Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.11.12. 04:43 Vadrozsa

Vietnam: Ninh Binh

Ninh Binh varosa a Voros folyo deltajaban fekszik. Kicsi, poros es koszos, a kornyeken viszont, 15-20 km-es korzetben gyonyoru meszko csucsok, barlangok, folyok, nemzeti park es esoerdo talalhato. Ez vonzott ide bennunket.
A latnivalok: Tam Coc, Trang An Grottoes, Cuc Phuong Nemzeti Park, Hoa Lu osi fovaros, Ma Yen.

Tam Coc, a varostol mintegy 9 km-re delre van. Csonakot lehet berelni es azzal a folyon csordogalni, kozben nezni a foldbol kimagaslo meszko sziklakat, aranylo rizsfoldeket...
Mi nem ezt valasztottuk, de mutatok kepet:

NinhBinh-Tam Coc.jpg

Trang An Grottoes: 7 km-re a varostol indulnak a csonakok a folyon lefele. Hasonlo a Tam Coc -hoz, itt viszont 9 barlangon csonakazunk at, melyek kulonbozo hosszusaguak, 100 metertol, 300 meterig.  Nehanyuk olyan szuk es alacsony, hogy le kell huzni a fejunket, vagy megvarni a szembejovoket, hogy elhaladjanak.
3 oran keresztul csonakaztunk, kozben megalltunk egy helyen ahol egy kilatohoz felmaszva belathattuk a kornyeket.
A mai turahoz hozzatartozott meg Hoa Lu, az osi varos, es a Hang Mua barlang. Ezert fizettunk fejenkent 800.000 dongot ( kb.38 $). Szerintunk kicsit sokat. Reggel koran kotottuk meg az uzletet amikor a buszrol leszalltunk, komasak voltunk es meg nem ismertuk a helyi arakat es azt, hogy egyenileg hogyan lehet eljutni ezekre a helyekre.

 

 

Hoa Lu  42 even keresztul ( 968-1009 kozott) Vietnam fovarosa volt. A 10. es 11. szazadi, Dinh, Tien Le es Ly kiralyi dinasztiak uralkodasa alatt elte viragkorat. 
Mara nem tul sok maradt belole, csupan 14 km2-nyi terulet, templomokkal, pagodakkal, relikviakkal, regi fegyverekkel. Kulonosen jo allapotban maradt meg ket templom: Dinh Tien Hoang, Le Dai Hanh es ket pagoda: Nhat Tru, Bai Dinh.

Ma Yen hegyen van Dinh Tien Hoang kiraly sirja, innen ralatni az osi varosra es a Le meg a Dinh templomokra.

Hang Mua volt a kovetkezo allomasunk. Mivel az idegenvezeto nem nagyon tudott angolul, nem sokat magyarazott, csak mentunk utana mint a suketek. Valami kilatot emlegetett meg 500 lepcsot. Kicsit meredek volt a lepcso, de megerte folmaszni, csodalatos kilatas nyilt a folyora es a kornyezo volgyekre.

Tobb helyen lattunk mar es annyira erthetetlen szamomra, hogy miert van egy-egy sir elvetve a rizsfoldek kozepen. Innen a dombrol is jol latni a nehany sirhelyet a volgyben. Olyan erzese van az embernek, mintha ott halt volna meg a rizsfoldon munka kozben es rogton el is hantoltak. Viccen kivul, nagyon erdekelt volna mi a magyarazat. Ket idegenvezetotol is megkerdeztuk egyik sem tudta, vagy nem ertette a kerdest.
Arra gondolok meg, hogy a csalad a sajat foldjebe temette az elhunytat, igy esetleg nem kellett a koztemetobe fizetni a helyert. De ez csak europai logikaju feltetelezes reszemrol.
A domboldalon vadkecskek ugrandoztak, egesz kozel mehettunk hozzajuk, nem feltek.

A hegy aljaban volt a Mua barlang (Hang Mua). Dancing Cave-nek is nevezik, mert allitolag 1528-ban Tran Thai Tong kiraly ide jart tancolo-eneklo szep lanyokat nezni:)
A haboru alatt, 1971-ben ideiglenes korhazkent mukodott.

DSC_0949_1.JPG

A visszauton bekesen legeleszo bivalyok mellett haladtunk el, akik kivancsian meregettek a fenykepezogep lencsejet. Mosolyogni nem akartak, hiaba kertem oket:)

A varosban mintha megallt volna az ido, tehen szeker allt keresztbe az uton, es a tehen a vilag legtermeszetesebb modjan nezelodott jobbra-balra, hosszan megbamult bennunket is. A boltok, hazak ele kiult nepseg is szajtatva nezett, biztosan ritkan latnak errefele kulfoldit. A gyerkocok vidaman ugrandoztak elottunk, es lestek melyikuket kapom lencsevegre.

A Thanh Thuy's Guest House-ban szalltunk meg, ott bereltunk kocsit es sofort, hogy elvigyen a Nemzeti Parkba.

Cuc Phuong Nemzeti Park, 45 km-re van a varostol. Ez Vietnam legelso nemzeti parkja, 1962-ben alapitottak. A tobb mint 22.000 hektar esoerdot tobb ezer fajta noveny- es allat gazdagitja: 97 emlosfaj, 300 madarfaj, 36 hullofaj, 17 keteltu, 11 halfajta, tobb ezer rovarfajta..stb.
A bejarattol nem messze, legalabb 150 kulonbozo majomnak ad menedeket egy kozpont, amelyeket aztan betegseg vagy szaporodas utan abba az orszagreszbe engednek vissza, ahonnan elhoztak.
A majmok banatosan tekintgettek ki a racsok mogul. Csak nehanyuk ugrandozott, biztos megviseli oket a bezartsag, remelem visszaengedik oket az erdobe, nem azert vannak itt, hogy bevetelt hozzanak a parknak.
Errol jut eszembe, miutan befizettuk a belepot a parkba ( 40.000 dong/fo), meg kulon kertek 50.000 dongot a vezetonek. Mondom nekik errol nem volt szo, nem mondtak es nem is olvastam kulon dijrol. Magyaraztak, hogy benne van a park szabalyzataban, hogy nem mehetunk magunkra ezen a reszen. Elkertem a szabalyzatot, egy 2011-es arlistarol van szo, amit gondolom ok talaltak ki, nem hiszem, hogy barmilyen allami szerv jova hagyta. Egyik alkalmazott elmagyarazta, hogy a park bevetelenek 90%-at leadjak az allamnak, nekik a fennmarado 10% -bol kell gazdalkodniuk, ez pedig nagyon keves. A vezetoknek fizetett penzbol probaljak fenntartani az allatmenhelyet.
Igy mar ertheto, de jo lenne ha ezt tudnak elore a turistak is, nem a helyszinen szembesulnenek a plusz kiadassal, mert ez lehuzasnak tunhet.

A teknos farm bejaratanal szembesultunk a veszelyeztetett fajtak listajaval. Beljebb a kis tavakban uszkaltak a teknosok, nehanyukat nehez volt eszrevenni a suru novenyzet alatt.
19 fajta teknos van a rezervatumban, tolvajoktol es orgazdaktol elkobzott peldanyokat hozzak ide.

A majom- es teknos rezervatum utan a kocsi elvitt bennunket a turaosvenyig, ott magunkra hagyott. Mondta, hogy 6 km-es a tav az erdoben, jarjuk vegig, o majd megvar az osveny vegen.
Fantasztikus volt ujra 60-70 meteres fak alatt setalni, beszivni az esoerdo paras illatat, hallgatni a furcsa zajokat, a kulonleges madar-dalokat, futtyoket, figyelni az elovilagot, a novenyek buja szepseget. A lianok suruseget es vastagsagat azt hiszem Tarzan is megirigyelte volna.
Probaltunk halkan lepdelni, neha meg-megalltunk es hallgatoztunk, varakoztunk, hatha megpillantunk valamilyen allatot, de sajnos semmit nem lattunk. Szerintem azok messze elkerulik az emberek hasznalta osvenyt. Es milyen jol teszik, eddig az ember csak bantotta oket. Olvastam, hogy a fekete medvet, a tigrist es a vadkutyakat mara teljesen kiirtottak, talan foltos leopard es vadmacska meg fellelheto.

Tobb barlang is van az erdoben, mi az Osember barlangot neztuk meg: Cave of Prehistoric Man (Dong Nguoi Xua). Ez a barlang bizonyitja a mintegy 7500 evvel ezelotti, emberi jelenletet Vietnam teruleten.
1966-ban tartak fel, emberi csont maradvanyokat, csiszolo eszkozoket, kagylo-keseket es egyeb eszkozoket talaltak. A barlang kb. 10 m mely, viszont nagyon sotet, lampa nelkul nem lehet megnezni. Nem voltunk barlangaszasra elokeszulve, de a telefon lampaja segitett. Itt vegre lekaphattam a felelmetes, hosszulabu csunyasagot, amit Malajziaba is lattunk a barlangokban.

A szalloda fonoke eleg rendes fickonak tunt, nala megrendeltuk a Ha Long Bay-i kirandulast. 100 $  helyett vegul odaadta 95 $ -ert fejenkent. Ez tartalmazta az odautat helyi busszal (kb. 200 km), ott a kikotobe hajora tesznek, a hajon teljes ellatas 2 nap+1 ejszaka, utana busszal Hanoi-ba szallitas (kb. 150 km).
Jo uzletnek tunt, hihetetlen mennyire meg van ez szervezve, be van jaratva, hogy itt kifizetjuk az utat, aztan vegig gondoskodnak rolunk, kulonbozo emberek, mert innen a szallodatol senki nem jon velunk. Mindenki, tudja es teszi a dolgat, gondolom megkapja a kis reszesedeset is belole.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Vietnam


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr146878377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása