Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.10.24. 05:51 Vadrozsa

Kiropraktika

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségektől és a testi fogyatékosságtól való mentességet jelenti."
                                                                                     Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Regota huzodo hatfajassal kuzdunk mindketten, de eddig erdemi gyogyitas nem tortent egyikunknel sem. En ahanyszor Magyarorszagon orvosnal voltam, megallapitottak a gerincferdules tenyet es gyogytornat, uszast javasoltak. Volt olyan orvos is aki izomlazito es fajdalomcsillapito gyogyszerekkel bocsatott utamra, masik meglepetten csapta ossze a kezet es felkialtott:
- Hat maga mit dolgozott, hogy ennyire elferdult a gerince? (Hat nem a padon logattam a labam, az egyszer biztos).
A neha felirt gyogytorna es ultrahangos kezelesek ideig-oraig csillapitottak a fajdalmam, de igazi gyogyulast nem hoztak.
Itt Shanghaiban egyik ismerosunknek szinten gerincproblemai vannak, es ajanlott nekunk egy specialistat, bizonyos Dr. Henry Cheng szemelyeben, aki helyrerakta az o csigolyait.
Szerencsenkre pont egy olyan maganklinikan dolgozik, amelyik kapcsolatban all a biztositonkkal igy rogton be is jelentkeztunk hozza.

A helyszinen kedves asszisztensnok fogadtak, par perc mulva mar bent ultunk a mosolygo dokinal. Nagyon szimpatikus volt elso latasra, bizalmamat tovabb novelte, hogy kinai szarmazasu, de Ausztraliaban szuletett, ott nott fel es tanult a Melbourne-i egyetemen. Jelenlegi specialitasa a sportserulesek, gerincbetegsegek, terd- es bokaproblemak artroszkopias mutetje.
A GSG (Global Specialist Group), amelynek o az egyik alapitotagja, egy kiterjedt nemzetkozi orvoscsapat, amely sokfele teruleten nyujt szolgaltatast.

http://www.globalsg.org/

Hosszasan elbeszelgettunk vele, meghallgatta panaszainkat, erdeklodott milyen mas mozgasszervi panaszunk van, volt-e korabban balesetunk, tores vagy zuzodas valamelyik vegtagban, milyen csaladi betegsegekrol tudunk beszamolni.
Miutan kifaggatott, kocsival elvittek bennunket a szomszedos korhazba, ahol tobb pozicios rontgenfelveteleket  keszitettek. Az eredmenyre sem kellett sokaig varni, par perc mulva ujra a rendelojeben ultunk, o a kivilagitott tablara helyezte a felveteleket es erthetoen, pontosan elmagyarazta hol vannak a gondok es mikent lehet orvosolni.
Nalam a gerincferdules latvanyos, kinovesek is vannak a csigolyakon, meg a medencecsont is enyhen ferde...szoval vannak gondok. Elvaltozasok elorehaladasat tekintve a II stadiumba sorolt, de meg megallithato a folyamat. Kb. feleves kezelest igenyel itt a klinikan, heti 3x, mellette otthon tornagyakorlatok vegzese naponta 3x. Taplalkozas teren Ca, C es D vitaminok szedese, allati porcok es inak fogyasztasa (pfuj, azt utalom:(
El kell felejteni vegleg a hason alvast, mert az nagyon megterhelo a gerincnek, es amig a kezeles tart nincs tornazas, biciklizes, ugrandozas, csak szigoruan azok a tornagyakorlatok, amikre megtanit.

Utana specialis kezelopadra fekudtunk, ahol kezzel kitappintotta a problemas teruleteket.
Maga a kezeles nem tartott sokaig, rovid, eroteljes, de nem fajdalmas mozdulatokkal, nyomogatassal, csavarassal probalta helyre allitani az elmozdult csontokat. Inkabb felelmetes, mint fajdalmas, mert neha olyan modon tekeri meg az ember nyakat, mint az akciofilmek hosei a kiszemelt ellenseget, aki aztan egyetlen roppanas utan mozdulatlanul elterul.
Nekunk is ropogott a gerincunk es a nyakunk, de inkabb a hangja kellemetlen, nem az erzes. Utana 5-5 percig tarto izomlazito ultrahang es elektroterapia zarta a kezeles sort.
Az elso kezelesek utan nem ereztem jobban magam, faradt voltam, neha a fejem fajt, maskor meg a teljes hatam, a csontjaim, azt sem tudtam mi bajom.
De nagyon biztam a dokiban es abban, hogy jobb lesz, ezert nem adtam fel. Minden alkalommal megkerdezte hogy ereztem magam az eltelt 2 napban es szorgalmasan feljegyezte. A testem kulonbozo pontjain erzett fajdalom es faradtsag szerinte termeszetes, ugyanis az agy megszokott egy bizonyos testtartast, most mivel a csontok elmozdultak, idegen neki a helyzet, meg kell szoknia. Tehat eloszor az agyat tanitjuk, szoktatjuk vissza a helyes poziciokra.

Most mar 3. honapja jarok hozza rendszeresen, heti 3 alkalommal. Mindig ugyanazok a mozdulatsorok tortennek: ropogtatja a nyakam, a gerincem, a lapockakat, a medencecsontomat tekeri, ugyhogy egesz sulyaval ramfekszik. Nyakizmokat nyujtja, lazitja, a ragoizmokat masszirozza es ujabb es ujabb gyakorlatokra tanit.
Kozben jokat beszelgetunk, kerdezoskodik Magyarorszagrol, Budapestrol, a csaladunkrol. Elmeselte, hogyan kerultek a kenguruk foldjere, aztan miert jott vissza megis ide dolgozni. Csaladja mar itt el, anyukaja, aki most 86 eves, meg mindig Ausztraliaban.

Keszitettem par kepet a klinikarol, es a dokirol. Ez a bejarat es a kedves titkarnok:

DSC_0104_2.JPG

DSC_0105_2.JPGA fenti varoterem a masszazs agyakkal es sok informacios anyaggal. Ezeket szoktam olvasgatni, a rajzokon olyan helyen lattam izomokat, ahol eddig nem is sejtettem volna:)

DSC_0096_9.JPG

DSC_0099_2.JPG

DSC_0098_5.JPG

DSC_0097_10.JPGA rendelo a mosolygos dokimmal es egyik kezelo-szoba:

DSC_0101_6.JPG

DSC_0103_5.JPG

Mivel most mar tudom, hogy a kezeles, amit alkalmaz a kiropraktika, itthon alaposan kitanultam magam belole.

A kiropraktika egy holisztikus vilagkepre alapozott modszer, mely gyogyszer es muteti beavatkozas nelkul, a szervezet veleszuletett ongyogyito kepesseget serkenti, erositi.
Filozofiajaban az all, hogy nem a kezeloorvos gyogyit, hanem a test gyogyul, amire csak akkor kepes, ha a test iranyitasaert felelos idegrendszer 100%-osan mukodik.
A kiropraktika a test fo alkoto strukturai - a csont-, izom- es idegrendszer - es a paciens egeszsege kozotti kapcsolatra osszpontosit, ugyanakkor hangsulyt helyez a belso energiak karbantartasara is, a test, a lelek es a szellem allapotat egysegkent kezeli.

Gyakorlatban, a test statikus elemeit: gerincet, vallat, csipot, vegtagokat allitja vissza eredeti helyukre, megszuntetve ezzel a kinzo fajdalmakat.
A hangsuly azokon a hozzaerto fogasokon van, amelyek segitsegevel kimozgatja a beragadt izuletet, felszabaditja az izomletapadast vagy gorcsos reszt, es egeszsegesse teszi ujra a tartast es az izmok tonalitasat.

7.5.jpegA kiropraktika kifejezes a gorog eredetu cheiro (kez) es a praxis (praktizalni) szavak osszetetelebol ered.

A kiropraktort Magyarorszagon gyakran egyszeruen csontkovacsnak forditjak - igen tevesen, elobbinek ugyanis komoly anatomiai, elettani, ortopediai, reumatologiai es neurologiai ismeretekkel kell rendelkeznie. A specialis technikak es modszerek ot eves, szigoru egyetemi tanulmany soran sajatithatok el. Tobb, mint 100 technikat tartanak szamon.

A kiropraktika hivatalosan 1895-ben vette kezdetet, amikor a kanadai szuletesu Daniel David Palmer (1845-1913), egy magnetikus energiagyogyaszattal foglalkozo ember, a hazfelugyelojenek a hallaskarosodasara keresett hatasos gyogymodot.
A gondnok mar 17 eve szinte teljesen suket volt az egyik fulere, amely tunetet sikerult visszavezetni egy konkret esetre: egy elorehajlas alkalmaval roppanast erzett a hataban, azota van meg nala ez a problema. Palmer arra gyanakodott, hogy talan nehany csigolyaja mozdulhatott el a paciensenek, ezert ugy dontott, helyere tolja azokat. A kezeles utan nem sokkal visszaallt az illeto tokeletes hallasa. Ez inditotta el Palmer sikerszeriajat.
Nem volt csodadoktor, megis sok mozgasserultnek, valamint hallas- es lataskarosodott embernek sikerult enyhiteni a tuneteit. Termeszetesen voltak, akik teljesen meggyogyultak es voltak, akiknek nem tudott segiteni. Palmer modszere az elmozdult es a helytelenul allo csigolyak helyreigazitasaban gyokerezett.

A biztato eredmenyek hatasara 1897-ben megnyitotta a vilag elso kiropraktikai iskolajat, ahol az elmozdult csigolyak kitapintasanak modszereit es a helyremozditas technikait oktattak. Ebbol az iskolabol fejlodott ki a ma is hires Palmer Egyetem (Palmer College of Chiropractic), ahol a kiropraktikat felsofokon oktatjak.
Fia, B.J. Palmer, apja nyomdokaiba lepett es evtizedeken at tarto kutatomunkaja soran sokat fejlesztett a kiropraktika modszertanan. Hihetetlenul karizmatikus egyeniseg volt, osszeallitotta a kiropraktika filozofiajat es nepszerusitette a technikakat. Tobb tucat konyvet irt, a legismertebb a 38 fejezetbol allo „Zold konyvek", amelyek tartalmazzak a kiropraktika filozofiajat, valamint az 1951-ben kiadott 16 evnyi kutatasainak eredmenyeit is.

Az idegrendszerunk, olyan mint egy informacios szupersztrada, kozvetiti a sok milliardnyi impulzust az agytol a testhez, majd a testtol az agyhoz. Ha egy vagy tobb csigolya elmozdul a normalis poziciojabol, terhelni fogja az idegrendszert es zavart okoz a szervezet kommunikacios rendszereben. Ezt orvosi nyelven szubluxacionak vagy izuleti blokknak hivjak. Ezek tobbsege nem jar azonnali fajdalommal vagy eleinte eszlelheto tunettel.
Neha "a csendes gyilkos"-nak is nevezik, mert anelkül, hogy tudomasunk lenne rola, csokkenti a vitalitast, a test ellenallo kepesseget es karositja az egeszsegunket. Es a legszomorubb az, hogy amikor levertseg, fajdalom, betegseg koszont rank, meg akkor sem jovunk ra, hogy a gerincoszlop hibas mukodese all a hatterben.

7.26.jpgAz izuleti blokkok a gerincben merevseget, mozgaskorlatozottsagot, porckopast, meszesedest es porckorongservet okoznak. Kovetkezeskeppen a gerinc es az izuletek allapota romlik, es ha a folyamat hosszu idon keresztul fennall, visszafordithatatlan valtozasok mennek vegbe.
Legalabb ennyire karosak azok az elvaltozasok, melyek a kilepo idegpalyak nyomasa kovetkezteben erik a szervezetet. Ezek: fajdalom, zsibbadas, izomgorcs, gyengeseg, keringesi rendellenessegek, odema, a belso szervek sorvadasa es mukodesi zavara.
A kiropraktorok fo feladata, hogy ezeket az idegpalyakat szabadon tartsak, ezaltal szervezetunk optimalisan tud mukodni. A szervezet veleszuletett onmegujito ereje csak akkor ervenyesulhet, ha az idegrendszer megfeleloen mukodik es az agyi impulzusok zavartalanul eljutnak az idegpalyakon keresztul a test minden egyes szervehez.

Mint tudjuk a fajdalomcsillapitok csak tunetet kezelnek atmenetileg, de a problemat nem oldjak meg. Aki tenyleges gyogyulast szeretne elerni magan, annak nem szabad szonyeg ala soporni a betegseget, hanem minimalizalni a gyogyszeres kezeleseket, muteti beavatkozasokat, es hangsulyt helyezni a szervezet sajat ongyogyito kepessegeire.

Lassuk milyen problemakra lehet gyogyir a kiropraktika:

  1. - az izom- es csontrendszeri fajdalmak eseten
  2. - a gerinccel es a porckorongokkal kapcsolatos problemak eseten
  3. - az izuleti betegsegeknel
  4. - amikor a nyakizmok tulzott feszessege es gorcsossege allando fejfajast, migrent okoz
  5. - kisebb sportseruleseknel: huzodaskor, ficamkor
  6. - elmozdult csigolyakra akut traumak (baleset, eses) soran
  7. - a menstruacios panaszoknal
  8. - gyomorbantalmak fellepesenel
  9. - asztma eseten

Csecsemokortol az idoskorig, barki erintett lehet hasonlo betegsegben.
Csigolya elmozdulas mar a szuletesnel fellephet, amikor az ujszulott feje kulonbozo szuleszeti beavatkozasoknak van kiteve, ami nagy nyomast helyez a kenyes gerincoszlopra.
A serdulokori „gyors" novekedeskor gyakori, hogy a csontrendszer es az izomzat fejlodese fajdalmakat produkal, s a vazrendszer deformalodik (gerincferdules).
A szamitogepes vagy ulo eletmodot folytato fiataloknal esellyes egy kesobbi lumbago.
A tulsagosan feszes, tulterhelt, stresszes izmok okozta, idegpalya-irritacio is felborithatja szervezetunk homeosztazisat.
Az aldott allapotban levo anyukak vazrendszerere nehezedo tobbletsuly, majd a szules okozta atrendezodes, illetve a szules utan jelentkezo allando hajlongas es cipeles melyrehato elvaltozasokat, elcsuszasokat es idegi fajdalmakat valthatnak ki.
Izuleti blokk kialakulhat tartos fizikai-,kemiai-, vagy psziches stressz hatasara is.

A kuraszeru gyogymodok nem mukodnek, a szervezetnek rendszeres karbantartas kell. Termeszetesen egyenileg valtozik, hogy kinek milyen rendszeresseggel erdemes kivizsgalasra, esetleg kezelesekre jarni es tornazni. Ezt nagymertekben az befolyasolja, hogy ki mennyit tesz meg a sajat egeszsegeert, mozgassal (gerinctorna), taplalkozassal es a szellemi eronlet frissitesevel.

Vagyis, a bejegyzes elejen levo idezet kibovul: a jovobeni fizikai, lelki es szocialis jolet megteremteseben mindannyiunk aktiv kozremukodese szukseges, mert felelosek vagyunk egeszsegunk megorzeseert.

Szólj hozzá!

Címkék: korhaz


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr965596658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása