Shanghai Napló

Az elet ajandekakent egy ideig Shanghai a lakohelyunk, itteni eletvitelunket, napi tapasztalatainkat, elmenyeinket szeretnem megosztani elsosorban csaladainkkal, baratainkkal, ismeroseinkkel.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

By visiting AGODA and BOOKING.COM you can book cheap accommodations and support this blog. Thank you.

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

Find more about Weather in Shanghai, CI

Friss topikok

  • Adi21: @Vadrozsa: ok, koszi (2022.03.16. 07:31) Shenzhen
  • Mamata: Hát ez tényleg különleges! (2022.02.21. 08:14) Old Millfun
  • Vadrozsa: @sóhegy049: Gyere! Szivesen cserelunk, nekunk is nagyon bejott Szingapur :) Ami pedig Tokyot illet... (2022.02.15. 07:55) Wukang út
  • Vadrozsa: Valoban eleg magasan van a kiepitett setaut, de ez megsokszorozza a latvany szepseget. (2022.01.24. 07:43) A Song-hegy
  • Mamata: Mesés élményekben lehetett részetek. Általatok nekünk is. (2022.01.24. 06:54) Guoliang

2022.01.18. 10:27 Vadrozsa

Gaocheng Obszervatórium

Kína és egyben a világ legrégebbi csillagvizsgálója a Dengfengtől 12 kilométerre fekvő Zhougong templom udvarán áll.

Gaocheng városkában nagy hagyománya volt a csillagászati megfigyeléseknek, a nyugati Zhou királyságtól egészen a korai Yuan-dinasztiáig. Fennmaradt egy gnómon is, amelyet a Da Yan naptárhoz i.sz. 729-ben használtak. (A gnómon, avagy árnyékvető pálca az egyik legősibb és legegyszerűbb csillagászati mérőműszer: egy vízszintes alapon álló függőleges pálca. A Nap magassági szögét a pálca árnyékának hosszából számíthatjuk ki.)

A Dengfeng Obszervatóriumot időszámításunk után 1276-ban a korai Yuan-dinasztia idején Kublai Khan (a Mongol Birodalom ötödik khagán-császára) parancsára építették, Guo Shoujing (1231–1316) és Wang Xun (1235–1281) csillagászok, a Nap es a csillagok mozgásának megfigyelésére.
Egyébként a Yuan-dinasztia idején még további 26 csillagvizsgálót építettek.

A csillagvizsgáló két legfontosabb alkotórésze a Gui és a Biao mérő műszerek, melyek egy 9,46 méter magas kőpadon állnak.
A pad északi részén fekszik a körülbelül 1,33 méter, - napóra szerkezetéhez hasonló pálca (biao), amely árnyékot vet a kőpad lábánál elhelyezkedő kőcsatornára (gui).
Mellettük vannak még más mérőműszerek a napárnyék haladásán kívül a hold, a csillagok és más égi testek mozgásainak figyelésére.

A mérőműszerek, a nap, a hold és a csillagok valamint más égi testek mozgásai és a nap tevékenységei alapján Guo Shoujing kidolgozta az 1281-es új Shoushi-naptárt a lakosság számára, amely tartalmazza az évszakok, az éghajlati jelenségek valamint a klíma változásait.

A naptár 364 évig volt használatban és a maga idejében messze a legfejlettebb; a trópusi év hosszát 365 nap 5 óra 49 m 20 s-ban határozták meg, ez az érték megegyezik a mai Gergely-naptár értékével.

A naptár nagy segítséget nyújtott az ország lakosságának, első sorban a parasztoknak, akik a kijelölt éghajlati változások szerint művelték földjeiket.
Az obszervatórium adatai segítették a halászokat és tengerészeket is, akik a csillagok mozgásai alapján tájékozódtak, de nem utolsó sorban magának az uralkodónak is, aki a naptárban megjelölt dátumok alapján adta ki a földműveléssel és mással kapcsolatos utasításait.

A dengfengi csillagvizsgáló nagy szerepet töltött be Kínában a csillagászati kutatásban és nagyban hozzájárult a világ asztronómia tudományának fejlődéséhez. A dengfengi obszervatóriumban több évszázad alatt összegyűjtött adatokat a nemzetközi csillagászok világörökségnek tekintik. 1961-ben a kínai kormány a dengfengi obszervatóriumot országosan védett építménynek nyilvánította, 2010-ben pedig az UNESCO Világörökség része lett.
Forras: http://hungarian.cri.cn/1/2004/09/27/2@19473.htm

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Henan Dengfeng


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr6216812788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása