Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.11.22. 10:27 Vadrozsa

3. eve Shanghaiban

Nem tudom, otthon is ilyen gyorsan telnek a napok, hetek, honapok...?
Mert itt irdatlan sebesseggel szaguld az ido, most volt nyar es maris itt a december.
Mi november 1-en betoltottuk a 3. evet itt Shanghaiban:)

Nem tudok mast mondani, mint amit eddig, valtozatlanul jol erezzuk magunkat itt. Elkap neha a honvagy vagy Europa-vagy, de nalam nem tart sokaig. 
Meg mindig szorakoztat/ elbuvol/megbotrankoztat a sok kis torpe viselkedese, gondolkodasa, mozgaskulturaja:)
Vannak dolgok amikre meg ma is racsodalkozok es olyanok amik regen bosszantottak, ma csak kezlegyintessel elintezem.

Imadom, azt a biztonsagot ami itt korulvesz, az ejjel-nappal nyuzsgo varost, a sokfele ettermet, a megannyi egzotikus gyumolcsot, a piacokat, a muszlim birkahusos lepenyt, a gyorsvonatot, a labmasszazst, a mosolygo arcokat...
A kenyelmes, kartyas utazasi rendszert, azt amit Budapesten 2 millio lakossal nem lehetett megvalositani ( a BKV szerint), itt 30 millio emberrel gordulekenyen mukodik.
A hetvegen is nyitva tarto uzleteket, bankokat, postakat...
A gyorsvasutak pillanatok alatt a celpontba repitenek, amig otthon a Budapest-Gyor kozotti 120 km-es tavolsagot 2 ora alatt tesszuk meg, addig itt 25 perc alatt ernenk oda, kenyelmesen utazva.

Tetszik a varos arculatanak allando valtozasa, egyik nap ures telek, par nap mulva magas irodahaz vagy lakopark. A 11-es metrovonalat masfel ev alatt hosszabbitottak kb.30 km-el. Az allando fejlodes, epitkezes, haladas nagyon elove-luktetove teszi a varost. Olyanna  amelynek van jovoje, celja, ereje, barmi tortenjen halad elore toretlenul...optimista szemleletet kolcsonoz az embernek.

Nem orokre jottunk, vannak dolgok, amiket csak otthon kaphatunk meg, es errol  nem szeretnenk lemondani. Az a halo, amit a csalad es a baratok adnak, a kulturalis elet, a megszokott gasztronomiai izek....termeszetesen, nem potolhato.
Ha azt kerdezik, hogy mi hianyzik otthonrol, vagy Europabol...

- elsosorban csaladjaink, rokonaink, barataink
- a beszelgetesek olyan emberekkel, akikkel azonosak a gyokereink, a kulturkorunk, akikkel fel szavakbol is megertjuk egymast
- magyar nyelvu szinhaz, koncertek, kiallitasok , fesztivalok
- a tiszta levego, es tiszta viz
- a tejfol, a szalami, a fustolt kolbasz, a kenomajas, a francia kremes...

Nem hianyzik viszont az otthoni sirankozas- panaszkodas, a mogorva arcok, a burokracia atlathatatlan es sokszor ertelmetlen szovevenye, az orvosi ellatas, a gyenge tevemusorok, a csapbol is folyo allando politikai csatarozasok, a hideg es a havazas miatti kaosz az utakon...

Itt meg kellemes meleg van, ma is 19 fok, a lakopark zoldell, viragzik, ernek a citrusok es napoznak a macskak :)

Hetvegen az emberek itt altalaban plazakba jarnak vasarolni,szorakozni, majd ebedelni/ vacsizni mennek, aztan esetleg moziba vagy karaoke klubokba.  Ha szep ido van ellepik a parkokat, folyopartokat, setaloutcakat es hompolyognek elore-hatra. Vagy teveznek/interneteznek/alszanak otthon.

Mi megprobalunk mindig valamit szervezni magunknak: kirandulas, biciklizes, seta a varosban, ebed a baratokkal...stb.
Evfordulonk hetvegejen kimentunk a folyopartra, oda ahol elso napokban setaltunk es ujra megcsodaltuk a napfenyben csillogo felhokarcolokat. Az uj Shanghai Tower nemsokara kesz, mar nagyon varom az atadast.

A vizallas eleg magas volt, ki is ontott nehany helyen a setalo utcara. Komppal atmentunk a Bundra, fenykepezkedtunk a varos emblematikus epuleteievel a hatterben.

Nem tudom meddig maradunk meg itt, de ugy gondolom, hogy ez a kaland alapvetoen meghatarozza eletszemleletunket, szemelyisegfejlodesunket es az, hogy magunkba szivhatjuk Azsia kulturajat es sokszinuseget gazdagabba teszi a lelkunket. 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok varosnezes


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr226923015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása