Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.01.09. 13:14 Vadrozsa

Unnepek

 

Bekes, boldog, sikerekben gazdag uj evet kivanok minden kedves olvasomnak!

Remelem jol teltek az unnepek, mindenki kibulizta/ kipihente magat es ujjult erovel es fogadalmakkal vag bele a 2012-es esztendobe.

Lehet ez a bejegyzes kicsit hosszabb lesz, mint  a tobbi, megprobalom belesuriteni az elmult napok esemenyeit.

Szenteste nalunk gyultunk ossze paran, sutottunk, foztunk, dumaltunk, zenet hallgattunk. Nev szerint nem sorolok fel mindenkit,  itt volt Klau is, ot mar emlitettem a blogomban. Most eljott vele a baratnoje, Laura is. Ervin volt a foszakacs, en segitettem neki, a lanyok is kuktaskodtak, itt egy jelenet a rakpucolasbol:

lanyok szemeznek a fiu rakokkal.JPG

Menu: tarkonyos csirkeragu leves, piritott rak zoldsegekkel, tepsis csirkecomb hazai izesitessel, paradicsomos-fokhagymas sertes szuzermek, mogyoros sutemenyek.

Minden nagyon finom lett, degeszre ettuk magunkat. Teljesen mas az, ha szakacs van a tarsasagban, pikk-pakk osszedobja a kajakat, van otlete, kreativitasa. Itt mar asztalnal ulunk:

SSA41733.JPG

Sajnos ettol unnepibb asztalt nem tudtunk teriteni, meg nem erkeztek meg a cuccaink, tehat marad egyelore a muanyag tanyer es evoeszkoz. Mondanom sem kell ez a hangulaton mit sem valtoztatott, ejjel egyig fent voltunk, iszogattunk, beszelgettunk.

Masnap delutan kimentuk a varosba setalni, aztan megszokott dolgos hetkoznapok kovetkeztek. Hirt kaptunk, hogy a hajo megerkezett, vamudvarba szallitottak a csomagjainkat es jan. 4-en mehetunk ertuk. Ez egyfelol jo hir, masfelol a vamudvar nem jelent jot, valoszinu fizetnunk kell. Otthon azt az infot kaptuk, hogy szemelyes, hasznalt dolgaink utan nem kell vamot fizetni, esetleg a masszazsagy miatt, ha azt elektronikai eszkozkent soroljak be, (bar nem az, de ezt itt nem lehet megmagyarazni, eszervekkel nem lehet hatni az itteni szabalyok alkalmazoira).

28-an este megint borkostolora mentunk Belahoz, most is a kotetlen beszelgetesek, ismerkedesek, finom borocskak kostolgatasa, zenehallgatas jegyeben telt az este.

Francia borokat kostoltunk, olyanokat,  mint a Bordeaux Place Royal, Chateau Bojeau La Gavre, Esprit de Chevalier, Georges Duboeuf Saint Amour, Georges Duboeuf Macon Villages, Chamarre Grande Reserve Chardonnay..stb.
Nem vagyok nagy borszakerto, a legtobb bor neve nem sokat mondott nekem, kostolgataskor szinte mindegyik megteremtette szamban az ily nedutol elvarhato kellemes izvilagot.
Viszont vagy 2-3 fajtanal  a  Sommelier (magyarul Borpoharnok) kiemelte, hogy ez 100% ig Gamay-bol keszult. Csak pislogtam nagyokat, Ervin is mellettem (pedig o szakacs), nem tudtuk mi lehet?
Itthon aztan utananeztem,  egy szolofajta amely a vilagon egyetlen borvideken terem hires bort: Beaujolais granitdombjain. Sehol mashol nem keszul a gamay-bol annyira friss, intenziven gyumolcsos, epres izvilagu voros. Ettol eszakra, a Maconnais borvideken gamay-bol keszul a legtobb Macon voros és a Bourgogne Rouge kategoriaju borok egy resze. Ime a Gamay:

Gamay.jpg

Kelet-Europában és Kaliforniaban a gamay neven forgalmazott borok rendszerint kekfrankos, illetve pinot noir fajtat takarnak.
Na, ezzel is okosabbak lettunk:)

Palinkak is voltak, de ezekkel az a baj, hogy nem hagyjak erni, azt hiszem tavaly csinaltak es meg nagyon karcos. Hiaba naaa, miutan ittunk a szikiek selymes, 16 eves, eperhordoban erlelt szilvapalinkajabol, mar semmi nem jo. (aki volt az eskuvonkon kostolhatta).

Az est folyaman beszelgettunk, talalkoztunk olyan magyarokkal akiket eddig nem lattunk. Bela es felesege folyamatosan hoztak a finomabbnal finomabb falatokat, szendvicskeket, sajtokat, gyomolcsoket.
Azert sikerult ot elkapnom egy kep erejeig:

SSA41814.JPG

SSA41812.JPG

Megneztem az uj kabatkollekciot, csak amultam az otletein, az anyagkombinacioin. Mindegyik nagyon elegans, noies, ugyanakkor praktikus es hordoz valami egyedi diszitest. Jovo ev elso feleben lesz ket bemutatojuk, remelem meghivast kapok.
Lefenykepezni nem illik a darabokat, de csinaltam egy rovid videot a teremrol, nem lett a legjobb minoseg sajnos.
(meg mindig nem vettunk egy jobb gepet:(
Ha hiszitek, ha nem, itt dragabbak a markas kamerak es fenykepezogepek, mint otthon. Mi egy Nikon D3100-ra ahitozunk, par eve csak 99.000 Ft. volt akciosan a Media Marktba, de en nem akartam akkor venni. E dontesem miatt azota is kapom a fejmosasokat ferjemtol, amikor fenykepezogepekrol beszelgetunk. Tudom, most mar otthon is dragabb, viszont itt vegso, alkudozas utani ara: 3800 RMB (kb.470 e.)

31-en este kimentunk a varosba, mert azt hallottuk tuzijatek lesz. Ferjem olasz kollegajaval Riccoval es baratnojevel Adaval talalkoztunk a People Square megallonal. Vegigsetaltunk a Nanjing Road keleti reszen, ez setalo-bevasarlo utca, irtam rola korabban. Nem sporolnak a vilagitassal es a fenyreklamokkal, este igy nez ki:

Shanghai nanjing rd..jpg

Egyik latvanyossag  az utcan egy hatalmas akvarium kis capakkal, nagy teknocokkel es egy veluk uszkalo buvarral:

Az utca kivezet a Bundra, itt viszont olyan tomeg volt, hogy mar fel sem tudtunk menni a "rakpart" reszre, a folyo melle. Mar lassan ejfel kozeledett, csodaltuk a francia stilusu epuletek falaira vetitett fenyjatekot,  a felszallo lampionokat majd ejfel elott 10 perccel visszaszamlalas indult a Pearl Tower kivetitojen: .............5, 4, 3, 2, 1 

Happy New Year Shanghai! Happy New Year For All!

 Ricco kibontotta a pezsgot, koccintottunk:

SSA41834.JPG

De a pezsgo pukkanasan kivul mas durranast nem hallottunk, meg egy arva petarda sem robbant sehol, nemhogy tuzijatek. Nem ertettem az egeszet, tele volt kinaiakkal a ter, moccani sem lehetett, ok miert jottek ki? Koszonteni velunk az uj evet? Vagy szelnek ereszteni nehany lampiont? Ez mai napig rejtely szamomra, de majd csak kideritem egyszer.

Csalodottan elindultunk hazafele, metro mar nem jart, ezert csak a remenytelennek tuno taxifogas johetett szoba. Mi a folyo tuloldalan lakunk, tehat meg hazagyalogolni sem tudunk, uszast ma este nem vallalom be, meg elkenodik a sminkem:)

Kb.egy oran keresztul hompolyogtunk a tomeggel egyutt, Riccoek elindultak masik iranyba, hazafele. Ugy kell nekunk, figyelmeztettek elotte, hogy ma ejjel nem nagyon lehet taxit fogni es ha igen, haromszoros aron dolgoznak.
Nagy nehezen kivergodtunk a tomegbol es egy kevesbbe forgalmas kis utcaba fordultunk be, itt talan nagyobb esellyel talalunk ures taxit, utcasarkon hiaba allunk, mert ott tobben probalkoztak. Es lass csodat egyszer csak megall mellettunk egy taxi, amibol kiszallt egy lany, maris ulhettunk be, par perc alatt, normal aron hazarobogott velunk:)

Az ev elso napjan itthon voltunk, filmet neztunk, este Riccoekhoz voltunk hivatalosak vacsorara. Ricco az utanozhatatlan spagetti carbonarajaval vart, nagyon fincsi volt.

SSA41843.JPG

Mi is meghivtuk oket vacsorara, jan. 5-re, addigra talan lesznek edenyeink is, tudok normaliasan fozni/talalni.

Nagyjabol ennyi tortent az unnepek alatt.
Januar 23-an kezdodik a kinai ujev. Errol majd irok egy kulon bejegyzesben, elore csak annyit, hogy mar nagyon keszulodnek, diszitik a varost, a boltokat elleptek az ilyenkor szokasos ajandek-es disztargyak, a nelkulozhetetlen  "hong bao"-k (piros tasakok).

Bucsuzasul, ime nehany kep:

SSA41817.JPG

SSA41818.JPG

Kivirult a kozert is ahol vasarolni szoktam:

SSA42212.JPG

A hazban ahol lakunk eltunt a karacsonyfa, helyette:

SSA42213.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: unnep


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr563523423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása