Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.21. 08:31 Vadrozsa

Guilin - 1. nap

A koran keles nem jott ossze, a telefon valahogy nem a beallitott idoben csorgott, mindossze 15 percunk volt, hogy kirohanjunk a buszhoz. Latni kellett volna azt a kapkodast, oltozkodest. Szerencsere be voltunk pakolva, a buszmegallo sem volt messze ugyhogy uzsgyi futas.

Az elso busz mar elment, de ott volt a kovetkezo, az is a repterre ment. Felpattantunk, mar csak arra kellett figyelni, hogy a 2-es terminalnal szalljunk le. Megorokitettuk a felszallas pillanatait, repulogepet, pilotafulket...DSC_0589.JPG

DSC_0597_1.JPG

Flying with Capital Airlanes:

DSC_0609.JPG

Lattok valamit ezen  a kepen? "Kicsit" kodos,  "kicsit" szmogos, ez, es hasonlo gyarak szennyezik a levegot Kinaban. Nem laknek a kornyeken, az biztos.

DSC_0603.JPG

Leszallaskor sokkal szebb kepek fogadtak, nehol vizzel elarasztott, mashol zoldello rizsteraszok, amig a szem ellat.

DSC_0625.JPG
DSC_0630_1.JPG

Amint kezhez kaptunk csomagjainkat az informacios pulthoz mentunk megkerdezni, mivel mehetunk be a varosba. Megint szerencsenk volt, rogton nagyon jo ajanlatot kaptunk: bevisznek a szallodankhoz, megvarjak mig becsekkolunk, atoltozunk, utana elvisznek mindnyajunkat varosnezo turara estig, angol nyelvu idegenvezetessel. Mindezt, nevetseges osszegert, 150 RMB (kb.18 euro). Rabolintottunk, fizettunk es mar szalltunk fel a buszra. Onnan nezelodve vadregenyes taj tarult a szemunk ele, minden csupa zold, mintha esoerdobe tevedtunk volna. Utszelen hatalmas palmafak, viragok, a foldek zoldelltek a frissen kikelt novenyektol, tiszta, oxigendus levego. Peking es Xian utan, kesz mennyorszag.

Guilin ( 桂林 - Kujlin) a delnyugat-kinai Kuanghszi Huang nemzetisegi autonom terulet kozpontja, lakossaga jelenleg csaknem 5 millio.  A varos klimaja paras, a tel rendkivul enyhe, a nyar kellemesen meleg, az evi atlaghomerseklet  20 C fok.

A Soluxe Qi Xia Hotel Guilin-ban foglaltam szallast, tipikus kinai, mar a hallban megcsapott a budos kaja szag. Szobak nagyok, tisztak, furdo zuhanyzoval, szoval rendben volt. Termeszetesen itt sem beszelt senki angolul a recepcion, de azert gyorsan elinteztek a papirmunkat. Szerintem az idegenvezeto csajszi szolt nekik, hogy siessenek.
Par perc alatt atoltoztunk, bepattantunk, most mar egy kisebb mikrobuszba es indultunk az elso helyszinre a Yaoshanra, vagyis a Yao hegyre, (kinaiul a "shan" - hegyet jelent), amely a varoskozponttol 12 km-re, keleti iranyban helyezkedik el. A 903 m magas hegy a Tang Dinasztiaban epult Yaodi buddhista templomrol kapta a nevet, de itt el a Yao nevu nemzeti kissebbseg is.

A hegyre  fel 1416 meteres drotkotelpalya vezet, lefele johetunk bobpalyan is. Kozben gyonyorkodhetunk a dus lombozattal boritott karszthegyekben, az ezustkigyohoz hasonlo, kanyargo Lijiang folyoban. Sajnos eleg kodos ido volt aznap, nem lehetett tisztan latni mindent. A hegytetorol meg homalyosabb volt a taj.

DSCF1525.JPG

 DSC_0661.JPG

Remelem, ha valaha ide visszajovunk, tudok szebb kepeket is kesziteni. Mondtak, hogy tavasszal kod es felho takarja a hegyeket, de ettol meg titokzatosabbak. Oldalukat dus novenyzet es viragok boritjak egesz evben. Errefele ritkan esik a ho, eso viszont szinte naponta. Tavasz van es esik az eso, nem lehet okunk panaszra, az idojaras igazodik a Guilinban szokasoshoz. Talaltam egy szep kepet nektek, ezt kellett volna latnunk, ha jo ido van:

yaohill.jpg

Setaltunk a teton egy keveset, nem sok latnivalo volt, kiveve a rengeteg kivansag szalagot, amiket az elmult napokban akasztottak ki a fakra. Mint emlitettem, az aprilis 5-re eso verofeny unnep Kinaban a halottak napjanak felel meg. Ilyenkor a kinaiak hagyomanyosan meglatogatjak elhunyt hozzatartozoik sirjat, lesoprik, megtisztogatjak azokat, aldozatot mutatnak be az osoknek es kivansag szalagokat akasztanak a fakra. Errol irtam mar korabban egyik bejegyzesben: Qingming unnep.

DSCF1542.JPG

DSC_0681.JPG

DSCF1529.JPG

DSCF1558.JPG

DSCF1554.JPG

Lefele a tarsasag nagy resze bobbal siklott, en a sogornommel libegoztunk, es szallitottuk a csomagokat. Most csak kisebb hatizsakok voltak nalunk, meg tobb fenykepezogep, ezt megsem bobozhattak magukkal:)
Sajnos, nem tisztult az ido, a suru kod nem engedi, hogy elvezzuk a taj szepsegeit:

DSC_0706.JPG

DSC_0716.JPG

Idefele az ut mellett lattunk egy hatalmas temetot, most megkertuk az idegenvezetonket, Maggie-t, hogy alljuk meg par percre, ha lehetseges.
Meg nem lattam ilyen kozelrol kinai temetot, raadasul halottak napja van, nezzuk meg!

DSC_0727.JPG

 

DSC_0732_1.JPG

Egy csalad pont gyertyakat egetett, masik oldalon kegyetlen petardazas hangja verte fel a temeto csendjet. Ne lepodjetek meg, ez igy szokas. A sirok kozott piroslik a petarda es tuzijatek papirmaradvanya.

DSCF1567.JPG

A sirokon gyertya, muvirag, angyalhaj diszeleg, sokan a halott kedvenc palinkajat, eteleit is kihozzak. Ha dohanyzott, cigarettat gyujtanak es a sirra teszik.

DSCF1569.JPG

Itt lathatoak a csikkek, az uveg palinka, mellette pedig fott tojas heja:

DSC_0742.JPG

Azt olvastam, hogy az utobbi idoben szokasba jott, hogy azok, akik nem tudnak kimenni a temetokbe, erre szakosodott vallalkozokat berelnek fel a szertartasok elvegzesere. A szolgaltatas tartalmazza tobbek kozott az aldozati papirpenz egeteset, a petardarobbantast, viragok es egyeb aldozati targyak felajanlasat. A megbizasokat interneten, illetve egyes temetokben szemelyesen lehet megrendelni. A felnapos szolgaltatas ara 200–500 RMB (kb.25-60 euro) kozott mozog.
Ezt altalaban azok veszik igenybe, akik kulfoldon vagy tavoli varosban elnek – ezert a haromnapos munkaszunet alatt nem tudnak hazaterni –, vagy egeszseguk akadalyozza meg oket a temetolatogatasban.

Kozben robogtunk tovabb kis minibuszunkkal, a kovetkezo celpont fele, ami egy barlang volt:
A Nadas Fuvola cseppkobarlang (Reed Flute Cave), a varos eszaknyugati reszen emelkedo Guangming hegycsucs alatt rejtozik, a felszin alatt 240 meterrel, mint egy foldalatti odu. A barlang, kinai neven Ludi Yan , az 1940-es evekben a guilini lakossag ovohelyeul szolgalt. Nevet a bejaratnal levo nadfu bokrokrol kapta.

A turisztikai utvonal csak 500 meter hosszu, de rajta surun sorakoznak a kisebb-nagyobb sztalagtitok es sztalagmitok. A szines lampak segitsegevel, piros-sarga-kek fenyekben pompaznak, olyannak tunik, mintha egy kincstargyakat bemutato, kiallito terem lenne.

12_1.jpg

 

15.jpg

 

barlang8.jpg

 

13.jpg

 

barlang7.jpg

 

11_1.jpg

 

14.jpg

Lelegzetallitoan szepek a termeszet formazta evszazados cseppkovek, csak engem picit zavar ez a sok szin. Nem szebb igy, termesztes valojaban?

DSC_0755.JPG

 A barlang kozepen egy tiszta vizu to tukrozte vissza a fuggocseppko boltozatot:

to a barlangban.jpg

Itt meg egy zenes fenyjateknak is tanui lehettunk:

A barlangaszas utan, megkertuk Maggiet mutassa meg hol lehet finomat enni a varosban, mert megeheztunk. Elvitt a kozpontban levo kajaldas sorra, ott egyik etkezdeben rendelt nekunk marhahusos tesztat. Nem adnak nagy adagot, de nagyon finom volt. A vekonyra szeletelt husit a spagetti formaju, hazi keszitesu tesztara teszi, par mogyorot, zoldseget szor bele, talan szojaszoszt is, utana meg egy hatalmas huslevessel telt szamovarbol ontesz ra magadnak egy kis levest, ha szeretned. Ez nem kotelezo,szaftosabb lesz tole a teszta.
Az etterem es az ebedunk:

SSA43250.JPG

SSA43255.JPG

Ebed utan valami edessegre vagytunk, nem messze volt egy cukraszda, ott vettunk sutiket: sajttortat, helyi aprosutit, peksutiket, meg ezeket:

DSC_0878.JPG

Gyumolcsos, tejszinhabos, piskotas kehely, nagyon fincsi volt. Mint a rossz gyerekek, most kavera vagytunk. A masik utcaban volt meki. Most ne gondoljatok, hogy annyira imadjuk a mc. donalds kavet, de mashol nem arulnak. Kinaban, plane videken meg annyira nem terjedt el a kavezas, ok egesz nap a zold teajukat kortyolgatjak. Megjegyzem, egeszsegesebb is, mint a kave. Pfuuujjj fekete kave, ne is szokjatok ra!
Mi sem vagyunk szenvedelyes kavefogyasztok, de faraszto napokon, jolesik egy kis energia-loket. Ma eleg koran keltunk es azota folyamosan uton vagyunk.
Kozben Maggie elvitt bennunket valami emlekmuhoz, a nevere nem emlekszem, itt is borsos belepok voltak es nem is tudtuk pontosan mit fogunk latni. Kerdeztuk van-e valami mas helyszin, amit meg szeretne mutatni?
- Nincs,  mara ennyit tervezett, mar este van amugy is. Oke, akkor majd setalgatunk a varosban, felfedezzuk magunk.  Cserebe viszont, intezzen nekunk kedvezmenyes jegyeket a Lijiang folyon valo hajokazasra.
Utkozben tobbszor szo esett errol, ajanlgatta, hogy o is  be tudna szervezni bennunket erre az utra, alkudoztunk, de megallapodas nem szuletett. Kiszedtunk belole egy "titkot", most figyeljetek: a kinai turistanak 350RMB (kb.43 euro), a kulfoldinek 400 RMB ( 49 euro) az ut. Hat nem mocskok???
Egyebkent a mai belepoket a hegyre, meg a barlangba mindig o akarta megvenni, furcsalltuk is. A Yao hegyre 740 RMB (kb.91 euro), a barlangba 540 RMB (kb.67 euro) volt a jegy hat szemelynek. Viszont sehova nem volt feltuntetve a jegyek ara, sem ahol a jegyet vettuk, sem a jegyre. Gyanus volt ezert a ferjem rakerdezett, hogy megy ez, honnan tudjuk mennyibe kerul, ha ki sincs irva. Valamit hablatyolt a csaj, hogy ez itt igy szokas, ilyen jegyek vannak, meg ennyi az ar...stb., aztan felrevonult mintha megsertodott volna. Sajnos nem talalkoztunk utkozben angolul beszelo kinaival,( ez itt ritka, mint feher hollo) akitol megkerdezhettuk volna, o mennyit fizetett.
A barlangnal is ez volt a jatek, ott magunk vettuk meg a jegyeket, ezek ara nem volt feltuntetve sehol. Rank neztek, aztan -latvan megint egy csapat hulye kulfoldi-, akkor fizessetek!:) Viccet felreteve, itthon megneztem a neten, a barlangba tenyleg 90 yuan/fo a belepo, ott nem lettunk atverve:) Viszont a hegyre a belepo 70 yuan/fo, tehat ott kemenyen megvagtak. Biztos ezert olcso a napi varosnezes, igy meg ki tudjak egesziteni. Lehet Maggienak az dija ebbol jon ki. Miutan megfenyegettuk, Maggiet, mar nem merte megegyszer eljatszani.
Na mindegy, ha ettol jol erzi magat..., legyen ez nekunk is tanulopenz. Szoval, kihasznalva Maggie buntudatat, lealkudtuk a hajokazast 380 RMB/ (kb.47 euro) fo-re. Vigyazat, euroban az osszeg hozzavetoleges, csak azert irom ide, hogy legyen fogalmatok az arakat illetoen, es akkori arfolyamon szamoltam at.

Lementunk a folyopartra, a bambusztutajosok, varjak kuncsaftjaikat, akiket elvihetnek egy korre. Alkudoztunk veluk egy kicsit, de nem engedtek az arbol, igy otthagytuk oket. Holnap ugyis megyunk hajokazni.

DSC_0880.JPG

DSC_0896.JPG

A parton ruhak es furdokopeny, csak nem furdenek?....  de igen, ott uszkalt harom bator hazafi a nem tul meleg vizben:

DSC_0886.JPG

Fenykepezkedtunk a helyi fiatalokkal:

DSC_0888.JPG

Utana meg olyat lattunk gyerekek, amire tenyleg nem szamitottam. Kijott egy faszi a kis, vizen himbalodzo barakjabol, elmosta a folyoban a tanyerjat, -biztos most vacsizott-, aztan ujra belemeritette es joizuen ivott. Ha nem latom, nem hiszem el:

DSC_0903.JPG

Meg nem voltunk faradtak, ezert bementunk kicsit a foterre, de nem ejtett rabul a varos szepsege. Tul sokan voltak itt is, nagy volt a forgalom. Az ember azt gondolna, hogy elmegy videkre egy csendes kisvarosba, kicsit pihenni, kirandulni, felejtsetek el, itt nincs ilyen, nem lehet tunderi, csendes, tiszta kis varoskat talalni, amilyenek peldaul Ausztriaba vagy Nemetorszagban vannak, de imadtam azokat... Itt csak zajos, szmogos, tulnepesedett, dudalo, villodzo, kopkodo nagyvarosok vannak:(

DSC_0926.JPG

DSCF1590_1.JPG

Nem tudtuk elkepzelni, mit keresnek a nagy, elo palmafak mellett, a kis szines mupalmafak. Este aztan rajottunk, ezeket kivilagitjak, es mint piros, sarga, kek orias pokok, nyujtozkodtak este a folyoparton. Nem egy szep latvany, de hat ezek nagyon szeretik ha minden szinesen csillog-villog, virit, foszforeszkal, sipol, enekel, duborog, dudal.....

DSCF1592_1.JPG

Atmentunk egyik hidon, megneztuk mi van a tulparton. Lassan sotetedett, nagy volt a hidon a motoros, biciklis forgalom:

DSCF1585.JPG

DSC_0067_1.JPG

Mindent felpakolnak a motorra, amit lehet: csaladot, munkaeszkozt, elelmiszert, gazpalackot... Jobboldali gyerek a telefonjat nezi kozben. Itt a gazpalackos:

P1100042.JPG

Mire elindultunk visszafele, mar este lett, szepen kivilagitottak a setanyt, a mupalmafak is "kigyulladtak":

DSC_0068.JPG

DSC_0079_1.JPG

Keresztfiam csak kinai csajszikkal fenykepezkedik, amiota itt van:

DSC_0076.JPG

Inkabb az embereket fenyekepeztuk, ahogy setalnak, beszelgetnek, oltozkodnek. A lanyok csinosabbak, mint Shanghaiban, de oltozkodni itt sem tudnak.(ezt nem reszletezem, a helyi divatrol majd lesz egy kulon bejegyzesem.)

DSC_0049.JPG

A mamik itt is pletyoznak:)

DSC_0920.JPG

A papa milyen jol nez ki noi taskaval:)

DSC_0057.JPG

DSC_0043.JPG

DSC_0045_1.JPG

DSC_0048.JPG

Bementunk egy kozertbe vettunk par csokit, gyumolcsot, asvanyvizet, sort, aztan irany a szalloda. Holnap nagy nagy var rank, reggel jonnek ertunk, hajokazni megyunk a Lijiang folyora, a karszthegyek koze. Istenem, csak lenne jobb ido holnap!:)

Szalloda elott meg egy utolso mosoly?......csiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzz!!! (mar nem megy, mindenki faradt:) Hat akkor jo ejszakat!

DSC_0929.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Guilin


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr34584994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása