Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2020.04.29. 10:36 Vadrozsa

Shanghai

4 ev utan ujra talalkoztam azzal a szines vilagvarossal, ami annak idejen elvarazsolt. Elso azsiai metropoliszkent, ez nem volt neki nehez, hiszen addig csak Europaban es Eszak-Afrikaban utazgattam. Azsia teljesen mas, az emberek, a fenyek, az izek, illatok.....minden egyedi es kulonleges.

Vegigsetaltunk a kedvenc utcainkon a belvarosban, a francia negyed arnyas platanfai alatt, megneztuk az azota elkeszult 632 m magas Shanghai Towert, kimentunk a Bundra megcsodalni Pudong esti fenyeit. Nem volt kek az eg, kicsit paras, talan kicsit szmogos is, bar az utobbi idoben sokat javult a levegominoseg.

Ami meg feltuno volt az a csend, nem dudaltak az autok. Van ugyanis egy torveny miszerint a varos kulso korgyurujen belul, tilos a dudaszo. Nem uj a torveny, de eddig nem tartottak/tartattak be. Sokkal kellemesebb igy setalni.
A varos tisztabbnak tunt, az utcaseprok szorgalmasan dolgoztak, minden egyes platanfa levelet osszeszedtek. A jarda szelen uj kukak jelentek meg, kulon cigaretta csikknek is van rajta hely.
A belvarosi gyalogatkeloknel nemcsak a lampa, hanem az oszlop ket oldalan is latni az aktualis szint, ez nagy segitseg az autosoknak. Uj dolognak szamit az is, hogy egy hang figyelmeztet maradj a jardan, amig nem valt a lampa, az autosoknak meg hogy ha esetleg raalltak a zebrara.
A 16 metrovonal kozul befejeztek az 5-os, 13-as es 12-es vonalakat, meghosszabbitottak a 8-ast es 9-est sot epitettek egy 35 km hosszu 17-es vonalat is, igy osszesen 676 km hosszan halozzak be metrovonalak a varost. Shanghaiban szamomra mindig konnyu volt a kozlekedes, sokkal attekinthetobb, logikusabb mint peldaul Tokioban.

Elsetaltunk a People's Square-re, a Renmin parkban valtozatlanul uzemelt a hazassag kozvetites. Korabban irtam rola bovebben, az alabbi linken olvashatjatok:

https://shanghaibanelni.blog.hu/2012/01/13/kinaisalad

Arrol van szo, hogy hetvegeken nagymamak, nagypapak, szulok osszegyulnek a parkban es probalnak ferjet, feleseget fogni az egyedulallo csemetejuknek. A hirdetes szovegeben feltuntetik az illeto eletkorat, iskolai vegzettseget, foglalkozasat, neha meg a jovedelmet es a fenykepet is, valamint a partnerekkel szemben tamasztott kovetelmenyeiket. Kifuggesztik az esoernyoikre es keso delutanig ott kuporognak mellette. Termeszetesen vannak kozvetitok is akik bizonyos dij elleneben probaljak megtalalni az osszeillo fiatalokat.

Shanghaiban sokfele nacio kepviselteti magat, hosszabb-rovidebb ideig elnek/dolgoznak/tanulnak amerikai, angol, indiai, spanyol, olasz, francia, nemet, magyar, roman, szlovak..stb. allampolgarok. Ennek megfeleloen a konyha is multikulturalis, gasztronomiai spektruma valtozatos es szines.

Kedvenceink az indiai, olasz es a kinai muszlim kisebbseg (Xinjiang) etelei. Ettermeiket altalaban vegiglatogatjuk egy hetvegen, amig ott tartozodunk. A kinai baratainkkal is talalkoztunk, ok elvittek egy hires helyi etterembe, ahol kulonleges kantoni fogasokat kostolhattunk: meduzat, garnelat es fureszes sugert, melynek kinai neve: Shiban Yu.

Kina inkabb a teakulturajarol ismert, am gyorsan novekszik a kavezas iranti szenvedely, kulonosen a varosi kozeposztaly tagjai kozott.
A Starbucks 1999-ben nyitotta meg elso kavezojat Pekingben, azota tobb mint 4200 masik boltot, 177 varosban. Shanghaiban mar tobb mint 600 uzlete van.
2018 decembereben, az Alibaba-val karoltve egy egeszen kulonleges kavezot nyitott a West Nanjing Road- on. Nem is neveznem kavezonak, inkabb egy csodalatos szinhaz a kavezas szerelmeseinek, ahol a kulinaris elvezetek, vizualis elmenyekkel vetekednek. Kavezas/teazas/reggelizes kozben ugyanis szemtanuja lehetsz a kulonfele kavek porkolesenek, csomagolasanak. A mennyezetre szerelt atlatszo csovekben vandorolnak a babszemek a porkolokhoz, majd utana a zacskoba vagy a harom kavebar egyikebe, ahol azonnal fogyasztasra kerul. A leghosszabb bar 26.8 meter hosszu es kezzel keszitett, ez a leghosszabb Starbucks kavebar a vilagon.

A kavehaz kozeppontjaban egy hatalmas, 40 tonnas bronzhordo talalhato, amelyben a kavebabokat taroljak porkoles utan. Kivulrol a hordot 1000 darab hagyomanyos kinai pecsetiras disziti, amelyeket, - a Starbucks szerint-, kezzel graviroztak es a ceg, valamint a kave tortenetet meselik el.

Mellette egy kijelzotablan informaciokat latunk a jelenleg porkolodo kave szarmazasi helyerol, izerol. Nagy mennyisegu kavet Yunnan delnyugati tartomanyaban termesztenek, kizarolag a Starbucks szamara.

A ket szintes, csaknem 2800 m²-es helyiseg kicsit vidampark jellegu, a kave- es teakeszites minden mozzanatat vegig lehet kiserni, egyes pultoknal kostolgatni is. Az emeleten az erkely menten ulohelyek vannak, igy kavezas kozben nezelodhetunk, mi tortenik a “gyarban”.

Tobbfele kavefozesi technologiaval dolgoznak, igy gazdagitva tovabb az izeket es aromakat.
Az 1800-as evekbol szarmazo lombikos kavefozo hasonmasaval is talalkozunk itt, valamint a hidegen keszult kave "csepegtetos rendszerevel".
Utobbi ize sokkal lagyabb egy eszpresszoenal, koffeintartalma hasonlo, savtartalma viszont joval alacsonyabb, mintha forro vizzel keszulne.

A kulonbozo fozesi modszerek kiemelik a bab aromajanak uj arnyalatait. Azt ajanljak, probaljunk ki egyfajta kavet kulonfele modon fozve, vagy tobbfele kavet egyetlen modszerrel fozve, hogy erzekeljuk a eltereseket.

A “Teavana” tea bar az orszag ezereves teakulturaja elott tiszteleg es itt is szamos tea, tea alapu ital, valamint fozesi modszer kozul valaszthatunk, mint peldaul a nitrogennel keszult teakat, amelyeknek kremesebb lesz az allaga.

A kave es tea mellett, a masodik emeleten szeszes ital bar is uzemel, ahol termeszetesen kave alapu italokat is rendelhetunk. En pl. a Emerald City Mule-t valasztottam, ami hidegen keszult kave, gyombersor, egetett fahejas szirup es citrom kevereke, tetejen egy szelet almaval.

Hosszu pultokban sorakoznak a pek- es cukrasz sutemenyek, szendvicsek, pizza szeletek, focacciak, utobbiakat a Princi olasz pekseglanc szolgaltatja.

Az arak elegge elrugaszkodottak, amint latjatok a kepeken egy szelet sutemeny 78 yuan, az kb. 10 Euro (3400 Ft). Ezert az arert a kedvenc cukraszdankban a Daubnerben Budapesten egy egesz tortat vehetunk.

Az uzlet megis tele van reggeltol estig, hetvegen az ajton kivul is all a sor. Ha ez a bevetel nem lenne eleg a ceg ravasz modon ajandekboltot is uzemeltet a foldszinten, ahol kulonfele kavekat, kavefozoket, egyedi keszitesu bogreket, belga csokit es egyeb aprosagot arul. Mindez termeszetesen a Starbucks-Taobao alkalmazasban is megvasarolhato.

Van egy "kave konyvtar"is, amelyben a kave torteneterol, a kulonfele fozesi modszerekrol, a Starbucks torteneterol, valamint a "kavezas muveszeterol" lehet olvasni. Mivel a kave viszonylag uj elvezeti cikk Kinaban, a Starbucks azt remeli, hogy a helyszin elosegitheti a fiatalok ismerkedeset a kavezas rejtelmeivel.

Ha letoltjuk a Starbucks-Taobao alkalmazast, a termekek es eszkozok beszkennelesevel megannyi informaciohoz juthatunk a helyszinen, rendelni is tudunk, valamint kulonbozo kedvezmenyekben reszesulhetunk.

 

Forras:

https://roastery.starbucks.com.cn/

https://www.starbucks.com.cn/en/about/

https://www.businessinsider.com/starbucks-reserve-roastery-shanghai-china-is-worlds-biggest-2018-4

https://www.barrettish.com/travel/post/asia/china/shanghai-starbucks-reserve-roastery

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronomia varosnezes Shanghairol


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr5515644660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása