masodpercenkent, iszonyu erovel es csodaszep, a kek minden arnyalataban pompazva.

Utunk soran az egesz orszag teruleten rengeteg szarvasmarhat es birkat lattunk. A lankas domboldalakat, zold legeloket tobb szaz tarka boci, es barany pottyozi. Tenyleg nagyon sok van, amerre a szem ellat mindenhol "funyirok" :)
Azt olvastam, hogy az orszag 4,4 millios lakossagara mintegy 31 millio birka jut, viszont a kisbaranyok szuletese idejen ez a szam akar a 60 milliot is elerheti. Tobb mint 20 fajta birkat tenyesztenek.
Terelo kutyakat is lattunk, de nem sokat, inkabb mini terepjaroval hajtjak oket.

Kint voltak ejjel-nappal a legelokon, keso este meg ott lattuk oket es reggel koran a birkak mar ugrandoztak az ut mellett. Telire biztos beviszik oket fedett helyre, de nyaron nem faznak. Mivel nincs ellenseguk, -farkas, medve, tigris, mergeskigyo vagy egyeb verengzo vadallat, - a gazdaknak nincs mitol tartaniuk. Csupan arra kell vigyazniuk, hogy az elkeritett reszrol ne jojjenek ki es ne veszelyeztessek az autosokat. Egyszer fordult elo, hogy birkak futkostak elottunk az autouton, nagy nehezen kikerultuk oket, alig akartak leterni az utrol, remulten szaladtak egyenesen elore az uton.
Az utobbi idokben szarvast, lamat, sot struccot is tenyesztenek. A szarvasok husa nagyon kelendo az exportcikkek kozott, sok penzt hoz a tenyesztoknek, ezert sok birkatenyeszto most inkabb szarvasokat szaporit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Uj-Zeland


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr387286455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása