Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.21. 09:06 Vadrozsa

Guilin - 2. nap

Eljott a nagy nap, ideutazasunk fo attrakciojan ma veszunk reszt: a varost atszelo Lijiang folyon, lassu turistahajon ringatozva tesszuk meg az utat Yangshuo telepulesig es mesebeli tajakban gyonyorkodunk.

8-ra igertek meg, hogy ertunk jonnek a szallodaba, ehhez kepest, fel 9-kor meg sehol nem voltak. Hivtuk Maggiet, azt mondja jonnek, csak nagy a forgalom. Ja, azt meg nem is mondtam: az este az utazasi irodatol felhivtak, hogy jonnek a kirandulas penzert, vagyis fizessuk be elore. Mondtuk, hogy szo sem lehet rola, holnap reggel fizetunk a helyszinen. Na ettol egy kicsit kiakadtak, nekik meg kell venniuk a hajoutra a jegyeket.
Azt a leborult szivarvegit neki! Hat annyi penzt nem tudnak befektetni a fene nagy vallalkozasba, hogy megvegyenek 6 jegyet elore? Mi a szent szart kepzelnek? Jo dragan adjak el nekunk az utazast,- (nekunk nem lehet odamenni a hajora es siman jegyet venni, csak altaluk tudunk ezen a kirandulason reszt venni)- es meg elore is fizessunk? Aztan masnap reggel meg jol itthagynak a szallodaban. Jaaajjjjj neeem, hat hogy kepzelunk ilyet, verig voltak sertodve.

Vegre 9 utan befut a faszi, elnezest ker, aztan lecseszi a fejunket, hogy miattunk nem tudtak megvenni a jegyeket a hajora, es remenykedjunk, hogy meg lesz jegy mara, amugy meg nagyon kell sietnunk, mert nemsokara indul a hajo.
Hat ilyen ceggel mentunk kirandulni:( Nem akartam veszekedni vele, teljesen folosleges, ugysem ertene meg azt az uzletpolitikat amit mi Europaban megszoktunk.

A buszon egy masik idegenvezeto fogadott, a kb. fel oras uton, nem lehetett leloni, ecsetelte a hajout szepseget, Guilin egyedulallo termeszeti kincseit, a sok erdekes programot amit szerveznek varosszerte es amire csak most es csak nala lehet kedvezmenyes jegyet vasarolni. Koszonjuk Emese!:)
Mondanom sem kell, siman felultunk a hajora, volt hely, nem ment el nelkulunk stb. Biztos, csak annyi szemelyt visznek el egy utra, ahany ulohely van lent az etteremben. Kis asztalokhoz invitaltak bennunket, teat, kavet  szolgaltak fel, kesobb ebed is lesz. Hosszu hajokurt jelezte az indulast, mindenki a fedelzetre tomorult, nem akart senki egyetlen szepseges hegyet sem kihagyni.

A Li folyo a Guilin eszaki reszen fekvo Maoershan nevu hegybol ered, hossza meghaladja a negyszaz kilometert. A folyo Guilintol Yangshuoig tarto 83 kilometeres szakaszan  a tavoli horizontba veszo karszthegyek kozt araszoltunk vegig, nem teljesen e vilagi tajakon - nem veletlenul forgattak itt a Star Wars III. epizodjanak a Kashyyyk bolygora eso jelenetet.
A kornyeken vegzett geologiai kutatasok eredmenyei alapjan feltetelezik, hogy a teruletet mintegy 300 millio evvel ezelott tenger boritotta. Annak kiszaradasat kovetoen – a korabbi tektonikus mozgasok kovetkezteben felszinre emelkedett – meszko uralta a videket. A termeszet evezredes erozioja, s fokent a szel mallaszto hatasara alakult ki a mostani, a legkulonfelebb mesebeli formakat mutato meszkocsucsok erdeje.

Nem dumalok tobbet, atadom a helyet a kepeknek. Azt viszont tudni kell, hogy sajnos szeles, esos, kodos ido volt egesz nap, tehat a taj nem tiszta, a tavolabbi hegyek elvesznek a kod misztikumaban.

DSC_0033_1.JPG

DSC_0131_1.JPG

DSC_0117.JPG

DSC_0096_2.JPG

DSC_0137_1.JPG

DSC_0037.JPG

DSC_0110.JPG

DSC_0103.JPG

DSC_0049_1.JPG

DSC_0093_1.JPG

DSC_0271.JPG

DSC_0183.JPG

DSCF1631.JPG

DSC_0191.JPG

DSC_0210.JPG

Egy rovid videoval talan jobban tudom erzekeltetni a korulottunk levo szepseget, a hangert elnezest, nagyon fujt a szel:

Az elottunk halado hajo konyhaja, valoszinu a mi ebedunk is hasonlo korulmenyek kozott keszul:

DSC_0089_1.JPG

A kinaiak szeretnek hangzatos nevet adni minden latnivalonak, a folyon es varosszerte szinte minden nagyobb-formasabb szikla nevet kapott: Green Lotus Peak ( Zold Lotusz Csucs), Page-Boy Hill (Fiu Hegy), Pen Holder Hill (Tollat Tarto Hegy), Folded Brocade Hill (Hajtogatott vagy Gyurott Brokat Hegy), Sword -testing Stone (Kard-tesztelo Szikla, Solitary Beauty Peak (Maganyos Szepseg Csucs), Elephant Trunk Hill (Elefantormany Hegy), River Snail Hill ( Folyami Csiga Hegy) stb....
Elottunk a "The Painted Hill of Nine Horses". Feladat: keressetek meg a 9 lovat, en nem talaltam!:)

DSC_0173.JPG

DSC_0182_1.JPG

Talaltam egy tisztabb kepet, hatha ezen sikerul, nem zavar be a kod, szoljon akinek megvan:)

nine-horse-fresco-hill.jpg

Kovetkezo, a Guilin Landscape, ami annyira gyonyoru, hogy ra kerult a 20 yuan-os bankjegy hatoldalara. Ott valaki fogja a kezebe a bankjegyet. Tessek osszehasonlitani:

DSC_0216.JPG

DSC_0005.JPG

Biztos ez is szebb lenne, napos idoben, de hat ez van. Talan meg jovunk ide nyaron. Vegre elkezdodott az ebed, kiurult a fedelzet, nyugodtan lehet fenykepezni, videozni.

DSC_0220.JPG

Szamos kis halaszfalu mellett haladtunk el es a meses del-kinai vizitanyak valamennyi attributuma megnyilvanult az ut soran: a part menten bivalyok legeltek,  az egyik helyen zoldsegeket mostak, tiz meterrel arrebb pedig ruhakat, halaszhajok es bambusztutajos arusok flangaltak mellettunk a folyon.

DSCF1655_1.JPG

Guilin nevenek jelentese „illatcserje – liget", a folyopartot  edes illatu kassziafak (osmanthus) szegelyezik. Augusztustol oktoberig (tehat nem most) viragzik, illata rendkivul kellemes, a belole preselt olaj a helyi konyha fontos alapanyaga. Viragjabol teat, dzsemet, sutemenyt keszitenek. Kerestem egy kepet rola:

osmanthus.jpg

 Kb. 4 ora hajokazas utan megerkeztunk Yangshuoba.
Yangshuot (阳 朔) meg az 1990-es evekben fedeztek fel azok a turistak, akik egy kisse lejjebb hajoztak Guilintol, majd egy sokkal autentikusabb es erintetlen del-kinai paradicsomban talaltak magukat. Yangshuo a mai napig Guilin arnyekaban bujik, am a valosagot tekintve mertekekkel bajosabb varoska, mint agyonajnarozott nagy testvere.
A kikotonel egy okosan felepitett bazarsor varja az erkezoket, hogy mar a foldet erest koveto masodpercekben megadjak a turistak szamara a lehetoseget budzsejuk  felemesztesehez.

DSC_0330_1.JPG

DSC_0327.JPG

DSC_0328_1.JPG

Egyebkent hangulatos kis varoska, korulolelik a karszthegyek, meg setalni is lehetne, ha az ido engedne. Folyamatosan esett.

DSC_0331.JPG

DSC_0338.JPG

DSC_0343.JPG

Befizettunk egy kirandulasra, 200 yuan/fo (kb.25 euro/fo), ahol bambusztutajjal visznek bivalyokat simogatni es kozelrol megnezni a kormoran halaszatot. Csak egy oracskat setalhattunk a varosban, utana indultunk. Busszal vittek bennunket egy kis falucskaba, ahol a helyiek jo vendeglatok leven mar az utcan arultak a portekajukat:)

Idegenvezetonk tradicionalis kinai kaput mutatott be,

DSCF1706.JPG

majd lementunk a partra elfoglalni helyeinket a tutajokon.

DSC_0378_1.JPG

DSC_0407.JPG

Nem volt tul bizalomgerjeszto a takolmany es gazdaja, de mar nincs mit tenni, "Alea iacta est", vagyis a kocka el van vetve, ahogy Caesar monda:)

DSCF1721.JPG

O volt a batyamek gondolasa, nekunk csak egy mezitlabas, papucsos jutott:) Hogy a fenebe nem faznak egesz nap a hideg vizen?

DSCF1728.JPG

Es induluuuuunk, botjat jo melyre lenyomta, aztan ellokte a tutajt. Latszik milyen remulten kapaszkodok, az egy dolog, hogy nem tudok uszni, de pont ebbe a koszos Isten hata mogotti mocsarba fulladjak bele?:) Mentomellenyuk volt, de rank nem adtak, lehet kernem kellett volna, de mar kesore vettem eszre, hogy masokon van. Na mindegy, lesz ez meg igy se:)
A viz neha feltort a bambusz rudak kozott,

DSC_0382.JPG

de csak siklottunk tovabb es a szembejovoknek integettunk. Lam, ok elve megusztak:)


A batyamek kozben megeloztek, a mi szerencsetlen flotasunk csak utkozni tudott a tobbiekkel.

DSCF1737.JPG

Rovid ido utan kikotottunk egy szigeten, ahol kis es nagy bivalyokat simogathattunk, etethettunk:

DSCF1754.JPG

DSCF1762.JPG

DSC_0420.JPG

DSC_0402.JPG

Egyik kis boci pajkossagaban majdnem fellokte a batyamat:

DSCF1757.JPG

Egyebkent idilli ez a hely a bekesen legeleszo bocik, a toban vigan uszkalo kacsak, a folyo lagyan hompolyog a vadregenyes hegyek arnyakaban.

DSC_0414.JPG

P1090948.JPG

Aztan valaki lezugott tutajjal a mogottunk levo kisebb vizesesen, mondtak keszuljunk, nekunk is lesz reszunk hasonloban. Hat itt tenyleg azert fizet az ember, hogy halalra remisszek:)

DSC_0421.JPG

Ujra fel kellett ulni a tutajra, mentunk tovabb. Most mi voltunk a gyorsabbak:

P1090916.JPG

DSC_0389.JPG

DSCF1789.JPG

Lezugtunk minden gond nelkul a kis vizesesen, es mar meg is erkeztunk a kovetkezo allomasra, a kormoranhalaszokhoz. Egesz kozelrol lathattuk az, itt igen elterjedt es komoly turistacsalogato szenzacionak bizonyulo kormorannal halaszokat: az idomitott madaraknak gyurut tesznek a nyakukra, igy nem tudjak lenyelni a halat, s amint a felszinre buknak, a halasz kiveszi csorukbol a zsakmanyt.

P1090962_2.JPG

Sikerult egy jo kis videot kesziteni itt, amin lathato a teljes folyamat:

Tobb turistatutaj tomorult a bemutato kore, mindenki vadul kattogtatott. Kozben bennunket is lekaptak a helyi lesifotosok es probaltak eladni termekeiket. Ket satornyi, vizen uszo fotolabor allt a rendelkezesukre, szamitogepekkel, nyomtatokkal, minden kiegeszitovel. Vettem 2 kepet toluk es kertem, hogy a tobbit rakja at nekem pendrive-ra. -Nem, azt nem lehet.
-Megis miert nem? 1 perc alatt athuzhatja, semmibe nem kerul, ugyis ki fogja torulni. Vettem mar tole 2 kepet, ha jol emlekszem 30 yuanert, tehat a penzet rolam legombolta.... Nem ertettem:(
Ne is probalja senki megerteni a mentalitasukat, en roviden csak irigy, komplexusos, kapzsi egyeneknek tartom az ilyeneket. Es van jopar beloluk.

Visszafele ki kellett szallnunk par percre, amig az evezosok, visszaemeltek a tutajokat a kis vizeses masik felere. Meg is orokitettem a kinlodasukat, ki tudja hanyszor kell ezt a muveletet elvegezniuk naponta/havonta/evente.
A videon latszanak az uszo fotolaborok is.

Amint elhaladunk a hazak mellett, itt is bamulnak az emberek, nem szoktak meg hozza a kulfoldiek latvanyahoz?
Egyebkent ezt nekunk is nehez megszokni, hogy uton-utfelen a pofadba bamulnak. Annyira erzeketlen tuskok egyesek.

P1090960_1.JPG

Ugy tunik ezekben a hazakban laknak a tutajosok, oda vannak huzva a bejarathoz a szerkentyuk. Ruhak kint szaradnak, tyukok, kakas haz elott kapirgal. Teljes az idill:)

SSA43234.JPG

SSA43236.JPG

Es akkor ujabb peldaja a kinaiak allatszeretetenek, szegeny macsek nyakaba oriasi vascso, hogy el ne koboroljon:

DSCF1798.JPG

P1090991.JPG

A kirandulas vegen fenykepezkedtunk az evezossel, adtunk neki egy kis borravalot, aztan indultunk a buszhoz, azzal vittek vissza Guilinba.
Ott meg elmentunk a kedvenc "nudle" etkezdenkbe, vacsizni egy kis szokasos marhahusos tesztat. Ennel jobb kajaldat sajnos nem talaltunk. Europai szemmel nezve, a videki Kinaban sokkal kevesebb lehetoseg van valami finomat, ehetot talalni. Shanghaiban es mas nagyvarosokban ez konnyebb, tobb a nemzetkozi etterem, bolt-halozat. Europaban ez pont forditva van, a videken keszult etelek sokkal zamatosabbak, autentikusabbak, mint egy nagyvarosban.
A del-kinai etkezesi szokasokrol - a vizi herkentyuktol es a sorhaltol eltekintve - csak annyit, hogy Lassie innen nem terne haza, az ANTSZ  pedig egyes helyeken ranezesre buntetne. En csak remelni tudom, hogy az a marhahus, marhabol volt:)
Itt is arulnak utcan mindenfele palcikas hust, gyumolcsot, ehen halni nem lehet, viszont nagyon ehesnek kell lenned, hogy ezeket megkostold.

P1100001.JPG

P1100002.JPG

SSA43240.JPG

Itt a kigyohusnal nem mutatom meg milyen fejet vagtam:)

SSA43241.JPG

Vacsi utani setank alatt megcsodaltuk a Fir nevu tavon levo pagodakat.
A Hold es Nap ikerpagodak (日月双塔), a legnagyobb ikerpagoda a vilagon, es a Nap pagoda az egyetlen, amiben lift is van. Ki gondolna, hogy viz alatti alaguttal vannak osszekotve.

ikerpagodak.JPG

Mozgalmas, izgalmas kalandokkal teli napot hagytunk magunk mogott, azt hiszem megerte minden centjet. Visszavonultunk a szallodaba, a fiuk meg elriksaztak a vonatallomasra megkerdezni a vonatjegyeket, mert nagyon ugy tunt, hogy megint elfogytak, ahol eddig kerdeztuk a varosban levo kis irodaknal, nem volt mar. Mar akkor ereztem, kalandos lesz a hazautunk:)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Guilin


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr384593763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása