Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.12.15. 06:33 Vadrozsa

Esküvő Kínában

Sajnos meg nem voltunk kinai eskuvon, de ami kesik nem mulik :)
Ferjem egyik kolleganojenek, Camille-nak, hamarosan bekotik a fejet, es megigerte, hogy meghiv bennunket a jovo evben tartando eskuvojere.
Az alkalmat kihasznalva, multkor kifaggattam ot a kinai eskuvoi szokasokrol.

Mivel Kina nagyon nagy es sok nemzeti kissebbseg el a kulonbozo regiokban, ezert rengeteg hagyomany alakult ki, melyek egy reszet ma is orzik, masokat elsoport a modern vilag es a nyugati szokasok.

Regen, amikor a szarmazas, vagyon, elorelepes, haboru vagy beke mind-mind fontosabbak voltak, mint a fiatal par akarata, a csaladok egymast kozott terveztek el az eskuvot es ha az asztrologus szakerto is osszeillonek talalta a part, a fiataloknak nem sok beleszolasa volt. Akkor az eskuvo nem jelentett tobbet egy elonyosen megkotott uzletnel.

Ha nem uzleti okokbol kottetett a frigy, es a fiatalok, - mit ad Isten, - csak ugy megtetszettek egymasnak, akkor a fiu csaladja, felkert egy kozvetitot aki lebonyolitotta az ismerkedest es leanykerest annak rendje- modja szerint.
Eloszor egy formanyomtatvannyal felkereste a lanyos hazat, ahol a leendo menyasszonynak orara pontosan meg kellett adnia a szuletesi datumat.
Ezutan a fiu csaladja harom napig orizte a dokumentumot az osi hazi oltar elott. Ha ez ido alatt veszekedes, baleset vagy barmilyen baljoslatu esemeny tortent, akkor egy asztrologus szakerto dontotte el, hogy szuletesi datumok alapjan osszeillenek-e vagy sem. A kinai hagyomanyok szerint ezeknek osszhangja vagy ellentete hatarozza meg a par sorsat. Ezt Suan Ming-nek nevezik, es ha az eredmenyek negativak a fiatalokat lebeszelik egymasrol, ha pozitivak, akkor tovabb lephetnek a kovetkezo teendore.

A kinai kalendariumnak nagy jelentosege van osidok ota. Hasznos utmutatot szolgaltat ugy a nagyobb dontesek, esemenyek elott, mint a mindennapi elet apro lepeseirol. Megmondja melyik a legalkalmasabb nap a koltozesre, hazepitesre, utazasra, eskuvore..stb. Akik hisznek benne, szigoruan kovetik az utasitasokat.
Erre en is lattam mar peldat a kornyezetemben: egy csalad eleteben dec. 31-ke volt a legmegfelelobb nap az uj lakasba valo koltozesre es ezt be is tartottak.
Masik sztori: a ferjem munkahelyen egymasba szeret egy fiu meg egy lany. Egyutt jarnak hosszu honapokig, kozos barati koruk alakul ki, a lany gyakran tartozkodik a fiu lakasan, szepen fejlodik a kapcsolatuk. Mindketten kedves, intelligens, tanult (mernokok, egyikuk Europat is megjarta) emberek, bennunket is meghivtak egyszer magukhoz ebedre, ...szoval jol ismerjuk oket.
A fiu egyszercsak gondol egy nagyot es ugy dont megkeri parja kezet.
A szulok osszedugtak a fejuket, belekukkantottak az igazmondo naptarba es ott az allt feheren-feketen, hogy a ket fiatal nem egymashoz valo, nem lesznek egyutt boldogok. Erre mit tesz a ket szerencsetlen szerelmes? Hat elvaltak kerlekszepen, kulon utakon folytatjak. Megsem lehet a csalad ellen menni, milyen dolog az?
De nem szep lassan, fokozatosan am.....egyik-naprol a masikra, masnap mar csak ismeroskent udvozoltek egymast.  Ez annyira hihetetlen, teljesen le voltunk dobbenve. Hogy lehet ennyire megkemenyiteni a szivet, hogy lehet ilyen fegyelmezetten elni es tovabblepni?  Ilyen elofordul a XXI. szazad Kinajaban?

Na de terjunk vissza oda, hogy ha pozitiv a horoszkop teszt es szerencses csillagzat alatt szuletett a gerle par, akkor ez a felkert kozvetito, osszeismerteti a ket csaladot, majd megejti a lanykerest, az apro szabalyok es protokoll betartasaval.
Kovetkezo lepes a menyasszony aranak meghatarozasa, vagyis az eljegyzesi ajandekok:  a lany csaladja megkeri a keritot, hogy vazolja fel az altaluk meghatarozott arat, amelyet eljegyzesi ajandekok formajaban a volegeny  csaladjanak illik prezentalni. Az ajandek lehet etel, vallasi targyak, ekszerek..stb. a mennyasszony csaladjanak igenyei es vagyai szerint.

Manapsag altalanos igeny, hogy legyen lakasa a fiunak. Enelkul, bizony keves eselye van feleseget talalni.
Aki rendszeresen olvassa a blogot, emlekezhet a People Square-en tartando "ember-vasar" beszamolora. Annak aki megsem, itt a link:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2012/01/13/kinaisalad

Naszoval, nemhiaba van feltuntetve a szerencsetlen fiu adatlapjan, hogy mennyi a keresete es van-e lakasa, akiknek van azok bizony kelendobbek. A mostani lakasarakat ismerve, kicsit megertem oket, de ennek akkor sem az anyagiakrol kene szolnia!
Szemelyesen ismerek olyan not, aki azert gurcol naphosszat, hogy vegre osszejojjon a lakas a 20 eves fianak, igy aztan nosulni tudjon.
Hallottunk par sztorit is a lanyok igenyeirol, megmondom oszinten, hogy szerintem agyilag meg a gyerekkor mesevilagaban elnek, vagyaikat az Ezeregyejszaka hercege sem tudna kielegiteni.

Tobb ferfi kollegatol hallottuk azt is, hogy a lany mar elso talalkozaskor a fiu anyagi helyzete irant erdeklodik. Sot olyan is volt, hogy elkerte a fiu fizetesi papirjat. Es ezt normalisnak tartjak.

Olvastam egy tanulmanyt mely 50 ezer fo megkerdezesevel keszult orszagos szinten, ebbol kiderul:
" A kínai nők 68 százaléka nem mondana igent egy olyan kérőnek, aki nem rendelkezik saját lakással. Tíz hölgyből hat gondolja úgy, jól férjhez menni a karrierépítésnél is fontosabb.
Az, hogy leendő férjük külseje vonzó-e, csupán a válaszadók 22 százaléka számára bizonyult fontosnak. Legmagasabb elvárásai a 20-as éveikben járó hölgyeknek van, ők gazdag, illetve befolyásos családba házasodnának, és a lakás mellé autót is szeretnének a házassággal.
A kínai nők 80 százalékának eszébe sem jutna, hogy négyezer jüan, vagyis 156 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező férfihez menjen feleségül, 27 százalékuk pedig ennél is magasabbra teszi a lécet, legalább havi 10 ezer jüanos, azaz 390 ezer forintos fizetést várva el jövendőbelijétől ."

Ott tartottunk, hogy klappolnak a horoszkopok, indulhat a buli. Megint belekukkantanak a mindentudo kalendariumba es kivalasztanak egy szerencses napot amikor megtarthatjak a hivatalos eskuvot.
A hazassag bejegyzese az itteni anyakonyvi hivatalba, az egyetlen nelkulozhetetlen kovetelmeny. A ceremonia nem tul romantikus, a hazassagkoto teremben futoszalagon gyartjak a "friss hazasokat".
Hagyomanyorzobb csaladoknal, templomi eskuvot is tartanak, de itt a par beszel es leroja tiszteletet a Jade Csaszar elott, illetve oseik, majd egymas elott.

Miutan a mennyegzo napjat is kivalasztottak (ez nem mindig esik egybe a hivatalos hazassagkotessel), a nagy napon a volegeny utra kel a naszneppel es elmegy a szive valasztottjaert. Odaerve a mennyasszony rokonai mindenfele trefaval es talalos kerdessel probaljak feltartoztatni es probara tenni ugyesseget.
A kuzdelem lenyege: ereztetni a volegennyel, hogy nem konnyu megszerezni az ahitott not, fokozni a mennyasszony szerelmet es buszkeseget hos lovagja irant.
Miutan elnyeri ujra valasztottja kezet-szivet, elviszi haza a sajat csaladjahoz.
A menyasszony otthonatol a volegeny otthonaig tart a felvonulas es tradicionalis zenekar kiseri oket. Ez falutol, tersegtol fuggoen eltero lehet.
Ha a mennyasszony masik telepulesrol vagy varosbol valo, akkor szallodai szobat berelnek es ott oltozik fel, oda megy a volegeny erte.
A fiu csaladja a mennyasszonyt ceremoniaval fogadja, ez is sokfelekeppen zajlik, ezzel jelezve, hogy attol a naptol o is a csalad tagja.

Ezutan a kivalasztott etterembe mennek ahova lassan megerkezik a tobbi vendeg. Tersegtol fuggoen itt is tobbfele szokas el, egyes teruleteken a fiatalasszony teaval kinalja meg a szuloket es a vendegeket.
A menu altalaban 5-10 fogasbol all es olyan eteleket szolgalnak fel, amely a termekenyseget szimbolizalja, illetve a helyi finomsagokat.
Mondhatjuk azt, hogy az eskuvoi bankett, nagyjabol a nalunk szokasos lakodalomnak felel meg, azzal a kulonbseggel, hogy itt nem tancolnak. Inkabb egy nagy lakomahoz hasonlit, amely soran a fiatal parnak kulonbozo mokas feladatokat adnak es ezek teljesitese kozben a hangulat fokozodik es mindenki jol szorakozik.
Camille szerint leginkabb egy szines szinhazi attrakciohoz hasonlithato az egesz, ahol a mennyasszony es volegeny foszereplokkent szorakoztatjak a tarsasagot.

Elmondasa szerint ma mar sokkal egyszerubben zajlanak az eskuvok, nem fektetnek hangsulyt a hagyomanyos lepesek betartasara, kiveszoben vannak a regi hagyomanyok, helyette ujakat mazsolaznak ki a nyugati kulturabol. Atvettek peldaul a fogadalomtetelt, a gyurucseret es azt is, hogy pezsgovel koszontik a friss hazasokat.
Ma mar leginkabb harom reszbol allnak az eskuvok: a hazassag bejegyzesenek jogi aktusa, a fenykepezkedes es a bankett.
Es sajnos legtobben mar nem a tradicionalis piros ruhat valasztjak a nagy napra, hanem feheret, nyugati mintara.
Ezt nagy hibanak tartom, szerintem gyonyoruszepek a karcsu, fekete haju lanyok tuzpiros ruhaban.
Kedves barataink, Dori es Enrico itt eskudtek meg Shanghaiban, Dori piros ruhaban vonult be a hazassagkoto terembe. Csodaszep volt.

imag0011.jpg

A "Cheongsam", nagyon csinos, testhez allo selyemruha, amit 1925 korul kezdtek hordani a kinai nok. Az ido elorehaladtaval es a kor szellemenek megfeleloen kisebb valtozasokon esett at a ruha. Hetkoznapokon mar nem, viszont kulonbozo esemenyeken ma is hordjak.

Hat nem sokkal szebbek mint a feherruhas mennyasszonyok?

 Az alabbi kepek az osi idok mennyasszonyi ruhait “Feng Guan Xia Pi”, mutatja be:

Camille szerint az eljegyzesi ajandek sem divat mar, inkabb leulnek a szulok es megbeszelik az eskuvo reszleteit es hogy miben tudnak segiteni a fiataloknak, hogy minel konnyebben induljon az eletuk( lakasvasarlas, egyeb tamogatas).

A fenykepezkedes mar az eskuvo elott joval megtortenhet, ezt inkabb az evszakhoz/ idojarashoz igazitjak, mert a legtobb kep a termeszetben keszul. Tobb fajta mennyasszonyi ruhat berel ki az ara es ezeket valtogatja a nap soran.
Jo esetben egy teljes napig tart a fotozkodas, amikor a fiatal par a stabbal egyutt felkeresi a kiszemelt helyszineket, aztan ott hosszas keszulodes, sminkeles, beallitas utan surun kattog a fenykepesz gepe. A fotos mellett  vilagosito/arnyekosito/ oltozteto/sminkelo szemelyzetet is berelnek erre a napra. Altalaban to vagy tenger parton, szep parkban, de a varos nevezetesebb pontjain is fenykepezkednek.
Azert van szukseg elore elkesziteni a kepeket, mert a kesobb kikuldott meghivokhoz csatolnak egy kisebb fotoalbumot, vagy par kepet.
Tobb ilyen kepet keszitettem amiota itt vagyunk, azokbol mazsolaztam parat:

Camille es parja mar tul vannak a hivatalos reszen, a fenykepezkedesen, sot mar lakast is vasaroltak egyutt. A mennyegzo datumat viszont csak jovore tuztek ki, biztos akkor talaltak megfelelo napot a horoszkop szerint:)

Azt olvastam, hogy ilyenkor meg a legszegenyebb csaladok is melyen a zsebbe vagy hitelhez nyulnak, hogy mindenbol a leheto legjobbat tudjak nyujtani - mutatni a fiataloknak es a nasznepnek. Sokat adnak a kulsosegekre, fontosnak tartjak a rongyrazast, hadd lassa a szomszed es a messzirol jott rokon milyen jol elnek es mi mindent engedhetnek meg maguknak.
Pedig a fotok, a ruhak, a dekoracio es az ettermi szamla tetemes osszeget emesztenek fel. Shanghaiban hajmeresztoek az arak: a legjobb otcsillagos hotelekben egy tizszemelyes asztal alaparon 1200 dollart kostal.

Kinaban vannak olyan videkek, ahol szazasztalos eskuvoi banketteket is rendeznek. A lagzi ugyanis nemcsak a fiatal parrol szol, a szuleik szamara is nagyon fontos, akik a barataikkal es az uzleti partnereikkel is meg akarjak osztani ezt a nagy esemenyt.
Es akkor meg nem emlitettuk a gyurut, Kinaban van a legnagyobb piaca a gyemantnak, egy 3500 dollaros gyemantgyuru atlagos arnak szamit a kinai kozeposztaly koreben.

Az eskuvoi bankettre meghivott vendegeknek nem illik ures kezzel menni. A legjobb ajandek a jol ismert kinai voros boritek (hongbao), amelyet bankjegyekkel kell kibelelni.
A hongbao szerencse penzt vagy penz ajandekot jelent, es azert piros boritekban adjak at, mert ez a szerencse szine Kinaban. Ezert piros a mennyasszonyi ruha, legtobbszor a torta is, meg a terem diszitese.

kinai_eskuvo11.jpg

A suanghszi (shuangxi)  vagy "dupla boldogsag" jele az eskuvok  egyik kotelezo kelleke.

A szimbolum ket  hszi (xi) irasjegybol epul fel, ennek jelentese boldogsag. Ket irsasjegy egymas mellett pedig ertelemszeruen a dupla vagy paros boldogsag jelentese. Eskuvokon gyakran szerepel a pirossal megrajzolt szimbolum, neha a terem diszekent, vagy ajandekok csomagolo papirjan, esetleg magan az ajandekon is.

Kinaban a legnagyobb bankjegy a 100 yuanos, ebbol kell kivalasztani a legropogosabbakat. Ha nem vagyunk diszvendegek, akkor manapsag mar 8 darab 100-as bankjeggyel biztosra mehetunk, minthogy a 8-as szamjegy Kinaban igen szerencsesnek szamit. Ha pedig valaki nagyon-nagyon kozel all hozzank, akkor 3000 yuant is tehetunk a boritekba. Ez termeszetesen nem a maximum. A 4000 yuan, 4-es szam szerencsetlen hangzasa miatt mindenkeppen kimarad, de 5000 yuant mar nyugodtan adhatunk.

A kinaiak szamara a legfobb elv az, hogy ugyanannyit adnak, mint amennyit hajdanan ok kaptak, vagy a szulok, esetleg a testver kapott. Az egesz a viszonossag alapjan mukodik, mint oly sok minden Kinaban.

Eskuvo utani napokban a fiatal par jelkepes kis ajandekot ad a munkahelyen a kollegaknak, apro kis dobozban egy szem csokolade vagy sutemeny.
A gyujtemenyunk:

Az utobbi evekben rohamosan megnott az ujgazdagok szama Kinaban.
Az 1,3 milliardos tarsadalomban 27 millio fo tartozik a vagyonosok es a szupergazdagok koze. Egyesek meggazdagodasa nem teljesen legalis modon tortent, igy a kozep-osztaly nagy resze, -akik ezt sejtik -mely megvetessel viseltetnek iranyukba.

A szegeny reteg nem sokat torodik veluk, egyreszt nemigen szerez tudomast roluk, (nem olvas ujsagot, magazinokat..stb.), masreszt annyira el van foglalva a sajat megelhetesi es boldogulasi gondjaival, hogy nincs ideje, energiaja semmi masra, az o kis vilaga a rizsfold vegeig terjed, es valoszinu soha az eletben nem fogja elhagyni szulo faluja/varosa hatarat sem.

Az ujgazdagoknak termeszetesen csak a vagyona nott meg hirtelen, tudassal,  kulturaval, kifinomultsaggal, joizlessel messze lemaradtak. Ezeket az ertekeket nem lehet penzzel megvenni, es ha tehetnek sem biztos, hogy aldoznanak ra.
Jobban szeretik az ures locsogast, a feltunoskodest, a kivagyisagot.
Penzuk, hatalmuk, tarsadalmi "poziciojuk" szeles koru mutogatasa erdekeben mindenre hajlandoak, a papagaj-oltozet stilustol a citromsarga Ferrarikon valo szaguldozasig, a divat- marka boltok kifosztasatol a maganrepulogepen valo, parizsi bevasarlassal egybekotott kiruccanasig.
A koznep mar talalt rajuk egy kifejezest: tuhao, ami nagyon gyorsan elterjedt a neten. Regen a helyi urakat illettek ezzel a jelzovel, ma talaloan kigunyolja az extravagans, izlestelen, bardolatlan ujgazdag reteget. Egyfajta duh es elkeseredettseg is kierzodik, a gazdagok es szegenyek kozotti szakadek novekedese miatt.

Ujgazdageknal termeszetesen az eskuvo is luxus-szamba megy. Ime egy mult  szombati ujgazdag eskuvo kepei a wuhani Intercontinental szallobol, amely inkabb egy gala musorhoz volt hasonlatos. Ot luxusauto, kozottuk Ferrari, Maserati, Audi parkolt a balteremben.

Masik ujgazdag eskuvon, Hummerek, Lamborghinik es a Porschek leptek el Dongguan utcajat  es oruletes tuzijatek show mellett vonultak fel. De ez meg nem minden, a luxuskocsik utasai egyszercsak kipattantak es piros boritekokat (hongbao) kezdtek osztogatni a jarokeloknek. Ezen az eskuvon 1es 100 Yuan kozotti osszegek voltak a boritekokban, amelyeket a szerencses bameszkodok megkaptak.
A 20-as eveikben jaro fiatal par tobb mint masfel millio yuant ( kb. 200.000 euro) koltott el a pazar eskuvore, de nem banjak. A volegeny, Chen JunLliang, Hunanbol jott es egy eve kezdte vallalkozasat, mara o lett a Dongguan Internet tulajdonosa.
Azt nyilatkozta, hogy igazan sikeres a cege, hatalmas penzalapra tettek szert az elmult honapokban, es hat ma van az eskuvoje, ezert duplan kell unnepelni:)

Szoval ilyen bulikat tart "Kina kremje". Keves az esely, hogy bennunket hasonlora invitaljanak, viszont Camille eskuvojerol szivesen beszamolok majd.

1 komment

Címkék: kinai modra kinai szokasok ujsaghirek


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr846981347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bitter Ildikó 2015.01.07. 10:07:14

már várom a beszámolót, nagyon tetszett ez a bejegyzés!
süti beállítások módosítása