Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • gigabursch: Szép hely. (2024.08.11. 20:36) Mamallapuram
  • Brendel Mátyás: A Carla barlangokban is voltam. Én nem néztem meg rendesen előre, hogy mik ezek, mire várhatok, úg... (2024.06.30. 08:10) Lonavala
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: ez "régen" volt, egész pontosan covid előtt pár héttel. szóval 2020 februárjában. Ana... (2024.06.30. 08:10) Kolukkumalai teabirtok
  • Brendel Mátyás: @Vadrozsa: "annal sokkal szebbek az Ellora es Ajanta barlangok." ez igaz (2024.06.30. 08:09) Mumbai
  • Brendel Mátyás: itt is voltam. Ajantánál az a trükkös, hogy ha száraz évszakban mész, akkor nem látod a vízeséseke... (2024.06.30. 08:09) Ellora barlangok

Címkék

allatvilag (6) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (31) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (26) Goa (2) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (30) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (7) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (41) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (40) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (30) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (2) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) Tamil Nadu (11) templomok (16) termeszet (17) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (27) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (30) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.09.10. 14:17 Vadrozsa

Palani Murugan Temple (Dhandayuthapani Swamy Temple)

Palani városában, a szent Shanmuganadhi folyó partján, egy 460 méter magas dombon áll Tamil Nadu egyik legfontosabb hindu temploma.

Murugan hat lakhelyének egyikeként a templom a bhakták központjává vált, akik mély kapcsolatot keresnek ezzel az istenséggel.
A hindu szentírások szerint Murugan, Shiva isten és Parvati istennő fia. A vitézség, a bölcsesség és az isteni kegyelem megtestesítőjeként ünneplik. Murugant gyakran fiatalként ábrázolják, aki lándzsával hadonászik, páván lovagol, és páratlan bátorságot és intelligenciát sugároz.

Az ókori irodalom szerint, az itteni Murugan szobrát, egy Bogar nevű bölcs, a Sziddharok egyike alkotta és szentelte fel. Bogar kilenc mérgező fém keverékéből készítette el a bálványt, majd gyógynövényekkel jótékonnyá, gyógyítóvá alakította át.

Építészetileg a templom egy remekmű, amely a dravida és tamil stílusok finom fúzióját mutatja be, a bonyolult és részletesen kidolgozott szobrokon, valamint gopurámokon keresztül.
Sajnos nem tudok nektek képet mutatni közelről, mert csak hindukat engedtek bemenni, és egyebként is tilos fotózni (telefonokat le kell adni).

Régen a templomba gyalogosan lehetett felmenni, 689 lépcsőfokot megmászva. Később egy enyhén lejtős ösvényt alakítottak ki a templomi elefántok számára és további lépcsőket, amelyeket a papok használtak. A 20. század végén három siklóvasútat építettek a zarándokok számára. 2003-ban egy kötélpályát helyeztek el, amely óránként 250 embert tudott szállítani, ezt 2018-ban korszerűsítették, hogy növeljék az óránkénti kapacitását.

Úgy gondolom hogy a rituálé amit a bejárat előtt láttam, sokkal érdekesebb, mint maga a templom.
Férfiak, gyerekek és nők álltak sorba egy bódé előtt, amikor közelebb mentem, láttam, hogy bent hajnyírás folyik. De nem stílusos frizura készült, hanem kopaszra borotválás.

Csak álltam ledermedve jó ideig, az odaadás és hit sokféle változatát láttam már Indiában, de ez felülmúlta valamennyit.

Mielőtt felmennek a templomhoz, a férfiak, a gyerekek és néha a nők is leborotválják a hajukat. Ez egy fontos felajánlás az Isteneknek, hitük szerint a fejszőrzet leborotválásával a bhakta lemorzsolja a bűneit, eltávolítja az egót, és spirituális bölcsességet nyer.

A hinduizmus nagy jelentőséget tulajdonít az energia vagy a "prána" fogalmának. Sok bhakta itt végzi el az újszülött gyermekek első fejborotválását is. Úgy gondolják, hogy ezzel eltávolítják a visszamaradt negatív energiákat a gyermek előző életéből, megtisztul és védett lesz a káros hatásoktól.

Egy pici lány végig ordította a borotválást, nem hiszem, hogy ez a kínzás ne okozna bennük valamilyen traumát. Nézzétek meg a videókat is. A képekkel inkább a környezetre, emberekre koncentráltam. Az első 3 kép netről, a többi saját.

A templomban a rituálék legelterjedtebb formája az abhishekam – a bálvány megkenése olajjal, szantálfa pasztával, tejjel, kenőcsökkel és hasonlókkal, majd vízzel való megfürdetése a rituális megtisztulás során. Négy kiemelkedő abhisekámot és puját (ejtsd: pudzsa -imaszertartás) tartanak a nap meghatározott szakaszaiban. A pujákat hagyományos hangszerek és harangok kísérik. A bálványt esténként királyi öltözéke díszíti, amelyet Raja alankaram néven ismernek.
Hagyományosan a templomot délután be kellett zárni, hogy az istenség, aki egy gyermek, aludni tudjon.
A Paḷḷi-Araiban vagyis a hálószobában a templom őrzői minden este tájékoztatják az Urat a templom napi dolgairól, majd elaltatják egy ōdhuvār (altatódal) éneklésével.
Az istenség bálványát, az úgynevezett Uthsavamoorthyt, egy évben többszor arany szekéren hordozzák a templom körül, amelyet bhakták húznak. Ez a szekér 63 kg ezüst felhasználásával készült, és 4,73 kg arannyal és más drágakövekkel van bevonva.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultura templomok India Tamil Nadu


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr9618488647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása