Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.11.12. 05:08 Vadrozsa

Vietnam: Ha Long obol

Masnap reggel 7 kor felvett bennunket a helyi busz a szallodanal. A tulajdonos mondta ugyan, hogy "local bus", de mi azert kicsit jobbra szamitottunk. Csomagtarto nem volt, ezert a hatizsakokat is felvittuk, nagy nehezen becuccoltunk a leghatso 2 helyre. Ugy tunt ez nekunk volt fenntartva, de aztan jott a feketeleves.

Minden sarkon megallt es felvette azt aki integetett, mellenk meg egy fiut es egy egesz csaladot bezsuffolt, lassan elokerultek a kis muanyag szekek, azokon is ultek mar az ulesek kozotti folyoson. Aztan amikor meg valakit a nyakunkba akart ultetni, akkor a ferjem megfogta a karjat es megrazta, hogy terjen magahoz, mit gondol allatok vagyunk?
4 oras zotykolodes utan aztan hirtelen kiraktak bennunket. Mondtak, hogy itt kell kiszallnunk, csomagokat kiraktak az utra es elhuztak. Ottmaradtunk a poros orszaguton, nehany szedett-vedett bolt, meg egy csomo taxis hiena, akik egybol rank ugrottak es kerdeztek, hogy halong bay, halong bay...???

Elzavartuk oket, aztan par percnyi szitkozodas, meg "igy kellett volna, meg amugy kellett volna csinalnunk" jellegu, sehova nem vezeto sirankozas utan a ferjem atment a szemkozti boltba, es megkerte az eladot, hogy hivja fel a szallodat. Meg jo, hogy volt nevjegykartyank, mert a kirandulasrol semmilyen papirt nem kaptunk.
Igen, kicsit konnyelmuek voltunk:(
Szerencsere a recepcios lany tudta mirol van szo, hivtak ot a buszosok, es elmondtak, hogy hol vagyunk. Megnyugtatott, hogy par perc mulva jonnek ertunk.
Es tenyleg ott volt 5 percen belul egy kocsi, mondta a nevunket, elvitt bennunket a kikotobe, ott atadott egy masik embernek, aki par perc mulva tovabbpasszolt az idegenvezetonek. Vele szalltunk fel a kis csonakra, amely elvitt a nagy hajora es onnan mar tokeletes volt a kirandulas. Mondta, hogy egy luxus hajora kerultunk, ahol 150 $ egy jegy fejenkent, ne mondjuk a tobbieknek mi mennyit fizettunk. Oke fonok, dehogy mondjuk :)
Osszesen 18-an voltunk csak a hajon, plusz a szemelyzet.
A welcome drink utan az idegenvezeto ismertette a kovetkezo 2 nap programjait, aztan elfoglaltuk helyes kis szobankat. Par perc mulva ebedelni hivtak, hat gyerekek, eszmeletlen finomakat ettunk. Es nem csak aznap, minden nap isteni kajakat szolgaltak fel: toltott rak, kagylo, grillezett polip (ez mennyei volt:), szezammal piritott palcikas hus, tavaszi tekercs..stb...stb.

Ekkor mar elindult a hajo es a finom ebed melle fantasztikus latnivalot is szolgaltattak.

Halong-obol (Ha Long Bay) Vietnam egyik legszebb termeszeti latvanyossaga, es Foldunk legnagyobb tengeri karsztkepzodmenye.
1994-ben az UNESCO termeszeti vilagoroksegi helyszineinek listajara kerult.
1553 km2-en csaknem 2000 kisebb-nagyobb meszko sziget talalhato. Szinte mindegyiken erintetlen a tengerpart, a nedves tropusi klimanak koszonhetoen a tetejukig nehol surubb, mashol gyerebb novenyzet boritja, a fakon madarak feszkelnek, a sziklak oldalaiban megszamlalhatatlan, szel es viz vajta barlang.
Vietnami nyelven: Vinh Ha Long, nevenek jelentese: „az alámerülő sárkány öble”, elnevezesehez termeszetesen tobbfele legenda fuzodik.
A tudosok 500 millio evvel ezelottre teszik a szigetek keletkezeset, amikor a kornyezo hegylancok a tengerbe sullyedtek. A meszko kupok atlagos tengerszint feletti magassaga 50–200 meter kozott van.

285 km2 -vel Cat Ba a legnagyobb sziget az obolben es az egyetlen amely lakott. A hat telepulesen kb. 13.000 ember el es meg tovabbi 4000 a partok menten huzodo uszo falvakban.
A sziget teruletenek tobb mint fele nemzeti park, amit az UNESCO ember es bioszfera rezervatumma nyilvanitott a szarazfoldi es vizi okoszisztema megvedese erdekeben.
Cat Ba varosa gyorsan turisztikai kozpontta valt, sokan hajokazas utan megszallnak 1-2 napra  a szigeten.
Az alabbi kepen jol latszik az egesz obol, a Cat Ba sziget es korulotte a sok kis apro meszko csucs.

halong_bay_map.jpg

Elso megallonknal a Sung Sot nevu cseppkobarlangot neztuk meg. Kis csonakkal vittek ki bennunket a szigetre, onnan meredek lepcsosor vezetett fel a barlang bejarataig. Az idegenvezetonk ismertette a barlang felfedezesenek tortenetet, a benne talalhato kozetek nevet..stb.
Ket nagyobb terembol all, az elso legalabb harminc meter magas. Szemet gyonyorkodteto cseppkokepzodmenyek mindenfele, amerre a szem ellat. Az idegenvezeto allatfigurakat, szivet es falloszt formazo kepzodmenyekre hivja fel a figyelmunket.
A "Derus kastelynak" nevezett masodik terem talan meg szebb volt, addig bameszkodtam, fenykepeztem, hogy folyton lemaradoztam a csoporttol.
A kijaratnal ralatas nyilt az obolre, ott varakozott a hajonk, a Majestic.

Ujra utnak indultunk, kovetkezo uticel a Titop sziget, ahol homokos tengerpart es furdozesi lehetoseg vart. A viz nem volt a legtisztabb, de kellemesen husitett. A parton majmok kunyeraltak. Lehetosegunk volt felmenni a kilatohoz, sajnos mar esteledett es kod borult a tajra.
Sotetedeskor mar ujra a hajon voltunk es csodaltuk a komor-fekete sziklak kozott megbujo, fenyes hajokat. Vacsora elott ellenoriztuk a horgonykoteleket es elkortyolgattunk egy-egy blue curacao koktelt:)
Ejszakara megallt a hajo, vacsora utan horgaszni lehetett, vagy karaokezni.

Masnap reggel felszedtek a horgonyt es irany tovabb. Reggeli utan kifekudtunk a fedelzetre es atadtuk magunkat a csodanak. Az obol teruleten belul van egy kb. 330 km2 -es resz ahol surubbek a meszko csucsok. Azt hiszem ezen a reszen hajokaztunk.
Hihetetlen szepsegu a taj, mintha egy tavol-keleti mesebe csoppentunk volna. Mar csak a sarkanynak kellett volna felbukkania a vizbol :)

 

 

 

 

Egyes sziklakon nagyon jol lehetett latni a kozetek retegzodeset:

DSC_0482_5.JPG

Kesobb lehetoseg volt uszo falut, haltenyeszetet latogatni, kajakozni..stb.
Az uszo falvak lakoi kis kalyibakban laknak a vizen es halaszatbol elnek. Ugy tunik a mindennapjaik evszazadok ota valtozatlanok. A berendezes egyszeru: egy-ket szek, fekvohelykent hasznalt gyekenyek, nehany fozoalkalmatossag es halaszfelszereles. Itt-ott akkumulatorrol mukodo tevekeszulekek hangjai szurodnek ki bambuszkunyhok resein.

HaLongBay.jpg
Teljesen mas mint amit Kambodzsaban lattunk, az idegenvezeto meselte, hogy a viharok miatt az allam egyre szigorubban lep fel az ilyen falvak megszunteteseert es beparancsolja az embereket a szarazfoldre.

Ebed elott megtanitottak bennunket tavaszi tekercset kesziteni. A legfontosabb trukk, hogy a rizsteszta lapot amibe pakoljuk a tolteleket, nedves torlore kell fektetni es megnyomkodni, megforditani, igy nem fog torni tekereskor. Ugyanugy kell becsomagolni mint a toltott kaposztat. A toltelek lehet aprora vagott- vagy daralt hus, gomba, repa, hagyma, fokhagyma, so, bors...ezeket lehet varialni, valtoztatni izles szerint. Utana forro olajban kisutik.
Ez lett ebedkor az eloetel:)

DSC_0514_2.JPG

 

A masodik nap delutanjan visszavittek bennunket a kikotobe, ott buszra tettek es masik idegenvezeto gondjaira biztak.
Kb.3 oras buszozas utan erkeztunk meg Hanoiba, elvittek a szalloda portajaig.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Vietnam


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr866884001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása