Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.11.01. 17:54 Vadrozsa

Egy-gyermek politika

Kinaban az “egy-gyermek politika” iranyelv, eloszor 1979-ben hangzott el Deng Xiaoping beszedeben, 1981-re mar eletbe leptettek es kiterjesztettek az egesz orszagra. A drakoi nepessegszabalyozasi torvenyt kimeletlenul betartattak a vezeto partfunkcionariusok es a helyi tisztviselok.

A hivatalos kinai megnevezes "jihua shengyu zhengce", ami szo szerint "tervezett szuletesi politika"-t jelent, az egy-gyerekre valo utalas nem szerepel benne. Nyugaton ezt, tevesen „egy gyerek politikanak" neveztek el.

Ennek szellemeben, a fiatal, egy gyermekes anyaknak spiralt kellett felhelyezni, a ketgyermekes csaladban egyikuket sterilizalni kell (ez legtobbszor a no volt), a torvenyt nem tisztelo terhes nokon pedig abortuszt kell vegezni. A nyolcvanas evek elejetol kezdve, tobb millio ilyen mutetet vegeztek evente, 1983-ban volt a csucs, amikor 14,37 millio terhessegmegszakitas tortent.
A legtobb beavatkozasra kenyszer alatt kerult sor. Az egyik legmegrazobb eset 2012-ben tortent, amikor egy 23 eves Shaanxi tartomanybeli not elraboltak a csaladtervezesi hivatalnokok es abortuszra kenyszeritettek terhessege hetedik honapjaban.
Propagaltak a terhessegmegelozo modszereket es kellekeket, valamint megjutalmaztak azokat a parokat, akik gyerek nelkul maradtak.

Aki megis megszulte masodik gyereket, egy eves atlagfizetesnek megfelelo penzbuntetest kapott a csalad. A gazdagok ki tudtak ezt fizetni, a szegenyebbek a tisztsegviseloket fizettek le, vagy egyeb trukkokhoz folyamodtak.
Egyik ismeros kinai lany elmeselte, hogyan jatszotta ki a csaladja a torveny oreit. Az o szuletese utan 3 evvel, az anyukaja ujabb kislanyt szult. Hogy elkeruljek a penzbirsagot, az o szuletesi anyakonyvi kivonatat visszadatumoztak 3 evvel, hogy iker-testverekkent keruljenek nyilvantartasba. Emiatt kesobb gondjai voltak a foiskolan, mert hivatalos iratai szerint tul fiatal volt, meg kozepiskolaban lett volna a helye, nem felsooktatasban. Azt, hogy o tulajdonkeppen 3 evvel idosebb, ugy tudta bizonyitani hogy evente kert egy bizonyitvanyt az onkormanyzattol, amit penzert allitottak ki neki. Ez is hu bizonyiteka a hivatalok visszassaganak, korruptsaganak es fejetlensegenek.
Masik kiskapu a gyerekek eltitkolasa volt a hatosaguk elol. Ok az ugynevezett „fekete gyermekek” (hei haizi). Nekik nincsenek hivatalos irataik, nem jarhatnak iskolaba, nem vallalhatnak legalisan munkat, jobbara a csaladi vallalkozasban es a foldeken dolgoznak. Az 1982-es nepszamlalaskor 4 754 602 ilyen regisztralatlan szemelyt talaltak (ez az ossznepesseg 0,47 szazaleka), 1990-ben 8 535 536 fot (0,76 szazalek), 2000-ben pedig 8 052 484 fot (0,65 szazalek), vagyis nem elhanyagolhato meretu csoportrol van szo.

A kinai csaladtervezest egy osregi hagyomany is bearnyekolja: a fiukultusz. A kinai csaladban hagyomanyosan a fiu szamit teljes erteku gyereknek, a lanyoknak nincs tul nagy ertekuk. A fiuk nemcsak azert „hasznosabbak”, mert besegitenek a gazdasagban, hanem tobbet keresnek, kovetkezeskepp el tudjak tartani idos szuleiket, tovabba alapvetoen megbecsultebbek a ferficentrikus tarsadalomban.
A lanyok ferjhez menetelukkel kikerulnek eredeti csaladjukbol, es eletuk hatralevo reszeben ferjuk csaladjahoz tartoznak, aposukat es anyosukat kell gondozniuk. Evezredek ota a fiugyerek kotelessege, hogy idos szuleit eltartsa, es halaluk utan bemutassa szellemuknek az aldozatokat; a lany a ferje szuleinek tartozik ezekkel a kotelezettsegekkel. 

lllegalis volt a szuletendo gyermekek nemenek megallapitasa, nyilt titok a vilagra jottuk utan meggyilkolt lanycsecsemok magas szama.
Az ultrahangos vizsgalatok terjedesevel sok no inkabb az onkentes abortuszt valasztotta, ha lanya szuletett volna.

Igy lassan kialakult a ma is letezo, nemek kozotti egyenlotlenseg. 2009-ben, 100 lanyra 117 fiu jutott. ( a vilagatlag 100:103-108 kozt alakul.)
A pekingi Nemzeti Szuletesi Bizottsag szamitasai szerint 2020-ra, mintegy 24 millio ferfi marad par nelkul. A nagyvarosokban kulonosen nagy veszelyforrast jelentenek ezek a frusztralt ferfiak, akiknek pejorativ elnevezese mandarin nyelven: “ pucer botok”.

Az erosen elferfiasodott videkeken divat lett a lanyrablas, mert a ferfiak csak igy tudnak csaladot alapitani.
Aztan az emberkereskedok kiszemeltek maguknak a fiugyermekeket is. Nem hivatalos forrasok szerint evente kb. 200.000 fiugyermek cserel szuloket. A tehetos, lanygyermekkel megaldott szulok akar 6000 amerikai dollart is hajlandoak fizetni egy fiugyermekert. A pontos adatokat termeszetesen homaly fedi, a rendorseg csak annyit arult el, hogy 2009-ben mintegy 2000 gyermek kerult vissza eredeti szuleihez, es 15 gyermekrablot vegeztek ki.

A sok lanygyerek-abortusz miatt, modositast vezettek be, melyben a kormany enyhitette korabbi szigorat Az etnikai kisebbsegeknek es a videken eloknek engedelyeztek a ket gyereket akkor, ha az elsoszulott lany.

1999-ben Zhu Rongji, akkori miniszterelnok meg arrol beszelt, hogy az uj evszazadban tovabbra is ervenyesiteni fogjak a hatekony csaladtervezesi programot, hogy kedvezo kornyezetet teremtsenek a tovabbi fejlodeshez. Aztan szep lassan rajottek, hogy a nyugdij- es TB-tamogatasok rendszere eleg fejletlen es sok fiatal hazasparra, sajat gyerekuk mellett, meg 4 nyugdijas szulo eltartasa is harul.
Gazdasagi szakertok is arra figyelmeztetnek, hogy az eloregedett nepesseg mar nem lesz kepes a megszokott gazdasagi novekedest hozni.

Vegul 2009-ben megengedtek, hogy azoknak a paroknak, akik maguk is egykek, lehet egy masodik gyereke. Shanghaiban, ha a hazaspar barmelyik tagja a halaszatban dolgozik, es tobb mint 5 evet toltott el a tengeren, akkor szankcio nelkul vallalhatott masodik gyereket.

Ket gyereket engedelyeztek azokban a csaladokban is, ahol az elso utod valamilyen fogyatekossaggal szuletett, vagy peldaul a csaladfo munkakeptelenne valt. A kisebbsegi nepcsoportok eseteben (peldaul az ujguroknal vagy a tibetieknel) varosokban ketto, falvakban harom-negy gyermek vallalasara volt lehetoseg. Kulfoldrol visszatelepulo kinaiaknak is lehetett ket utodjuk, valamint az egesz Kinat megrazo 2008-as sichuani foldrenges utan azoknak a csaladoknak, akik elvesztettek csemeteiket engedelyeztek ujabb gyermekvallalast.

2014-ben ezt tovabb enyhitettek, azzal, hogy ha a parok kozul csak egyikuk volt egyke, akkor is lehet egy masodik gyerek.
Az allami media unnepelte a nepesseg-politikai szemleletvaltast, ramutatva, hogy 2014-ben tovabbi  470.000 szuletes varhato.

De a baby-boom, mai napig nem kovetkezett be.
A fiukultusz miatt kialakult nohiany, tovabb gatolja a reprodukciot. Az alacsony termekenysegi rata olyan ordogi korbe taszitja az orszagot, amibol nehezen lehet kimaszni.

Az ugynevezett "shidu" csaladok szama, ahol a szulok egyetlen gyereke meghalt, evente 76.000 csaladdal szaporodik. Oket nem hozta lazba, az uj torveny, szamukra mar csak a gyasz es a szomoru oregkor maradt.

Liang Zhongtang, a Shanghai Tarsadalomtudomanyi Akademia demografusa, azt nyilatkozta, hogy ezt a torvenyt mar regen el kellett volna torolni . A fo kerdes nem az 1 gyermek vagy 2 gyermek megengedese. Itt alapveto emberi jogokat es a nok reprodukcios szabadsagat tiportak labbal. Az egykepolitikaval 1980 ota 400 millio szuletest akadalyoztak meg.

35 ev utan, a Kinai Kommunista Part (KKP) Kozponti Bizottsaga, 2015. oktober vegi plenaris ulesen ugy dontott, hogy veget vet a korabbi megszoritasoknak es minden csaladnak engedelyezik a ket gyermek vallalasat. A hatarozat celja a demografiai folyamatok egyensulyba hozasa: a nepesseg oregedesenek megallitasa es a nemek aranyanak visszaallitasa.

A tortenelmi bejelentest nem fogadta kitoro orom a lakossag reszerol. Nagyon sokan azt mondtak, koszonik, jol megvannak egy gyerekkel is. A kozossegi oldalakon inditott felmeresek  szerint,  a valaszadok 40- 43 %-ka nem szeretne masodik gyereket. Legtobben az ido es penzhianyt hoztak fel. Nehanyan meg varnak, es ha az allam a jovoben tobb segitseget nyujt a gyerekvallaloknak, akkor talan igen. Csupan 2% nyilatkozott ugy, hogy megengedhetik maguknak tobb gyermek felneveleset.

A felborult nemi aranyra, Xie Zuoshi, a Zhejiang Egyetem kozgazdasagtan professzora, azt javasolta, hogy az alacsony jovedelemmel rendelkezo ferfiak osszak meg maguk kozott a noket. Egy gazdag ferfi konnyen szerez maganak feleseget, viszont a szegenyebbek hoppon maradnak. Ha elfogadjak a tobb ferjuseget, akkor a megoszto gondoskodas elven, a ferfiak nem maradnanak nok nelkul es tobb gyerek szuletne. Xie professzor javaslatat tobben erkolcstelennek tartjak, pedig valojaban tortenelmi alapja van, a 18. es a 19. szazadi videki Kinaban, a nok, ket (vagy neha tobb) ferjet tartottak, es ezt a helyi kozosseg elfogadta.

Egy fiatal sichuani fotos, Fan Shi San egy teljes fenykepsorozatot szentelt az egy gyerek politika hatasanak bemutatasara. Sajat generacioja aldozatul esett a szigoru csaladtervezesi programnak, es szerinte a testver hianya mely nyomot hagyott az 1980 utan szuletett gyerekek identitasaban. Az egykek, probaltak beepiteni eletukbe egy kepzeletbeli alter-egot, egy tarsat, aki helyettesiti a nem letezo testveruket.
Ma mar felnott emberekke cseperedve, nem vagynak sem egy, sem ket gyerekre, legtobbnek egyaltalan nem all szandekaban csaladot alapitani.

Az egykek identitasanak kialakulasat remekul lattatja a fotos. A modellek a kepeken elkulonulnek, maganyosak, nem tudnak egymassal kommunikalni.

Lehet vitatkozni a csaladtervezesi politika sikererol vagy kiemelni a hatranyos velejaroit, de teny, hogy az eredeti celt megvalositottak: visszafogtak a nepessegszaporulatot. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr908041614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása