Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: Nem igazan ertettem mit er el a tablaval, amugy is fotoztak a hazat, o meg kint kiabalt a turistak... (2024.06.01. 15:30) Goa
  • Vadrozsa: Kicsit gyorsan elolvastad, most tettem hozza a kajas reszt :) Ne irigyelj, nagyon farasztoak ezek ... (2024.06.01. 15:19) Kerala
  • gigabursch: Igazi programajánló. Hardcore turistáknak... (2024.05.27. 04:25) Dharavi nyomornegyed
  • gigabursch: Tyű! Ez szép kis csomag volt! (2024.05.22. 08:23) Mumbai
  • Online Távmunkás: Érdekes másolat. (2024.05.19. 08:24) Bibi Ka Maqbara

Címkék

allatvilag (3) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (26) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (24) Goa (1) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (13) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) Kerala (3) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (34) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) Mumbai (3) muveszet (26) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Pune (1) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (12) termeszet (6) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (24) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (29) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2024.05.25. 03:37 Vadrozsa

Dharavi nyomornegyed

Valószínű mindannyian emlékeztek a Gettómilliomos című filmre, melyet Mumbai nyomornegyedében forgattak. Láttam a szegényes életkörülményeket, de nem tudtam elképzelni, milyen lehet élőben egy ilyen helyen járni.
Most, hogy a jó sorsom Indiába vezérelt és Mumaiba is eljutottam, eszembe jutott és keresgélni kezdtem. Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy egy ideje, vezetett séta keretein belül látogatni lehet a területet. Pooja, az idegenvezetőnk maga is itt lakik, tapasztalatával és hozzáállásával még különlegesebbé tette az élményt. Körbevezetett minket és aprólékosan elmagyarázta a mindennapi életet és a munkafolyamatokat.

A magyar nyomornegyed kifejezés pejoratív jellegű, és az itt élők nagyon szegényes életkörülményeire utal, emiatt sok helyen az angolból átvett slum szót használják. Egyéb, külföldi elnevezései még: a favela, a spanyol területeken a barrio, a török gecekondu, vagy a gettó, ami elkülönült társadalmi rétegre is utal.

A Dharavi nyomornegyed 1884-ben alakult ki, amikor a brit gyarmati kormányzat kitelepítette a gyárakat és a helyi lakosokat a városközpontból.
A korábbi mocsárvidék feltöltése után megszűnt a halászat, fazekas telep, majd bőrfeldolgozó ipar jelent meg. Főleg muszlim kézművesek, hímzőmunkások, ruhakészítők- és kereskedők költöztek a területre.
Ezek az iparágak munkahelyeket teremtettek, a munkaerő beköltözött, de a kormány nem tett erőfeszítéseket az infrastruktúra, valamint a terület fejlesztésére.
A lakóhelyiségek és a kisüzemek folyamatosan növekedtek, higiénés, csatornázás, biztonságos ivóvíz, utak és egyéb alapvető szolgáltatások nélkül. Később menedékként szolgált a mumbai alvilágnak és a vidékről bevándorlóknak, akik itt olcsó szálláshoz juthattak. Ennek eredményeképpen vallásilag és etnikailag rendkívül sokszínű nyomornegyed épült ki.

Ma a mintegy 2 millió lakosú Dharavi összetákolt hajlékai integrálódtak a városi térbe, toronyházak, forgalmas utak törik meg a bádogviskók folytonosságát, amelyek 220 hektáron terülnek el. Méreteivel a második legnagyobb a világon, a mexikóvárosi Neza–Chalco–Itza után.

Naivan azt gondoltam, hogy az itt élők éheznek, adományokra és segélyekre várva, egyik napról a másikra tengetik életüket. A rendkívül önérzetes idegenvezető hölgy felvilágosított, hogy ők nem szegények, aktív gazdasággal rendelkeznek, amelynek az éves forgalmát több mint 1 milliárd USD-ra becsülik, 2022-es bevételük csaknem 2 milliárd dollár volt. Itt esett le először az állam.

A szemétfeldolgozás a legfőbb bevételi forrás. Semmi sem vész kárba, Mumbai hulladékának 60 százalékát itt hasznosítják újra, az autóakkumulátoroktól a számítógép-alkatrészekig, a fénycsövektől a golyóstollakig a bádogváros mindent feldolgoz.

A szemétgyűjtő és hulladék újrahasznosító cégek akik ide települtek, több ezer embernek adnak munkát, akik a városból összeszedett szemetet szelektálják és feldolgozzák. Több ilyen kis vállalkozást meglátogattunk, érdekesnek találtam, hogy a műanyag hulladékot három kategóriába sorolják, amit az ütésre kiadott hangja alapján választanak szét, majd darálják, mossák és minősége alapján bőröndök, táskák, hátizsákok alapanyaga lesz.

Ezenkívül különböző feldolgozóipari ágazatok alakultak ki, mint például a bőr-, kerámia-, ruhaipar, élelmiszergyártás és nyomtatás.

A bőröket az erre szakosodott telepeken készítik elő, itt csak festik és szabják, táskák, dzsekik készülnek belőlük.
Akkor ámultam el másodszor, amikor Pooja azt mondta, hogy olyan nagy cégeknek dolgoznak, mint az Amazon vagy Zara.

A Dharavi Market saját bejegyzett márkája a "90 FEET", a luxus, kiváló minőségű bőráruk számára.
A https://dharavimarket.com/ platform a termékek online értékesítésére, összpontosít Indiában és külföldön.

Az etnikai, kaszti és vallási közösségek, szervezeteket hoztak létre, iskolák, templomok, otthonok és gyárak építésével segítették Dharavi fejlődését.
Az első mecset, a Badi Masjid 1887-ben, a legrégebbi hindu templom, a Ganesh Mandir pedig 1913-ban épült. Jelenleg 200 iskola van a telepen, egy része önkormányzati, másik része magán kézben vagy vegyes felosztásban.

A telep szűk sikátoraiban rengeteg a szemét és a feldolgozás során keletkezett törmelék. Por és vegyszerek szaga rontja a levegő minőségét. Folyóvíz csak reggel 9-12 között van, így korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, a Mahim folyót pedig a mellékhelyiségek hiánya miatt sokan használják ürítésre, és a csatornák is ebbe torkollanak. Az ENSZ egy korábbi becslése szerint 1440 emberre jut átlagosan egy WC. Gyakoriak a fertőző betegségek, a légszennyező anyagok miatt pedig a tüdőrák, a tuberkulózis és az asztma is komoly gondot jelent.
A területen gyakoriak az árvizek, a tűzesetek, és a Covid-járvány is súlyos pusztításokat végzett. A különböző szervezetek tervezik a nyomornegyed-fejlesztését, és segítik az ottani embereket, azonban óriási összefogásra és támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy Dharavi lakóinak élete megváltozhasson.

2023-ban az Adani Properties megkapta a nyomornegyed átépítésének jogát, és sok lakos aggódik a jövője miatt.
Az emberek attól tartanak, hogy kilakoltathatják őket az ingatlanokból és el kell költözniük, ez pedig a megélhetésüket veszélyezteti.

1 komment

Címkék: India Mumbai


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1318409851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.05.27. 04:25:03

Igazi programajánló. Hardcore turistáknak...
süti beállítások módosítása