Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.12.04. 08:35 Vadrozsa

Hello Kitty őrület

40 eve indult vilaghodito utjara a szaj nelkuli figura es sikere ma is toretlen, sot naprol-napra no a rajongok tabora, csak a Facebook kovetoinek szama meghaladta a 15 milliot.

p024vl48.png

A Hello Kitty egy japan mesefigura, amelyet 1974-ben alkotott meg Yuko Shimizu.

yuko_shimizu.jpg

Teljes neve Kitty White, aki azert kapott angol nevet, mert megalkotasa idejen a brit kultura nepszerű volt a japan lanyok koreben. Az akkori kozizles szerint az o elete a tokeletes gyermekkort szimbolizalta.
Elso ranezesre cicanak tunik, meg a neve, kitty is cicat jelent magyarul, viszont a ceg szovivoje cafolta ezt:

- "Hello Kitty nem egy macska, hanem egy rajzfilmfigura, egy kislany, egy ket labon jaro jobarat. Es azert nincs szaja, mert o a szivebol beszel. O a Sanrio nagykovete es nincs egy konkret nyelvhez kotve."

Termeszetesen Kitty nincs egyedul, fiktiv vilagat is tokeletesen kidolgozta a Sanrio ceg:
A kislany angol es szuleivel Mary es George White-tal, valamint ikertestverevel Mimmyvel London kulvarosaban elnek. Kitty a Skorpio jegyeben szuletett, A vercsoportja van, 3 almanyi a sulya es 5 almanyi magas. Nagyon vidam es boldog kislany, szeret sutogetni es finomsagokat enni. Kedvence az anyukaja almas piteje. Van egy cicaja, Charmmy Kitty es egy aranyhorcsoge, Sugar. Egyik kedvenc mottoja: "Baratokbol sosem eleg!"
Hello Kitty hivatalos honlapja:

http://hello-kitty.sanriotown.com/

Hello Kitty eloszor egy muanyag penztarcan jelent meg 1975-ben,

hellokitty-coinpurse-lowres.jpg

es hamarosan rengeteg kulonbozo termeket gyartottak kepmasaval. Bar eredetileg a fiatal lanyokat celoztak meg, ma a felnottek koreben is nepszeru.
Kifejezestelen arca mar minden elkepzelheto holmit diszithet, irodaszerektol a ruhakig, szamitogepektol az autokig, alsonemuktol az eskuvoi ruhakig, a wc.papirtol a smink taskaig...az alkotok otlete kifogyhatatlan.
A figurat tobb mint 50.000 termeken, tobb mint 70 orszagban adtak el, a vedjegy tulajdonosa, a Sanrio ceg 759 millio dollaros eves bevetelt konyvelhet el belole. A BBC szerint napjainkban a Hello Kitty marka 7 milliard dollart er.

A magyar szarmazasu tervezot, Leiber Juditot is megihlette a szupercuki kabala es csupastrasszos-rozsaszin mini taskait  3-4000 dollar kozotti aron vesztegeti a Los Angelesi butikjaban.

Christine R. Yano, a Hawaii Egyetem antropologusa, evekig tanulmanyozta a Hello Kitty-jelenseget, konyvet is irt rola. Szerinte a figura sikere eppen az uressegeben rejlik, egeszen konkretan abban, hogy nincs szaja, igy sokfele embert meg tud erinteni, sokfele hangulatot meg tud jeleniteni.

Dobay Adam kulturakutato velemenye szerint, a cukisag a modern japan kultura resze: 
"A természet közeli gyökereit a mai napig őrző Japánban a gyermeki létezést az ember természetes, eredeti állapotaként tisztelik. A Hello Kitty pont attól lesz nagyon izgalmas, hogy nincs szája, nincs konkrétan meghatározott érzelmi állapota, amit feléd kommunikál. Ezzel projekciós felületté válik: a saját érzelmi állapotodat vetíted rá a figurára, amitől az empatikusnak hat. Ezért volt tudatos döntés a Sanrio részéről, hogy nem rajzoltak szájat Hello Kittynek. A japán társadalmi rendszer erősen hierarchikus, rengeteg kimondatlan szabállyal arról, hogy kivel hogyan beszélhetek, kit hogyan szólíthatok meg. A Hello Kitty-figura a nyílt, szabad, őszinte gyermeki kommunikáció szimbóluma, amelyben a beszélők egyenrangúak – nem véletlen a barátságos Hello előtag sem". 

En ugy latom Azsiaban sokkal nagyobb ez az orulet, mint barhol mashol. Es az itteni orszagok kozul is, talan Kina az, ahol  a legtobb hellokittys targyat, ruhat, kiegeszitot..stb. lattunk. Igaz, a szulohazajaban, Japanban, meg nem voltunk. Ki tudja mi lehet ott? Na, majd egyszer oda is eljutunk:)

Shanghaiban is van Hello Kitty bolt, de meg sosem jartam bent, kivulrol nehany foto es mas boltok polcain levo hellokittys termekek.

Tulajdonkeppen regota foglalkoztat a tema, most azert irok rola, mert a shanghaiist.com oldalan olvastam minap, hogy 2015 januar 1-en nyitja meg kapuit Anji-ban a Hello Kitty vidampark. Japanban ket hasonlo mukodik mar (Puroland es Harmonyland), most a japan Sanrio ceg es a kinai Zhejiang New Insight Leisure Tourism Development Co kozos erofeszitessel itt alkottak meg a 150 hektaros rozsaszin alomvilagot.

Hat reszre oszlik a park, mindegyikben tobb mint tiz latvanyossag. Mindegyik resz hazigazdaja egy-egy ismert Sanrio karakter: Hello Kitty, My Melody, Keroppi, Badtz-Maru es Monkichi. A hatodik resz a “Baratsag Plaza", ahol az osszes figura egyutt lep fel.
A szorakoztato kozponthoz egy szalloda is tartozik, rozsaszin pluss butorokkal.

A cuki figura 40 eves szuletesnapjara akartak megnyitni a parkot, de nem sikerult, igy csak jovo ev elejetol lesz lathato. Az epitkezes 210 millio dollart emesztett fel eddig, a tulajdonosok ugy gondoljak evi 1 millio latogatot fog majd odavonzani.
A belepo felnotteknek 260, gyerekeknek 200 RMB.

Kepek a novemberi 28-kai megnyito unnepsegrol:

 

Szólj hozzá!

Címkék: szorakozas kinai modra ujsaghirek


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr416956087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása