Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2023.04.03. 16:01 Vadrozsa

Fairmont Peace Hotel

Hajdanán a Távol-Kelet legszebb szállodája volt, ahol híres és hírhedt utazok egyaránt megfordultak, Sanghaj ingatlan- és pénzügyi iparmágnásának maradandó víziója, aki rajongott a versenylovakért, a kifinomult stílusért és az extravagáns jelmezbálokért.

A szálloda két különböző épületből áll: a nagyobb, jobb oldali épület, a Sassoon House eredetileg a Cathay Hotelnek adott otthont, mai neve Fairmont Peace Hotel, amelyet a Fairmont Hotels and Resorts of Canada üzemeltet.
A déli épület Palace Hotel néven épült, ma művészek rezidenciája/stúdiója, és a The Swatch Art Peace Hotel néven ismert. Mindkét épület a Bundra néz, de a Nanjing út választja el őket egymástól.

A Sassoon House 1926 és 1929 között épült, Sir Victor Sassoon megrendelésére. A Palmer és Turner építész iroda tervezte, vasbeton szerkezettel, art deco stílusban. Tíz emeletével, a legmagasabb épület volt abban az időben a Bundon, a legfelső penthouse lakásban maga Victor Sassoon élt.

A Sassoonok iraki származású brit zsidók voltak, akik a kínai ópiumkereskedelemben szereztek vagyont, majd később pamutgyárat alapítottak Indiában. A család tulajdonában volt az "E.D. Sassoon & Co." kereskedelmi vállalat, amely kiterjedt üzleti érdekeltségeket kezelt Bombayben, Hong Kongban és Sanghajban.

Victor 1881-ben született, a Királyi Haditengerészeti Légierőnél szolgált az első világháborúban, azonban 1915-ben megsérült, ami miatt egy életre rokkant lett. Két bot segítségével járt, és gyakran voltak fájdalmai.
1924-ben, apja halála után nyerte el a baronet (albáró) címet. 1927-ben úgy döntött, hogy Sanghajt teszi üzleti birodalma központjává. Az volt a víziója, hogy megépítteti a modern Sanghajt.

A következő néhány évben felépítette a Hamilton House, a Cathay Mansions és a Grosvenor House luxuslakásokat. Az 1935-ben épült Embankment House negyed mérföldes homlokzattal büszkélkedett, 194 lakást és 20 cseledszobát zsúfoltak be a hat emeletre. A „Távol-Kelet első lakóházaként” emlegetett art-deco háztömb a modernitás csúcsát jelentette akkoriban.
Legnagyobb büszkesége a Cathay Hotel volt, az art deco remekmű a Huangpu folyó partján, melynek legfelső emeletén berendezte otthonát.

A Cathay Hotel magas színvonalú luxust jelentett, modern kényelmi felszerelésekkel, mint például a vezetékes víz, légkondicionálok és házon belüli telefonok. “A Nemzeti lakosztályok”-nak keresztelt szobák, más-más külföldi stílusban voltak berendezve: a japánt tatami szőnyegekkel, az indiait indiai szőnyegekkel és párnákkal, a kínait pedig kínai bútorokkal és kerámiákkal rendezték be.
Ezt a kilenc lakosztályt mai napig megőrizték, “Nine Nation Suites” néven.

Az épület nagy része gránit borítású, míg a kilencedik emelet és a tető terrakotta borítású. A keleti homlokzat a folyóra és a Bundra néz, és egy 10 méter magas, piramis alakú tetővel rendelkezik, amelyet réz borít és az idő világoszöldre korrodált.

Akkoriban a sanghaji társadalmat a britek uralták, közülük sokan antiszemiták voltak, akik el tudták fogadni Sassoon gazdagságát, de azt nem, hogy zsidó. Sir Victor figyelmen kívül hagyva gúnyukat, gyakran meghívta Sanghaj elitjét jelmezes partikra a Cathay Hotel báltermébe.
Sir Victornak négy fő szenvedélye volt: a gyönyörű nők, a lóversenyzés, a kínai művészet és a fényképezés. Nemcsak fehér szeretői voltak, hanem kínaiak is, akkoriban ez szokatlan volt. Hódításait gyakran meztelenül fotózta. Ezenkivül neki volt az egyik legszebb kínai elefántcsont-gyűjteménye a világon.

Az 1937-ben elkezdődött kínai-japán háború Sassoon távol-keleti ingatlanbirodalmának végét jelentette. 1941. december 8-án a japánok elfoglalták Sanghaj szívét, és a Cathay Hotelt is. Szerencsére Sir Victor akkoriban Indiában tartózkodott, ha elkapták volna, bebörtönözték vagy megölték volna.

1945 után Kína polgárháborúba süllyedt. Amikor Mao Ce-tung és a kommunisták elfoglalták a várost, elkobozták a Cathay szállodát és az összes többi Sassoon ingatlant Kínában.

Sassoon végül 1948-ban hagyta el Sanghajt. Vagyonát (az ingatlanok kivételével) átutalta a Bahamákra. Feleségül vette ápolónőjét, aki osztozott a lóverseny iránti szeretetében. Óvakodva az antiszemitizmus csapásától, áttért a buddhizmusra, és későbbi éveit a jótékonykodásnak szentelte. A Bahamákon halt meg 1961-ben.

Az 1949-es kommunista hatalomátvétel után az irodák egy részét a Városi Pénzügyi Bizottság használta. 1952-ben az épület a városi önkormányzat tulajdonába került. 1956-ban ismét szállodává vált "Peace Hotel" néven. A kulturális forradalom idején a szállodát a Négyek Bandája használta.

2007-ben felújítási munkálatok miatt a szálloda bezárt, 2010-ben nyílt meg újra Fairmont Peace Hotel Shanghai néven. Jelenleg 270 szobával és 39 lakosztállyal rendelkezik. A nyolcadik emeleten található a Béketerem, valamint több tárgyalóterem és egy szabadtéri terasz. A földszinten a Sir Victor Sassoonról elnevezett Victor's Café üzemel.

A Bund és környéke a 19. század és a 20. század elején épült nagy gyarmati korszak építészetének változatlan lenyomata. Szinte minden úgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt. A régi Shanghai iránti nosztalgia régóta lenyűgözi a kínai és hollywoodi filmeseket, a Peace Hotel számos nemzetközi és helyi játékfilmben megjelent: 1987-ben Steven Spielberg "A nap birodalmában", 1991-ben ez volt a "Center Stage" című díjnyertes hongkongi életrajzi film egyik hátterében, később pedig “A fehér grófnő"-ben is feltűnik.

A szálloda bárja Sassoon idejében a Horse and Hound (Ló és agár) nevet viselte. Mivel az agár Sasson kedvenc állata volt, összesen 126-szor jelenik meg a vadászkutya alakja az épület díszítésében. Sőt nemcsak a kutya, hanem nevének kezdőbetűi a V. és az S. a díszítőelemek fő motívumai.
Felújításkor megőrizték a valamikori tulajdonos hagyatékát, még egy kis múzeumot is berendeztek a földszinten, a kávézóval szemben, ahol korabeli étkészleteket, használati és dísztárgyakat, régi feljegyzéseket, képeket, valamint az étterem különböző időszakokból származó menüit lehet megtekinteni.

Találunk itt egy magyar vonatkozású történetet is:

A Cathay Hotel 433 -as szobájában működött a Komor bizottság, Komor Pál vezetésével, aki 1898 óta élt Sanghajban, és mivel akkor még nem volt magyar konzulátus a városban, ő járt el a magyarok érdekében. Az 1930-as évek végétől segítette a Sanghajba menekült európai zsidókat.
Komor Pál (1886-1973) maga is zsidó szülők gyerekeként látta meg a napvilágot, szülei 1896-ban költöztek Hong Kongba, ahol csatlakoztak a fiú nagybátyjának vállalkozásához. Két évvel később települtek át Sanghajba.

Komor nagybátyja már az első világháború idején létrehozta az egymillió koronás Komor Segélyalapot, mely a távol-keleti fogolytáborokba került magyarokat és monarchiabelieket támogatta, ezt a munkát folytatta az 1924-ben Komor Pál által alapított Magyar Segélyalap is.

1938 augusztusában Sir Victor Sassoon pénzadományából létrehozta az Európai Menekülteket Segélyező Nemzetközi Bizottságot (I. C.), mely aktívan küzdött a náci terrorgépezet ellen.
Hamis igazolványok, menlevelek ezreit bocsátotta ki, melyek több mint 15 ezer zsidó menekült életét mentették meg. Komor Pál és csapata több embert mentett meg és fogadott be Sanghajba, mint Kanada, az USA, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika együttesen.
1942 január 27-én őt is letartóztatták a japánok, azzal vádolva, hogy angol kém. Kihallgatták, megverték, szabadulása után megtiltották neki, hogy folytassa munkáját. 1948-ban, mindenét hátrahagyva, feleségével Kaliforniába emigrált.

A szálloda bárjában az eredeti sötét bútorok és stílusos bárszékek kifinomult hangulatot teremtenek. A félhomályban a vendégek koktélokat szürcsölgetnek és a világ legrégebbi jazz-zenekarát hallgatják. Itt írtam az Old Jazz Band koncertjéről:

https://shanghaibanelni.blog.hu/2023/04/04/old_jazz_band

Aki erre jár semmiképp ne hagyja ki a város ikonikus szállodáját, ahol hajdanán a luxus volt az úr és a tulajdonos a házi kedvenceit kabalaként örökíttette meg az épület dekorációjában.

Forrás:

https://blogs.bl.uk/untoldlives/2012/06/victor-sassoon-and-shanghai.html

http://www.fairmontmoments.com/destinations/asia/fairmont-peace-hotel-shanghai/shanghais-legendary-landmark-since-1929 

https://hivatlanul.com/denes-gabor-keszulo-filmjerol-komor-pal-sanghajban/

https://www.szombat.org/tortenelem/sanghaji-menekultek-es-segitojuk

Szólj hozzá!

Címkék: muveszet tortenelem epiteszet Shanghairol


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5318093006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása