Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.20. 17:55 Vadrozsa

Xi'an - 2. nap

Csendes, nyugis ejszakank volt, senki nem orditozott reszegen, nem volt buli. Reggel a furdoben sem volt nagy nyuzsges, nyugodtan tudtunk keszulodni. Mar nem volt idonk szallodat valtani, viszont kiurult egy 8 agyas szoba, oda atkoltoztunk es csak magunk lehettunk.
Reggeliztunk a mekiben, -mas lehetoseg nem nagyon volt ilyen koran reggel-, aztan elindultunk a buszhoz.

A vonatallomasnal atszalltunk tavolsagi buszra, kozben volt idonk megnezni nappali fenyben is az allomast:

DSC_0388.JPG

Es megcsodalni Xian varosfalat, amelyet a Ming Dinasztia kezdett el epiteni. A 25,7 km hosszu fal, 36 km2 terultetet foglal magaba. Regebben korlatozva volt a falon beluli epuletek magassaga, ma mar gombamod szaporodnak a 40-50 emeletes hazak itt is.

DSC_0385.JPG

Kb. masfel oranyi buszozas utan megerkeztunk, a varostol 64 kilometerre levo agyaghadsereg muzeumhoz.
A kornyek eleg poros es lepusztult, a kozvetlen kornyezet szepen be van parkositva, szokokutak es ajandekboltok tomkelege, hadd legyen ahol husuljon egyet a turista es elkoltheti a penzet.

DSC_0413.JPG
DSC_0415.JPG
Megvettuk a belepoket, 150 RMB/fo (kb.18 euro), diakoknak 80 RMB, aztan celba vettuk az elso muzeumot. A bejaratnal hatalmas, viragba borult magnolia fa illatozott.

DSC_0422.JPG

DSC_0425.JPG

Az agyaghadsereg tortenetet olvasva megtudjuk, hogy 1974-ben kutaso parasztok, leltek ra, Qin Shi Huang, Kina elso egysegesito uralkodojanak sirjat orzo tobb ezer cserepkatona elso darabjara.

Qin Shi Huang 13 evesen valt uralkodova, mar rogton tronra kerulesekor elrendelte, hogy kezdjek meg kulonleges mauzoleumanak epitesi munkalatait, ami egeszen halalaig, 36 even keresztul tartott.
Egyes tortenetirok szerint a kinai csaszar nekropoliszanak epitesen kozel 700 000 ember dolgozott. Mindazt felepitettek, amit a csaszar az eleteben magaenak tudhatott: pompas palotat, setanyokat, hivatalokat, hagyomanyos epuleteket, kozembereket, hasznalati targyakat, szolgalokat es hadsereget, tulajdonkeppen a birodalom kicsinyitett masat. A nagy folyok kicsinyitett masait feltoltottek higannyal, hogy vedjek a sirhelyet a betolakodoktol.
A sir maga meg feltaratlan, korulbelul 1,5 km-rel keletre helyezkedik el, a mauzoleum teljes terulete 57 negyzetkilometerre teheto. A dragakovekbol kirakott csillagkepek mellett nem csupan az uralkodo holtteste pihen, hanem 48 agyase es mindazoke, akiket elve temettek el a csaszarral. Ezt tettek a munkasokkal is, hogy megorizzek a sir helyenek es tartalmanak titkat.
A kinaiak erdekes modjat valasztottak a sir megorzesenek: nem tarjak fel:) A rossz nyelvek szerint felnek a rettegett csaszartol....
A hivatalos verzio szerint, a Kinai Kulturalis Miniszterium meg nem tudja, hogy mikor kezdik meg a sir feltarasat. Eloszor kulonbozo technikakkal kiserleteznek, hogy biztosak lehessenek a feltaras modszereben, hiszen 2 000 eves "biztonsagi rendszer" vedi a birodalom elso csaszarat, vegtelen erejenek szimbolumat.

Ahhoz, hogy mindezt megertsuk, tudnunk kell ki volt ez a megalomanias uralkodo? Nevet mar emlitettem a Nagy Fal leirasanal:

Qin Shi Huang (259 BC – 210 BC)

Qinshihuang.jpg
O volt Kina elso csaszara, aki kevesebb, mint 40 eves kormanyzasa alatt hozta letre, het haboruskodo allambol az elso egyseges Kinat 2200 evvel ezelott.
Nem csupan az ellenseges torzseket hoditotta meg, de olyan kozpontositott es mukodokepes iranyitasi rendszert vezetett be, mely halala utan tobb dinasztian keresztul mintaul szolgalt. Oriasi ut- es csatornahalozatot epittetett, osszekapcsoltatta a Nagy Fal meglevo vonulatait, egysegesitette az irast, a mertekegysegeket, a valutat, es 36 kozpontilag iranyitott allamot hozott letre az orszag teruleten, hogy megkonnyitse a nemzeti iranyitast.

Mindennek ellenere, Qin Shi Huang valojaban egy olyan tudatlan szolgaallam letrehozasan dolgozott, amely sajat szemelye halhatatlansagat biztositja. Elrendelte, hogy egessenek el minden nem muszaki-tudomanyos temaju konyvet, igy probalta megsemmisiteni a konfuciuszi tanokat, az ellenallokat pedig elve eltemettette.
Elrendelte azt is, hogy nem csupan a torvenyszegok iteltetnek halalra, hanem azok minden csaladtagja is.
Szamara a halhatatlansag nem csupan eszmejenek fennmaradasat jelentette, tenylegesen kutatta az orokelet elixirt. Korbevette magat magusokkal, alkimistakkal, akiket ezzel az egyetlen feladattal bizott meg. Ahogy teltek az evek, ugy valt egyre megszallottabba sajat halalat illetoen. Nem akart mast, mint isteni rangot, mely onnon dicsoiteset igazolja vissza. Halala is egy elixir-expedicio kapcsan erte, i.e.210-ben, 49 eves koraban.

Kutatok szerint az uralkodo ugy kepzelte, hogy hatalma halala utan is folytatodik majd, igy a sirhely komplexum celja nem mas, mint az, hogy elrettento nagysagaval es magasztossagaval biztositsa szemelyenek es birodalmanak tulvilagi erejet. Az agyaghadsereg ezt a sirhelyet orzi. Ime egy kep es egy rovid video, az elso csarnokrol:

DSC_0431.JPG

A jelenlegi becslesek szerint a 3 nagy egysegre tagolodo arok- es godorrendszerben korulbelul 8000 katona, 130 harci szeker 520 loval, illetve 150 lovas talalhato – tobbseguk meg mindig a fold alatt van betemetve.

DSC_0436.JPG

DSC_0499.JPG

Harcosok es lovak allnak itt csatarendben, kelet fele fordulva, immar 2 000 eve nema csendben.

DSC_0442.JPG

Minden harcos egyedi arcvonassal es arckifejezessel rendelkezik, egyedi ruhazattal, labbelivel, egyedileg megformazott hajviselettel. Azt olvastam, hogy a megalkotok minden maguk korul levo embert - csaladtagokat, ismerosoket - modelleztek, hogy elegendo mintat gyujtsenek.

A katonak egyebkent nem csak ruhajuk alapjan azonosithatok be, hanem elhelyezkedesuk szerint is, hiszen a hadsereg "bevetesre keszen" lett felallitva,  4 darab 1,5 kilometer hosszu es kb. 5 meter mely arokban. Ezek az arkok a siron kivul, mintegy elovedkent helyezkednek el, hogy megovjak a csaszar testet-lelket a betolakodoktol.

Ebbol a felszinen semmi nem latszott. Az epitok ugyanis gondosan ugyeltek arra, hogy a terrakotta hadsereg lete titkos maradjon. Az arkokat gerendakkal, dongolt folddel es teglakkal boritottak be, amelyet naddal es agyaggal erositettek meg, es tettek vizhatlanna. Vegul az egeszet folddel boritottak be, es novenyekkel tettek termeszetesse a fold felszinet.

DSC_0454.JPG

DSC_0448.JPG

A figurak magassaga 184-197 centimeter kozott valtozik, attol fuggoen, hogy milyen szerepet toltottek be a hadseregben, a legmagasabbak a tabornokok. Az alakok kozott vannak katonak, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobatak, lany-szobrok, eromuveszek es zeneszek.
A szobrokat egyszeru munkasok keszitettek, manufaktura-szeruen. Egy-egy ember csak karokat, torzseket vagy labakat keszitett sorozatban, az elemeket pedig csak legvegul illesztettek ossze.
A szines lakkboritast kovetoen igazi verteket es fegyvereket kaptak, igy valosaggal "eletre keltek". Az idok folyaman a szinek sajnos lekoptak, bar jelenleg, nemet segitseggel igyekeznek korhu modon restauralni ezeket. Kepek mutatjak be a megtalalt katonak szineit, hajviseletet, fegyverzetet:

DSC_0529.JPG

DSCF1446.JPG

DSC_0530.JPG

Itt meg a feltaratlan reszek es tormelekek, amelyek restauralasra varnak:

DSC_0460.JPG

DSC_0523_1.JPG

A csarnok vegeben folyik a munka, jobban mondva puzzle-t "jatszanak" a munkasok, amig a hianyzo darabokat a helyukre illesztik:

DSC_0488.JPG

DSC_0489.JPG

DSC_0478.JPG

DSC_0487.JPG

Azert itt is vannak ilyen fantasztikus kabel osszeillesztesek:

DSC_0462.JPG

Uvegkalitkakban megfigyelhetoek kozelebbrol is a figurak:

DSC_0534.JPG

DSC_0555.JPG

DSC_0548_1.JPG

A masik ket csarnok alig van megvilagitva, egyebkent nem mutattak sok ujdonsagot, kevesebb a feltart lelet, legtobb helyen csak a folddel betakart arkok latszanak.

DSC_0537.JPG

DSC_0509.JPG

Eleg sok idot eltoltottunk bent, megneztuk a lovasmuzeumot is, mindent elolvasgattunk. Nem valoszinu, hogy ide megegyszer visszajovunk. Kierve a szabad levegore, jolesett a napfeny, a viragos fak es egy kis pihenes.

DSC_0540.JPG

DSC_0566_1.JPG

Termeszetesen megvasaroltuk mi is a kotelezo agyagfigurainkat, hutomagneseket. Kicsit setaltunk, ejtoztunk meg a parkban, aztan elindultunk visszafele. A bufeknel megcsapta orrunkat a palcikas hus illata, ezt nem lehet kihagyni, raadasul muszlim kenyer is volt hozza:)

DSC_0582.JPG

DSC_0584_1.JPG

DSC_0580.JPG

Egy bacsika leult mellenk, elovette elemozsiajat es a kis palinkajat, bennunket is megkinalva. Csak en voltam a bator, aki megkostolta:)

DSC_0578_1.JPG

DSC_0579.JPG

Aznap volt a legmelegebb, amiota elindultunk, be kellett szerezni kalapokat. A nenikevel sikerult jot alkudoznom, latszik, o is orul a vasarnak:)

DSCF1466.JPG

Fenykepezkedjunk katonakkal!  Kukucs, hol vagyok?

DSC_0575.JPG

Nagyon soka ertunk vissza a varosba, az uton dugo volt, lassan haladtunk. a vonatallomasnal meg fel orat sorba alltuk mire feljutottunk egy belvarosba halado buszra.
Vacsira en ujra baranycombot ettem volna, de a tobbseg a Pizza Hut mellett dontott.

Meg egy utolso seta a varosban, holnap reggel mar repulunk Guilinba. A repteri busz a kozpontbol indul, szerencsere csak atsetalunk az uton reggel. Az elso busszal menni kene, mert 7-kor indul a gep.

A hostelben osszecsomagoltunk, lefenykepeztem par falfirkat es termeszetesen mi is otthagytuk kezjegyunket:

DSCF1482.JPG

IMG_0540.JPG

DSCF1481.JPG

IMG_0549.JPG

IMG_0546_1.JPG

Mivel csak mi voltunk a szobaba kenyelmesen bepakoltunk, tisztalkodtunk, aztan agyba bujtunk, hogy reggel idoben tudjunk kelni.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Xian


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr834581026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása