Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.09.18. 05:41 Vadrozsa

Okos telefon - buta nep?

Tetszik vagy nem tetszik, az okostelefonok es mindenfele okos kutyuk koraban oda jutottunk, hogy azok a legtobb esetben atveszik az iranyitast az embertol. Tisztelet a kivetelnek, vagyunk nehanyan akik, akkor es arra hasznaljuk a tavbeszelo keszulekunket amikor-amire szukseg van.
Nem elunk vele szoros szimbiozisban, ha kell nelkulozni tudjuk akar orakon-napokon keresztul is, nem oltoztetjuk csili-vili "ruhaba", nem hordozunk tapegyseget a taskankban, hogy folyamatosan eletben tartsuk, este nem visszuk az agyba...stb.

A tobbseg sajnos aldozataul esett a technika vivmanyainak es atengedte nekik erejet, akaratat, idejet...
Nem akarok kiterni a rengeteg szamitogepes-es tevehez kapcsolhato jatekra amelyek lelancolva tartjak hodoloikat a kepernyok elott. Most csupan az okos telefonokrol es hasznaloikrol irnek, ezt is csak azert mert ma reggel olvastam az online hirekben, hogy egyik kinai nagyvarosban, Chongqing-ban atadtak egy utacareszt, amit kifejezetten a telefonjukba belefeledkezo emberek hasznalhatnak.
A felreertes elkerulese miatt, nem a telefonalo emberekrol van szo, hanem azokrol akiken koldokzsinorkent log a telefonjuk es mintha az eletuk fuggne tole nem veszik le a szemuket a kepernyorol egy pillanatra sem.
Itt Kinaban ez nagyon gyakori jelenseg, tobb baleset is volt mar emiatt.

A kinai rendkivul beszedes nepseg. Hosszu percekig, sot orakig kepesek csacsogni egymassal,akar szemelyesen, akar telefonon. Igaz a percdijak az otthoni dijak toredeke csupan.
A hosszu metrozas, buszozas, vonatozas soran nyilik leginkabb alkalmuk kibeszelni a gondjaikat, a csaladi helyzetuket, a szomszed kolykeit, a rizstermest, az idojarast...stb.
Ha nem beszelnek, akkor csetelnek valamelyik kozossegi oldalon, vagy emaileznek, sms-eznek, hanguzenetet kuldozgetnek egymasnak, olvasnak, jatszanak, filmet neznek...stb.

c0df06f592e530d7799f578439d96801.jpg

d6f62b945eb516806a4758e022de25c6.jpg.jpg

20140917_111229.jpg

20140917_111156.jpg

DSC_0378_3.JPG

20140917_121009.jpg

cn-cellphones.jpg

MOBILE-INTERNET-CHINA-460x238.jpg

Teljesen eggye valnak a telefonjukkal es ebbol az atszellemult allapotukbol semmi nem zokkenti ki oket, meg az sem, hogy esetleg le kell szallniuk, majd ralepni a mozgolepcsore es haladni tovabb az uticel fele. Ezert az tortenik, hogy setalo zombik jonnek-mennek az aluljaroban, a lepcsokon, az utcakon...
Nem lehet toluk haladni, mert lelassitjak a tomeget, ha nem figyelsz, akkor siman beledmennek, neked kell oket kerulgetni...stb. Szemuk a kepernyore tapad, jarasuk lelassul, imbolygova valik.

Ez a lany peldaul annyira belemerult a filmnezesbe, hogy csak az utolso pillanatban vette eszre, hogy rossz iranyba halad.

A fiu legalabb nem tartja fel a forgalmat, de teljesen mas vilagon volt, eszre sem vette, hogy filmezem:

Egy ideig kulturaltan kerulgettuk oket, felrealltunk ha szembe jottek, de ehhez mar nincs sem turelmunk, sem kedvunk. Ugy dontottunk, lecket adunk nekik kozlekedesi kulturabol!:) Egyebkent is hatalmas a tomeg, eleg nekunk veluk megbirkozni, az "alvajarokat" most mar kemenyen felrelokjuk. Aztan pisloghatnak hogy mi tortent, a valosagban vagy a fantazia vilagaban leptek a labukra ? :)

A baj az, hogy nemhogy megtiltanak valamilyen modon, vagy leszoktatnak oket errol az esztelen kozlekedesi stilusukrol, inkabb segitik oket es partnerek az ostobasagban.
A jardaszakasz, amit emlitettem Chongqing varos egyik forgalmas reszen van, a Yangren utcaban. Ket elkulonitett sav lathato a kepeken, egyik a normalis gyalogosoknak, masik a megszallott telefonosoknak. Utobbi ujabb 2 reszre osztva, oda es szembe nyilakkal felrajzolva, hogy jol lassak meg a szemuk sarkabol is.

chongqing-mobile-phone-sidewalk.jpg

chongqing-mobile-phone-lane.jpg

A varos vezetese azzal magyarazza a furcsa ujitast, hogy gatat akarnak szabni az egyre novekvo baleseteknek. Na de konyorgom, ilyen jardaval nem lehet. Ez csak osztonzi oket es kuloncnek erzik magukat, ami eleve rossz nevelesi modszer.
A kinaiak egyebkent sem tartjak be a kozlekedesi szabalyokat, a gyalogosok ossze-vissza kovalyognak elotted a jardan, abszolut nem figyelve arra, hogy talan mogottuk jon valaki es gyorsabban haladva elozni szeretne, az autosok a legalapvetobb tablakat is sokszor figyelmen kivul hagyjak. A masodik kepen mar latszik, hogy a ketiranyu forgalmat semmibe veve, egymas mellett halad a ket telefon-orult, a gyalogosok kozul nehanyan pedig az uttesten haladnak.
Hogy gondoljak azt, hogy az idosebb generacio erti es figyeli majd a szamukra lenyegtelen es modern jeleket?

Gyanitom, hogy ezt az otletet is loptak, nehany honapja ugyanis Washington DC belvarosaban, a 18. utcaban is megjelent egy hasonlo utszakasz, egyik oldala a gyorsan halado gyalogosoke, masik a telefonalo tarsaike.
Megegyszer: a telefonaloke ! Mert telefonon beszelni lehet, akar az utcan is, viszont filmet nezni, csetelni..stb. azt mar inkabb olyan helyen ahol nem zavarjuk embertarsainkat a kozlekedesben es egyeb tevekenysegekben.

181049.jpg

Az ujsagcikk kommeteloi kozul sokan orulnek az ujitasnak, legtobben viszont kifigurazzak es vicc targyava teszik a csetlo-botlo mobilozokat.
Teny, hogy a technikai fejlodes es ujitasok egyik fellegvaraban a "technika ordoge" lassan atveszi a hatalmat es a nep egyre inkabb elveszti onallo gondolkodasat, akaratat es eletet.

Szólj hozzá!

Címkék: hirek kinai modra


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr846702407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása