Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.04.05. 03:25 Vadrozsa

Thaiföld: Phuket es Phi Phi szigetek

Ugy terveztem, hogy Karacsonyt es Szilvesztert valamelyik szigeten toltjuk, uszkalassal, napozassal, palmafak alatt valo hevereszessel, semmittevessel....

Phuketre esett a valasztasom, mert onnan konnyen elerheto a Maya beach meg a James Bond szikla. Ezek is amolyan, Hollywood altal hiresse lett helyek, a Maya Beach-en forgattak Leonardo Di Caprioval a "Part" cimu filmet, a James Bond sziklanal pedig, az 1974-ben keszult "007- Az aranypisztolyos ferfi "(The Man with the Golden Gun) - cimu film tobb jelenete zajlik, Roger Moore foszereplesevel. Egyebkeny Phang Nga Bay az obol neve, a sziklae pedig Khoa Ping Khan, ami az itt elok nyelven annyit tesz, mint hattal egymasnak tamaszkodo ket sziget.
Ha meg emlekszik valaki, a filmbol egy kepkocka:

golden-gun-duel.jpgUtobbira nem sikerult eljutni a rossz idojaras miatt, karpotlasul egy kep, ezt lattuk volna:

James Bond.jpg

Phuket, Thaifold legnagyobb szigete, az orszag del-nyugati reszen fekszik, az Andaman tengerben. Ket hid koti ossze szarazfolddel, ezert nem kell hajozni, busszal vagy vonattal konnyen megkozelitheto. A vonat dragabb es csak  Shurat Thani varosig kozlekedik, onnan buszra kell szallni. Itt a menetrend: www.railway.co.th

Thaifold tavolsagi buszhalozata nagyon jol kiepitett, jo karban levo, emeletes, legkondis buszok allnak rendelkezesre, ezek sokkal gyorsabbak mint a vonat es olcsobbak, mint a repulo. Hosszabb tavolsagok eseten az ejszakai jaratok, kenyelmes utazast kinalnak. Arkategoria es kenyelem szempontjabol van: masodosztaly, elsoosztaly es VIP. Utobbi a legdragabb, viszont hatradontheto, szinte aggya alakithato ulesei vannak, amikben ejszaka zavartalanul lehet aludni. A legtobb jegyarban benne van a vacsora is, ez lehet szaraz kaja (szendvics, keksz, csoki, suti, udito...stb.) es lehet meleg vacsora egyik utszeli etteremben. A VIP buszon meg utaskiseronk is volt, egy csinos, kedves ladyboy:)
A buszjegyet meg lehet venni az allomasrol, de a Khaosan-on is arulnak mindenfele jegyet, ebben az esetben picit dragabb, cserebe kifuvaroznak a palyaudvarra, megveszik neked a jegyet, felraknak a buszra.
Mi is ejszakai busszal erkeztunk es a Kata Beachen foglalt szallodaban laktunk par napig. A Kata partszakaszrol azt olvastam, sokkal csendesebb Karon es Patong nevu tarsainal. Alabbi terkepen lathato Phuket sziget zold szinben, ott a Kata Beach, bekarikaztam szepen pirossal es jobb oldalon a Phi Phi sziget bekarikazva, ahova majd megyunk par nap mulva.

ThaPhuPPKra_1.gifA Phuket Kata Motel, ahol megszalltunk csendes volt, viszont az utcak tomve voltak mulatokkal, barokkal, ettermekkel, utazasi irodakkal, boltokkal. Amig ott voltunk alig hallottunk az oroszon kivul mas nyelvet, rengetegen voltak. Nappal a parton foglaltak le az osszes agyat, este meg az ettermekben hemzsegtek. Es nemcsak itt nyaraltak, hanem boltjaik, utazasi irodaik, szallodaik vannak itt. Egy kis Oroszorszag.
A tengerpart kicsit zajos volt, ezen a reszen lehetett mindenfele vizijarmuvet kiprobalni, ezert reggel orakig hoztak kifele utanfutokkal a csonakokat, jetsiket, felfujhato vizi szanokat (esetunkben banant)... es ugyanez a musor megegyszer este elpakolasnal.
A viz viszonylag tiszta volt es meleg, lubickolasra alkalmas.

DSC_0401.JPGCsodas naplementeket lattunk ezen a partszakaszon, a nap a dus novenyzettel boritott Poo sziget mogott bukott a tengerbe:

DSC_0227_4.JPG

DSC_0237_2.JPGMas napokon at mentunk a Kata Noi partra, ez joval csendesebb es szebb volt. Mondhatni idilli: a nyugagyak es napernyok fogsagaban fekszenek a turistak, kozottuk kokuszdioval es egyeb husitokkel szaladgalnak a thai felszolgalok.

Kata Noi.jpg

DSC_0426.JPG

DSC_0439_1.JPGEstenkent az utcakon flangaltunk, mindig mas ettermet keresgelve a vacsora elkoltesere, vagy autentikus szuvenirekre vadaszva. Jopofa, kokorszaki Dino etterem:

DSC_0258_1.JPGEgyik legfinomabb kaja, amit ettem Phuketen a kokuszos csirke:

DSC_0245_4.JPG

A helyi kedvenc pedig a Chang sor:DSC_0338_2.JPGPhuket is a szexturizmus egyik fellegvara, az ut mentem egymast erik a barok, pultjaiknal furtokben lognak az oromlanyok es mosolyogva szolitjak meg a testi izgalomra vagyot. Azt mondjak marihuana, szinte minden pincernel kaphato, nem ertem honnan a batorsag, Thaifoldon nagyon szigoruan buntetik a kabitoszer terjesztoket.

DSC_0368_1.JPG

DSC_0249_1.JPG

Egyik nap, hat mikor maskor ha nem delben, amikor a legjobban tuzott a nap elindultunk a domb tetejen levo kilatoponthoz. Azt mondtak nincs messze, de mindenkeppen busszal menjunk, mert meredek az ut folfele. Minek nekunk busz, annyira kiszamithatatlanul kozlekedett, nem volt kedvunk varni ra az ut szelen 40 fokban. Ehelyett gyalogoltunk 6 km-t, a tuzo napon. A buszok, robogok utasai csak neztek, amint elhaladtak mellettunk. De mi nyomtuk tovabb hosiesen. A tikkaszto hoseg es magas paratartalom hatasara, logott a nyelvunk mire felertunk. Jobban mondva csak az enyem, a ferjem sokkal edzettebb "gyaloglas hegynek fel" teren.
A kilatas megerte a faradtsagot, csodaszep latvany tarult elenk: a karej alaku, feher homokos tengerpartok (Kata Noi, Kata es Karon), a turkizkek tenger, a suru mediterran erdo, a domb tetejen az orias Buddha szobor, a tengerben pedig a kis kerek Poo sziget.

DSC_0313_4.JPG

Hihetetlen, de a semmittevest is meg lehet unni, december 29-en elindultunk felfedezni Phi Phi szigetet. A motelben megrendeltuk a hajojegyeket, ebben benne volt a kikotoi transzfer ara is. A tulajdonosno nagyon kedves volt, otthagyhattuk a nagyobb csomagjainkat, par nap mulva ugyis visszaterunk ide. Meg szallast is probalt keresni nekunk Phi Phi-n, de o sem jart sikerrel. Az unnep miatt az osszes szallashely foglaltat jelzett vissza, vagy horror arakat kert. Ettol fuggetlenul,  "majd csak elalszunk valahol"  alapon, elindultunk.

PHI-PHI SZIGET

Az Andaman-tenger pisztaciazold vizebol kiemelkedo, egbe nyulo, fantasztikus meszkoszirtek a vilag legszebb termeszeti csodai koze tartoznak. A deli tengerparti  reszeken levo oblok szirtjei 300 meter magasak, tobbseguket suru dzsungelvegetacio boritja, nemelyikuk allatra vagy targyra emlekeztet - Koh Ma Chu, azaz Kis Kutya-sziget, illetve Koh Khai-, vagyis Tojas-sziget.
Ez peldaul a Bamboo Island madartavlatbol. Mindossze 500m szeles sziget, amit gyonyoru korallzatony vesz korul es partvonalat szinte vegig hofeher homok boritja.

bamboo-island.jpg

Phi Phi egy 6 szigetbol allo kis szigetcsoport, mely Phuket-tol 46 km-re delre fekszik. Ezt a tavolsagot a turistahajo 2 ora alatt teszi meg. (Krabi varosatol is kb. ekkora a tavolasag.)
Legnagyobb szigetek a Phi Phi Don es Phi Phi Leh, utobbi meg lakatlan.
Par eve meg egy szunnyado tropusi paradicsom volt, az elso turistak a '80-as evek elejen erkeztek ide. Mara, Ko Phi Phi kedvelt kirandulohellye valt a nyugalmat, termeszeti szepseget, buvarkodast keresok koreben. Elbuvolo oblok kellemes strandokkal, buja tropusi novenyekkel benott katlanok es a turkizkek vizu tenger varja az ideerkezot.

DSC_0483_1.JPG

DSC_0140_3.JPG

DSC_0481_4.JPG

DSC_0142_5.JPGNincs repter, sot meg auto sem a szigeten, mindenki gyalog vagy kerekparral kozlekedik. A szigetet csak hajoval lehet megkozeliteni/elhagyni a nappali orakban, kora delutan elmegy az utolso turistahajo. Luxusszallodak helyett egyszeru szallasok kozul valogathatunk, ki-ki a penztarcaja szerint. Mint irtam, nekunk nem sikerult interneten foglalni, de a kikotoben ugynokok varjak az erkezoket, kulonbozo szallasajanlatokkal. Rengeteg (sokkal olcsobb) szallas kozul valogathattunk. Vegul a dombon levo Uphill Cottage mellett dontottunk, egyszeru, olcso, tiszta, celnak megfelelt.
Szigetre valo belepeskor, itt is mint a Fulop szigeteki Palawanon, fizetni kellett egy ugynevezett "Sziget tisztantartasi" dijat, 20 Baht/fo. Tehat a turistak tartjak el a takaritokat is:) A csekelyke szamu, kb. 500 fos lakossag nagy resze muszlim, regebben a 40-es evek elejen kokusztermelessel foglalkoztak, manapsag raszoktak a turistak kizsakmanyolasara.

Varazslatos a sziget, de nem gondoltam, hogy ilyen pici. Par utcat setaltunk, es mar a sziget masik oldalan talaltuk magunkat. A Loh Dalam Bay az egyik obol, itt talalhato a kikoto es a part menten szamos hangulatos, etterem, ezzel atellenben a masik oldalon a Ton Sai Bay, itt van a strand es a parton tobb szorakozohely, bar. Alabbi terkepen kozelrol a Phi Phi Don,  bekarikaztam a ket oblot, ettol delre a Phi Phi Leh sziget a Maya obollel, ahova majd megyunk kirandulni.

phi_phi_map_smal.jpg

Az utcak szukek, inkabb sikator jelleguk van, ket oldalon ettermek, barok, ajandekboltok valtogatjak egymast:

DSC_0491_2.JPG

DSC_0493_1.JPGVegigjartunk par utazasi irodat, amig megtalaltuk a nekunk megfelelo kirandulast. Tobb utvonal van, kulonbozo latnivalokkal, erdemes ezeket vegigolvasni. Az sem mindegy, hogy egesz napos vagy csak fel napos a tura, mi mindenkepp egesz napra szerettunk volna tengerre szallni. Vegul lefoglaltunk egyet a kovetkezo napra, az alabbi celpontokkal:

DSC_0090_2.JPGItt is lathato a ket sziget es a fobb pontok ahol majd megallunk. Biztositanak sznorkelezesre felszerelest, ebedet, vizet..stb. Reggel 8-kor indulas, delutan 6 korul visszateres, csodasan hangzott.

Delutan kimentunk a partra napozni, furdeni. A strand turheto volt, viszont delutanra az apaly miatt a viz mar nem volt elvezheto, a tavolban lathato sziklakig lehetett gyalogolni bokaig ero vizben:

DSC_0499_2.JPG

DSC_0500.JPGMiert kell valakinek 12 orankent kihuznia a dugot a tenger feneken?:)

Masnap zuhogo esore virradtunk. Tanacstalanul neztunk egymasra a ferjemmel, most akkor mi lesz a kirandulassal? Ilyen idoben biztos nem lehet tengerre szallni. Ferjem leszaladt a talalkozo helyre, de senki nem volt ott, iroda zarva.
Thaifoldon a tropusi klima harom elkulonulo evszakon keresztul mutatkozik meg: a forro, marciustol majusig, az esos, juniustol szeptemberig es a hideg, oktobertol februarig. Ez utobbi jelenti a turista foszezont, mert ekkor a legkellemesebb az idojaras. Azt olvastam, hogy az Andaman-tengeri szigeteken (Phuket, Koh Lanta, Phi Phi) egesz evben napsuteses az ido. Most akkor ez micsoda???
A tropusi eso egyaltalan nem olyan mint egy kellemes nyari zapor otthon, attol meg tizszer eroteljesebb, es sokkal tobb csapadek  omlik a nyakadba, ugyanannyi ido alatt, ferjem csuromvizesen ert vissza. Szerencsere hozott egy kis reggelit is, mert keso delutanig nem tudtunk kimozdulni a szobabol.
Mikor az eso kicsit alabbhagyott kimereszkedtunk a legkozelebbi etterembe, egy kis energiapotlasra.
Nem messze a szallasunktol volt a feljarat a kilatoponthoz, kihasznalva az esoszunetet felkapaszkodtunk a meredek dombtetore.
Termesztesen mar ez is maganterulette lett nyilvanitva es 20 Baht belepot kellett fizeteni a macskas neninel:

DSC_0564_2.JPGDicseretukre legyen mondva a kilatohely szepen rendezett, viragok, sziklak, kis pihenohelyek teszik baratsagossa:

DSC_0589_2.JPGSajnos az apaly miatt az egyik obol nem olyan szep, de a latvany igy is magert beszel:

DSC_0583_2.JPG

DSC_0582_1.JPGTavolban a Phi Phi Leh:

DSC_0567.JPGAz emberi kapzsisag itt is kezd ijeszto mereteket olteni a termeszet rovasara, a turizmus novelesenek erdekeben egyre tobb szalloda epul a korabban erdovel boritott dombokra:

DSC_0601_1.JPG

Az eso miatt a kis utcakon tobb helyen allt a viz. Mas helyeken a szemet nagy kupacokban, nem neveznem a tisztasag mintapeldanyanak a szigetet. Mire koltik az erkezeskor legombolt 20 Bahtokat?

DSC_0554_2.JPG

Island hopping tour
Az ev utolso napjara virradvan, elallt az eso, bar meg borus volt az eg es fujt a szel. Jelentkeztunk az irodanal, aztan osszecsaptak bennunket egy masik csoporttal es kisetaltunk a kikotobe. Ott reggelizni, kavezni lehetett volna, benne volt az arban, de mivel valakire vartunk korabban, mar nem volt erre ido. Jol kezdodik a nap:(
Az itteni jellegzetes jarmuvek a Long Tail Boat ( fabol keszult hosszu motoros csonak) es a Speed Boat (uvegszalas anyagbol keszult, konnyu hajo). Beszalltunk a szamunkra kijelolt hosszu csonakba, kb. 10-12-en lehettunk a csapatban. Az oreg kormanyos elindult, nagy nehezen kifarolt a kikotobol, aztan kb. 300 meter utan osszeutkozott egy masik, hasonlo csonakkal.  A motor hatul van, kimagasodva a csonak testebol, ennek ment neki a kormanyos, azt mondta nem latta.  A masik csonak motorja, mielott megadta volna magat, lebontotta a mienk korlatjat, letrajat. Szerencsere nem serult meg senki, az ijedtseg nagyobb volt. Kicsit veszekedtek a kormanyosok, aztan bevontattuk a serult csonakot a kikotobe, es ujra utnak indultunk. Felmerult bennem, hogy talan csonakot/kormanyost kene cserelni, de senki nem szolt. Irany a nyilt tenger.
Azt hittuk mara mar enyhult a szel, tevedtunk. Az obolben nem lehetett erezni de kint a nyilt vizen, rendesen hullamzott a tenger es dobalta a kis csonakot. Az elso megallonal, a Monkey Beachen, nagyon nehezen tudtunk kiszallni, alig birtak megtartani a csonakot, amig sorra kimasztunk belole. A szigeten allitolag sok szemtelen majom el, akik a turistak finomsagaira varnak. Most egy sem jott elo, ezen nem csodalkozom, ilyen idoben mi is inkabb otthon maradtunk volna.
Nem akarom reszletezni a tovabbi utvonalat es megallokat. Gyonyoruszep oblokben jartunk, de sok helyen nem lehetett kiszallni az eros hullamzas miatt. A legzocsoves buvarkodas (sznorkeling) rajongoi is csak a delutani orakban ket helyen tudtak nezelodni:

DSC_0025_6.JPG

DSC_0009_4.JPG

A kis csonakot neha feldobta egy-egy hullam a levegobe, aztan teljes sulyaval ujra visszaesett a vizre. Mar azt vartam mikor esik darabokra. Soha nem voltam beteg semmilyen jarmuvon, korhintan, csuszdan,...semmilyen  porgettyun, de most a gyomrom rendesen liftezett.
Egyik megallonal talalkoztunk egy nagyobb hajoval, azon 75 szemely indult el reggel, mostanra 6-an maradtak, a tobbiek hanytak es vissza kellett menniuk. Kerdeztek toluk, akar-e valaki a kikotobe menni, mert most elviszik. En, hoskent hallgattam, a tura miatt jottem a szigetre, ha vegighanyom, akkor sem adom fel. A kormanyos a nap hatralevo feleben, a fejet vakargatva azon nevetett, hogy 75 emberbol, csak 6 maradt a masik hajon. Mindenki beteg lett egy "kis" hullamzastol. Jol elszorakozott a kenyes europai nepsegen. Csak azt felejti el, hogy o talan gyerekkora ota, naponta ezt csinalja, mi nem szoktunk hozza a tengerhez.
Sajnos kepeket sem tudtunk csinalni, nagyon bevert a viz, miutan a gepunk kapott egy adag sos vizet, ugy dontottunk, fontosabb megovni.
Elhaladtunk a Viking barlang mellett, az oldalan talalt, es vikingeknek tulajdonitott hajoabrazolasok miatt kapta a nevet. Megallni, kiszallni nem lehetett, a jol jovedelmezo fecskefeszkek miatt. A barlang tetejerol lenyulo sztalagtitok kozott feszkel a barnafarku sarlosfecske, amelynek feszkebol keszult levest csillagaszati arakert kinaljak az azsiai, foleg a kinai vendeglokben. Ez a madar nem agakbol es sarbol rakja feszket, hanem apro halakbol, algakbol es a csore melletti ragados valadekaval ragasztja ossze, igy magas a protein es jod tartalma. A sziklas falakhoz tapasztott, kis csesze formaju feszkeket a him madar hordja ossze.

A gyujtest evente csak ketszer engedelyezik, marcius-majus es szeptemberben, kozben a csibeket nem zavarja senki. Az erre szakosodott gyujtogetok, akik altalaban muzulman halaszok, specialis bambuszletrak es -rudak segitsegevel verik le es szedik ossze a piciny feszkeket. Az ilyen akciok alkalmaval nem ritkak a halalos balesetek sem, a feszkek ugyanis a 70-80 meter magas csarnokok mennyezeten, es a sztalagtitok oldalain vannak. Az engedellyel rendelkezo kinaiak Phuketen havonta kb.10 000 bahtot (kb. 260 euro) fizetnek a munkasoknak. Szerintem ez is egy szadista luxusinyencseg, a capauszonyleves, a majomvelo leves, kigyoporkolt es egyeb agyremek mellett. Borsos ara is a kulonlegessege es a nehezen beszerezhetosege miatt alakult ki. Elkeszitesenek tobb valtozata letezik, szerintem kinezetre sem gusztusos, hatha meg belegondolunk mibol keszul:

800px-Bird's_Nest_soup.jpg

fecskefeszek_sepia.jpg
Kerestem a youtube-on egy videot a barlang bejaratarol:

Maya Bay
Maya Bay egy lelegzetelallitoan gyonyoru, smaragd szinu obol, amit 100 m magas zoldello sziklak vesznek korul. Az obol belsejeben tobb kisebb strand talalhato, melyek kozul nehany csak apalykor valik lathatova. Egyik 200 m hosszu, a parton selymes, puha feher homok, a vizben pedig csodas elovilag: szines korallok es egzotikus halak.

maya-beach.jpgA delutani orakban, kuszonovenyekkel boritott sziklaszirtek kozott bekanyarodva, megpillantottuk Maya Bay hofeher homokos alompartjat, viszont nagy csalodottsagomra nem ugy nezett ki, mint a fenti kepen. A partszakasz tomve volt turistakkal meg csonakokkal, nem is tudtunk kozelebb menni, a kormanyos lehorgonyzott, aztan mi vizbe ugralva evickeltunk ki a partra. Nem hozhattunk semmi ruhat, ugyis vizes lett volna, egyre surubben esett az eso is. Vacogva, csuromvizesen indultunk felfedezni a sziget belsejet. Buja novenyzet es hatalmas fak kozott nehany epitmeny, wc. meg hasonlok. A sziget lakatlan, viszont naponta tobb szaz turista keresi fel, ennek ellenere tisztasag volt mindenhol. A sziget masik vegebol egy sziklaszirtrol kitekintve az elenk tarulo latvany maga a csoda. Elottunk a mesebe illo tengerobol, amely most haragosan csapkodja hullamkarjait es a ket kis sziklat: Bida Nok-ot es Bida Nai-t, mogottunk a buja oserdo. El sem hiszem,hogy itt vagyunk es reszesei lehetunk mindennek.

DSC_0653.JPG

A surun szitalo esoben es eles szelben nem volt kellemes a nezelodes, behuzodtam a sziklak ala es gyujtottem egy kis homokot. Rajongoknak lehet jelentkezni, elado! Ez a hofeher homok simogatta Leonardo talpacskait:)

DSC_0670.JPG

Egy rovid video arrol, milyen volt az obol aznap:

Egy masik arrol, milyennek kellett volna lennie, jo idoben es kevesebb emberrel. Sajnos mar csak itthon olvastam, hogy delutan 5 utan erdemes odamenni, berelt csonakkal, mert addigra eltunnek a turistak.

Par kep meg a turarol:

DSC_0026_3.JPG

DSC_0029_1.JPG

DSC_0047_3.JPG

Ko Phi Phin Tsunami pusztitott 2004-ben, aminek hatasara kozel az osszes infrastruktura tonkre ment. Azota tobb hasonlo figyelmezteto tablat is kiraktak.

DSC_0055_1.JPG

Rovid osszefoglalo video egy napsutesben megtett sziget turarol:

Faradtan, csapzottan, emelygo gyomorral ertunk vissza a szallodahoz, en aznap nem ettem semmit. Gyorsan lezuhanyoztunk es belevetettuk magunkat a szilveszteri forgatagba, hiszen par ora mulva elkoszonunk 2012-tol.

A parton zsuffolasig megteltek az ettermek, mindenhonnan mas zene bombolt, kozvetlenul a viz mellett tuz zsonglorok szorakoztattak a nagyerdemut.
Atmentunk a masik partra, ott gepzene duborgott, izzadt emberek tancoltak a homokban, nehanyan mar reszegen tantorogva a vodros kokteloktol, masok mar teljesen kivetkozve onmagukbol belepisiltek a tengerbe, beledobtak az ures flakonokat. Igy nezett ki a viz:

DSC_0117_1.JPG

Nem volt nekunk valo a hely, visszamentunk a masik oldalra. Ezt a szigetet az amerikaiak arasztottak el, oroszokat alig hallottam. Azt nem gondoltam, hogy a nagy kontinens lakoi is ennyire zullottek. Azert jonnek erre a gyonyoru szigetre, hogy itt vadallat modjara tomboljanak?
A vodros koktelok boseges valaszteka:

DSC_0510_1.JPGA helyiek is unnepeltek, csaladostul, rokonostul kiultek a boltjaik ele, nagy lakomat csaptak, kozben neztek a dulongelo, orditozo turistakat.

DSC_0128_2.JPGEgyik kanyarban elkaptam Stallonet egy kepre:)

DSC_0083_4.JPG

Thaifoldon a buddhista idoszamitas szerint 543 evvel elottunk jarnak, ami Buddha feltetelezett halalanak napjaval kezdodik. Napra es honapra viszont megegyezik a mi Gergely naptarunkkal. Tehat ok a 2556-dik evet koszontottek:

DSC_0265_3.JPGEjfelkor a "Final Countdown" cimu szamra tuzijatek es lampionok felengedese vette kezdetet. Kozben a dagaly mar kezdte lebontani a partra acsolt szinpadot, a muanyag szekek tancot jartak a viz tetejen.

DSC_0139_2.JPG

Boldog uj evet Thaifold, boldog uj evet Mindenkinek!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Thaifold


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr405135985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása