Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.09.14. 16:24 Vadrozsa

Huangshan

Lassan vege lett a tikkaszto nyarnak, lehult a levego. Nagyon vartuk mar, ilyen forro es szaraz nyarra nem volt pelda 140 eve Shanghaiban, a homero higanyszala nem egyszer kuszott 44 fok fole. Ehhez tarsult a magas paratartalom, igy legalabb 50 fokos hoerzeted alakult ki. Amint kimentunk egy legkondis helyisegbol a szabadba, rogton csurom viz lett a borunk, a ruhank. Nem volt kellemes. Kb. junius kozepen kezdodott, orulten perzselt a nap, meg az eg is kek volt,- ami valljuk be Shanghaiban igen szokatlan-, azt hittuk sosem lesz vege a kanikulanak.
Tobben meghaltak a nagy meleg miatt, a szegenyebb reteg, akiknek nincs legkondi a lakasaban a metrok aluljarojaba vackolta be magat es ott aludtak matracokon.

Azt terveztuk Erikaekkal, ha kicsit lehul az ido elmegyunk kirandulni a hegyekbe. Huangshanra esett a valasztas, egyreszt mert nincs tul messze, ( kb. 450 km) masreszt mert mar ketszer nekifutottunk, de egyszer sem ertunk oda. Tavaly, ha emlekeztek elromlott a kocsink vissza kellett fordulni.

Huangshan vagy Huang hegyseg ( a "shan" kinaiul hegyet jelent), masik neven Sarga-hegy Kina del-keleti reszen fekszik Anhui tartomanyban.
Mivel csak egy hetvegere szandekoztunk lemenni, az idot a leghatekonyabban kellett kihasznalnunk. Pentek delutani utolso busszal indultunk, 14:25 -kor, a deli palyaudvarrol  (Shanghai South Railway Station- Long distance bus station). A jegyeket mar jo elore megvettem, 148 yuanert darabjat. (kb.18 euro)
A 6 es fel oras buszozas utan kellemes, hus levegoju varoskaba Tangkou-ba erkeztunk. A Pine Lodge szalloban foglaltam szobakat, ingyenes szolgaltataskent kijonnek a vendegek ele a buszallomasra.

http://www.pineridgelodge.cn/

A recepcional derult ki, hogy nincs nalam az utlevelem. Tudni kell, hogy Kinaban a szallodakban valo bejelentkezeskor szigoru nyilvantartas zajlik, kotelezo az utlevel vagy a fenymasolata. Volt mar olyan hely, ahol egy utlevel is eleg volt, de legtobb helyen mindenkitol elkerik, lefenymasoljak.
Itt sem volt eleg a harom masik utlevel, a kedves tulajdonos, Mr. Wayne Tong elnezest kert a kisvaros szabalyai miatt es kerte menjunk el a rendorsegre, a soforje elvisz bennunket.
Nem akarom menteni magam, mindig szokott lenni nalam utlevel-masolat, de most masik hatizsakkal jottem es elfelejtettem atrakni. Na de sebaj, egy tapasztalattal tobb, beultunk a sofor melle es 5 perc mulva mar a rendororson voltunk. Figyeltuk ahogy egyik rendor keresgel a hatalmas adatbazisban, nevem alapjan pillanatok alatt megtalalt, ott vigyorogtam a monitoron az osszes kepen, ami eddig rolam keszult Kinaban. Kinyomtatta es mar mehettunk is.
Idokozben a tulajdonos elmondta Erikaeknak merre erdemes menni masnap, berajzolta a terkepen az altala ajanlott utvonalat. Ajanlatos minel korabban indulni, hogy elkeruljuk a nagy tomeget.
Ugy gondoltuk reggel fel 7 korul indulunk, a tulajdonos szemrebbenes nelkul mondta, hogy reggel 6-kor var bennunket a reggeli. A szobaarban benne van a kinai reggeli, ha mast kerunk, nyugati reggelit (pl. sonka, rantotta, bacon, kave..stb.), akkor azert kulon kell fizetni. Nekunk megfelelt a helyi kaja, ettunk mar ilyet.

Reggel kedves szemelyzet hozta a fott tojast, rizslevest, gozolt gombocot, szoja tejet, teat. Ket erdekes szinu, pacleben erlelt tojas is kerult az asztalra, negybe vagva. Ilyet meg nem lattunk, szagolgattuk, de megkostolni nem mertuk.

DSC_0001_5.JPG

DSC_0002_5.JPGEn a fott tojassal es rizslevessel teljesen jollaktam. A rizsleves, tulajdonkeppen csak vizben fott rizs, mindenfele fuszer nelkul, kicsit megcukrozva eheto ize lesz.

A sofor elvitt bennunket a buszallomasig, ahonnan 19 yuanos buszjegy elleneben felvittek bennunket a Yuping felvonoig. Tobb felvono van a hegy teruleten, de mivel szallodank a deli bejarathoz esik kozel, ez volt a legkozelebbi felvono.
A felvono ara 80 yuan/ut ( 10 euro), a belepo a parkba 230 yuan/fo (28 euro). Ha masnap is be szeretnenk menni a park teruletere, ketszeri belepest kell kerni, ilyenkor utlevel szamok es nevek alapjan kapunk egy igazolast, amivel kovetkezo nap beengednek majd.

Sajnos mar reggel csepergett az eso es eleg suru volt a kod, felo, hogy nem latunk semmit a hegyen. Ez nem tantoritotta el a kinai turista csoportokat, egymast lokdosve nyomakodtak a sorban, hogy minel elobb a felvonohoz erjenek. Az idegenvezetok hangosbemondoikon tajekoztattak oket mindenfelerol, a masfel oras sorban allas alatt zugott a fulunk a hangorgiatol. Es ez meg a hegyen sem fog megszunni, ott is zeng a kornyek toluk, mar maskor is tapasztaltam.
A felvono gyorsan felropitett, sajnos felelmunk beigazolodott, a kabinbol nem lattunk semmit, tejfeher kod boritott mindent.
Fent a hegyen sem volt jobb a helyzet. Terkep alapjan elindultunk a kivalasztott utvonalon, amely a Lotusz csucshoz vezetett. Akkor meg nem tudtam, hogy ez a legmagasabb es igencsak megizzaszt a meghoditasa.

A Huang hegyseg, hatalmas teruleten, 1200 negyzetkilometeren terul el, csucsai kozul 77-nek a magassaga meghaladja az 1140 metert. A legfontosabb latvanyossagok 154 km2-en belul helyezkednek el: 2 to, 3 vizeses, 16 forras, 24 patak, 36 kisebb hegycsucs es 36 nagyobb csucs
Legmagasabb csucsa a Lian Hua Feng (Lotusz-csucs) 1864 meterevel.

huangshan-lotus-peak.jpgKialakulasukrol annyit lehet tudni, hogy 100 millio evvel ezelott, a foldtorteneti kozepkor soran emelkedtek ki a hatalmas granittombok a Jangce-tenger visszahuzodasat kovetoen. A boseges csapadek es a felszini vizek erozioja, csodalatos granit es kvarcit csucsokat, allathoz, viraghoz, emberhez hasonlo alakzatokat hozott letre az idok folyaman: a "Lotusz-csucs" ugy fekszik, mint egy kinyilo lotuszvirag, az "Egbolti Talalkozo-csucs" olyan, mint az egen tartott osszejovetel, a "Majom attekinti a tengert", az "Idos bacsi horgaszik", a "Tunderlanyok viragot himeznek", es a "Birka ul a tigris hatan" elnevezesek mind-mind elethuen bemutatjak a csucsok formajat.
A csucsok kozott festoi szurdokok es hasadekok futnak vizesesekkel es tavakkal tarkitva.

Sajnos nem tudom megmutatni nektek a szepseges csucsokat, a latotavolsag igen kicsi:

DSC_0089_8.JPG

DSC_0151_4.JPG

DSC_0128_4.JPG

DSC_0023_9.JPG

DSC_0048_6.JPG

DSC_0080_5.JPG

DSC_0247_3.JPGMeredek lepcsok vezetnek az oriasi sziklak kozott, mindenhol kiepitett, korlattal elatott ut van, biztonsagos a maszas. Komoly fizikai eronletet kovetel nehany emelkedo, parszor negykezlab kapaszkodtam fel a szuk lepcsokon.

DSC_0034_10.JPG

DSC_0055_7.JPG

DSC_0028_7.JPG

DSC_0063_5.JPGVannak olyan szuk jaratok is, hogy nem fertem ki a hatizsakkal a hatamon:

DSCF2505.JPGFelhok kozott:

DSC_0069_6.JPGNa most akkor merre tovabb?

IMG_2507.JPGA Lotusz- csucsra felerve, at (meg)vettuk a megerdemelt ermet:)

DSC_0112_5.JPG

DSC_0115_4.JPG

A csucsot is elleptek a kinai csoportok, csak lepesben tudtunk haladni, kozben ovtuk dobhartyainkat a hangosbeszelo, -"normalis" emberi ful szamara - serto decibeljeitol. Mindez nem eleg, nem tudjak elvezni a  csendet, csatakialltasaiktol, kurjongatasaiktol visszhangzik folyamatosan a hegy.
Egyik csapat ferfitagjainak nagyon nepszeru lehettem, mert nem volt elegendo, hogy csoportkepet keszithettek velem, utana a batrabbak meg egyenkent odajottek kozos kepet kesziteni. Miutan megorokitettek az osszes geppel, tobb szaz kepen, siettem tovabballni, ok boldogan integettek:

DSC_0130_5.JPG

DSC_0137_7.JPG

A hegyseg novenytakaroja valosagos csoda, tobb mint felet fenyoerdo boritja, melyek kozul tobb tizezer fenyo meghaladta a 100 evet. Eleterosseguket mutatja, hogy a sziklak reseiben vernek gyokeret es szepen terebelyesednek.

DSC_0026_9.JPG

DSC_0049_6.JPG

DSC_0183_6.JPG

Huangshan-in-fog.jpg

DSC_0165_8.JPG

DSC_0134_8.JPGA kulonbozo alaku fak csodalatos tajat varazsolnak, egyikuk magas hegycsucson all, torzse egy kicsit elore nez, ugy, mint amikor egy ember udvozli a vendegeit, ezert "Vendegudvozlo fenyofanak" neveztek el es Huangshan hegyseg szimboluma lett.

guest greeting pine.jpg

HuangShanWelcomeTree.jpgEzen kivul van "Vendegbucsuztato", "Fonix", "Fekete Tigris", "Fekvo Sarkany" es "Sakktabla" elnevezesu fenyo.

Most nehany kep a netrol, ezt lattuk volna jo idoben:

800px-HuangShan.JPG

Amazing-Huang-Shan-Mountains-China.jpg

800px-Huangshan_pic_4.jpg

hiking-trail-at-Huangshan-yellow-mountain.jpg

huangshan-overview.jpgHuangshan Grand Canyon:

Huangshan Grand Canyon Panorama.jpgA nyilo lotuszviraghoz hasonlo Lotusz csucs:

lotus peak_1.jpgA festoi kornyezetben talalhato nehany 4*-os szalloda ( Shilin Hotel, Paiyunlou Hotel, Xihai Hotel, Beihai Hotel ..stb.), viszont a szobaarak borzaszto magasak. A legolcsobb agy 1 szemelyre 88 $ (66Euro), ami egy 8-10 agyas haloban van.

Huangshan_hotels.jpg

A termeszeti szepsegeken tul, kulturalis erteke is van, az idok soran szamos irodalmar, festo es fotos erzett vonzodast Huangshan irant, a hegysegrol elnevezett festeszeti ag is kialakult.
Li Bai, Jia Dao, Fan Cheng-da, Shi Tao, Gong Zi-zhen es mas neves koltok, odakat zengtek Huangshan hegysegrol, tobb mint 20 ezer vers maradt rank.
Szamtalan nepmese is fuzodik hozza, melyek szerint a kinai nemzet teremtoje, Xuanyuan Huangdi itt gyakorolta es sajatitotta el az Isten tanait, vegul az Egbe emelkedett. Az emberek sziveben mindmaig elnek mesek es mitoszok a hegysegrol, Xuanyuan Huangdirol, az istenrol es a szentekrol. A taoizmus igen nepszeru ezen a videken.
Ebben a hegysegben koncentralodik minden kinai hegyseg szepsege es csodaja: a gyonyoru fenyofaerdok, a csodalatosan szep sziklak, a felhotenger es a termeszeti forrasok.
Az UNESCO 1990-ben termeszeti es kulturalis ertekei miatt felvette Huangshan hegyseget a vilagoroksegek listajara. James Cameron errol a hegyrol mintazta az Avatarban feltuno Pandora bolygo lebego hegycsoportjat.

A Sarga-hegyseg masik termeszeti kincse a 42 fokos termalviz, melyet tobb mint ezer eve fedeztek fel es hasznositanak. A szallodakban es kulonbozo komplexumokban lehet elvezni a viz gyogyito hatasat.

Egy kiados es finom vacsora utan, amit a szallodankban fogyasztottunk el, Wayne ur foglalt nekunk helyet a hegy labanal levo Huangshan Hot Spring furdobe. A belepo 200 yuan/fo ( kb.24.5 euro), ebbe benne volt az oda-es vissza ut ara.

Annyira igenyes es valtozatos medencekben bovelkedo a furdohely, hogy tatva maradt a szank. Nemcsak sima termal vizu medencek vannak, hanem viragokkal, zold teaval, kokusztejjel, borral, C- vitaminnal, kaveval es meg ki tudja milyen gyogynovenyekkel szagositott, felturbozott medencek varjak a relaxalni vagyokat. A medencek a szabad eg alatt vannak, kozottuk fak, viragok, padok, piheno agyak, pavilonok. Kellemes halk zene szol, meg a hangoskodo kinaiak is elnemultak itt. Torulkozot es papucsot biztositanak, az asztalokon levo adagolobol zold teat lehet inni, a pavilonokban viztartalyok poharakkal, a masodik szinten levo etkezdeben gyumolcsok es sutemenyek sora varja a megehezett vendegeket. Mindez termeszetesen benne van az arban. A torulkozot pedig, amikor mar nagyon vizes lett, a szemfules szemelyzet szarazra cserelte.

DSC_0302_3.JPG

DSC_0313_8.JPG

DSC_0327_2.JPG

DSC_0317_2.JPG

DSC_0367_3.JPG

Sorra vettuk a medenceket: C vitaminos, boros, kokuszos, kaves, jazminos, rozsas, krizantemos, zold teas..stb. Mindegyiknek fantasztikus illata volt, es a viz tetejen levo viragszirmok bizonyitottak, hogy termeszetes aromat hasznalnak.

IMG_2682.JPG

DSC_0355_5.JPG

DSC_0332_6.JPG

DSC_0346_7.JPGA fiuk a vorosborost preferaltak:

DSC_0328_4.JPGMinden medencenel rovid tajekoztato a viz hatasarol:

DSC_0312_4.JPG

DSC_0321_2.JPG

A csucs a Garra rufa, vagyis doktor halas medence volt. Ez annyiban kulonbozott a Thaifoldon kiprobalt kezelestol, hogy itt nemcsak a labunkat, hanem egesz testunkkel befekhettunk a medencebe. Ezert fizetni kellett 30 yuant, pontosabban levonjak a karunkon levo, belepo- es szekrenyt zaro-nyito chiprol a belepeskor elkert 100 yuanos kauciobol.

A Garra rufa (mas neven: Kangal, gyogyito hal, doktor hal) az Eurazsiai regioban mar evszazadok ota ismert halfaj. Kivaloan turi a magas homersekletet, igy konnyen alkalmazkodott a torokfurdok 35-40 °C-os klimajahoz. Etrendjebe az algak, kismeretu elolenyek, larvak tartoznak, de a furdokben ezeknek hianyaban a vizben azo emberek hamsejtjeivel taplalkoznak. A borkemenyedeseket, elhalt hamreteget ragcsalo (igazabol csak szivogato)halak sokkal kimeletesebbek, mint mas durvabb mechanikus vagy vegyszeres beavatkozasok.
Raadasul, a bor csipegetese kozben a halak egy kulonleges enzimet valasztanak ki, ami a sömörös(pl.: pikkelysömör) bőrön lévő sejtek DNS replikációját csökkenti és ez által segíti a bőr regenerálódását. Ez az enzim a dithranol, ami több gyógykészítményben is megtalálható.

Meg kellett ujra szokni az erzest, hogy a kis halak rogton letamadnak es falatozni kezdenek belolunk, es nemcsak a labunkrol, hanem a kezeinket, hatunkat, hasunkat is birtokba vettek.
Itt tamadast inditottak Tibi laba ellen:

DSC_0390_1.JPGMivel en is nyakig merultem a halas vizbe, nem keszult tobb foto:)

Este 10-ig, zarasig maradtunk, megcsodaltuk a hangulatos kivilagitast:

DSC_0382_3.JPG

DSC_0393_6.JPG

DSC_0395_7.JPG

DSC_0380_3.JPG

A Huang hegyseget ket oldalrol a Jangce es Qiantang folyok olelik at, osszegyujtve a boseges csapadek taplalta patakok vizet. Amint a lezudulo esoviz utat tort maganak a hegyek kozt, gyonyoru tavacskak, medrek es vizesesek alakultak ki. Leghiresebb vizesesek a "Hundred Feet Waterfall" (Szaz lab vizeses) es "Nine Dragons Waterfall"(Kilenc Sarkany vizeses).

Masnap mar nem volt kedvunk visszamenni a hegyre, igaz picit jobb ido lett, de felve az ujabb csalodastol, inkabb a Kilenc Sarkany Vizeseshez mentunk. A bejaratig elvitt a sofor, itt 62 yuanos belepo kicsengetese utan elindultunk a folfele vezeto uton.
Hamarosan egy aranyhalakkal teli tohoz ertunk, ahol a halakat figyelgetve, erdekes reggeli tevekenysegnek voltunk szemtanui: egyik alkalmazott fenyes talcarol penzermeket szort a vizbe. Eloszor azt hittuk kajat ad a halaknak, aztan amikor a fempenz csillogasa odavonzotta tekintetunket, lattuk hogy marekkal szorja az aprot a vizbe. Ezek szerint minden este kiszedik, reggel meg visszadobjak, hogy ezzel osztonozzek adakozasra a turistakat?

DSC_0637.JPG

DSC_0424_2.JPGEgyik latogato penz helyett etelt dobott a halaknak, azok hangos csobbanassal ugraltak egymas-hatara, hogy minel tobb finom falathoz jussanak.

Az ut vidaman csillingelo, kristalytiszta hegyipatak es gyonyuru bambuszerdo kozott vezetett. A patak medreben es a fak kozott hatalmas sziklatombok. Feluletuk sima volt, formajuk mint a hegyrol valamikor lezudulo es mostanra megkovult lava:

DSC_0447_4.JPG

DSC_0452_2.JPG

DSC_0450_3.JPG

DSC_0596_5.JPGA hegy labanal a teherhordok unottan-almosan vartak megrendeloiket.

DSC_0428_1.JPGHa hiszitek, ha nem vannak akik nem szeretnek, vagy sznobsaguk nem engedi, hogy gyalog tegyek meg az utat, ok ezt a kenyelmes modjat valasztjak a "termeszetjarasnak":

DSC_0559.JPG

DSC_0603_2.JPGUtunk szepen faragott kohidakon, templomok es pagodak mellett folytatodott, neha egy-egy kisebb vizeses tarkitotta a folyocska egyhangusagat:

DSC_0445_1.JPG

DSC_0448_2.JPG

DSC_0591_1.JPG

DSC_0586_1.JPG

DSC_0587_3.JPG

DSC_0615_1.JPG

DSC_0438_4.JPG

DSC_0607_3.JPG

Aztan vegre felertunk a tobb lepcsos, 120 meter magasrol lezudulo vizeseshez. Aranyszinu, simara koptatott sziklafalon zudulnak vegig a kristalytiszta hullamok. Igy is gyonyoru, de szerintem egy kiados eso utan, sokkal vadabb zuhatagot csodalhatnank meg.

DSC_0483_3.JPG

DSC_0496_3.JPG

Egy kis madarka a vizes sziklakon ugrandozva kereste taplalekat:

Tessek nezni keremszepen, igy kell oltozni es pozolni egy valamirevalo kinai lanynak a vizeses elott:)

DSC_0536_2.JPGVisszafele a termeszet szepseget csodaltuk, az osvenyt nehol magnolia fak es feher viragos bokrok szegelyeztek, tenyernyi fekete lepkek jartak tancukat a napsutesben:

DSC_0611_2.JPG

DSC_0664_6.JPG

DSC_0560_3.JPGA szallodahoz visszaerve, felkapaszkodtunk a szemben levo dombra, kicsit korulnezni. Csodalatos szep a kornyezet, a tiszta levegoben fenyoillat terjeng, mintha nem is Kinaban, hanem valahol a Hargitan lettunk volna. A Pine Lodge szalloda a hegy aljaban fekszik, suru fenyoerdo veszi korul, az ut masik oldalan hegyi patak csobog vegig:

DSC_0644_4.JPG

DSC_0638_1.JPG

DSC_0640_1.JPG

DSC_0647_2.JPG

Setalgattunk a varosban, az ettermek elott hangos invitalassal probaltak ravenni bennunket, hogy terjunk be egy ebedre. A csalad a bejarat elott szemezgeti a babot:

DSC_0671_3.JPGA kovetkezo foto azert erdekes, mert lattunk egy vekonyka zold kigyot a jardan eltaposva, amikor mentunk visszafele ez a lany felvette es vitte magaval. Lehet, hogy megeszik vacsorara?

DSC_0674_1.JPGMeg egy utolso fincsi ebed a szallodaban, most mar mutatok fotokat is: bambuszos csirke, disznohus padlizsannal, gombas falatok, burgonya krokett, edes-savanyu csirke,...mind-mind isteni finoman elkeszitve. Mi nem vagyunk oda a kinai kajaert, de most oszintem bevallom, amiota itt elunk ilyen finomat nem ettunk.

DSC_0417.JPG

DSC_0407_3.JPG

DSC_0418_6.JPGMivel nagyon izlett a gomba, bementem a konyhara megkerdezni milyen szoja szosszal izesitettek. Mr. Wayne ebben is segitett: dark mushroom soy sauce.

DSC_0409_5.JPGTeljes szivembol ajanlom a szallodat, Mr. Wayne nemcsak hogy tokeletesen beszel angolul, maximalisan alkalmazkodik vendegei kivansagaihoz, programjaihoz. Barmiben lehet kerni a tanacsat, segitseget, mindig mosolyog, mindig kedves es nem tudom hogy csinalja, de mindig ott van, mindenhol. O tolmacsolja a kereseinket a szemelyzet fele.
A kaja pedig fantasztikus finom, abban nem csalodik senki, azt hiszem. Meg is dicsertem oket a szalloda oldalan.
Mivel elintezte nekunk a visszautra szolo buszjegyeket, semmi dolgunk nem volt, csak a szalloda elott megvarni a buszt, ami 3-kor felvett bennunket es repitett Shanghai fele.

Anhui tartomanyban nagyon egyforma falvak mellett suhant a busz. Magas dombok olelik at a barna tetos feher hazakat, oldalukon megannyi teaultetveny csillog.

DSC_0684_1.JPGSzamtalan alaguton athaladva, lassan elfogytak a hegyek, a hazak is szinesebbek, es egyre nagyobbak lettek. Elpilledve doltunk hatra a kenyelmes szekekben es talan mindannyian arra gondoltunk, mennyire szep helyen jartunk es hogy ide vissza kell meg jonnunk maskor is. Remeljuk akkor kegyes lesz hozzank az idojaras es a hegy megmutatja magat teljes szepsegeben.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas kirandulas Huangshan


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr995508413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása