Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.01.25. 14:43 Vadrozsa

Légszennyezettség Kínában

Tudom, hogy mar a thaifoldi beszamolot varjatok, de most annal sokkal fontosabb, kevesbe kellemes temarol szeretnek irni.
Miutan mindenki jol "kiirigykedte" magat, hogy milyen jo itt nekunk, ilyen egzotikus orszagban elni, sokat utazni...stb., tudnotok kell, hogy egeszsegugyi szempontbol nem egy fonyeremeny ez a hely.

Mar irtam egy korabbi bejegyzesben, hogy mennyire szennyezett itt a kornyezet: a folyok, a vizek, a foldek es nem utolsosorban a levego. Elobbieket megprobalhatjuk elkerulni, utobbival viszont olyan szoros kolcsonhatasban, kapcsolatban vagyunk, hogy ez nem sikerulhet, hacsak nem szurovel kibelelt szajmaszkkal eljuk mindennapjainkat.
A kinai nagyvarosok levegoje a hazai sztenderdek szerint is rendkivul rossz: a 113 kinai varos kozul, amelyek levegojenek minoseget a pekingi kornyezetvedelmi miniszterium figyelemmel koveti, 45 a legrosszabb levegoju kategoriaba tartozik, atlepve a megengedett hatarokat.

Pekinget is ebbe a csoportba sorolhatjuk, januar kozepen napokig tartott a fullaszto szmog.
A vilag minden tajan beszamoltak rola a hiradok es egyeb mediak, a mert ertekek elertek az egeszsegre kifejezetten karos szintet: 728 mikrogrammra szokott fel az egy kobmeter levegoben jelenlevo karos anyagok aranya.

Az Egeszsegugyi Vilagszervezet normai szerint egy kobmeternyi levegoben nem lehet tobb mint 25 mikrogramm karos mikroreszecske. 100 mikrogramm folott a levego egeszsegtelennek szamit, 300 folott pedig a gyerekeknek es az idoseknek tilos kimenni a szabadba.

A varosi hatosagok hivatalos adata szerint a pekingi levego kobmeterenkent 400 mikrogrammnyi veszelyes reszecsket tartalmazott. Ezt nagyon sokan nem hittek el, mivel az amerikai kovetsegen felallitott meromuszer ennek a duplajat mutatta ki. Ime nehany kep azokbol a napokbol, de biztos otthon a teve is mutatta:

peking_szmog.jpeg

peking_neon_cikk_lead_fill_424x283.jpg

szmog.jpg

Narancsszinu szmogriasztast adtak ki, az iskolakban felfuggesztettek a szabadteri sportfoglalkozasokat, 28 epitkezest leallitottak, 54 vallalat csokkentette a karosanyag-kibocsatasat, a pekingi Hyundai motorgyar pedig leallitotta a termelest. A gepjarmuvek kozlekedeset viszont nem allitottak le:(

A kornyezetszennyezes es az azzal kapcsolatos informáciok nyilvanossaganak kerdese az elmult evekben nagy tarsadalmi visszhangot valtott ki a kelet-azsiai orszagban, a hatosagok es azok akiknek nem celjuk ezt nyilvanossagra hozni, zokon vettek a kovetseg batorsagat es onkenyeskedeset.

Mondanom sem kell, az amerikaiakat ez legkevesbbe erdekli, joguk van a levego minoseget merni. A kovetseg mellett felallitott meromuszer orankent kuldi az adatokat es mivel feltettek ezt a honlapjukra, igy mindenki szamara elerheto.

Onnan toltottem le en is, es a blog jobb oldalan lesz ezentul lathato, a folyamatosan frissulo legszennyezettseg mutato.
Termeszetesen ez csak az adott terulet, a Huai Hai Middle Road kornyeken levo adatokat kozli, de megbizhatobbak az adatok mint a kinai kornyezetfigyelok mereseredmenyei.

Az EPA (U.S. Environmental Protection Agency) kidolgozott egy kepletet melynek segitsegevel erthetobbe valnak a leolvasott adatok, a levegoben levo PM2.5 merteket egy ugynevezett levego minosegi mutato (AQI -Air Quality Index) jeleniti meg. Szep, szines tablazat, 6 kulonbozo kategoria:

Aqi_colors_meaning_1443.gif

Eszerint a levego 50 alatt szamit kivalonak, 100 felett mar szennyezett, 300 felett pedig mar egeszsegre veszelyes.

De mi is az a PM2.5? Es mit nevezunk artalmas pornak, szmognak?

A Wikipedia szerint:" A szálló por a levegőben eloszlatott finomszemcsés (10 μm alatti részecskeátmérőjű) szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. Angolul finomszemcsés anyagoknak (particulate matter, PM) nevezik őket."

Tehat PM10-nek a 10 mikrometernel kisebb atmerovel, PM2.5-nek a 2.5 mikrometernel kisebb atmerovel rendelkezo reszecskeket nevezzuk. A varosi levego "kis reszecskei" (PM) javareszt a kozlekedes es a szel altal felvert porbol szarmaznak. Jelentos reszuk manapsag mar nem artalmatlan por, mivel tele van olyan karos es mergezo anyagokkal, amelyeket a kozlekedes, az ipar es egyeb emberi tevekenyseg juttat a kornyezetunkbe, koncentraciojuk pedig folyamatosan novekszik.

Ezek a tul a finom porszemcsek, vagyis a 2,5 mikrometernel kisebb atmeroju reszecskek (PM2,5) azert kulonosen veszelyesek, mert belelegezve a tudo melyebe jutnak, ahonnan felszivodnak es a keringesbe kerulnek. Ezek csak nagyon nehezen vagy egyaltalan nem urulnek ki a szervezetbol es igy komoly egeszsegkarosodast okozhatnak.

Kutatok megallapitottak, hogy a finom porszemcsek tavaly 4 kinai nagyvarosban: Shanghai, Peking, Guangzhou (Kanton) es Xian (ahol az agyaghadsereg van) tavaly osszesen 8600 ember ido elotti halalaert okolhatok, es 6,8 milliard RMB (238 milliard forint) gazdasagi veszteseget okoztak. Sajnos Shanghai az elso, tobb mint 3300 halallal, Peking a masodik, csaknem 2600 esettel.
A Greenpeace es a Peking Egyetem friss vizsgalata azt is tartalmazza, hogy 2012- ben, fentebb emlitett varosokban a legszennyezettseg magas szintje 8572 koraszulest okozott.

Eddig csupan a PM10 aranyanak alakulasat mertek a kinai varosokban.

Europaban is fokent ennek merese terjedt el szeles korben, PM2,5- merest egyelore kevesebb helyen vegeznek.
Pedig a PM2.5 szennyezettseg kimagaslo Kozep- es Kelet-Europaban, ezen belul fokent Magyarorszag kozepso es keleti teruletein. Ez egyertelmu osszefuggest mutat a kardiopulmonalis megbetegedesek (szivinfarktus, horghurut, asztma) es a tudorak gyakorisagaval. Magyarorszagon raadasul meg nincs egeszsegugyi hatarertek a PM2.5-re csak a PM10-re. Szomoru:(

Kinaban, a kornyezetvedelmi miniszterium ev elejen hatalyba lepett uj szabalyozasa ertelmeben a varosoknak a levego szen-dioxid-, ozon-, ken-dioxid- es nitrogen-dioxid-tartalmat is merniuk kell. Ennek ertelmeben 74 nagyvaros kozli identol a helyi legszennyezettsegi adatokat. 2016-tol pedig a PM2,5 reszecskek orszagos mereset is megigerte a kormany.
Kerdes, hogy mennyire lesznek ezek manipulalva.

A monitorozason tul a legszennyezettseg csokkentesenek iranyaba tett konkret lepesekre is szukseg lenne, erre azonban en szemely szerint nem sok remenyt latok.
Sanghaiban is napok ota suru kod/szmog/buz terjeng, egyaltalan nem kivankozik az ember kimenni a lakasbol.

De nemsokara megyunk haza es jo melyeket szippantunk a friss Domboi levegobol:)

Puszi Mindenkinek, ha megjottem irom a Thaifoldi beszamolot!:)

Szólj hozzá!

Címkék: hirek kornyezetvedelem


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr15042907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása