Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.11.08. 05:24 Vadrozsa

Vietnam: Dalat

Osszetorve, atfagyva ertunk reggel 5-re a dalati buszallomasra. Annyira kenyelmetlenek ezek a buszok, nem olyanok mint a kinai alvos buszok. Itt, a labunkat, pontosabban testunk also reszet, derekig be kell sulyeszteni az elottunk levo "agy" alatt kialakitott resbe. En koporsonak neveztem el. Annyira keskeny, nem europai meretre van szabva. A kis azsiai eltunik a lyukban, de a mi labaink sehogy sem fertek el, hiaba engedtuk hatra az ulest es probaltunk kenyelmesebben elhelyezkedni, csak kinszenvedes volt. Es ez nem eleg, meg az egesz ejjel bombolo szerelmes dalok vagy bugyuta filmek, es a diszko fenyek villogasa is zavarta az almunkat.

Nehany telefonnal keszult kep:

Da Lat 1500 m tengerszint feletti magassagban fekszik, a kozepso hegyvidek deli reszen. Fenyoerdok, friss hegyi-levego es az alacsonyabb homerseklet es boseges csapadek miatt, orok tavasz jellemzi.
Az 1890-es evekben felfedezok tevedtek a teruletre es a kituno klimat tapasztalva, udulohelyet hoztak letre. Egyik felfedezo Alexandre Yersin volt, a hires francia vegyesz Louis Pasteur partfogoltja. 1907-ben epult az elso szalloda, amit tobb masik kovetett, tovabba egeszseg kozpontok, golfpalyak, iskolak, otthonok. Ipar es gyarak egyaltalan nem szerepeltek a tervben. A bentlakasos iskolakban francia papok es apacak tanitottak, kesobb a Kereszteny Misszionarius Szovetseg letrehozott egy iskolat (Dalat International School), ahol a kanadai es amerikai misszionariusok gyerekei tanulhattak.

Nehany kep a varosrol. (Kattints a galeriara!)

Szerelem Volgye(Valley of Love)
Dimbes-dombos, tavas, viragos, erdos park, tele giccses allatfigurakkal, rozsaszin szivekkel, szerelmet abrazolo szobrokkal.

Viragoskert (Flower Garden)
Xuan Huong nevu, 5 km atmeroju mesterseges to talalhato a varos kozepen. A viragoskert, a to tuloldalan terul el, fel oras kellemes setaval elerheto. A bejaratot pont friss viragokkal szepitettek:

DSC_0706_2.JPG

DSC_0711_1.JPG

Bent bonsaiok, kulonbozo viragok, a meleghazban szinpompas orchideak.

Dalat kornyeken 3-5 napos bicikliturakra lehet menni, vadvizi evezesre, vizeses ugrasra ( waterfall jumping, nem tudom mi a magyar neve) es egyeb extrem sportokat kiprobalni.

Datanla-waterfall-3.jpg

Datanla vizeses 5 km-re talalhato a varoskozponttol.

Hang Nga Hotel - Crazy House
A helyi ,,Bolond haz", a varos nevezetessegei koze tartozik, mert egy olyan mualkotas mely meghaladja az emberi kepzelet hatarait.

DSC_0537_2.JPG
Megalmodoja, tervezoje Dang Viet Nga, az 1940 ben szuletett vietnami epitesz es impresszionista.

60_Kynhan 3.jpg

Bevallasa szerint, munkajaban a csodalatos dalati kornyezet es termeszet, valamint a hires spanyol epitesz, Antoni Gaudi ihlette.
1990-ben kezdte el az epitkezest, ma mar 1600 m2-t foglal el a kulonleges epitmeny.
Korabban a varos vezetese ellenezte a epitkezes folytatasat, de azota belattak, hogy a turizmus fellendulese es varosuk hire csak jot hozhat magaval.
Mivel a tulajdonos, sajat maga finanszirozta az epitkezest egy ido utan hatalmas adossaga alakult ki, a bankok nem adtak mar tobb hitelt. Hogy csokkentse a terheket, megnyitotta a hazat a latogatok elott is.
A belepo dij 20.000 dong/ fo (meg 1 $ dollar sem, 0.9 cent)
Az epites, bovites tovabb folyik, a meglevo szobak uzemelnek. Egyagyas szoba $ 34- $ 47 / ejszaka mig a ketagyas szoba ara $ 47- $ 84 / ejszaka.

A tundermesebe illo epulet egy hatalmas fara hasonlit, melynek agai kozott a termeszet teremtmenyei es formai bujnak meg: allatok, bogarak, pokok, pokhalok, alagutak, barlangok, viragok, gombak...Az ureges "fa" kiterjed, sok iranyban magasodik, hogy elerje Dalat csodalatos kek eget. A falak egyenetlenek, az ablakok szabalytalanok, mindenfele organikus motivumok tekerednek keresztul-kasul.

Helyi kezmuvesek es festok segitenek neki formaba onteni az elkepzeleseit.
Egyelore tiz szoba van kesz, mindegyiknek egy-egy allat a temaja: tigris, hangya, kenguru, sas, medve..stb. Peldaul a kenguru szobaban egy hatalmas faragott kenguru van, aminek a pocakjaban kerult kialakitasra a kandallo. A sas szobajaban a kandallo maga a sas tojasa. Nehany kep a szobakrol, sajnos a legtobb ki volt adva ezert nem nezhettuk meg.

A szoba butorzatat is kezmuvesek alakitjak, formaljak, mindig ugy, hogy harmonzaljon az adott szoba temajaval.
A lepcsok barlang formajuak, nehol capafogak diszitik, mashol hatalmas zsiraf nez veled farkasszemet a forduloban, vagy esetleg a lianok kozul kell kiverekedned magad.

A szalloda recepcioja tele volt kepekkel az epitkezesrol es szinte mindegyiken ott volt az epitesz holgy. Meg ma, 74 evesen sem pihen, szemmel tartja muvenek alakulasat lepesrol-lepesre.

A turistak visszajelzese pozitiv, mindenkinek tetszik az extravagans epulet es egyetertenek a termeszetkozponti abrazolassal es kivitelezessel. Az ilyen embereket tenyleg csodalom, kivanom, hogy legyen sok orome alma teljesuleseben es a megerdemelt eredmenyben.

Akar etterembe, akar az utcai kifozdekbe ultunk be, mindig finomakat ettunk Dalatban: isteni sult padlizsant, marhatokanyt, sult rizst...
A bagett suteset tokeletesen elsajatitottak a franciaktol, egesz Vietnam teruleten lehet kapni a boltokban vagy az utcai arusoknal, uresen vagy szendvics formajaban. De a legfinomabbat talan itt ettuk Dalatban.

Piaci korsetank nem sok ujdonsagot hozott, hasonlo volt mas azsiai piacokhoz, talan annyiban, hogy itt hegyekben allt az articsoka. Nem tudom hogyan keszitik el, teat biztosan foznek belole, mert azt lattunk-ittunk.

A nyuzott bekat es hernyokat minden hutopultban megtalaljuk:

Szines szalmavirag koszoruk egyik arusnal. A tigrist - farago bacsika minden nap ott ult a to partjan es bicskajaval szorgalmasan dolgozott.

3 napig maradtunk Dalatban, aztan indultunk a kovetkezo uticel, Nha Trang fele.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Vietnam


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr476870347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása