Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.15. 08:31 Vadrozsa

Peking - 3. nap

Mara a Tiltott Varost terveztuk be, meg talan valamelyik templomot, estere pedig a kihagyhatatlan pekingi kacsat. Meg kell vennunk a vonatjegyeket is  Xian fele, nehogy elfogyjanak.

Ugy dontottunk a szallodai reggelit kihagyjuk, elindultunk a metro fele, de most masik utvonalon es itt felfedeztunk egy kinai pekseget. Legtobb peksuti edes, de volt piritott, fokhagymas bagett meg kave, igy leultunk reggelizni. Utana metroval mentunk a Tiananmen terre, innen tudtunk bejutni, rovid sorbaallas  es jegyvasarlas utan a Tiltott Varosba.

A Tiltott Varos (Gu gong - 宫)

Az egykori csaszari palota Peking egyik leglatvanyosabb muemleke. Bejarata kozvetlenul a Tian’anmen ter mogott van. Epitteteset a Ming-dinasztia (1368-1644) harmadik uralkodoja, Yong Le csaszar kezdte meg 1406-ban es 1420-ra fejeztek be.
Kozel szazezer mesterember es egymillio munkás alkotta meg a Tiltott Varos 800 palotajat, 75 csarnokat, szamos templomat, pavilonjat, konyvtarat, lakosztalyat es az oket osszekoto kerteket, udvarokat es setautakat.

Terulete 72 hektar, amelybol 150.000 negyzetmetert epitettek be. A Tiltott Varos korul 52 meter szeles vizesarok huzodik, 11 meter magas fallal van korulveve,  a bejarat mogott pedig, az ugynevezett  Arany Viz folyik. A palota 24 Ming es Qing dinasztia-beli uralkodo szamara nyujtott otthont, csaknem 500 even keresztul. Ide kozonseges foldi halando nem tehette be a labat egeszen 1911-ig, a polgari forradalom kitoreseig.

Tiltott Varos a Szen hegyrol.jpg

Miutan az epuletek jelentos resze fabol keszult, tobb tuzvesz is nagy karokat tett benne, azonban az atepitesek, felujitasok ellenere dontoen megorizte eredeti formajat. A Nagy Falhoz hasonloan, ezt is 1987-ben vette fel az UNESCO a Vilagoroksegek listajara, mint a vilag legnagyobb regi faepulet egyuttese.

A Tiltott Varos szepsege nem annyira az egyes epuletekben, inkabb az egyuttes atgondolt elrendezeseben es a disziteshez hasznalt szinek kombinaciojaban rejlik. Egeszeben azt a kinai szemleletet tukrozi, miszerint a csaszar, az Eg Fia, mint kozvetito felelos a rend es harmonia fenntartasaert a Foldon.

DSC_0578.JPG

DSC_0581.JPG

DSC_0633_1.JPG

DSC_0596 - Copy.JPG

DSC_0597 - Copy.JPG

A varos teglalap alaprajzu, es Pekinghez hasonloan eszak-deli tajolasu. Fontosabb epuletei del fele, a jotekony hatasu, szent nap iranyaba neznek. Az epuletek tetejet faragott orzo figurak diszitik, mivel a kinaiak ugy tartottak, a gonosz szellemek a teton keresztul jutnak be az epuletekbe.

DSC_0583.JPG

A varos hivatalos bejarata a Deli kapu volt: dobperges es harangzugas jelezte, valahanyszor a csaszar athaladt rajta, tovabba innen szemlelte meg seregeit, itt szabott ki buntetest a foglyokra, innen nezte vegig a gonosztevok megkorbacsolasat, es hirdette ki az uj ev bekoszontet.

Az ijszeru ivet leiro Arany-folyo ot csodalatos marvanyhidjaval a Mennyei Beke Kapujahoz, onnan pedig a kinai vilag kozeppontjanak tartott Mennyei Beke Csarnokahoz vezet. Ebben a kaprazatos teremben tronolt Sarkanytronusan a csaszar, es unnepelyes alkalmakkor nagyszabasu rendezvenyeket tartottak itt.

DSC_0603 - Copy.JPG

Mennyezet diszitese:

DSC_0617.JPG

Vendegeiket a Beke Megorzesenek Csarnokaban szorakoztattak. A palotak nevei is fenyuzesrol, harmoniara torekvesrol tanuskodtak: Mennyei Tisztasag Palotaja, Foldi Nyugalom Palotaja, Egyesules Csarnoka ( utobbi jelkepesen utalva a csaszar es csaszarne talalkozohelyere:)

Az epuleteket massziv kapuk valasztottak el egymastol:

DSC_0630.JPG

A kertek,  az epuletek szimmetrikus elrendezeset oldjak: tavakkal, sziklakertekkel, templomokkal, konyvtarakkal, szinhazakkal, pavilonokkal, fenyo- es ciprusfakkal.

DSC_0636.JPG

DSC_0650.JPG

DSC_0639 - Copy_1.JPG

Lehet talalgatni hany eves ez a fa:

DSC_0649.JPG

Engem lenyugoztek a kis osvenyek mintazatai, mindenhol mas motivumokat raktak ki, apro kavicsokbol:

DSC_0664.JPG

Megtalalhatok itt a tobb ezer szolga, eunuch es agyas lakreszei, hiszen ok egesz eletuket a Tiltott Varos falai kozott toltottek. Ez a kaprazatos epuletegyuttes ugyanis nem csupan hatalmi szekhely volt, hanem teljes egeszeben a csaszar kenyenek-kedvenek kielegiteset volt hivatott szolgalni. A pompas etkek elkesziteserol mintegy hatezer szakacs gondoskodott, a testi oromokrol pedig kilencezer agyas, akiket hetvenezer eunuch orzott. Az 1908-ban elhunyt ozvegy csaszarne, Ce Hszi hires volt arrol, hogy etkezesein 148 fogast talaltak fel, es eunuchjaival fiatal szeretoket kerestetett, akikrol, amint a varos kapuin belulre kerultek, soha tobbe nem lehetett hallani.

A Palotamuzeumban csaknem 50 000 festmeny es kalligrafia van. Az itt lathato mechanikus orak foleg angol, francia es svajci gyartmanyuak, a 18. es 19. szazadi europai ipar kulonosen gazdag kidolgozasu csucstermekei. Tovabba szamtalan arany, ezust, bronz, jade es keramia targyat tekinthetunk meg, kozottuk a csaszarok ekszereit, koronait. Ezen kivul a csaszari konyvtarakban volt a regi kinai konyvek es dokumentumok egyik legnagyobb gyujtemenye, beleertve a Ming- es a Qing-dinasztiak kormanyzati leveltarat. Az eredeti gyujtemeny egy 1925-os leltár szerint,  mintegy 1,17 millio mutargyat szamlalt.

DSC_0768.JPG

 DSC_0769.JPG

A domb a csaszari korban a Tiltott Varost korulvevo, a kozneptol ugyancsak elzart Csaszarvaroson belul volt, es csak az udvar hasznalta rendezvenyek es pihenes celjara. Most is sokan voltak a parkokban, es ahogy itt Kinaban szokas, enekeltek, tancoltak, beszelgettek, nevetgeltek. Hetvege van, ez az aktiv pihenes, feltoltodes, kikapcsolodas ideje es erre legfokebb a kozparkokat hasznaljak.
Kulonbozo nepviseletbe oltozott emberek jartak a tancot, enekeltek, mas helyen korus dalolaszott.

DSC_0698.JPG

DSC_0732.JPG

Csaszari pecsetek:

DSC_0722.JPG

A termek gazdagon diszitett bejaratokkal, butorokkal, kiegeszitokkel ekeskedtek. Ajto feletti faragott disz:

DSC_0711.JPG

Nem tudom hany orat barangoltunk a Tiltott Varosban es muzeumaiban, de mar vagytunk egy kis pihenesre, feludulesre. Egy ido utan egyszeruen, az agy is keptelen befogadni a sok szepseget es infot. Ugy dontottunk kimegyunk  es megnezzuk mi van a szemben levo hegyen, tavolrol az is valami pagodaszeru epitmenynek latszik, onnan szep lehet a ralatas Pekingre. A kijarattol mar lathato a hegy:

P1090466.JPG

Osszeszedtuk maradek eronk es elindultunk folfele. Ott aztan megtudtuk, hogy  hivatalos neve Szép Kilátás-hegy (Jingshan), de a koznyelv csak Szén-hegynek, Meishannak hivja. A kilatas tenyleg szep:

DSC_0787.JPG

DSC_0795.JPG

A 45 meter magas mesterseges dombot, a Ming dinasztia idejen hoztak letre. A feng shui elvek alapjan az volt a feladata, hogy a csaszari palotat megvedje az arto eszaki befolyastol.
A diszes pagodaban hatalmas Buddha-szobor:

DSC_0796_1.JPG

A legenda szerint, ezen a hegyen kovetett el ongyilkossagot az utolso Ming csaszar. A Li Zicheng vezette parasztfelkelok elol menekulve Chongzhen csaszar 1644. marcius 19-en felakasztotta magat erre a fara.

DSC_0032_1.JPG

A domb a csaszari korban a Tiltott Varost korulvevo, a kozneptol ugyancsak elzart Csaszarvaroson belul volt, es csak az udvar hasznalta rendezvenyek es pihenes celjara. Most is sokan voltak a parkokban, es ahogy itt Kinaban szokas, enekeltek, tancoltak, beszelgettek, nevetgeltek. Hetvege van, ez az aktiv pihenes, feltoltodes, kikapcsolodas ideje es erre legfokebb a kozparkokat hasznaljak.
Kulonbozo nepviseletbe oltozott emberek jartak a tancot, enekeltek, mas helyen korus dalolaszott.

Nagyon hangulatos volt a park, ahogy minden szegleteben mas zene szolt, mas nepviseletben tancoltak. Egyik helyen arabos zene szolt, valoszinu muszlimok voltak. Aki ismer, tudja, hogy az arab zenere felforr a verem, es labaim, vallaim, csipom onallo eletre kel. Ezt vehette eszre egy nenike, aki rogton tancba invitalt. Nem kellett ketszer mondania:)

A teljes videot nem tudom feltenni ide, tul nagy, cserebe itt egy kep. Nagyon jot tancoltam:)

DSC_0026.JPG

Kicsit pihentunk a parkban, aztan ugy gondoltuk megnezunk meg egy templomot estig. 7-re foglaltam asztalt a kacsas etteremben, addig meg van idonk. Kovetkezo celpont tehat az Eg temploma. Terkep szerint Tiananmen tertol nincs messze, kiderult par megallo busszal. A teren sok rendor volt, toluk kertunk utbaigazitast, nehanyan beszelnek angolul. Hatterben a Nepi Hosok Emlekmuve:

DSC_0045.JPG

Az Ég Temploma (Tian tan - 坛)

Az Eg Temploma vagy szoszerinti forditasban, az Eg Oltara, a Tian’anmen tertol delre, egy kozel 270 hektaros parkban talalhato, a Ming-dinasztia epiteszetenek gyongyszeme.
A taoista templomkomplexum 1406 es 1420 kozott epult, Yongle csaszar idejen, az o nevehez fuzodik a Tiltott Varos epitese is.
A park szent helynek szamitott, ahol a csaszar az ev soran a ritualis ceremoniakat vegrehajtotta. A levegobol nezve a templomok kor alakuak, mig alapjaik negyzetet formalnak. A kinai mitologiaban a kor az Eg, a negyzet a Fold szimboluma, ennek megfeleloen a park eszaki oldala felkor alaku, a deli pedig szogletes.

Harom fo epuletcsoportbol all, melyek mindegyike szigoru filozofiai kovetelmenyek szerint epult:

  • A Jó termésért szóló imák csarnoka, egy hatalmas, háromormú kerek épület, 32 méter átmérőjű és 38 méter magas, három réteg márványalapon áll, itt könyörgött az uralkodó jó termésért. Az épület teljesen fából készült, szögek nélkül.
    A jó termésért szóló imák csarnoka.jpg

    Belseje:

    A jó termésért szóló imák csarnokanak belseje.jpg
  • A Fölséges Menny terme, egy egytornyú kerek épület, amely egyetlen márványalapon áll. Egy kerek fal, a visszhang fal veszi körül, ami nagy távolságokra is elviszi a hangot. A két épületet a Karmazsinvörös híd köti össze, egy 360 méter hosszú emelt gyalogút, amely enyhén lejt az imacsarnok felé.

    A Folseges Menny csarnoka.jpg
  • A Kerek oltárhalom . Ez egy üres kerek emelvény három réteg márványkövön, itt imádkozott az uralkodó alkalmas időjárásért.
    A kerek oltarhalom.jpg

Epiteszetileg nem sok ujdonsagot nyujtott, a legkiabranditobb inkabb az volt, hogy hiaba vettuk meg a belepoket a bejaratnal, ha be akartunk menni valahova, ujabb jegyet kellett (volna) venni. Ez  atveres a javabol, ebbol nem kerunk! Elegge at is fagytunk, ugy dontottunk elmegyunk a vonatallomasra megvenni a jegyeket holnaputanra, aztan irany kacsat enni.
Az allomason ert a meglepetes, holnaputanra mar nincs jegy, csak holnapra. Emlekeztek, irtam, hogy aprilis 1-4 kozott lesz Halottak Napja Kinaban, hat az most van. Ilyenkor megbolydul az orszag es mindenki utazik, nincs mar jegy. Vagyis van, de csak a "hard sleeper" kocsikban, azt nem vallalnank be. Gyorsan kellett donteni, kigyozott a sor a kasszaknal. Ok. akkor megyunk holnap este, nincs mas valasztas. Amit lehet holnap estig meg megnezunk, aztan a tobbit majd next time.

Rohantunk vacsizni, kicsit kesesben voltunk, a sorbanallas miatt. Pekingben sok kacsas etterem van, de egyik ismerosunk szerint ott egy kacsa 200 RMB (25 euro), raadasul nagy hodaly ettermek, millio asztallal. O talalt egy sokkal csaladiasabb jellegut es az arak is baratibbak. Kiprobaltak mar a csaladdal, a kacsa is finom, tehat batran ajanlottak nekunk.

Az etlapon sokfele etel volt a kacsan kivul, rendeltunk valamilyen levest, meg salatakat, a pincer lany segitett valasztani par olyan etelt, ami illik a kacsa-menuhoz.
Amig a kajara vartunk a fiuk meglestek, hogyan szeletelik a kacsat:

P1090500.JPG
DSC_0102_1.JPG

Elkezdtek hozni sorban a megrendelt eteleket, mindegyik uj izvilagot tart fel elottunk. A leves nagyon-nagyon csipos volt, aki evett belole, azt mondja isteni az ize.

DSCF1251.JPG

Nem tudom pontosan az etelek nevet, de volt padlizsan valamilyen szoszban, babsalata, valamilyen teszta, meg egy csomo minden, bevallom oszinten nem sikerult azonositani az alapanyagokat. Alig csinaltunk par kepet, olyan ehesek voltunk. Most hiaba keresem, nem nagyon van mit visszaneznem:(

DSCF1250.JPG

 

DSCF1252.JPG

Hoztak meg egy kis tanyerban ropogosra sult, edes kacsabort. Olvastam Petiek blogjaban, hogy nagyon finom, megkostoltam, de nekem tul zsiros volt.
A fo etel a kacsa, aminek csak a mellehusat kaptuk meg, ez ugyanis a legfinomabb resze, a tobbivel nem tudom mit csinalnak, gondolom mas menuben felszolgaljak. Rajta volt a bore, pirosra, fenyesre, ropogosra sulve. Ott van kozepen az ovalis tanyeron:

P1090498.JPG

Hoztak hozza vekony csikokra vagott porehagymat, uborkat, babszoszt (ize hasonlit a csokiontethez), meg kis, kerek palacsintakat. Mivel a pincer latta, most ennenk eloszor kacsat, odajott es megmutatta hogyan kell enni:

Tehat palacsintaba tekerjuk a hust, uborkat, hagymat, utan a batyut a szoszba martogatjuk. Vagy megkenhetjuk elotte a palacsintat szosszal, ki ahogy ohajtja. A lenyeg, hogy egyszerre erezd ezeket az izeket a szadban, mert igy ervenyesul igazan a kacsa finom ize. Valoban leirhatatlan volt az osszhatas, izlelobimboinknak kesz kanaan.

Itthon interneten utananeztem a pekingi kacsa titkanak:
"Negyven perc alatt kell elkészülnie, fontos a kacsa nagysága, nem lehet túl nagy, zsíros és túl öreg sem. 138 szeletre kell hogy vágják. A megtisztított kacsa gégéjét óvatosan ki kell húzni, majd visszadugva levegőt kell belefújni. A szárnya alatt éles késsel be kell metszeni a bőrt, majd a belsőséget ki kell szedni. Egy fapálcával ki kell támasztani a gerinc és a mellcsont közötti részt, nehogy összelapuljon. A hasüreget többször hideg vízzel át kell mosni, majd horogra akasztva forró vízzel addig locsolgatni, míg a bőre össze nem megy. Ezután malátacukorral megkenik, és szellős helyen megszárítják. Sütés előtt végbélnyílását fadugóval bedugják, a szárnya alatti vágásnál vízzel feltöltik, majd bevarrják. Kampóra akasztva, jujubafa parázsnál 30-40 perc alatt ropogósra sütik."

Szoval nem egyszeru, otthon senki ne fogjon hozza, inkabb ha erre jartok latogassatok meg ezt az ettermet:

Peking Duck, Private Kitchen
Vantone Center, 6A Chaoyangmenwai Dajie, Chaoyang District, Chaoyang District
朝阳区朝阳门外大街6A号万通中心
Daily 11am-2pm, 6pm-9.30pm
+86 010 5907 1920

Megerdemlik a reklamot, figyelmes, kedves a kiszolgalas, finomat ettunk olcson. 550 RMB-t (kb.70 euro) fizettunk es jol laktunk hatan. Azt hiszem nem lehet okunk panaszra. Koszi az ajanlast Peti!:)

Elnehezulve es jollakottan cammogtunk haza a tartalmas nap utan. Holnap meg egy-ket helyre elmegyunk, aztan este 6-kor indul a vonatunk a kovetkezo uticel, Xian fele.

 

1 komment

Címkék: utazas Peking


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr714554263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zakmckracken · http://shanghai.stunts.hu 2012.06.19. 06:15:42

örülök, hogy tetszett az étterem meg a kacsa is ;)
süti beállítások módosítása