Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.20. 17:47 Vadrozsa

Xi'an - 1. nap

Meg nem kelt fel a nap, amikor megerkeztunk Xianba, a vonatallomasrol kifele jovet a felhomalyban helyi taxisok, riksasok hada fogadott.

Mivel nem tudtuk merre van a szalloda pontosan, azt sem milyen tomegkozlekedesi eszkozzel  tudnank megkozeliteni, faradtan, csomagokkal tele, es pekingi tapasztalatbol okulva, nem vagtunk neki gyalog az ismeretlen varosnak.

Megalkudtunk a helyi motorizalt tricikli-maffia ket kozkatonajaval, hogy vigyen el minket a megadott cimre. Nem mondom, hogy kenyelmesen utaztunk, a hatul igen kis hellyel rendelkezo jarganyban, de a lenyeg, hogy kozeledunk a celhoz. Amikor tobbszor megallt mondogatva, hogy megerkeztunk,- en bementem ellenorizni, mondanom sem kell, nem a mi szallodank volt-, kezdtem ideges lenni. A butaja, azt sem tudja hova kell vinnie! Jellemzo rajuk, hogy ennek ellenere megallapodnak velunk, felnek nehogy elessenek a zsiros viteldijtol, amit egy kulfoldirol legombolhatnak. 20 RMB/riksaban allapodtunk meg, ez szerintem boven megeri nekik, lehet mai nap eldobjak a gyeplot es csak szunyokalnak az arnyekban:)

Talan negyedik szalloda vegre stimmelt, felhurcolkodtunk, recepcion senki. A ketszazakkarhanyas szobaba iranyitottak, ott van a szoba felelos. Kopogtatasunkra almos fejek jelentek meg az ajtoban, par perc turelmet kerve, kesobb betessekeltek es egy angolul kevesse beszelo lannyal probaltuk megertetni, hogy van foglalasunk csak 1 nappal korabban jottunk a vonatjegyek miatt.
Nagy nehezen, komasan bekapcsolta a szamitogepet,  megtalalta a nevem, ok. rendben, de nincs szoba mara. Mutatta, hogy az osszes foglalt. Na ez volt a reggeli hideg zuhany:(
Erre nem szamitottam, most indulhatunk csomagostul szallast keresni. Senkinek nem esett jol a tovabbi gyaloglas, cipekedes.
Kimentunk az utcara, nezelodtunk, kerdezoskodtunk, de meg alig voltak emberek, hiszen koran volt. Meg semmi nincs nyitva, sem boltok, sem informacios iroda (ha egyaltalan van ilyen itt).
Megtalaltuk a kozpontot, ott volt egy meki, nagy baj mar nem lehet, kavezni, reggelizni tudunk majd, csak meg kell varni, amig kinyit.
Lepakoltuk a csomagokat a parkban a padra es felvaltva elindultunk korulnezni a kornyeken, szallast keresni.
Volt egy csomo szalloda, de mind tele voltak, ahol volt hely, az 5 *-os es nagyon draga. Telefonalgattunk jobbra-balra, de semmi eredmeny, nincs szoba. Hat ez Kina, unnepek alatt, megindulnak es akkor elfoglaljak az osszes szallast.

Nincs mit tenni meg kell varni, amig az informacios iroda kinyit, ok biztos tudnak ajanlani valamit. Meg nagyon koran volt, most kapcsoltak be a szokokutakat, a hajnali fenyben a gyerkocok ugrandoztak es fenykepezkedtek a vizsugarakkal.

DSC_0186.JPG

DSC_0190.JPG

DSC_0193.JPG

Kesobb bementunk a mekibe, hogy egyunk valamit, meg kavezzunk, mert elegge elfogytak az energiatartalekaink. Kb. egy ora mulva, tobb adag menu elfogyasztasa utan visszaultunk a parkba es varva, hogy teljen az ido, figyeltuk az ebredo varost, a dolgozni sieto embereket, jatszadozo gyerekeket, setalo oregeket...

P1090541.JPG

DSCF1237.JPG

DSC_0294.JPG

DSC_0276.JPG

DSC_0291_1.JPG

Egyik gyerek nyugodtan vegezte a dolgat, megprobalva beletalalni a lefolyo reseibe. Kinaban nem divat a pelenka, kint van a gyerek popsija, meg mindene, telen-nyaron, aztan ahol eleri a szukseg, ott vegzi el a dolgat. Anyukak megfogjak, hogy ne legyen kakis a nadrag, de az mar nem biztos, hogy osszeszedi utana a barna macikat:)
Volt mar erre is pelda, fura vilag ez:)

DSCF1229.JPG

A muvesznoknek es az utcaseproknek is indul a muszak:)

DSCF1287.JPG

DSC_0205.JPG

Kozben kinyitott az informacios iroda, ott erdeklodtunk szallas ugyben, mondtak, hogy a park masik oldalan van egy youth hostel, probaljuk meg ott. Es lass csodat, szerencsesek voltunk, volt egy 10 agyas szobajuk. Kituno, rogton lecsaptunk ra.
Aki aludt mar hasonlo helyen, tudja milyen: nagy szoba, emeletes agyak, kozos furdo+ wc.a folyoso vegen, ismeretlen alvotarsak..stb. Elonye, hogy olcso, 50 RMB/fo (kb.6 euro), hangulatos (kulonbozo orszagbol erkezett emberkekkel tudsz megismerkedni, bulizni), a folyoson szaradnak a ruhak, a falak teleirkalva, lakok uzeneteivel. Hatranynak is a kozoskodest tudnam emliteni, van ennek arnyoldala is, mindig mindent be kell zarni, nem tudod kivel kerulsz ossze, lehet zajonganak, isznak, buliznak, nem fogsz tudni pihenni, na meg a kozos furdok, szoval nem kenyelmes. Plane olyannak aki meg elotte sosem aludt hasonlo helyen. Nekem nem okozott gondot, a lenyeg, hogy ma tudjunk valahol aludni, aztan holnap meglatjuk, hogyan tovabb.

Bell Tower Youth Hostel a teljes neve, behurcolkodtunk, lepakoltunk, es kimentunk a varosba, most mar csomag nelkul, nyugodtabban.
Na, szoval itt vagyunk Xianban, most mar lehet nezelodni, turistaskodni.

Xian (西安), Shaanxi tartomany szekhelye, Kina kellos kozepen van, es legnagyobb latnivaloja az agyaghadsereg. Mi is foleg ezert utaztunk ide.
Xian,  avagy „Nyugati Béke" a negy osi kinai fovaros egyike, a Selyemut keleti vegallomasa volt. Regi neven: Chang'an (vagyis Tartos Beke) tobb mint 1100 even es 13 csaszari dinasztian keresztul volt a birodalom fovarosa. Fenykoraban, a Tang dinasztia idejen (kb. 7. – 9. szazad) a vilag legnagyobb varosa volt, egymillioan eltek itt, jelenleg tobb mint 8 millio a lakossaga.

A kozpont, ahol varakoztunk reggel, most nyuzsgott, tele volt emberekkel. Itt ket fontos latnivalo is van: a harangtorony es a dobtorony. Ezeket mar volt szerencsenk orakig bamulni, amig itt uldogeltunk, most le is fenykepeztem oket.
A dobtorony 1380-ban epult, estenkent innen utottek a dobjelzest a varosnak ket egesz orankent, hogy mutassak az ido mulasat.

P1090545_1.JPG

Az 1384-ben epult harangtoronyban, kulonbozo meretu harangok vannak, alakjuk enyhen lapitott, hangjuk szerint helyezkednek el sorrendben egy nagy tartoszerkezeten. Fakalapaccsal es palcaval lehet oket megszolaltatni, a hozzaerto kezek csodas dallamokat tudnak elocsalogatni A hagyomanyos harangjatek az osi Kina bronz utoshangszereinek zenejet hozza vissza.

DSC_0197.JPG

244 xian harangtorony.jpg

Visszamentunk az informacios irodaba erdeklodni az agyaghadsereghez szervezett utakrol. Olvastam korabban, hogy busszal is ki lehet menni, azt szerettem volna megerdeklodni, hanyas busz es honnan indul. Oriasi szerencsenk volt, az irodaban talalkoztunk egy nagyon kedves felvideki hazasparral, ok mar tudtak mivel kell odamennunk, megosztottak velunk az infokat, tapasztalatokat, amit eddig szereztek. Koszonjuk megegyszer:)

Tudom, most le kene irnom a busz szamat, de sajnos nem jegyeztem fel, es azota annyi minden tortent. A lenyeg, hogy a foteren levo "Tourist information" irodaban megadjak a szukseges valaszokat. Nem kell feltetlenul a draga, altaluk szervezett kirandulasra befizetni, mert meg lehet oldani onalloan is, igy nem kell alkalmazkodni csoporthoz, addig maradunk, amig jolesik.

Ugy dontottunk, holnap az agyaghadsereghez megyunk, ma megnezzuk a varost, es holnaputan repulunk tovabb. Mivel egy nappal korabban erkeztunk, most a repjegyeket, amiket korabban foglaltam at kell rakni holnaputanra. Szerencsere  csak egy telefonhivasba, meg 500 RMB-be kerult. 3 napot nem szeretnenk itt tolteni, annyi latnivalo szerintem nincs. Marmint biztos talalnank, mert vannak barlangok, meg pagodak boven, de az ido is szorit, szeretnem ha beleferne mind a negy helyszin a 10-11 napba.

Csavarogtunk a varosban, bekeveredtunk a muszlim negyedbe, mar forrtak a kajak a nagy ustokben, ide jovunk majd vacsizni. Ugy latom a mahjongot itt is nagyon kedvelik, utcakon tobb helyen latni hasonlo kepet:

DSC_0237.JPG

Erdemes egy pillantast vetni az alabbi kepre, milyen nagyszeruen fel van allitva ez az informacios tabla itt a teren, a templom elott. Igazi kinai megoldas:)

DSC_0253.JPG

Nezelodtunk a szuvenires satrak kozott, az utca vegeben megneztunk egy felujitas alatt allo buddhista templomot, aztan elindultunk megkeresni a Nagy Lud Pagodat. Informacios iroda elmondasa alapjan, busszal konnyen megkozelitettuk.

A Nagy Lud Pagodat, 707-709 kozott epitettek a Tang Dinasztia idejen. Az eredeti pagoda magassaga 45 meter volt, de az 1556-os foldrengeskor megrongalodott. Az ujraepitest kovetoen 7 emelet es 43 m magas lett.

DSC_0298.JPG

Bemenni nem akartunk, szerintem semmi ujat nem lattunk volna. A korulotte levo park szepen gondozott, a setaloutcan jopofa szobrokkal lehetett fenykepezkedni:

DSC_0308.JPG

DSC_0303.JPG

A pagoda elotti teren nagymeretu szokokut, amely kinai opera zenejere utemesen "tancolt", a helyiek a vizsugarak kozott husoltek: 

DSC_0317.JPG

 Tavolabb, gyerekeknek kialakitott parkresz, mesefigurakkal (gondolom...:)

DSC_0313_1.JPG

DSCF1360_1.JPG

Kelloen megeheztunk a setalgatastol, elindultunk visszafele. De mivel Kinaban vagyunk, itt semmi nem olyan egyszeru, logikarol mar ne is beszeljunk:) Az a busz, amivel jottunk nem allt meg a pagoda elotti megalloban. Tovabb gyalogoltunk az uton, a kovetkezonel sem..., na ez fura volt. Mar a busz ele is kiszaladtunk az utra, -ami itt nem veszelytelen mutatvany- es boszen integettunk, hogy vegyen fel bennunket, de a sofor csak vigyorgott es elsuhant mellettunk. Probaltuk kideriteni a varakozo kinai elvtarsaktol, melyik busz visz vissza bennunket a kozpontba, de mindegyikuk masik szamot mondott. Ez jellemzo: nem ertik amit kerdezel, vagy felreertik, nem tudjak melyik buszt ajanljak, nem tudnak terkepet olvasni, a joszandek megvan bennuk, de csak osszezavarjak az embert. "Lefagy a Windows", ahogy a ferjem szokta mondani, amikor odamesz hozzajuk kerdezni valamit.

Egyik buszmegalloban nagyon fura zeneszeket lattunk, egyikuk orrsipon jatszott, masik vonoshangszeren es a labaval apro cintanyerokat utogetett, meg a szajara is volt valami trombitaszeru erositve. Erdemes megnezni az erositot, hangfalat is. Sajnos, nagyon rovid, video keszult roluk, jott a busz es fel kellett ugranunk. (Nezzetek meg tobbszor!:)

Na szoval, rajottunk, hogy eleg messze vagyunk a kozponttol, igy felpattantunk egy buszra, amit tobben is ajanlottak. Legalabb fel orat zotykolodtunk visszafele a delutani csucsforgalomban:

P1090669.JPG

Mire visszaertunk mar hangosan korgott a gyomrunk, egyenesen a muszlim negyedbe mentunk, a kajaldas sorra.

DSC_0328.JPG
Mivel a varosban jelentos a muszlim lakossag szama, a konyhara gyakorolt hatasuk is erezheto, ugyanis a kaja igen fuszeres. A rizs itt annyira nem gyakori, a teszta viszont minden formaban kepviselteti magat: zoldseggel, mogyoroval, dioval, hussal, vegyes fuszerekkel izesitve. Megtalalhatok a kulonbozo palcikas husok, marhasultek, huslevesek, baranylabak, malacfulek, malacfarkok es malacorrok,.....minden mi szem szajnak ingere.

DSC_0342.JPG

DSC_0337.JPG

DSC_0335.JPG

A diot hejastol megporkolik ebben a szerkezetben:

DSC_0329.JPG

Beultunk egy nagyon meno etterembe, (sorba kellett allni, hogy bejussunk), husos-zoldseges baozit (gozgomboc) ettunk, babsalatat es nagyon-nagyon finom roston sult baranycombot. Nylon kesztyut is adtak hozza, azzal lehetett megfogni a csontos reszet. Isteni finom volt. Ime az etterem, a baranycombot nem volt ido lefenykepezni, befaltuk 2 perc alatt:)

DSC_0341.JPG

 Vacsi utan meg setaltunk egyet a varosban, megneztuk a kivilagitott tornyokat:

DSC_0363_1.JPG

Kinai romantika a bevasarlokozpont elott:

DSC_0360.JPG

Mint mindenhol, itt is kisallatokat,( teknocot, horcsogot, csikos mokust, nyuszit..stb.) arulnak uton-utfelen, jelenleg a kiskutyakbol volt tulkinalat:

DSC_0378.JPG

DSC_0383.JPG

Seta es asvanyviz keszlet feltoltese utan, elindultunk a szallasra. Tisztalkodas, pizsama osztas, szobatarsainkkal ismerkedes. 2 fiatal, nemet par kapott agyat a mi szobankba, szerencsere hullafaradtan ertek oda es 10-kor mar lampaoltast javasoltak. A fiuk meg lementek felderiteni a helyi kocsma-es sorfelhozatalt, gyerkocok neteztek a foldszinten, en a sogornommel kinyultunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Xian


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr564575410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása